Wiadomości

Restauracje: tutaj zamówisz jedzenie na telefon

Najnowszy artukuł na ten temat

Zrób to sam, czyli delikatesy na wynos

Dania na wynos ze Sztuczki Bistro w Sopocie.
Dania na wynos ze Sztuczki Bistro w Sopocie. fot. czytelnik Trojmiasto.pl

Coraz więcej trójmiejskich restauracji stawia na jedzenie na telefon z dowozem lub na wynos, które klienci odebrać mogą osobiście. Tę opcję zaczynają oferować nawet te lokale, które do tej pory sprzedawały dania tylko stacjonarnie. Poniżej przydatna lista miejsc, w których zamówicie przez telefon, stronę na Facebooku lub aplikację. Po jedzenie - w zależności od oferty, możecie udać się osobiście lub poczekać na dowóz. Ważne: za zamówienie należy starać się płacić kartą, nie gotówką - zmniejsza to ryzyko ewentualnego zarażenia.




Sytuacja na kulinarnej mapie Trójmiasta jest ciężka do przewidzenia, restauracje jednak robią wiele, aby mimo trudności, wciąż działać i przygotowywać jedzenie, ale tylko na wynos.

Jednym z lokali, który oferuje jedzenie na telefon z 10 proc. rabatem, jest oliwska brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker. Zamówienie należy odebrać osobiście. Co znajdziemy w menu? M.in. zupę marokańską, rosół z makaronem, schab z kością i marynowane śledzie. Oprócz tego dostępnych jest kilka rodzajów chlebów. Zamówienia przyjmowane są od godz. 12 do 20, natomiast odbiór dań możliwy będzie następnego dnia w godzinach 12-15.

Czytaj także: Galerie, markety, restauracje - co działa, a co jest zamknięte?

- Sytuacja jest bardzo dynamiczna, więc i nasze reakcje są natychmiastowe. Będzie to ciężki czas dla całej branży, dlatego liczymy na naszych stałych gości oraz przyjaciół. Dobra wiadomość jest taka, że cała dzisiejsza produkcja została natychmiast wykupiona - mówi Justyna Zalewska z Tu można marzyć. - W naszej piekarni na Przymorzu skróciliśmy godziny otwarcia, ale zwiększyliśmy ilości wypiekanego pieczywa. Prosimy gości, aby wchodzili pojedynczo, zwiększyliśmy dezynfekcję newralgicznych miejsc, takich jak terminal, klamki, blaty, ustawiliśmy płyn do dezynfekcji rąk dla naszych gości oraz wprowadzamy od niedzieli dania na wynos, które przygotowujemy w brasserie. Menu będzie systematycznie aktualizowane.
Opcję na telefon umożliwia również sopocka Sztuczka Bistro. Zainteresowanie jest duże, a lokal cały czas przestawia się na nową formę funkcjonowania, żeby klienci byli zadowoleni. Od niedzieli będzie obowiązywać nowa karta dań.

- Będzie można dzwonić i pisać do nas już od godziny 10. Zamówienia będą realizowane z opcją do odbioru, większe zamówienia dla firm itp. będą mogły być dostarczone pod wskazany adres.
Gdyński Serwus także pracuje na możliwie wysokich obrotach, choć anulował kartę śniadaniową. Dostępna jest za to karta popołudniowa na wynos lub dowóz. Zamówienia przyjmowane są od godziny 12 do 20, tylko telefonicznie pod numerem 666 853 257.

- Na zamknięcie lokalu zdecydowaliśmy się już w piątek 13 marca, dzień przed oficjalną informacją o stanie epidemiologicznym. Zdecydowałem, że pozostawiamy tylko dania na wynos i na dowoź. To bardzo świadoma decyzja, przedyskutowana z managerem i szefem kuchni, choć trudna do wytłumaczenia pozostałym pracownikom. Po odprawie zaległa cisza, ale każdy zaakceptował nowy pomysł, a nawet nowe role. Wszystko z myślą o bezpieczeństwie gości, ale też naszym. Od piątku zmniejszona obsada kuchni, tylko jedna kelnerka do obsługi zamówień, kierowca. W ich role, dostawców dań, szybko weszli nasi kucharze. Każdy ma pracę mimo bardzo ograniczonej sprzedażny. Nikogo nie zwalniam. Codziennie przydzielane są zadania do wykonania w lokalu. Jest ciężko, ale mam nadzieję, że po tym jak już zmagazynowane u naszych stałych gości zakupione ostatnio towary powoli zaczną się kończyć, wrócą do nas i zaczną zamawiać ulubione dania, które wcześniej wybierali w lokalu, teraz z dostawą do domu - mówi nam Maciej Raczyński z Serwusa.
Gdańska Restauracja Brovarnia także przygotowała ofertę na wynos: dania można samemu odebrać lub zostaną nam dostarczone.

- Przygotowaliśmy nieco skróconą kartę menu z naszymi specjałami, które mamy w naszej codziennej ofercie, niemniej traktujemy to jako okres przejściowy i jesteśmy w trakcie przygotowywania oferty dedykowanej na ten czas, ale nadal opartej o wysokiej jakości produktach, na których działamy. Na pewno będziemy oferować nasze klasyczne zupy, jak Zupa Gdańskiego Rybaka czy tradycyjny staropolski żurek, dodatkowo pojawiać się będą zupy dnia, także klasycznie polskie, jak rosół, kwaśnica, ogórkowa czy grochówka - powiedział nam pracownik Restauracji Brovarnia. - Jeśli chodzi o dania główne, także stawiamy na sprawdzone pozycje, które wybierają nasi goście - Połówka Tradycyjnej Kaczki Gdańskiej, kotlet schabowy, żeberka czy sezonowa ryba. Póki co więcej gości odwiedza nas osobiście, ale wynika to pewnie z tego, że do tej pory nie współpracowaliśmy z dostawcami, więc to dla nas coś zupełnie nowego, czego dopiero zaczynamy się uczyć. Niewykluczone, że rozpoczniemy także dowozy zamówień na własną rękę.
Restauracja, która ma własną browarnię, przygotowała również coś dla fanów piwa: w ofercie na wynos nie zabrakło wielokrotnie nagradzanego piwa w butelkach 750 ml i trzylitrowych party kegach.

Bez mięsa? Lokale wege też działają



Nie zawiesiły działalności restauracje, które słyną z kuchni bezmięsnej. Mowa m.in. o wrzeszczańskim House of Seitan czy Falovcu. Oba miejsca przestawiły się tylko na zamówienia na telefon/wiadomość/online, które można odebrać osobiście (Faloviec współpracuje też z Uber Eats). Na miejscu płatność tylko kartą.

- Jeśli ktoś ma bliżej, żeby podejść samemu - po naradzie można zamówić szamkę na określoną godzinę do odbioru samemu na wynos, nasz członek ekipy wyniesie wam je do drzwi, żeby uniknąć przebywania kilku osób w lokalu. Tu tylko gotówka. A jemy: krem z ziemniaka, pyzuchy, placek po wegańsku z rwanym seitanem, schabibiego, spaghetti serowe z warzywami, tofu wędzonym i orzechami laskowymi, bitki w sosie morelowym z pieczarkami, z dodatkiem przysmaku świętokrzyskiego, puree, surówek, ruskie pierogi z okrasą z cebulki i "mięska", z surówkami - czytamy na stronie House of Seitan.
Jeśli brakuje jakiegoś lokalu w naszym katalogu "Jedzenie na telefon" - dajcie nam znać, dodamy! Piszcie na maila: m.dolny@trojmiasto.pl

Czytaj także: Restauracje nieczynne, ale jedzenie na wynos/dowóz wciąż dostępne

Przypominamy: 9 marca 2020 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował informację, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. (...) Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów, aby miało to miejsce. Więcej informacji tutaj.

Opinie (109) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Słusznie że wprowadzili (3)

    Nie każdy dorwał kurakę wstając o 5, może chociaż tak się uda zjeść coś ciepłego

    • 30 15

    • Widać że ogląda z za wiele tv.

      Wystarczyło samemu sprawdzić tę informację o dostępności mięsa a nie powtarzać zasłyszane bzdury.

      • 15 6

    • A jaka gwarancja że bez wirusa? (1)

      Bez sensu

      • 9 6

      • Kucharz gruźlik

        • 3 2

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • przypominam jedynie, że to nie jest panaceum (2)

    wirus - jak dobrze wiadomo - pozostaje także na przedmiotach

    tak wiec jesli nikt z personelu nie bedzie miał wirusa, to nie ma problemu, ale....

    • 50 15

    • tak samo w sklepie (1)

      Skoro więc boisz się jedzenia z knajpy, to bój się też tego ze sklepu.

      • 11 5

      • a czy ja powiedziałem ze ze sklepu lepiej?

        przypominam tylko, że naukowcy (WHO chyba też) jasno powiedzieli - bo to sprawdzili - wirus MOŻE utrzymywac się na niektórych powierzchniach nawet pare dni - najdłużej na 'sliskich' - plastiki, stal, itd

        najkrócej na 'włochatych' :o)

        • 6 0

  • (2)

    Trzy razy durum mieszane mięso i wszystkie sosy proszę

    • 36 2

    • (1)

      A dla Karyny zamów chińszczyznę...

      • 7 0

      • Albo szpagetti

        • 1 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • HoS (8)

    House of Seitan z Wajdeloty! wspierajcie te dziewczyny bo robią super robotę!

    • 25 32

    • szkoda ze

      promujecie tylko kilka najbardziej popularnych knajp, ktore i tak sobie poradzą.
      zaplacili wam czy co?

      • 32 4

    • (2)

      Szkoda, ze nie respektują zaleceń sanepidu i żeby unikać spotkań towarzyskich. Wczoraj była tam impreza na maksa. Oj nie, już więcej tam nie pójdę i nie zamówię.

      • 21 1

      • Trzeba było zadzwonić na policję (1)

        to by gumą dostały.

        • 2 0

        • W pierwszej chwili chciałam to zrobić, no ale knajpa nie była otwarta (do połowy roleta zamknięta) tylko masa ludzi w środku. Policja nic by im nie zrobiła :(

          • 3 0

    • Avocado (2)

      Zamawiajcie lepiej z avocado na wajdeloty, pełno pysznego wegejedzenia przyrządzanego z pasją

      • 8 19

      • Jestes partnerka wlascicielki?

        Jak tam wczasy na Dominikanie?

        • 11 7

      • Ble ,nie jem trawy

        • 1 4

    • Wewnatrz wisi karykatura religijnego obrazu.

      Jawne drwienie z chrześcijaństwa i zwykly brak taktu i szacunku.
      Nie zasługują na wsparcia a na wizyte prokuratora!

      • 8 14

  • A psik na danie

    I co potem? Pomyślcie.

    • 26 20

  • Ludzie nie ryzykujcie zamawiając !!! (7)

    Kto wie w jakich warunkach teraz to robią kto robi ! Ja - dziekuje wytrzymam

    • 56 31

    • Ja wiem

      W normalnych, czystych, niemal sanitarnych (lokale mi znane od kuchni dosłownie)w obecnej sytuacji.

      • 9 12

    • (2)

      Nie kumasz, ze te lokale padną, jeśli ludzie przestaną brać na wynos? I tak dostaną po kieszeni, ale przynajmniej nieco mniej

      • 14 7

      • Fryzejrzy

        A co majo powiedziec, ludzie ze sklepow w centrach handlowych, kto im zaplaci czynsz - Morawiecki, Duda???

        Kto zaplaci pensje ich pracownikow

        • 14 3

      • To co mam rezykowac swoim życiem żeby komuś knajpa nie padła?

        • 18 1

    • A co powiesz o ścierwie do kupienia na Zielonym Rynku w tłumie zakażonych staruchów?

      • 12 9

    • Na pewno w dobrych warunkach

      Ale jak już dostarczysz do domu, dla własnego bezpieczeństwa zagotuj lub podgrzej w piekarniku w temp 200 st. przez 15 min. Uważajcie tylko na opakowania i myjcie ręce. Najlepiej robić to w dwie osoby jedna przynosi jedzenie, druga przygotowuje garnek. Pierwsza przerzuca do garnka nie dotykając nic poza opakowaniem. Druga wstawia do piekarnika. Pierwsza wyrzyca opakowanie a pozniej razemnz drugą myją dokładnie ręce. Smacznego.

      • 3 2

    • mam nadzieję,że robią to sterylnie, że wszYscy od kucharza, po dostawcę są zdrowi i sterylni.

      • 0 0

  • Mniam mniam (3)

    U nas w osiedlowej restauracji na Oruni Zaufajni jest pyszne jedzonko. Czysto przyrządzane. Nie raz widziałam jak kucharze robią kulinarne cudeńka. Odbierając wczoraj moje zamówoenie byłam świadkiem jak szefostwo zawoziło do szpitala jeszenie,chcąc wspierać służbę zdrowia. Brawo za taką postawę.

    • 24 6

    • O szefostwo jeździ do szpitali (1)

      I przywozi wirusy i rozwozi dalej do klientów. Mniam mniam.

      • 12 7

      • Schowaj sie do piwnicy bo Ciebie wirus dopadnie. Zamiast pisać głupoty zobacz jak wygladaja procedury.Osoby z ulicy nie mogą wchodzic do szpitali. No chyba ze Ty .... ;)

        • 4 3

    • Jadłem tam i hamburgery bardzo przeciętne, tatar dobry.

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2