- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (90 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Restauracja Metamorfoza kończy działalność
Jedna z topowych trójmiejskich restauracji - gdańska Metamorfoza - kończy działalność. Ostatni serwis odbędzie się 25 lutego. Niewykluczone, że lokal powróci w odświeżonej formule. Twórcy nie wskazują jednak żadnego terminu.
Metamorfozę założyła dwanaście lat temu gdańska biznesmenka Justyna Zdunek. Restauracja przy ul. Szerokiej 22/23-24/26 od początku działalności aspirowała do górnej półki, ale rozpędu nabrała tak naprawdę cztery lata temu, gdy stworzenie jej nowego konceptu właścicielka powierzyła dwójce młodych ludzi - menedżerce Matyldzie Grzelak i szefowi kuchni Adrianowi Klonowskiemu.
Postawili oni na bezkompromisową koncepcję niszowej restauracji fine-diningowej, gdzie serwowane menu degustacyjne komponowane było wyłącznie z sezonowych, dostępnych w promieniu stu kilometrów od lokalu produktów od niewielkich producentów czy hodowców. Oprócz karmienia gości, głównie z zagranicy, Metamorfoza była również swego rodzaju kulinarnym "think-tankiem".
Jej załoga podróżowała po świecie w poszukiwaniu nowych kompetencji, poznawała trendy i prowadziła eksperymentalne projekty gastronomiczne (m.in. farmę na terenie postoczniowym). Choć w polskiej branży Metamorfoza była postrzegana z dystansem, w międzynarodowej społeczności Grzelak i Klonowski zbudowali silne relacje i wypracowali Metamorfozie solidną markę.
To właśnie z planami tej dwójki bezpośrednio wiąże się zamknięcie Metamorfozy.
- Porywają nas w świat podróże - tłumaczy Grzelak. - Musimy zmienić perspektywę, poszukać inspiracji i chcemy popracować w innych kulturach z ludźmi, którzy nas wyjątkowo inspirują i fascynują. Wszystko to w poszukiwaniu własnego stylu, naszej interpretacji własnych doświadczeń i możliwości stworzenia w przyszłości miejsca, które zaciekawi, opowie i pomoże zobaczyć coś nowego. Według Justyny podstawę "Metki" stanowimy my, stąd decyzja o zamknięciu.
Ostatni serwis przy Szerokiej odbędzie się 25 lutego. Rezerwacji można dokonywać poprzez stronę restauracjametamorfoza.pl. Marka Metamorfoza nie będzie funkcjonowała pod postacią żadnego lokalu, ale nie zniknie z kulinarnego światka.
- Marka pozostanie w naszych rękach jako #M_Team i tym hasłem będzie opisywała dalsze losy naszej załogi. Mamy nadzieję, że powróci w trochę zmienionym składzie, ale za to z kompletnie świeżym spojrzeniem na polskie kulinaria. Kiedy? Ciężko powiedzieć.
Miejsca
-
Metamorfoza Gdańsk, Szeroka 22/23
Zobacz także
Opinie (221) ponad 20 zablokowanych
-
2018-01-19 19:23
raczej topowa nie była
skoro się zamyka, nie zamyka się czegoś co jest dobre
- 61 0
-
2018-01-19 19:25
Ta dwójka świetne sobie poradziła... hahaha...
że musieli zamknąć interes. Kogo ten artykuł promuje? Raczej to antyreklama dla tych osób.
- 65 0
-
2018-01-19 19:40
Szkoda... (3)
czernina, siano i przepiórcze jajko za 190zł to było coś ;)
- 62 4
-
2018-01-19 20:09
Ile??? (2)
To żart?
- 13 0
-
2018-01-21 03:42
Te 190,- to za zestaw 9-cio daniowy (1)
tyle, że gdyby je wszystkie (te 9 dań) umieścić na jednym talerzu, to z pół schaboszczaka dałoby się tam jeszcze (na talerzu znaczy się) wcisnąć.
- 7 0
-
2018-01-21 11:30
Już lepsze było "Chłopskie Jadło" w tym miejscu przed "Metamorfozą"
- 4 0
-
2018-01-19 19:40
NO,no wszystko jasne ,oczywiście plajta....a tyle szumu wokół siebie robili (1)
- 43 0
-
2018-01-20 09:36
ambicje ją dołują.
- 5 0
-
2018-01-19 20:18
co to jest fine-dining? (2)
Nie można prościej po polsku?
- 59 0
-
2018-01-19 20:25
Jakby open kitchen w Gdyni. Tez się zwinęli. Zaraz po roku działalności.
- 15 0
-
2018-01-20 09:45
Gdyby było...
... fińska kuchnia z dinozaurów to by było za długie.
- 14 0
-
2018-01-19 20:51
Idą w świat....
Do gdyńskiej Sztuczki? ;)
- 36 1
-
2018-01-19 21:13
I dobrze,
Nareszcie czas na właciwą Metamorfozę.
To co było to komedia, delikatnie mówiąc.
Dobrze, że to koniec.- 32 0
-
2018-01-19 21:37
Strata dla Gdanska (1)
Jadłem raz. Jedzenie bardzo dobre. Ceny przystępne.
Szkoda. Strata dla Gdańska. Jedni odchodzą. Drudzy przychodzą. Polecam Chleb i wino.- 2 51
-
2018-01-19 21:42
ten znowu z tymi reklamami
przereklamowane tak samo jak metka
- 19 0
-
2018-01-19 21:44
Dlaczego nie ma w Gdańsku normalnych restuaracji z normalnym jedzeniem? (1)
Jedyne, moje ulubione Bistro Między Nami zostało sprzedane i zamienione na Krowarzywa. Może Krowarzywa jest też fajnym lokalem, ale w Bistro też zawsze ktoś był i jadł. Nie widziałam pustek, było dużo klientów. Bardzo często tam chodzilismy z moim chłopakiem - obecnie mężem. Czemu wszędzie jest makaron, pizza, albo coś udziwnionego albo super hipsterskiego, albo taniego ale niezbyt smacznego (oprócz barów mlecznych). Ja chcę tylko pójśc do miłego miejsca i zjeść smaczny obiad podobny, jaki dostałabym od babci : ] ale ceny mogą być wyższe niż w barze mlecznym ;d
- 40 1
-
2018-01-20 08:52
Bar mleczny jest tani?
Ktory?
- 1 6
-
2018-01-20 01:12
Biznesmenka? A co to za nowe słowo? (1)
Chyba bizneswoman raczej jak już.
- 28 2
-
2018-01-20 08:59
biznesmenelka czyli córeczka tatusia
- 13 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.