• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
16 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.



Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni (dawny lokal Open Kitchen).

W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.

Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie


Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?

Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).


  • Zespół szefów kuchni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Tłum gości czekający na otwarcie restauracji.
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.

Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.

Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.

Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Wydarzenia

Opinie (273) ponad 50 zablokowanych

  • Samepid (4)

    Każdy kto oglądał jej show w tv nie pójdzie do jej restauracji. To zrozumiałe. Ta Pani ma za nic higienę w kuchni. Gotuje bez czepka na głowie, smakuje bezpośrednio z łyżki i potem ją miesza itd. Obrzydliwość. No ale może są tacy co nie oglądali tego programu.

    • 32 10

    • Nie ma to jak brac na serio program telewizyjny (1)

      Pewnie myślisz, że "na wspólnej" to relacja z rzeczywistości, a w Big Brother nic nie było reżyserowane. Trudno, może kiedyś zrozumiesz jak to jest. A Gessler? Przecież ona nie gotuje, bo nie potrafi. Ma ludzi od tego.

      • 6 3

      • A tak nie jest?

        • 2 0

    • A Ty myślisz (1)

      że czego kamera nie pokaże to tak się nie dzieje w pozostałych knajpach.... jestem przekonana że jest nawet gorzej, no ale czego oczy nie widzą tego sercu nie żal

      • 3 1

      • A to już jest zupełnie inny temat. Dlatego ja nie jem w restauracjach. Ale mowa była o Gessler a nie o obcych formach cywilizacji hodowanych na zapleczach barów i restauracji.

        • 1 0

  • Pomyśleć, że Pani Gessler jest za zakazem hodowli kur w klatkach (1)

    kiedyś też wypowiadała się o wegetarianizmie i co rusz promuje swoje restauracje z martwymi zwierzętami. Hipokryzja pełną parą.

    • 19 7

    • Przypomniał mi się cytat z Pulp Fiction:
      "Jestem jaroszem, bo moja zona jest jaroszką. Ale lubię smak dobrego hamburgera" :)

      • 5 0

  • refleksja

    No to może jej brat zorganizuje jakąś akcję walki z kapitalistyczną knajpką?

    • 15 1

  • (2)

    Darmowa reklama celebrytki nie umiejącej gotować. Toż Magda Ikonowicz córka znanego komunistycznego działacza wżeniła się na chwilę w rodzinę Gesslerów a teraz odcina kupony przyklejając się do tego sławnego i zasłużonego dla kultury kulinarnej nazwiska.

    • 26 7

    • Kwiatuniu,siostra nie córka.

      • 5 0

    • Coś dzwoni ale przekaz zniekształcony

      • 2 0

  • ;) (1)

    Wczesniej też tam byla knajpa i splajtowała..obok sa inne knajpy z cenami od 50zeta ..drogo!!!..ta ulica jest mało turystyczna i knajpiana.Magda G.daje tylko nazwisko.i dekoruje..to bar jakiegos pseudobiznesboya z Bydgoszczy...Daje pòl roku na zamknięcie budy....Amen

    • 26 4

    • Bzdura

      to ciekawe, bo w knajpie obok i zaraz w bocznej uliczce koło pomnika, zawsze pełno ludzi. przechodze codziennie to widzę. bardzo dobre miejce.

      • 1 0

  • Gessler ?

    nie dziekuję !!

    • 21 6

  • Pracownicy restauracji sami pisza recenzje na google hahahahah

    wpiszcie Santo Porto i macie.

    restauracja wczoraj otwarta dla wybranych ale juz 3 dni temu byly pierwsze pozytywne i zachecajace recenzje jak tam jest smacznie hahahha

    wklejam abyscie sami sie posmiali

    Bitcoin Bitcoin
    1 opinia
    3 dni temu-
    Generalnie mówiąc to restauracja zachwyca różnorodnym menu. Znajdziemy tam wiele gatunków ryb z całego świata.
    Począwszy od glupikow oraz planktonu w formie przystawki, kończąc na deserze z nerki płetwala błękitnego (pletwal to ssak!).
    Zdecydowaliśmy się na wizytę w restauracji Pani Magdy ze względu na świetną lokalizacje.
    Zamówione przez nas dania urzekaly sposobem podania. Jednakże ich smak nie zachwycał. Skalary z grilla byly delikatnie mówiąc niedpieczone, a moje dziecko zadławiło się ością jedząc purée z Błazenka Plamistego.
    Kończąc moją wypowiedź, polecam restauracje zarówno rodzinom z dziećmi, jak i żołnierzom na przepustce.

    • 21 7

  • fuj

    lemingi wraz z czerwoną zarazą właśnie otwierają kolejny punkt KORYTO+

    • 19 6

  • Uff, dobrze że ostrzegacie!!!

    • 19 4

  • Jemy na miescie kontra Gesslerowa

    • 11 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane