• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
16 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.



Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni (dawny lokal Open Kitchen).

W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.

Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie


Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?

Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).


  • Zespół szefów kuchni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Tłum gości czekający na otwarcie restauracji.
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.

Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.

Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.

Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Wydarzenia

Opinie (273) ponad 50 zablokowanych

  • ot i tyle pozostało po niej w Gdyni - czyli nic

    lokal splajtował, teraz jest tam jakiś wegański - przyszłości także nie wróżę. Mieszkam w domu obok i widzę. U Gessler (a potem ajenta) było pusto- nawet przed pandemią. Ceny kosmiczne. Byliśmy tam raz w 3 osoby w 2018 - już wtedy skromny obiad 1 danie + mała przystawka+ po kieliszku wina - kosztował prawie 300 złotych. Teraz by było z 500. Na początku bogatsi przyszli raz obejrzeć nowinkę. Ryby podobnie podane można zjeść w wielu miejscach za 30% taniej. To nie pandemia ich wykończyła tylko "nabzdyczenie" - przerost formy nad treścią.

    • 1 0

  • teraz jest rok 2023 i ta knajpa jjuz dawno nie istnieje, a jak była to przechodzac nigdy niewidziałam tam klientów

    • 1 0

  • Witam. Pani Magdo proszę poruszyć temat restauracji. Dużo jeżdżę po Polsce i mam dość odgrzewanych dań po weselach i innych uroczystościach.Dobrze że jest w czym wybierać ale jakość jest marna . Hotelom przyznaje się gwiazdki tak też powinno się przyznawać restauracjom żeby konsument na wejściu wiedział do jakiej kategorii się udał i czego może oczekiwać a nie być niemile zaskoczonym to co dostanie na talerzu.

    • 0 1

  • ciekawe czy na otwarciu restauracji rzucała kur....mi jak to ma w zwyczaju

    • 1 0

  • Kiepsko

    Jak ta pani może kogoś pouczać gdy sama podaje tak kiepskie jedzenie. Wszystko przeciętne łącznie z deserem bezowym. Reszta gości przy stolikach tez nie była zadowolona. Szkoda czasu i pieniędzy.

    • 2 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni

    Sztuczny uśmiech pana robiącego selfie z kija w 1:04 - bezcenny!!! :-) (2)

    • 4 0

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni

      to jest Pan Marek Jerzy Wysoczyński i jest Smile Choachem

      można o nim poczytać, robi dobrą robotę, dla chorych dzieci

      • 0 1

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni

      no to jest MISZCZ

      potem na twarzo-książce będzie kciuki zbierał :)

      • 1 0

  • Haha (4)

    Nawet LOLO byl haha

    • 20 2

    • Lolo

      Przywiózł towar :)

      • 0 0

    • a kto to jest lolo ? (1)

      • 0 0

      • Słoik?

        Co ty nie jestes na tapie?

        • 0 0

    • Lolo był służbowo :))

      • 6 0

  • To już wiem, którego lokalu unikać. :) (28)

    Wybaczcie, ale nie trawię tej wulgarnej kobiety.

    • 544 221

    • nie spokojny ale oszołom

      restauracje odwiedza się, aby dobrze zjeść, a nie dla osoby.

      • 0 0

    • (2)

      A ja ją bardzo lubię, bo mówi tępakom gdzie ich miejsce, jest inteligenta , wykształocona, zna jęzki , jest dobrym psycholgiem.. jest prawdziwą gwiazdą , a nie jak te pseudo celebrytki .. Ubiera sie gustownie ( chociaż wkurza mnei czasem , ze w rzeczy z futra itp.. bo podobno lubi konie itp. ) nie podoba mi sie tez , że nie promuje zdrowej kuchni ( mniej mięsa itp).
      No ale co by nie było, jest konkretna, wymagajaca i doszład do tego przez ciązką naukę.
      Niech teraz spija smietanke

      • 25 39

      • Itp.

        • 0 0

      • ten program w tv to ustawiony jest

        jeśli chodzi o ścisłość

        • 1 0

    • (5)

      Ciekawe kiedy sanepid zamknie hehe

      • 28 12

      • ciebie nie zamknął (4)

        mimo że we łbie masz ściek

        • 7 26

        • (1)

          Inteligentny widz TVN?

          • 1 2

          • Nie, TadeuszRydzykWAM

            • 0 0

        • (1)

          oj jaki odważny, anonimowy - używaj sobie lamusie
          co do czystości u kudłatej kuchniach krążą legendy hehe - smacznego

          • 19 4

          • chrum chrum puchatku z łopianu

            wścieklizna cię zżera, że ktoś ci prawdę w oczy powiedział,
            jesteś z wyglądu podobny do nikogo

            • 0 8

    • Dlaczego ? Pewnie bedzię najlepszy wybór alkoholu na mieście :)

      • 0 1

    • Jej w tej ladzie nie będzie (1)

      więc nie musisz się martwić o trawienie Gesslerowej. Zresztą jaki to musiał by być garnek czy też patelnia żeby ją przyrządzić.

      • 4 4

      • Dobrze opłaciła artykuł. Napisz coś nieprzychylnego o niej - wycinają w kilka sekund. Priorytet

        • 4 0

    • Masz rację . Nawiasem mówiąc - ciekawe jak długo się utrzyma bo do tej pory wszystkie restauracje tej klnącej jak szewc "primabaleriny" twn marnie kończyły ,
      czy każda nowo otwarta restauracja w Trójmieście ma takie wejście i reklamę w "trojmiast.pl" ? Za darmo ?

      • 12 0

    • Magda jest spoko

      • 3 15

    • przecież jej tam nie będzie (8)

      • 36 13

      • Nie zamierzam nakręcać jej biznesu. (7)

        Tylko tyle. :)

        • 61 14

        • zawsze możesz nakręcać ten rydzyka - twój wybór (5)

          • 27 60

          • Jeden grzyb (1)

            Oboje są grubi, nie mają poszanowania i dostali swój majątek od innych ludzi...

            • 20 2

            • nie mają poszanowania i dostali swój majątek od innych ludzi.

              Szczera prawda.Cwana kucharka osobistością w Polsce.

              • 20 0

          • W Twoim zero-jedynkowym świecie (1)

            istnieje jedynie wybór pomiędzy Gesslerową, a Rydzykiem?

            • 62 6

            • ten swiat ma 32 cale i matryce LCD

              i ma zdalne sterowanie

              • 28 1

          • Ale co ma do tego tematu rydz?

            Swoją drogą, bardzo smaczny grzyb.

            • 50 7

        • moja stopa też tam nie postanie

          • 27 8

    • Przecież to nie Gessler będzie w menu, więc nie musisz jej trawić.

      Jak to mawiają w internetach, "haters gonna hate". Ja tam życzę im powodzenia, bo ten kawałek chleba nie jest łatwy i mnóstwo świetnych restauracji w Trójmieście padło z różnych powodów.

      • 8 10

    • A ja się chętnie wybiorę :)

      • 22 29

    • (1)

      ...przecez te dania z owocow morza beda a nie z niej. Jak smaczne i przystepnie cenowo beda to czemy tam nie jesc???

      • 31 28

      • Będzie tanio,kilo ryby od 200 Zeta wzwyż z przygotowaniem,już sprawdzone ....aby żyło się lepiej

        • 34 9

  • Super (11)

    Nie moge sie doczekac jak mnie monż zaprosi na rybke w tej pieknej restauracji

    • 81 182

    • Niech Ci najpierw wykupi korepetycje z gramatyki ;)

      • 0 0

    • Błąd. Nie monż tylko monsz.

      Ucz się ortografii.

      • 10 0

    • TO

      Ja już łodpalam swoje Paseratti w dieslu, bierem Grażynke, Dżesike i Brajanka i tniemy do restauranta!

      • 6 0

    • Nie każda restauracja może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi rybami. (1)

      Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpani.
      Idealna okazja by głośno piszczeć u rzucać talerzami.

      • 26 4

      • swirze ryby

        ołowianki też bedą i ciiekawe jaki ceny

        • 5 0

    • A może

      dla odmiany to Ty zaproś męża :) ?

      • 6 1

    • monż? a może małż? ;)

      urocze są te wpisy prowokacyjne...

      • 11 2

    • Heh

      Może najpierw niech zaprosi Panią do podstawówki

      • 11 2

    • Jaki monż takie jedzenie...

      • 10 5

    • I zostawi w niej pół pensji,no cóż ale focia na ciebie będzie że zaliczone

      • 10 3

    • Monż ? Jooo też ze wsi

      • 27 2

  • Omijać szerokim łukiem.

    • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane