Wiadomości

stat

Przygotowuje dla córki fantazyjne śniadania

Uśmiechnięte zwierzęta, fantazyjne przedmioty i kolorowe kształty, a to wszystko... na talerzu. Niecały rok temu Paweł Klonowski postanowił przygotować dla swojej córki Ani wyjątkowe śniadanie. Efekt tak spodobał się zarówno dziewczynce, jak i tacie, że nietypowe śniadania na stałe zagościły w ich jadłospisie, a mama Ani założyła na Instagramie profil: tatarobisniadanie.




Czy zwracasz uwagę na wygląd swoich posiłków?

tak, lubię kiedy jedzenie jest ładnie podane 60%
tylko w restauracji, w domu nie jest to dla mnie ważne 22%
nie, wygląd jest nieważny, liczy się smak 18%
zakończona Łącznie głosów: 666
- Z jedzeniem u Ani problemu nigdy nie było, bardziej chodzi o zabawę i wywołanie uśmiechu na jej ustach - tłumaczy Paweł Klonowski. - Z tym też na początku bywało różnie, ponieważ nie wszystko od razu odgadywała, ale teraz zdarza jej się samej ułożyć np. buzię z  ogórków i oliwek podczas wspólnych weekendowych śniadań.
Pomysł specjalnego, poświęconego śniadaniom, profilu na Instagramie pojawił się spontanicznie. Na początku zdjęcia posiłków umieszczała na swoim prywatnym koncie mama Ani. Dzięki zachętom znajomych postanowiła założyć specjalne konto, które cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, oglądając zamieszczone tam zdjęcia nie sposób się nie uśmiechnąć.

- Zaczęło się od malowania keczupem oczu i ust na kanapkach, potem stopniowo moje "hobby" ewoluowało w kierunku wycinania różnych kształtów (duszki, rybki itp.). Od prostych kompozycji przeszedłem do bardziej skomplikowanych. Śniadania staram się robić codziennie, jednak nie zawsze to się udaje z racji obowiązków i braku czasu. Na profil trafiają te najbardziej dopracowane, których przygotowanie zajmuje mi zwykle ok. 20-30 minut. Wszystko robię na bieżąco, stąd brak regularności w dodawaniu zdjęć na profil - mówi tata Ani.

Śniadaniowe inspiracje od dietetyka


Dziewczynka w lipcu skończy trzy lata i coraz częściej towarzyszy tacie w przygotowywaniu śniadań, choć najczęściej jej udział polega na podjadaniu.

- Pomysły pojawiają się spontanicznie. W niektórych przypadkach sam nie wiem, jaki będzie efekt końcowy i układam po kolei kształty, które mi "pasują" do całości. Czasami pomysł podpowiada mi moja żona - przyznaje kreatywny tata.

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Dropkick Murphys w Gdańsku. Relacja z koncertu na scenie Plener 33 w stoczni
Dropkick Murphys otworzyli scenę w stoczni
Otwarcie Laboratorium Zapachu
Laboratorium Zapachu: sobotnie otwarcie

Kultura

Udany koncert plenerowy na Politechnice Gdańskiej
Udany koncert plenerowy na PG
Poznaj Gdańsk z Lokalnymi Przewodnikami i Przewodniczkami
Poznaj Gdańsk z nowej perspektywy

Nowe lokale

Gambas sea food & meat

Restauracje
Gdańsk
Garncarska 7/8/9

Fresh Gordon

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38

Kate

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdynia
Armii Krajowej 23/I

Planuj z nami tydzień