- 1 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 3 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni
Restauracja Porto Santo by Magda Gessler znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 . Wcześniej lokal zajmowała restauracja Open Kitchen.
Informacja o tym, że restauratorka i telewizyjna celebrytka Magda Gessler otwiera restaurację w Gdyni, pojawiła się w mediach z początkiem kwietnia. Nikt jednak nie wiedział, w którym miejscu gospodyni "Kuchennych Rewolucji" planuje otworzyć lokal - wspominano wyłącznie o Kamiennej Górze.
Jak ustaliliśmy w dwóch niezależnych źródłach związanych z kompleksem mieszkalno-usługowym Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 Porto Santo by Magda Gessler - bo tak będzie nazywać się lokal - ma być zlokalizowany na parterze budynku. Bywalcy gdyńskich restauracji dobrze znają tę lokalizację - wcześniej działał tutaj lokal Open Kitchen, a po sąsiedzku z powodzeniem funkcjonują Marmolada Chleb i Kawa oraz Falla.
Obecnie w lokalu trwają prace wykończeniowe, a przez okna można zobaczyć pierwsze elementy wystroju - m.in. wiszące w wielu miejscach srebrne ozdoby w kształcie ryb i owoców morza. Nie powinno to dziwić, bo Gessler w przesłanym do agencji informacyjnej Newseria Lifestyle tłumaczyła, że Porto Santo będzie restauracją rybną, dla której inspiracją były lokale rybne z Hiszpanii czy Portugalii.
- Będzie to typowa rybna restauracja, taka jakiej w Polsce jeszcze nie było, gdzie ryby będą leżeć na lodzie - będzie można je wybrać, zważyć, każdy będzie wiedział, czy to jest ta ryba, a nie przyniesiona z zaplecza - mówiła restauratorka.
Nie wiadomo, czy zapowiadany na koniec kwietnia termin otwarcia lokalu zostanie utrzymany. Udało nam się natomiast ustalić, że szefem kuchni Porto Santo będzie Bartosz Rozbiegała, który przez kilka lat kierował kuchnią w restauracji Hotelu Kozi Gród w Pomlewie pod Gdańskiem. Obecnie kompletuje załogę do Porto Santo.
Miejsca
Opinie (235) ponad 50 zablokowanych
-
2018-06-12 07:30
opinie
Obsluga bardzo nie mila a wrecz okropna,psuje opinie pani Magdy.
Violetta- 0 0
-
2018-06-09 08:11
Wymaga Kuchennych Rewolucji natychmiast
Piękne miejsce w ładnej kamienicy.
Lokal w bardzo ładnym stylu i harmonijnie użądzony.
Miła atmosfera, dobrze się czułem do momentu zamówienia i kontaktu z miłą kelnerką.
Pierwszy raz byłem trzy tygodnie po otwarciu więc można by się spodziewać odpowiednio już działającego lokalu tym bardziej, że nazwa zobowiązuje.
Pani Gessler jednak zna się na jedzeniu i prowadzeniu restauracji na wysokim poziomie o czym sam się kilkukrotnie przekonałem. Więc moje oczekiwania nie były fastfoodowe.
Pani kelnerka przy próbie zamówienie mówi :
Pójdę sprawdzić,
Zaraz się dowiem,
Pójdę zapytać.
Smażona ryba przypalona jak w plażowej smażalni lat 80., braki w karcie, co drugiej zupy brak a karta dań krótka jest - na jednej stronie, co drugiego wina brak, białe wino ciepłe, kelnerka oferuje nie taniego Rieslinga schłodzić w 5 minut.
Przy zamówieniu deseru Pani kelnerka również nie odróżnia na ciepło podgrzanego od opalanego deseru Crema c
atalana.
Przy wysokiej płatności w gotówce przez 30 minut pani kelnerka nie podchodzi do stolika aby rozliczyć rachunek więc wysoki niezasłużony napiwek pozostaje na stole do końca.
Lokal warto tylko zobaczyć bo ładny i oryginalny w śródziemnomorskim stylu jest, jednak Gdynia stała się stolicą trójmiejskiej gastronomii i konkurencja o wiele więcej i na wyższym poziomie oferuje.
A tu takie warszawskie klimaty, których Gdynianie nie zaakceptują.
Na osłodę muszę dodać, że Kucharz potrafi usmażyć dobrą rybę gdyż po błyskawicznej reklamacji obsługi dostałem tak świeżego i idealnie przygotowanego Turbota, że w życiu tak dobrego nie jadłem.
Tylko czy warto się stresować ?- 0 0
-
2018-06-09 08:10
Wymaga Kuchennych Rewolucji natychmiast
- 0 0
-
2018-04-25 11:09
(3)
A po czym będzie można poznać, że wybrana przez nas ryba z `lodu`, będzie tą samą gdy zostanie przyniesiona z kuchni po usmażeniu/upieczeniu itp. ?
- 61 11
-
2018-05-09 10:45
jak sie znasz to poznasz
- 0 0
-
2018-04-25 11:10
po oczach (1)
i kolorze futerka
- 27 2
-
2018-04-25 18:13
po oczach
i blond loczkowanych kudłach w pyszczku
- 12 0
-
2018-05-03 12:46
I na to czekala Gdynia I turysci
- 3 0
-
2018-05-03 12:41
Rybka w Gdyni ,swieza ,to jest to na co czekalam od czasu Alozy ,a komu to cudo przeszkadzalo?Kto pamieta Aloze wie ze to bylo to co najlepsze w Gdyni ! :-)
- 3 2
-
2018-04-30 12:12
Juz pedze nazrec sie dwoch kg kucharka i vegety
- 2 1
-
2018-04-29 16:35
precz z Gdyni
niech ona się nie pcha do Gdyni niechcemy tu tvnu i ich pseudo gwiazd ma restaurracje w Gdańsku i tam jest jej miejsce
- 2 2
-
2018-04-26 06:31
Do komentatorów (3)
Hej! Sorry, ale takie hejtowanie nie pasuje do Gdynian. Mialam o nas inne zdaniw. Myślałam, ze jesteśmy ludźmi o otwartych horyzontach myślowych. A tu co czytam? Z powodu otwarcia restauracji nawet jacyś antysemici się odezwali. Ludzie?! Ogarnijcie się.
Gdynia nie jest miastem dla - fobów, antysemitow, hipokrytow czy szowinistow.
Pokażmy, że tak jak zawsze, reprezentujemy wyższy poziom .
Please....- 8 8
-
2018-04-29 14:47
Please???
- 0 0
-
2018-04-26 09:27
Jakich gdynian?
W całym trójmieście plaga słoików.
- 3 1
-
2018-04-26 08:48
W Polsce jakikolwiek apel o tolerancję jest wołaniem na puszczy.
- 4 0
-
2018-04-28 09:12
Kiedy zrobią jej kuchenne rewolucje??
W kuchni pewnie syf i stare żarcie. Poza tym konkurencję w 3c juz wykończyła wszędzie gdzie się rewolucjonizowała to plajty.
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.