• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracje: tutaj zamówisz jedzenie na telefon

Alicja Olkowska
15 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
aktualizacja: godz. 09:38 (15 marca 2020)
Dania na wynos ze Sztuczki Bistro w Sopocie. Dania na wynos ze Sztuczki Bistro w Sopocie.

Coraz więcej trójmiejskich restauracji stawia na jedzenie na telefon z dowozem lub na wynos, które klienci odebrać mogą osobiście. Tę opcję zaczynają oferować nawet te lokale, które do tej pory sprzedawały dania tylko stacjonarnie. Poniżej przydatna lista miejsc, w których zamówicie przez telefon, stronę na Facebooku lub aplikację. Po jedzenie - w zależności od oferty, możecie udać się osobiście lub poczekać na dowóz. Ważne: za zamówienie należy starać się płacić kartą, nie gotówką - zmniejsza to ryzyko ewentualnego zarażenia.




Sytuacja na kulinarnej mapie Trójmiasta jest ciężka do przewidzenia, restauracje jednak robią wiele, aby mimo trudności, wciąż działać i przygotowywać jedzenie, ale tylko na wynos.

Jednym z lokali, który oferuje jedzenie na telefon z 10 proc. rabatem, jest oliwska brasserie Tu Można Marzyć by Tomasz Deker. Zamówienie należy odebrać osobiście. Co znajdziemy w menu? M.in. zupę marokańską, rosół z makaronem, schab z kością i marynowane śledzie. Oprócz tego dostępnych jest kilka rodzajów chlebów. Zamówienia przyjmowane są od godz. 12 do 20, natomiast odbiór dań możliwy będzie następnego dnia w godzinach 12-15.

Czytaj także: Galerie, markety, restauracje - co działa, a co jest zamknięte?

- Sytuacja jest bardzo dynamiczna, więc i nasze reakcje są natychmiastowe. Będzie to ciężki czas dla całej branży, dlatego liczymy na naszych stałych gości oraz przyjaciół. Dobra wiadomość jest taka, że cała dzisiejsza produkcja została natychmiast wykupiona - mówi Justyna Zalewska z Tu można marzyć. - W naszej piekarni na Przymorzu skróciliśmy godziny otwarcia, ale zwiększyliśmy ilości wypiekanego pieczywa. Prosimy gości, aby wchodzili pojedynczo, zwiększyliśmy dezynfekcję newralgicznych miejsc, takich jak terminal, klamki, blaty, ustawiliśmy płyn do dezynfekcji rąk dla naszych gości oraz wprowadzamy od niedzieli dania na wynos, które przygotowujemy w brasserie. Menu będzie systematycznie aktualizowane.
Opcję na telefon umożliwia również sopocka Sztuczka Bistro. Zainteresowanie jest duże, a lokal cały czas przestawia się na nową formę funkcjonowania, żeby klienci byli zadowoleni. Od niedzieli będzie obowiązywać nowa karta dań.

- Będzie można dzwonić i pisać do nas już od godziny 10. Zamówienia będą realizowane z opcją do odbioru, większe zamówienia dla firm itp. będą mogły być dostarczone pod wskazany adres.
Gdyński Serwus także pracuje na możliwie wysokich obrotach, choć anulował kartę śniadaniową. Dostępna jest za to karta popołudniowa na wynos lub dowóz. Zamówienia przyjmowane są od godziny 12 do 20, tylko telefonicznie pod numerem 666 853 257.

- Na zamknięcie lokalu zdecydowaliśmy się już w piątek 13 marca, dzień przed oficjalną informacją o stanie epidemiologicznym. Zdecydowałem, że pozostawiamy tylko dania na wynos i na dowoź. To bardzo świadoma decyzja, przedyskutowana z managerem i szefem kuchni, choć trudna do wytłumaczenia pozostałym pracownikom. Po odprawie zaległa cisza, ale każdy zaakceptował nowy pomysł, a nawet nowe role. Wszystko z myślą o bezpieczeństwie gości, ale też naszym. Od piątku zmniejszona obsada kuchni, tylko jedna kelnerka do obsługi zamówień, kierowca. W ich role, dostawców dań, szybko weszli nasi kucharze. Każdy ma pracę mimo bardzo ograniczonej sprzedażny. Nikogo nie zwalniam. Codziennie przydzielane są zadania do wykonania w lokalu. Jest ciężko, ale mam nadzieję, że po tym jak już zmagazynowane u naszych stałych gości zakupione ostatnio towary powoli zaczną się kończyć, wrócą do nas i zaczną zamawiać ulubione dania, które wcześniej wybierali w lokalu, teraz z dostawą do domu - mówi nam Maciej Raczyński z Serwusa.
Gdańska Restauracja Brovarnia także przygotowała ofertę na wynos: dania można samemu odebrać lub zostaną nam dostarczone.

- Przygotowaliśmy nieco skróconą kartę menu z naszymi specjałami, które mamy w naszej codziennej ofercie, niemniej traktujemy to jako okres przejściowy i jesteśmy w trakcie przygotowywania oferty dedykowanej na ten czas, ale nadal opartej o wysokiej jakości produktach, na których działamy. Na pewno będziemy oferować nasze klasyczne zupy, jak Zupa Gdańskiego Rybaka czy tradycyjny staropolski żurek, dodatkowo pojawiać się będą zupy dnia, także klasycznie polskie, jak rosół, kwaśnica, ogórkowa czy grochówka - powiedział nam pracownik Restauracji Brovarnia. - Jeśli chodzi o dania główne, także stawiamy na sprawdzone pozycje, które wybierają nasi goście - Połówka Tradycyjnej Kaczki Gdańskiej, kotlet schabowy, żeberka czy sezonowa ryba. Póki co więcej gości odwiedza nas osobiście, ale wynika to pewnie z tego, że do tej pory nie współpracowaliśmy z dostawcami, więc to dla nas coś zupełnie nowego, czego dopiero zaczynamy się uczyć. Niewykluczone, że rozpoczniemy także dowozy zamówień na własną rękę.
Restauracja, która ma własną browarnię, przygotowała również coś dla fanów piwa: w ofercie na wynos nie zabrakło wielokrotnie nagradzanego piwa w butelkach 750 ml i trzylitrowych party kegach.

Bez mięsa? Lokale wege też działają



Nie zawiesiły działalności restauracje, które słyną z kuchni bezmięsnej. Mowa m.in. o wrzeszczańskim House of Seitan czy Falovcu. Oba miejsca przestawiły się tylko na zamówienia na telefon/wiadomość/online, które można odebrać osobiście (Faloviec współpracuje też z Uber Eats). Na miejscu płatność tylko kartą.

- Jeśli ktoś ma bliżej, żeby podejść samemu - po naradzie można zamówić szamkę na określoną godzinę do odbioru samemu na wynos, nasz członek ekipy wyniesie wam je do drzwi, żeby uniknąć przebywania kilku osób w lokalu. Tu tylko gotówka. A jemy: krem z ziemniaka, pyzuchy, placek po wegańsku z rwanym seitanem, schabibiego, spaghetti serowe z warzywami, tofu wędzonym i orzechami laskowymi, bitki w sosie morelowym z pieczarkami, z dodatkiem przysmaku świętokrzyskiego, puree, surówek, ruskie pierogi z okrasą z cebulki i "mięska", z surówkami - czytamy na stronie House of Seitan.
Jeśli brakuje jakiegoś lokalu w naszym katalogu "Jedzenie na telefon" - dajcie nam znać, dodamy! Piszcie na maila: m.dolny@trojmiasto.pl

Czytaj także: Restauracje nieczynne, ale jedzenie na wynos/dowóz wciąż dostępne

Przypominamy: 9 marca 2020 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował informację, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. (...) Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie ma dotychczas dowodów, aby miało to miejsce. Więcej informacji tutaj.

