• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przetwory, które dostaniemy na trójmiejskich rynkach

Aleksandra Wrona
4 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.
  • Grzyby, dżemy, soki, zupy, kiszonki, przeciery... Na miejskich targowiskach znajdziemy duży wybór domowych przetworów.

Jesień przetworami słynie. Dżemy, ketchupy, przeciery, kiszonki, soki pozwalają nam zachować ulubione smaki na nadchodzące zimowe dni. Nie każdy ma jednak talent, czas i ochotę do kiszenia i wekowania, a przetwory dostępne w sklepach czasem pozostawiają wiele do życzenia. Na szczęście są w Trójmieście rynki i targowiska, na których lokalni wystawcy sprzedają swoje wyroby. Odwiedziliśmy rynki w Gdańsku, Sopocie i Gdyni w poszukiwaniu jesiennych specjałów.



Targowiska w Trójmieście



Gdzie pojechaliśmy?



Jesienne przetwory:

Naszą wycieczkę rozpoczęliśmy od Zielonego Rynku na gdańskim Przymorzu. Historia tego targowiska sięga aż 1981 roku i choć trudno w to uwierzyć, to czasem można odnieść wrażenie, że czas się tam zatrzymał, a co najmniej dużo zwolnił. Handel w tym miejscu odbywa się we wszystkie dni tygodnia w pawilonach i pod zadaszeniem, a w środy i soboty dodatkowo na placu otwartym.

Następnie udaliśmy się na Sopocki Rynek znajdujący się przy stacji SKM Wyścigi. To targowisko jest zdecydowanie mniejsze niż gdańskie, jednak można na nim znaleźć równie dużo ciekawych i pysznych produktów. Sopocki Rynek otwarty jest we wtorki i piątki w godz. 7-14 i w soboty od godz. 10 do 15.

Objazd po rynkach skończyliśmy na Hali Targowej w Gdyni. Tego miejsca nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To największe gdyńskie targowisko czynne jest w dni robocze od 8 do 18 (uwaga: stoiska warzywne zamykają się trochę wcześniej), a w soboty od 8 do 15.

Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią? Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?

Co udało nam się znaleźć?



Pierwszą rzeczą, która przykuła nasz wzrok, były grzyby - prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, kanie i wiele, wiele innych. Widać, że sezon grzybowy w pełni, więc warto z tego skorzystać. Jeśli nie mamy czasu ani umiejętności, by samodzielnie wybrać się na grzybobranie, to to jest ten czas, kiedy hale targowe wręcz toną w grzybach. U niektórych sprzedawców możemy dostać też gotowe grzyby w słoikach - za taki przysmak zapłacimy od 20 do 35 zł.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Jesień to idealny czas na rozgrzewające herbaty i napary z dodatkami. A co warto do nich dodać? Na przykład utartą z cukrem pigwę. Za słoik takiego smakołyku zapłacimy ok. 12 zł. W podobnej cenie znajdziemy również soki - klasyczny malinowy, jeżynowy, aroniowy czy z czarnego bzu. Szukający prozdrowotnych właściwości mogą też sięgnąć po sok z brzozy lub pokrzywy.

Domowe przetwory na trójmiejskich targowiskach. Gdzie, jakie i za ile? Domowe przetwory na trójmiejskich targowiskach. Gdzie, jakie i za ile?

  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
  • W tym momencie na targowiskach królują grzyby. Możemy kupić je na wagę lub już przerobione w słoikach.
Narzekać nie powinni także miłośnicy słodkości. Na wielu stoiskach dostaniemy domowe dżemy, np. z dzikiej róży, wiśni, śliwki, truskawki czy malin. Ceny od 12 do 24 zł w zależności od składu i pojemności słoika. Niektórzy wystawcy sprzedają również mniej typowe przetwory, jak np. połączenie dyni z pomarańczą. Na wielu stoiskach dostaniemy też domowy ketchup, przecier pomidorowy, chrzan, musztardę czy chrzan (ceny w granicach 5-15 zł).

Na rynkach nie brakuje również kiszonek, a te - jak wiadomo - zbawiennie wpływają na odporność. Samodzielnie kiszona kapusta, kiszone ogórki, pikle czy ogórki małosolne sprzedawane są w słoikach lub na wagę. Dostaniemy także różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonego ogórka lub kiszonego buraka.

Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań Deski, pieńki i tace wypierają talerze. Oryginalne sposoby serwowania dań
Nie brakuje swojskich wyrobów, takich jak masło (15 zł za 40d g) czy twaróg (15 zł za 40 dg), niektórzy wystawcy posiadają w swojej ofercie zawekowane zupy i przetwory mięsne, takie jak wątrobianka, galareta czy zylc (10-15 zł).

Nie każdy lubi gotować, nie każdy ma też rodzinę, która chętnie podzieli się przetworami. Tym bardziej warto docenić ryneczki, na których w cenach zbliżonych do sklepowych możemy dostać produkty, których nie powstydziłaby się niejedna babcia. Na zdrowie!

Miejsca

Opinie (53) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Od kiedy przeczytałem .... (4)

    Ze pewni ludzie radza robic zapasy to robie . wode. zarcie w słoiki . pasteryzowane . jak fiknie prądas i gazol to i wody braknie ( tak mysle) bo wszedzie ino straszą jakims koszmarem . ...tak zabezpieczone na 2 miechy a dalej ??? a kto wie co dalej . w kazdym razie zupa ze sloika czy pikle czy papryka czy bigos i gulasz to super sprawa . dla -- poprostu aby zyć.

    • 17 10

    • Prąd nie fiknie. Bez prądu nie będzie propagandy w tv.

      • 22 1

    • (2)

      ja mam łatwiejszy sposób wsiąde w auto i wyjadę z Kaczystanu

      • 6 3

      • Nie wyjade ..

        Dziadek . i Ojciec i Wujo tłukli hitlerowców abyśmy my mogli tu żyć w spokoju.
        ale nie ma spokoju i nie ma dobrze . ale to nasza ziemia i niech tak zostanie .amennn.

        • 4 1

      • ...więc

        zacznij się już pakować , aha i nie zapomnij tylko spłacić rat za samochód ;)

        • 4 1

  • (4)

    Jak na rynek to tylko do Pruszcza Gdańskiego. I giełda w niedzielę przed albo po kościele.

    • 7 21

    • (1)

      A może zamiast kościoła? Praktyczniej, mądrzej...

      • 25 14

      • Siedząc na tęczy

        Chcesz układać komuś życie?

        • 3 0

    • (1)

      Q Pruszczu drogo

      • 12 0

      • taniej niż w Gdańsku

        • 2 1

  • coraz czesciej ceny jak z pewexu (1)

    kiedys zawsze takie rzeczy nie były tanie,ale teraz to chyba ponosi ludzi

    • 31 1

    • opłaca sie pojechac np do Skarszew czy innej miejscowości oddalonej o 50 km od Gdańska tam ceny so o 50% nizsze

      • 16 1

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Super ceny grzybów. Przy drodze na trasie do Kościerzyny 2 razy drożej

    • 42 0

    • Na trasie to się staje

      i zbiera samemu.

      • 4 2

  • A czy grzybki przed kupieniem można przekroić na pół ?

    Czy po przyjeździe do domu okaże się że wszystko jest robaczywe i wywalimy grzyby do kosza.

    • 38 1

  • Ludziom rozum odebrało z tymi cenami? (13)

    Słoik po dżemie z maślakami w occie 20 złotych ? Za te pieniądze w biedronce kupię trzy słoiki i to z podgrzybkiem/maslakiem . Fakt , trochę mniejsze ale w sumie będzie prawie dwa razy tyle po odcieku co tutaj. I mam pewność że mi się muchomor nie trafi.

    • 75 14

    • w sobote na ryneczku chcieli ode mnie 15 zł za dzem z truskawek...chyba kogoś poniosła inflacja ,Słoik takiego dzemu bez gumy guar i innych badziewiackich dodatków kosztuje 7 zł

      • 27 2

    • Oj, muchomor jak się trafi to rarytas. Ja właśnie suszę. Poczytaj o amanicie.

      • 9 2

    • (1)

      Zrób sam - zobaczysz, ile przy tym pracy. Tu robi człowiek, tam maszyna, wrzuca do słoika wszystko jak leci. No chyba nie wierzysz, że spleśniałe albo robaczywe jest wyrzucane :D

      • 18 5

      • Oooo.... tak.

        U baby z rynku wszystko prima sort. Tam to dopiero nic się nie marnuje bo przy produkcji nie trzeba niczego przestrzegać.

        • 19 1

    • (8)

      ja pierdziele , jakie to trafne - człowiek nie świnia wszystko zeżre - jak można jeść z Lidla czy biedronki- nigdy tego nie pojmę , jak ludzie wola sobie kupić rzeczy materialne a w swój organizm ładowc stolec .
      nigdy ani moja rodzina ani ja nie kupiliśmy nic z biedronki czy Lidla .

      • 6 33

      • Kaja faja (1)

        Wiesz, że 3/4 tych straganiarzy ma towar z tej samej hurtowni co dyskonty?

        • 42 0

        • dokładnie na "ryneczkach" nie ma rolników, rzeźników, rybaków, przetwórców itd.

          są handlarze którzy jadą na "halę" i kupują hurtowo od pośrednika

          • 25 0

      • Np. Ogórki konserwowe .

        Nigdy nie spotkałem speśniałych .

        • 1 0

      • pojdzie taka kaja do warzywniaka i mysli, że kupuje super owoce i warzywa...prosto z jakiegos selgrosa

        • 20 0

      • Świat według kiepskich

        Odcinek "wiem co jem" pokazuje takie kaje faje jak ty .

        • 3 0

      • Kaja ale jesteś naiwna, ja widuję takich co kupują w Lidlu hurtowo a potem sprzedają...

        • 5 0

      • no czyli nie znam się ale się wypowiem, bo mam fakultet ze wszystkiego zdobyty oglądaniem rolek na insta? XD
        To chciałaś powiedzieć?

        • 2 0

      • Byś wiedziała jakie te lidle i

        Biedronki maja wymagania dla dostawców to byś zmieniła zdanie.Akurat tam jakość jest wysoka.

        • 1 0

  • Te (1)

    przetwory z ryneczków są niejadalne. A ryneczkowy miód wręcz szkodliwy dla zdrowia.

    • 13 17

    • Wiadomo, w biedrze najlepiej.

      • 5 2

  • Opinia wyróżniona

    Moja mama NIGDY by nie kupiła. (4)

    Zawsze przetwory robiła sama. Zbieraliśmy wszystko co się dało. Potem obdarowywaliśmy innych.
    Dziś jakieś dziwne czasy. Przyznam, że sam nie robię przetworów, ale mam taki ideologiczny zgrzyt - uważam, że skupiamy się w życiu na niewłaściwych sprawach.

    • 47 47

    • Dlaczego wrzucasz wszystkich do jednego wora? Skoro przyznajesz,że sam nie robisz przetworów to nie znaczy,że inni też nie robią... na przykład ja robię i to dość sporo, później znajomi i rodzina się zajadają i jest to największą satysfakcją...

      • 18 1

    • Michau...

      .... to ja mam taką propozycją dla Ciebie, skup się na właściwych sprawach to zgrzytów ideologicznych mieć nie będziesz ;)

      • 27 2

    • To zmień życie i rób przetwory.

      • 15 0

    • Twoja mama nigdy bynie kupiła - i co w związku z tym ?

      • 15 0

  • Najbardziej mnie wkurza na tych rynkach

    Że warzywa niby od rolników, a cena taka sama jak w markecie gdzie przeszły przez ręce 15 pośredników. Marudzą, że do skupu się nie opłaca, że zbierać się nie opłaci, ale 5 gr nie opuści. No to sobie jedz na zdrowie te swoje zbiory sam.

    • 47 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane