Restauracja Cyrano et Roxane kończy działalność

Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji.
Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji. fot. Trojmiasto.pl

Znana i lubiana sopocka restauracja z kuchnią francuską Cyrano et Roxane 30 listopada wyda ostatni serwis. Właściciel planuje emeryturę i odpoczynek od gastronomii.



Czy jadłeś(aś) w Cyrano et Roxane?

wielokrotnie 4%
tylko kilka razy 10%
może byłem raz 7%
nigdy 79%
zakończona Łącznie głosów: 2585
Marc Petit to jedna z bardziej charakterystycznych postaci trójmiejskiego światka gastronomicznego. Wysoki Francuz w kapeluszu od dwunastu lat na górze Monciaka prowadzi z żoną Marią kameralną francuską tawernę. W Cyrano et Roxane można było spróbować przysmaków i wina z południowo-zachodniej Francji, m.in. foie gras czy Armagnacu z Gaskonii, ojczyzny właściciela.

I mimo że lokal ma wielu bywalców i przez niektórych nazywany jest wręcz kulinarną ambasadą Francji w Trójmieście, małżeństwo postanowiło zakończyć restauracyjną działalność. 30 listopada zostanie wydany ostatni serwis i nalany ostatni kieliszek wina.

Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane


- Za rok będę miał 60 lat i myślę, że to jest dobry moment na odpoczynek. Restauracja jest na topie swoich możliwości i to jest odpowiednia chwila, aby skończyć i pozostawić po sobie dobre wrażenie. Tak jak sportowcy kończą w szczycie swojej formy - mówi nam Marc Petit.
Lokal przy Bohaterów Monte Cassino 11 nie będzie stał pusty - Francuz ma już najemców. W miejscu Cyrano et Roxane powstanie nowoczesna pierogarnia.

Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane.
Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
- Nie wyjeżdżam z Sopotu, bo to moje miasto, ale do gastronomii nie planuję wracać. Mam zamiar odpoczywać i pisać książki.
Warto dodać, że restaurator w ostatnich latach wydał już dwie książki: "Gaskończyk w kraju Solidarności" oraz "Sopocką Marsyliankę". Obie pozycje to odrobinę satyryczne i groteskowe spojrzenie na Polskę oczami Francuza. W przyszłym roku Petit planuje kolejne wydawnictwo.


Dodajmy, że Cyrano et Roxane zawsze cieszyło się sporą popularnością, więc przed wizytą w listopadzie warto zrobić rezerwację - chętnych, aby pożegnać się z kuchnią Gaskończyka, na pewno nie zabraknie.

Opinie (104) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (2)

    Super knajpka, super jedzenie i mega właściciele.
    Szkoda
    Pierogarnia jakby ich było mało powstanie kolejny gniot. Nic nie ujmując pierogarniom.

    • 122 22

    • (1)

      Może będzie rzemieślnicza...

      • 8 5

      • albo włoska ale restauracja z saltimbuką itp

        • 2 1

  • (1)

    Szkoda, bo panuje tam naprawdę sympatyczna i rodzinna atmosfera. No i jedzenie jest wyjątkowe.

    • 64 21

    • Widzę na tablicy, "polędwica rossin 89"

      Zgaduję, że to rocznik wina użytego do jej zamarynowania? Bo chyba nie cena, bo niby skąd w uzdrowisku dla biednych kuracjuszy takie ceny by się wzięły?

      • 10 11

  • płakac nie bedę- było mega drogo (1)

    • 82 84

    • ;(

      jak żyć, najlepiej w Internecie, bo tanio

      • 41 12

  • nareszcie (3)

    to był duży przerost formy nad treścią

    • 69 68

    • pizza ciasto też jest przerostem (2)

      a jaka dobra

      • 7 9

      • tak (1)

        ta Kaczka króra sie piekła 12h itd., czy smakowało poraz n-ty - czy jako klient mam to wiedzieć? Chce w spokoju zjeść coś dobrego. Tyle.

        • 16 12

        • napisz w innym języku bo nic nie można zrozumieć z tego

          • 26 7

  • (4)

    60 lat i emerytura? a zaiwaniać do 67r,

    • 69 46

    • (3)

      Dokladnie.Gdyby PiS nie zmienil ustawy musialby pracowac do 67.

      • 1 4

      • Ludzie, wy chyba jesteście niepoważni. (1)

        Przecież w wieku 60 lat na emeryturę mogą przejść tylko kobiety, faceci pracują do 65. Coś wam umknęło?

        • 3 2

        • Emeryt

          Przecież nie powiedział że idzie na emeryturę tylko będzie pisal książki. Poza tym moze byc na francuskiej emeryturze moze tam placona jest szybciej. A może zarobil tyle że wie że może siedzieć w domu i nic nie robic. Nakazu pracy nie ma od dawna.

          • 6 0

      • Przecież to jego własna firma

        Może pracować ie chce. Bardzo dobra decyzja. Teraz ma czas sobie pożyć z zarobionych pieniędzy..

        • 1 0

  • Pierwsze słyszę.... (3)

    • 55 20

    • drugie słyszę

      kto da więcej

      • 6 1

    • i ch z tego

      • 9 2

    • Ja tez

      • 0 0

  • Wielka szkoda, (1)

    ale moze przyszla pierogarnia zaskoczy klientow wykwintnym menu. Moze nawet pierogi ruskie beda tam podawac

    • 40 16

    • W leniwej babie są pierogi za 9,99 wiec wątpię ze ktoś to przebije

      • 8 2

  • Pierogi to jest to

    • 24 32

  • (2)

    A tak naprawde to zjadł to czynsz podobno w Sopocie z roku na rok +20%

    • 50 19

    • Słowo klucz "podobno".

      • 18 6

    • A treści art wynika, że lokal jest jego.

      • 30 3

  • raczej nie zamknął z nadmiaru forsy i klientow

    • 76 12

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Muzyka na żywo
Muzyka na żywo
muzyka na żywo, degustacja
g. 18:30
Gdańsk, Oranżeria

Rozrywka

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie