• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Cyrano et Roxane kończy działalność

Łukasz Stafiej
30 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji. Cyrano et Roxane działa w Sopocie od 12 lat. To kameralna restauracja z autentyczną kuchnią południowo-zachodniej Francji.

Znana i lubiana sopocka restauracja z kuchnią francuską Cyrano et Roxane 30 listopada wyda ostatni serwis. Właściciel planuje emeryturę i odpoczynek od gastronomii.



Czy jadłeś(aś) w Cyrano et Roxane?

Marc Petit to jedna z bardziej charakterystycznych postaci trójmiejskiego światka gastronomicznego. Wysoki Francuz w kapeluszu od dwunastu lat na górze Monciaka prowadzi z żoną Marią kameralną francuską tawernę. W Cyrano et Roxane można było spróbować przysmaków i wina z południowo-zachodniej Francji, m.in. foie gras czy Armagnacu z Gaskonii, ojczyzny właściciela.

I mimo że lokal ma wielu bywalców i przez niektórych nazywany jest wręcz kulinarną ambasadą Francji w Trójmieście, małżeństwo postanowiło zakończyć restauracyjną działalność. 30 listopada zostanie wydany ostatni serwis i nalany ostatni kieliszek wina.

Jemy na mieście: francuska uczta w Cyrano et Roxane


- Za rok będę miał 60 lat i myślę, że to jest dobry moment na odpoczynek. Restauracja jest na topie swoich możliwości i to jest odpowiednia chwila, aby skończyć i pozostawić po sobie dobre wrażenie. Tak jak sportowcy kończą w szczycie swojej formy - mówi nam Marc Petit.
Lokal przy Bohaterów Monte Cassino 11 nie będzie stał pusty - Francuz ma już najemców. W miejscu Cyrano et Roxane powstanie nowoczesna pierogarnia.

Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane. Marc i Maria Petit, właściciele Cyrano et Roxane.
- Nie wyjeżdżam z Sopotu, bo to moje miasto, ale do gastronomii nie planuję wracać. Mam zamiar odpoczywać i pisać książki.
Warto dodać, że restaurator w ostatnich latach wydał już dwie książki: "Gaskończyk w kraju Solidarności" oraz "Sopocką Marsyliankę". Obie pozycje to odrobinę satyryczne i groteskowe spojrzenie na Polskę oczami Francuza. W przyszłym roku Petit planuje kolejne wydawnictwo.


Dodajmy, że Cyrano et Roxane zawsze cieszyło się sporą popularnością, więc przed wizytą w listopadzie warto zrobić rezerwację - chętnych, aby pożegnać się z kuchnią Gaskończyka, na pewno nie zabraknie.

Miejsca

Opinie (104) ponad 20 zablokowanych

  • Zawsze gdy widzę te restauracje Januszy PRL'u

    To widzę tą mentalność pozbawioną godności. Zrobić restaurację włoską, francuską, kebab turecki ... itd. A turyści z zagranicy przyjeżdżają i zastanawiają się "co wy macie swojego?". Całe szczęście mentalność nowego pokolenia się zmienia i jest coraz więcej polskich kulinariów ale jeszcze jak 10 lat temu oprowadzałem Chińczyków po 3mieście, to oczy wielkie robili, że "Jak to nie ma polskich restauracji? W Polsce?"

    • 2 2

  • Nie każdy się nadaje do tej roboty. Od początku słabo to wyglądało.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane