Restauracja i winiarnia Mielżyński w budynku remizy Stoczni Cesarskiej

Restauracja, bar i sklep z winami zajmą budynek dawnej remizy znajdującej się na terenie Stoczni Cesarskiej. Dzisiaj właściciel zabytkowego budynku, Stocznia Cesarska Development, podpisał 10-letnią umowę najmu ze znanym importerem wina Robertem Mielżyńskim, który prowadzi już podobną działalność w Warszawie i Poznaniu.



Budynek remizyMapka pochodzi z 1884 r. i początkowo pełnił funkcje administracyjno- społeczne. W 1903 r. został przekształcony w siedzibę straży pożarnej, w której mieściły się wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych. Budynek jest objęty ochroną konserwatorską. Trwające prace remontowe nie tylko poprawiają jego stan, ale także uwydatniają unikalne detale, takie jak ślizgi przeciwpożarowe, stalowe bramy czy okna strzelnicze. Elementy te zostaną starannie odrestaurowane, aby przypominać o historii remizy.

Czytaj także: Ruszył remont dawnej remizy na terenach stoczniowych

Budynek remizy pochodzi z 1884 r. W 1903 r. został przekształcony w siedzibę straży pożarnej.
Budynek remizy pochodzi z 1884 r. W 1903 r. został przekształcony w siedzibę straży pożarnej. fot. materiały prasowe
Prace remontowe nadzoruje firma TPS Reapolis, która była również odpowiedzialna za remont budynku Dyrekcji. Projekt wnętrz to efekt współpracy Autorskiej Pracowni Projektowej Jana Terleckiego z Warszawy i Roark Studio z Trójmiasta. Dwupiętrowy budynek o powierzchni 644 m kw. zostanie przekształcony w sklep z winem i restaurację. Regały i palety z winem, tasting room oraz wine bar zostaną zlokalizowane na parterze, w miejscu dawnych garaży dla wozów gaśniczych. Restauracja z zewnętrznym tarasem powstanie na pierwszym piętrze.

- Budując koncept sklepów i wine barów "Mielżyński" 18 lat temu, bardzo mi zależało, by nie był to zwykły biznes. Chciałem aktywnie wspierać też rozwój kultury i uczestniczyć w kreowaniu autentycznych lokalnych przestrzeni sąsiedzkich. Pod tym względem udział w projekcie rewitalizacji Stoczni Cesarskiej jest dla mnie bardzo ważny. Mamy szansę wspólnie sprawić, że to symboliczne miejsce zacznie oddychać i wrośnie głęboko w tkankę miejską Gdańska, nie tracąc nic ze swojego charakteru - mówi Robert Mielżyński, założyciel Mielżyński Wines Spirits Specialitis.
Robert Mielżyński to urodzony w Toronto polski biznesmen ze szlacheckimi korzeniami. Jego ojciec stworzył jedną z większych na kanadyjskim rynku firm importujących wina i alkohole: PMA - Peter Mielzynski Agencies. W tym kierunku swoje zainteresowania rozwijał również Robert Mielżyński. Studiował enologię i rolnictwo winne (viticulture) w California State University Fresno, gdzie zdobył tytuł inżyniera agronomii i winiarstwa. Praktykował produkcję wina w Bordeaux, Wiedniu i w Niemczech. Zarządzał rodzinną winnicą w Hillebrand Estates Winery w Niagara on the Lake (Kanada) w okresie największego rozwoju branży i kultury winiarskiej tego regionu.

W roku 1994 roku zdecydował się na powrót do Polski. Obecnie zarządza firmą Mielżyński Wine Spirit Specialties i stara się przyczyniać do rozwoju kultury winnej w Polsce we wszelkich jej aspektach. Importuje wina z całego świata, prowadzi sprzedaż detaliczną, B2B, do sektora Horeca. Jego firma ma trzy winiarnie - dwie w Warszawie, jedną w Poznaniu. Niedługo do winiarskiej rodziny Mielżyńskiego dołączy lokal w Gdańsku.

Budynek dawnej remizy znajduje się w atrakcyjnej lokalizacji przy placu Dyrekcji, blisko ulicy Popiełuszki, sali BHP, Europejskiego Centrum Solidarności i Drogi do Wolności. Warto dodać, że naprzeciwko remizy, w budynku Dyrekcji, funkcjonuje już sala bankietowa Dok, dysponującą 200 miejscami siedzącymi, która może zapewnić dodatkową przestrzeń do organizacji imprez, specjalnych przyjęć, koncertów i tym podobnych. W połączeniu z nową restauracją i winiarnią powstanie w tym miejscu ciekawa przestrzeń o charakterze rozrywkowo-gastronomicznym.

Czytaj także: Młode Miasto. Budynek Dyrekcji gotowy na przyjęcie najemców

- Bez wątpienia jest to kolejny kamień milowy w rewitalizacji Stoczni Cesarskiej. Podejmujemy ważny krok w realizacji naszej wizji przekształcenia historycznego terenu stoczni w tętniącą życiem wielofunkcyjną dzielnicę - mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu w Stocznia Cesarska Development. - Kluczem jest uzupełnienie projektów mieszkaniowych i biurowych, nad którymi pracujemy, funkcjami społecznymi, takimi jak gastronomia. Bardzo cieszymy się, że możemy to zrobić we współpracy z tak silną marką premium, jaką jest "Mielżyński" - dodaje Schuurman. 
Otwarcie restauracji w budynku dawnej stoczniowej remizy ma nastąpić w drugiej połowie tego roku.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (83)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Dzień Arbuza
Dzień Arbuza
degustacja
sie 3
wtorek, g. 12:00
Gdańsk, Stacja Food Hall

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie