- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (93 opinie)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Przetwory, które dostaniemy na trójmiejskich rynkach
Jesień przetworami słynie. Dżemy, ketchupy, przeciery, kiszonki, soki pozwalają nam zachować ulubione smaki na nadchodzące zimowe dni. Nie każdy ma jednak talent, czas i ochotę do kiszenia i wekowania, a przetwory dostępne w sklepach czasem pozostawiają wiele do życzenia. Na szczęście są w Trójmieście rynki i targowiska, na których lokalni wystawcy sprzedają swoje wyroby. Odwiedziliśmy rynki w Gdańsku, Sopocie i Gdyni w poszukiwaniu jesiennych specjałów.
Targowiska w Trójmieście
Gdzie pojechaliśmy?
Następnie udaliśmy się na Sopocki Rynek znajdujący się przy stacji SKM Wyścigi. To targowisko jest zdecydowanie mniejsze niż gdańskie, jednak można na nim znaleźć równie dużo ciekawych i pysznych produktów. Sopocki Rynek otwarty jest we wtorki i piątki w godz. 7-14 i w soboty od godz. 10 do 15.
Objazd po rynkach skończyliśmy na Hali Targowej w Gdyni. Tego miejsca nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To największe gdyńskie targowisko czynne jest w dni robocze od 8 do 18 (uwaga: stoiska warzywne zamykają się trochę wcześniej), a w soboty od 8 do 15.
Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?
Co udało nam się znaleźć?
Pierwszą rzeczą, która przykuła nasz wzrok, były grzyby - prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, kanie i wiele, wiele innych. Widać, że sezon grzybowy w pełni, więc warto z tego skorzystać. Jeśli nie mamy czasu ani umiejętności, by samodzielnie wybrać się na grzybobranie, to to jest ten czas, kiedy hale targowe wręcz toną w grzybach. U niektórych sprzedawców możemy dostać też gotowe grzyby w słoikach - za taki przysmak zapłacimy od 20 do 35 zł.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Jesień to idealny czas na rozgrzewające herbaty i napary z dodatkami. A co warto do nich dodać? Na przykład utartą z cukrem pigwę. Za słoik takiego smakołyku zapłacimy ok. 12 zł. W podobnej cenie znajdziemy również soki - klasyczny malinowy, jeżynowy, aroniowy czy z czarnego bzu. Szukający prozdrowotnych właściwości mogą też sięgnąć po sok z brzozy lub pokrzywy.
Domowe przetwory na trójmiejskich targowiskach. Gdzie, jakie i za ile?
Narzekać nie powinni także miłośnicy słodkości. Na wielu stoiskach dostaniemy domowe dżemy, np. z dzikiej róży, wiśni, śliwki, truskawki czy malin. Ceny od 12 do 24 zł w zależności od składu i pojemności słoika. Niektórzy wystawcy sprzedają również mniej typowe przetwory, jak np. połączenie dyni z pomarańczą. Na wielu stoiskach dostaniemy też domowy ketchup, przecier pomidorowy, chrzan, musztardę czy chrzan (ceny w granicach 5-15 zł).
Na rynkach nie brakuje również kiszonek, a te - jak wiadomo - zbawiennie wpływają na odporność. Samodzielnie kiszona kapusta, kiszone ogórki, pikle czy ogórki małosolne sprzedawane są w słoikach lub na wagę. Dostaniemy także różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonego ogórka lub kiszonego buraka.
Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań
Nie brakuje swojskich wyrobów, takich jak masło (15 zł za 40d g) czy twaróg (15 zł za 40 dg), niektórzy wystawcy posiadają w swojej ofercie zawekowane zupy i przetwory mięsne, takie jak wątrobianka, galareta czy zylc (10-15 zł).
Nie każdy lubi gotować, nie każdy ma też rodzinę, która chętnie podzieli się przetworami. Tym bardziej warto docenić ryneczki, na których w cenach zbliżonych do sklepowych możemy dostać produkty, których nie powstydziłaby się niejedna babcia. Na zdrowie!
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-10-04 15:47
Sądzę, że ceny za takie przetwory są zbyt wysokie.. (4)
Proszę wziąć pod uwagę kilka czynników - Sprzedawca zwykle sprzedaje bez podatku, często w słoikach z odzysku, nie wiadomo w jakich warunkach sanitarnych to robione i czy ma badania na nosicielstwo.
Jak ktoś chce ryzykować to proszę bardzo, Mnie takie produkty nie kuszą ani ceną ani gwarancją produktu wytworzonego we właściwych warunkach sanitarnych.- 43 6
-
2022-10-09 12:32
idz daj niemcowi i portugalczykowi zarobić oni mają tanio, (1)
za pare lat bedziesz jadła wysoko przetworzone gó,wno jak na zachodzie , bo nie bedzie już nikomu chciało się zbierać i robić przetworów tradycyjnymi metodami, jak ci za drogo to prosze samemu sobie zrobić :P
- 0 0
-
2022-10-09 18:53
Właśnie tak robię :)
Sama :) Przynajmniej wiem co jem :)
I nie, kurczaczka ze znanej sieci też nie wcinam.- 0 0
-
2022-10-06 11:14
Nie kupuj.
- 0 0
-
2022-10-05 14:59
Uuuu
A kurczaczek żywiony smarami , ale ze znanej sieci to już pychotka????
- 1 2
-
2022-10-04 13:39
Moja mama NIGDY by nie kupiła. (4)
Zawsze przetwory robiła sama. Zbieraliśmy wszystko co się dało. Potem obdarowywaliśmy innych.
Dziś jakieś dziwne czasy. Przyznam, że sam nie robię przetworów, ale mam taki ideologiczny zgrzyt - uważam, że skupiamy się w życiu na niewłaściwych sprawach.- 47 47
-
2022-10-04 18:42
Twoja mama nigdy bynie kupiła - i co w związku z tym ?
- 15 0
-
2022-10-04 14:58
To zmień życie i rób przetwory.
- 15 0
-
2022-10-04 14:29
Michau...
.... to ja mam taką propozycją dla Ciebie, skup się na właściwych sprawach to zgrzytów ideologicznych mieć nie będziesz ;)
- 27 2
-
2022-10-04 14:21
Dlaczego wrzucasz wszystkich do jednego wora? Skoro przyznajesz,że sam nie robisz przetworów to nie znaczy,że inni też nie robią... na przykład ja robię i to dość sporo, później znajomi i rodzina się zajadają i jest to największą satysfakcją...
- 18 1
-
2022-10-04 13:20
(1)
Super ceny grzybów. Przy drodze na trasie do Kościerzyny 2 razy drożej
- 42 0
-
2022-10-04 23:09
Na trasie to się staje
i zbiera samemu.
- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.