• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Cyrano et Roxane kończy działalność

Łukasz Stafiej
30 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji. Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji.

Znana i lubiana sopocka restauracja z kuchnią francuską Cyrano et Roxane 30 listopada wyda ostatni serwis. Właściciel planuje emeryturę i odpoczynek od gastronomii.



Czy jadłeś(aś) w Cyrano et Roxane?

Marc Petit to jedna z bardziej charakterystycznych postaci trójmiejskiego światka gastronomicznego. Wysoki Francuz w kapeluszu od dwunastu lat na górze Monciaka prowadzi z żoną Marią kameralną francuską tawernę. W Cyrano et Roxane można było spróbować przysmaków i wina z południowo-zachodniej Francji, m.in. foie gras czy Armagnacu z Gaskonii, ojczyzny właściciela.

I mimo że lokal ma wielu bywalców i przez niektórych nazywany jest wręcz kulinarną ambasadą Francji w Trójmieście, małżeństwo postanowiło zakończyć restauracyjną działalność. 30 listopada zostanie wydany ostatni serwis i nalany ostatni kieliszek wina.

Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane


- Za rok będę miał 60 lat i myślę, że to jest dobry moment na odpoczynek. Restauracja jest na topie swoich możliwości i to jest odpowiednia chwila, aby skończyć i pozostawić po sobie dobre wrażenie. Tak jak sportowcy kończą w szczycie swojej formy - mówi nam Marc Petit.
Lokal przy Bohaterów Monte Cassino 11 nie będzie stał pusty - Francuz ma już najemców. W miejscu Cyrano et Roxane powstanie nowoczesna pierogarnia.

Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane. Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane.
- Nie wyjeżdżam z Sopotu, bo to moje miasto, ale do gastronomii nie planuję wracać. Mam zamiar odpoczywać i pisać książki.
Warto dodać, że restaurator w ostatnich latach wydał już dwie książki: "Gaskończyk w kraju Solidarności" oraz "Sopocką Marsyliankę". Obie pozycje to odrobinę satyryczne i groteskowe spojrzenie na Polskę oczami Francuza. W przyszłym roku Petit planuje kolejne wydawnictwo.


Dodajmy, że Cyrano et Roxane zawsze cieszyło się sporą popularnością, więc przed wizytą w listopadzie warto zrobić rezerwację - chętnych, aby pożegnać się z kuchnią Gaskończyka, na pewno nie zabraknie.

Miejsca

Opinie (104) ponad 20 zablokowanych

  • bylem wino pilem

    wiecej nie pamietam

    • 10 4

  • Opinia wyróżniona

    Szkoda (3)

    Najpierw "Łosoś" teraz "Cyrano et Roxane". Pierogarni jest mnóstwo.

    • 98 15

    • I makdonaldyzacja też jest

      • 15 3

    • Łosoś akurat znalazł godnego następcę..

      jw

      • 8 4

    • I Tawerna prawdopodobnie też.

      • 2 1

  • Pierogarnia ?? Wow !!! (2)

    naprawdę bardzo oryginalnie. Skoro startują w grudniu to może zaczną od pierogów wigilijnych.
    Ciekawe jak pierogami chcą zarobić na "sopocką" cenę najmu lokalu. Naprawdę dobrze życzę różnego rodzaju przedsiębiorcom i nowym podmiotom na rynku - ale jak czytam o niektórych nowych barach, restauracjach, knajpach to mam nieodparte wrażenie, że ludzie naprawdę nie wiedzą na co się porywają....;

    • 34 3

    • (1)

      Ta pierogarnia będzie inna :)

      • 3 1

      • przewrotna i niewinna

        • 1 0

  • Opinia (1)

    Lokal był pusty.
    Nikt tam nie jadał.

    • 37 12

    • Chyba Ty....

      • 2 9

  • Francja..

    Belle Époque...Emerytura zaczyna sie w wieku 60 lat..

    • 18 4

  • nigdy nawet nie spróbowałem bo drogo tam było... poza tym w dolnym sopocie jest jeszcze jedna ponoc bardzo dobra knajpka pettit paris...

    • 22 10

  • :(

    • 2 6

  • Taaa, jasne.

    Francuzi potrafią zrobić marketing. Jedzenie takie sobie, wino takie sobie, kobiety takie sobie A uważają się za doskonałych. A na ulicach i w domach bałagan to i w kuchni bałagan.

    • 41 10

  • A teraz będzie tam nieformalna przestrzeń z

    rzemieślniczymi pierogami.

    • 21 4

  • Byliśmy raz z dzieckiem (2)

    Niestety kaczka ą ę, brak menu dla dziecka lat 8, właściciel co 2 min przegrywający nam wieczór - i rachunek jakiś koszmarek koło 500 zł skutecznie nas zniechęciły do ponownych odwiedzin

    • 31 10

    • Menu dla 8 -letniego dziecka?

      Ludzie, przecież dla takich dzieci wystarczy poprosić o połowę porcji. Tyle w temacie.

      • 4 1

    • wczym problem, rachunek zasponosorował wam bombelek

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane