• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Przetwory, które dostaniemy na trójmiejskich rynkach

Aleksandra Wrona
4 października 2022, godz. 13:00 
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.

Jesień przetworami słynie. Dżemy, ketchupy, przeciery, kiszonki, soki pozwalają nam zachować ulubione smaki na nadchodzące zimowe dni. Nie każdy ma jednak talent, czas i ochotę do kiszenia i wekowania, a przetwory dostępne w sklepach czasem pozostawiają wiele do życzenia. Na szczęście są w Trójmieście rynki i targowiska, na których lokalni wystawcy sprzedają swoje wyroby. Odwiedziliśmy rynki w Gdańsku, Sopocie i Gdyni w poszukiwaniu jesiennych specjałów.



Targowiska w Trójmieście



Gdzie pojechaliśmy?



Jesienne przetwory:

Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy od Zielonego Rynku na gdańskim Przymorzu. Historia tego targowiska sięga aż 1981 roku i choć trudno w to uwierzyć, to czasem można odnieść wrażenie, że czas się tam zatrzymał, a co najmniej dużo zwolnił. Handel w tym miejscu odbywa się we wszystkie dni tygodnia w pawilonach i pod zadaszeniem, a w środy i soboty dodatkowo na placu otwartym.

Następnie udaliśmy się na Sopocki Rynek znajdujący się przy stacji SKM Wyścigi. To targowisko jest zdecydowanie mniejsze niż gdańskie, jednak można na nim znaleźć równie dużo ciekawych i pysznych produktów. Sopocki Rynek otwarty jest we wtorki i piątki w godz. 7-14 i w soboty od godz. 10 do 15.

Objazd po rynkach skończyliśmy na Hali Targowej w Gdyni. Tego miejsca nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To największe gdyńskie targowisko czynne jest w dni robocze od 8 do 18 (uwaga: stoiska warzywne zamykają się trochę wcześniej), a w soboty od 8 do 15.

Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią? Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?

Co udało nam się znaleźć?



Pierwszą rzeczą, która przykuła nasz wzrok, były grzyby - prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, kanie i wiele, wiele innych. Widać, że sezon grzybowy w pełni, więc warto z tego skorzystać. Jeśli nie mamy czasu ani umiejętności, by samodzielnie wybrać się na grzybobranie, to to jest ten czas, kiedy hale targowe wręcz toną w grzybach. U niektórych sprzedawców możemy dostać też gotowe grzyby w słoikach - za taki przysmak zapłacimy od 20 do 35 zł.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Jesień to idealny czas na rozgrzewające herbaty i napary z dodatkami. A co warto do nich dodać? Na przykład utartą z cukrem pigwę. Za słoik takiego smakołyku zapłacimy ok. 12 zł. W podobnej cenie znajdziemy również soki - klasyczny malinowy, jeżynowy, aroniowy czy z czarnego bzu. Szukający prozdrowotnych właściwości mogą też sięgnąć po sok z brzozy lub pokrzywy.

  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
Narzekać nie powinni także miłośnicy słodkości. Na wielu stoiskach dostaniemy domowe dżemy, np. z dzikiej róży, wiśni, śliwki, truskawki czy malin. Ceny od 12 do 24 zł w zależności od składu i pojemności słoika. Niektórzy wystawcy sprzedają również mniej typowe przetwory, jak np. połączenie dyni z pomarańczą. Na wielu stoiskach dostaniemy też domowy ketchup, przecier pomidorowy, chrzan, musztardę czy chrzan (ceny w granicach 5-15 zł).

Na rynkach nie brakuje również kiszonek, a te - jak wiadomo - zbawiennie wpływają na odporność. Samodzielnie kiszona kapusta, kiszone ogórki, pikle czy ogórki małosolne sprzedawane są w słoikach lub na wagę. Dostaniemy także różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonego ogórka lub kiszonego buraka.

Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań
Nie brakuje swojskich wyrobów, takich jak masło (15 zł za 40d g) czy twaróg (15 zł za 40 dg), niektórzy wystawcy posiadają w swojej ofercie zawekowane zupy i przetwory mięsne, takie jak wątrobianka, galareta czy zylc (10-15 zł).

Nie każdy lubi gotować, nie każdy ma też rodzinę, która chętnie podzieli się przetworami. Tym bardziej warto docenić ryneczki, na których w cenach zbliżonych do sklepowych możemy dostać produkty, których nie powstydziłaby się niejedna babcia. Na zdrowie!

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (53)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Rozrywka

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane