• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Metamorfoza kończy działalność

Łukasz Stafiej
19 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Ostatni serwis spod ręki Adriana Klonowskiego wyjdzie w Metamorfozie 25 lutego. Potem szef kuchni ruszy w świat. Ostatni serwis spod ręki Adriana Klonowskiego wyjdzie w Metamorfozie 25 lutego. Potem szef kuchni ruszy w świat.

Jedna z topowych trójmiejskich restauracji - gdańska Metamorfoza - kończy działalność. Ostatni serwis odbędzie się 25 lutego. Niewykluczone, że lokal powróci w odświeżonej formule. Twórcy nie wskazują jednak żadnego terminu.



Metamorfozę założyła dwanaście lat temu gdańska biznesmenka Justyna Zdunek. Restauracja przy ul. Szerokiej 22/23-24/26 zobacz na mapie Gdańska od początku działalności aspirowała do górnej półki, ale rozpędu nabrała tak naprawdę cztery lata temu, gdy stworzenie jej nowego konceptu właścicielka powierzyła dwójce młodych ludzi - menedżerce Matyldzie Grzelak i szefowi kuchni Adrianowi Klonowskiemu.

Postawili oni na bezkompromisową koncepcję niszowej restauracji fine-diningowej, gdzie serwowane menu degustacyjne komponowane było wyłącznie z sezonowych, dostępnych w promieniu stu kilometrów od lokalu produktów od niewielkich producentów czy hodowców. Oprócz karmienia gości, głównie z zagranicy, Metamorfoza była również swego rodzaju kulinarnym "think-tankiem".

Jej załoga podróżowała po świecie w poszukiwaniu nowych kompetencji, poznawała trendy i prowadziła eksperymentalne projekty gastronomiczne (m.in. farmę na terenie postoczniowym). Choć w polskiej branży Metamorfoza była postrzegana z dystansem, w międzynarodowej społeczności Grzelak i Klonowski zbudowali silne relacje i wypracowali Metamorfozie solidną markę.

To właśnie z planami tej dwójki bezpośrednio wiąże się zamknięcie Metamorfozy.

- Porywają nas w świat podróże - tłumaczy Grzelak. - Musimy zmienić perspektywę, poszukać inspiracji i chcemy popracować w innych kulturach z ludźmi, którzy nas wyjątkowo inspirują i fascynują. Wszystko to w poszukiwaniu własnego stylu, naszej interpretacji własnych doświadczeń i możliwości stworzenia w przyszłości miejsca, które zaciekawi, opowie i pomoże zobaczyć coś nowego. Według Justyny podstawę "Metki" stanowimy my, stąd decyzja o zamknięciu.
Ostatni serwis przy Szerokiej odbędzie się 25 lutego. Rezerwacji można dokonywać poprzez stronę restauracjametamorfoza.pl. Marka Metamorfoza nie będzie funkcjonowała pod postacią żadnego lokalu, ale nie zniknie z kulinarnego światka.

- Marka pozostanie w naszych rękach jako #M_Team i tym hasłem będzie opisywała dalsze losy naszej załogi. Mamy nadzieję, że powróci w trochę zmienionym składzie, ale za to z kompletnie świeżym spojrzeniem na polskie kulinaria. Kiedy? Ciężko powiedzieć.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (221) ponad 20 zablokowanych

  • W Gdańsku jak do knajpy ... (2)

    To tylko do "Gdańskiej " prowadzonej przez mistrzynie świata p. Marie Lewandowską !

    • 3 4

    • No chiba nie (1)

      A na zapleczu kiedys byles panie kolego?

      • 2 1

      • A co tam było ? Puszki po psiej karmie ?

        • 1 0

  • (1)

    Musze to wszystko uratowac

    • 12 0

    • Za późno

      • 1 0

  • Wygadują bzdety ....restaurację się zamyka TYLKO wtedy jak plajtuje i trzeba ciągle dokładać ....

    Bajdurzenie o poszukiwaniu nowych inspiracji to tylko dla półgłówków. Ale odnosi sukces albo wypada z rynku tylko tyle i aż tyle

    • 27 0

  • Ha ha

    Dziwne że na Trojmiescie same Ochy i Achy pisaliście o tej knajpie a tu nagle taki sukces że trzeba zamknąć he he he oj gdyby nie kasa taty ....nic by nie było , ale ile lat można dokładać

    • 12 0

  • dajcie spokój...

    komu sprzedajecie te bajki o sukcesie?
    Z pewnością nie smakoszom...
    Dać się nabrać na niby dobrą kuchnię można tylko raz...
    Skoro nastąpiła metamorfoza, lokal powinien super działać...
    ale się zamyka...odpowiedź jest nad wyraz prosta

    • 8 0

  • Glupie te komentarze

    Restauracja dobra, tylko nie w Polsce. Jedzenie ciekawe, nietypowe, zaskakujace, pouczajace i niestety nietanie. Jej problemem bylo to, ze przerosla swoje czasy. Powstala za wczesnie. Polacy sa teraz na takim etapie rozwoju, ze wola kebab, pizze albo schabowego. Kluczowa jest cena. Ten lokal adresowal inne gusty i inna polke cenowa. Rzeczywiscie, kiedys bedzie dla nich miejsce.

    • 2 7

  • Brak kasy...

    Po prostu nie zarabiali na siebie... Ile Zdunek mógł dokładać do interesu?

    • 7 0

  • Rzeczywistość (1)

    Rzeczywistość sama weryfikuje Hipsterstwo do lamusa

    • 8 0

    • Pewnie. Najlepszy jest kebab na dworcu

      I zapiekanka w budce. Tej kolo tej drugiej, gdzie polewaja piwo Argus Strong.

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane