• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Cyrano et Roxane kończy działalność

Łukasz Stafiej
30 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji. Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji.

Znana i lubiana sopocka restauracja z kuchnią francuską Cyrano et Roxane 30 listopada wyda ostatni serwis. Właściciel planuje emeryturę i odpoczynek od gastronomii.



Czy jadłeś(aś) w Cyrano et Roxane?

Marc Petit to jedna z bardziej charakterystycznych postaci trójmiejskiego światka gastronomicznego. Wysoki Francuz w kapeluszu od dwunastu lat na górze Monciaka prowadzi z żoną Marią kameralną francuską tawernę. W Cyrano et Roxane można było spróbować przysmaków i wina z południowo-zachodniej Francji, m.in. foie gras czy Armagnacu z Gaskonii, ojczyzny właściciela.

I mimo że lokal ma wielu bywalców i przez niektórych nazywany jest wręcz kulinarną ambasadą Francji w Trójmieście, małżeństwo postanowiło zakończyć restauracyjną działalność. 30 listopada zostanie wydany ostatni serwis i nalany ostatni kieliszek wina.

Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane


- Za rok będę miał 60 lat i myślę, że to jest dobry moment na odpoczynek. Restauracja jest na topie swoich możliwości i to jest odpowiednia chwila, aby skończyć i pozostawić po sobie dobre wrażenie. Tak jak sportowcy kończą w szczycie swojej formy - mówi nam Marc Petit.
Lokal przy Bohaterów Monte Cassino 11 nie będzie stał pusty - Francuz ma już najemców. W miejscu Cyrano et Roxane powstanie nowoczesna pierogarnia.

Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane. Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane.
- Nie wyjeżdżam z Sopotu, bo to moje miasto, ale do gastronomii nie planuję wracać. Mam zamiar odpoczywać i pisać książki.
Warto dodać, że restaurator w ostatnich latach wydał już dwie książki: "Gaskończyk w kraju Solidarności" oraz "Sopocką Marsyliankę". Obie pozycje to odrobinę satyryczne i groteskowe spojrzenie na Polskę oczami Francuza. W przyszłym roku Petit planuje kolejne wydawnictwo.


Dodajmy, że Cyrano et Roxane zawsze cieszyło się sporą popularnością, więc przed wizytą w listopadzie warto zrobić rezerwację - chętnych, aby pożegnać się z kuchnią Gaskończyka, na pewno nie zabraknie.

Miejsca

Opinie (104) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • nigdy tam nie byłem... (3)

    to musiał byc zarąbiscie znany lokal :)))

    • 33 23

    • (2)

      Jeden z lepszych w 3city.
      A to, ze Ty tam nie byles to nic nie znaczy koneserze mcdonaldsa.

      • 9 10

      • Jeden z lepszych geszefciarzy chyba

        • 0 0

      • a ty co jasnowidz spod budki z piwem, że wiesz czy on do maca chodzi czy nie chodzi?

        • 0 0

  • Nie każdy się nadaje do tej roboty. Od początku słabo to wyglądało.

    • 1 1

  • I co tam teraz bedzie? hyba "zabka"? (3)

    • 1 1

    • żabka, krówka, biedronka, krewetka, słoninka

      • 1 0

    • (1)

      Przecież wyraźnie jest napisane, że powstanie tam pierogarnia... Aż dziw, że umie pan pisać, skoro brak umiejętności czytania... Przedziwne!

      • 1 2

      • nie umie pisać bo "chyba " napisał przez samo "h"

        Widocznie mało oczytany

        • 3 0

  • Bylem na dwoch obiadach, swietne jedzenie, i swietna dyskusja z wlascicielem na temat win. (1)

    I winiarni francuskich. troche szkoda ze odchodzi.

    • 5 6

    • możesz isc do niego do domu sobie gadać

      • 2 0

  • Bylam kiedys zaproszona. Zjedlismy a potem dostalismy ogromny rachunek na ponad 400 pln. (2)

    I chlopak jeszcze mowi ze dzielimy go na dwie czesci.

    • 24 4

    • A w menu nie było cen że takie rozczarowanie na koniec? (1)

      • 13 1

      • zakochana kobieta nie patrzy w menu tylko w oczy wybranka

        • 3 0

  • Byliśmy raz z dzieckiem (2)

    Niestety kaczka ą ę, brak menu dla dziecka lat 8, właściciel co 2 min przegrywający nam wieczór - i rachunek jakiś koszmarek koło 500 zł skutecznie nas zniechęciły do ponownych odwiedzin

    • 31 10

    • wczym problem, rachunek zasponosorował wam bombelek

      • 0 0

    • Menu dla 8 -letniego dziecka?

      Ludzie, przecież dla takich dzieci wystarczy poprosić o połowę porcji. Tyle w temacie.

      • 4 1

  • uff dobrze (1)

    Ale czy smakowało? po 10x - właściciel powienien wiedzieć o co chodzi :)

    • 21 3

    • tak to jest jak ktoś nie jest pewny swojej kuchni albo wręcz nie dowierza

      • 0 0

  • Pierogarnia ?? Wow !!! (2)

    naprawdę bardzo oryginalnie. Skoro startują w grudniu to może zaczną od pierogów wigilijnych.
    Ciekawe jak pierogami chcą zarobić na "sopocką" cenę najmu lokalu. Naprawdę dobrze życzę różnego rodzaju przedsiębiorcom i nowym podmiotom na rynku - ale jak czytam o niektórych nowych barach, restauracjach, knajpach to mam nieodparte wrażenie, że ludzie naprawdę nie wiedzą na co się porywają....;

    • 34 3

    • (1)

      Ta pierogarnia będzie inna :)

      • 3 1

      • przewrotna i niewinna

        • 1 0

  • (1)

    Brakuje prawdziwej kawiarni w Sopocie

    • 2 1

    • Byl kiedys zloty ul

      • 0 0

  • znana i lubiana ... wyniki sondu obok mówią same (1)

    Tak wiele "znanych" miejsc nie potrafi utrzymać sie na rynku uczciwie fiskalizując przychody nie tworząc 300 % kosztów jego uzyskania . PPMM dobrał sie do lewego obrotu i "kultowe" miejsce wyszło z rynku to cała historia . Wkoło bajki o zejściu ze sceny itp opowiadają a plebs lamentuje .

    • 8 4

    • Ten sam PPMM, pod którego skrzydłami w MF wyrosła mafia VAT? :)

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane