Wiadomości

stat

Restauracja Cyrano et Roxane kończy działalność

Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji.
Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji. fot. Trojmiasto.pl

Znana i lubiana sopocka restauracja z kuchnią francuską Cyrano et Roxane 30 listopada wyda ostatni serwis. Właściciel planuje emeryturę i odpoczynek od gastronomii.



Czy jadłeś(aś) w Cyrano et Roxane?

wielokrotnie 4%
tylko kilka razy 10%
może byłem raz 7%
nigdy 79%
zakończona Łącznie głosów: 2585
Marc Petit to jedna z bardziej charakterystycznych postaci trójmiejskiego światka gastronomicznego. Wysoki Francuz w kapeluszu od dwunastu lat na górze Monciaka prowadzi z żoną Marią kameralną francuską tawernę. W Cyrano et Roxane można było spróbować przysmaków i wina z południowo-zachodniej Francji, m.in. foie gras czy Armagnacu z Gaskonii, ojczyzny właściciela.

I mimo że lokal ma wielu bywalców i przez niektórych nazywany jest wręcz kulinarną ambasadą Francji w Trójmieście, małżeństwo postanowiło zakończyć restauracyjną działalność. 30 listopada zostanie wydany ostatni serwis i nalany ostatni kieliszek wina.

Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane


- Za rok będę miał 60 lat i myślę, że to jest dobry moment na odpoczynek. Restauracja jest na topie swoich możliwości i to jest odpowiednia chwila, aby skończyć i pozostawić po sobie dobre wrażenie. Tak jak sportowcy kończą w szczycie swojej formy - mówi nam Marc Petit.
Lokal przy Bohaterów Monte Cassino 11 nie będzie stał pusty - Francuz ma już najemców. W miejscu Cyrano et Roxane powstanie nowoczesna pierogarnia.

Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane.
Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
- Nie wyjeżdżam z Sopotu, bo to moje miasto, ale do gastronomii nie planuję wracać. Mam zamiar odpoczywać i pisać książki.
Warto dodać, że restaurator w ostatnich latach wydał już dwie książki: "Gaskończyk w kraju Solidarności" oraz "Sopocką Marsyliankę". Obie pozycje to odrobinę satyryczne i groteskowe spojrzenie na Polskę oczami Francuza. W przyszłym roku Petit planuje kolejne wydawnictwo.


Dodajmy, że Cyrano et Roxane zawsze cieszyło się sporą popularnością, więc przed wizytą w listopadzie warto zrobić rezerwację - chętnych, aby pożegnać się z kuchnią Gaskończyka, na pewno nie zabraknie.

21

marca

Wielka Szama Gdańsk, Plac Zebrań Ludowych

Rozrywka

Przekorny los, pokorny film. Recenzja filmu "Zenek"
Recenzja filmu "Zenek"

Kultura

Honorowe obywatelstwo Gdańska dla małżeństwa Kiszkisów
Honorowe obywatelstwo dla Kiszkisów

Planuj z nami tydzień