  • Sztuczka Bistro także wprowadziła menu na wynos.
  • Restauracja Brovarnia zachęca do osobistego odbioru zamówionych dań.
  • Jedną z restauracji, która wprowadziła opcję zamówienia jedzenia z osobistym odbiorem, jest oliwska Tu Można Marzyć.

Miejsca

Opinie (109) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • To nic że jedzenie kręci i pakuje chory pracownik zza wchdniej granicy Polski. Zatrudniony tradycyjnie na czarno. (1)

    Więc, smacznej kwarantanny i łagodnego przejścia covid19.

    • 14 6

    • niesty pazeność developerów i niektórych restauratorów, co nawet mięsa nie myją przed przygotowaniem się kończy...

      • 0 0

  • wyjścia nie mają, dlatego wszyscy pakują na wynos... ameryki nie odkryli.

    • 0 0

  • Ludzie nie ryzykujcie zamawiając !!! (7)

    Kto wie w jakich warunkach teraz to robią kto robi ! Ja - dziekuje wytrzymam

    • 56 31

    • mam nadzieję,że robią to sterylnie, że wszYscy od kucharza, po dostawcę są zdrowi i sterylni.

      • 0 0

    • Na pewno w dobrych warunkach

      Ale jak już dostarczysz do domu, dla własnego bezpieczeństwa zagotuj lub podgrzej w piekarniku w temp 200 st. przez 15 min. Uważajcie tylko na opakowania i myjcie ręce. Najlepiej robić to w dwie osoby jedna przynosi jedzenie, druga przygotowuje garnek. Pierwsza przerzuca do garnka nie dotykając nic poza opakowaniem. Druga wstawia do piekarnika. Pierwsza wyrzyca opakowanie a pozniej razemnz drugą myją dokładnie ręce. Smacznego.

      • 3 2

    • (2)

      Nie kumasz, ze te lokale padną, jeśli ludzie przestaną brać na wynos? I tak dostaną po kieszeni, ale przynajmniej nieco mniej

      • 14 7

      • To co mam rezykowac swoim życiem żeby komuś knajpa nie padła?

        • 18 1

      • Fryzejrzy

        A co majo powiedziec, ludzie ze sklepow w centrach handlowych, kto im zaplaci czynsz - Morawiecki, Duda???

        Kto zaplaci pensje ich pracownikow

        • 14 3

    • A co powiesz o ścierwie do kupienia na Zielonym Rynku w tłumie zakażonych staruchów?

      • 12 9

    • Ja wiem

      W normalnych, czystych, niemal sanitarnych (lokale mi znane od kuchni dosłownie)w obecnej sytuacji.

      • 9 12

  • Jutro (3)

    Jutro od nowa 15 szt. Chleba do zamrażania bo te 10 już kupione może nie starczyć, dodatkowo 5 kg mielonego bo te już z 9 kg może nie starczyć, bagażnik papieru toaletowego i ręczników toaletowych bo przedtem biedactwo się palcami podcieralo a teraz jest luksus można papierem toaletowym. Galerie już straszą, że mają ogromne straty no cóż majtki będą po 50 zł, rajstopy zwykle 40 zł no cóż na kimś trzeba odbić straty. Sklepy Pepco wolno stojące jeszcze otwarte to to do dzieła jutro kupić 20 szt. Majtek i tp.

    • 4 1

    • Pepco wolnostojące nieczynne

      czuwaj!

      • 0 0

    • ghhh

      Taki to polak właśnie nie czepiaj się.My panikarze.A co tu dziś kupiłeś.

      • 0 0

    • Małgorzata ty to bestia jesteś :-)

      • 2 0

  • Psujesz trójmiejski rynek

    A zagubionej dżastince wciąż roi się, że umie w marketingi i w gastronomię.

    • 2 0

  • Rzeczywistość

    Sytuacja jest bardzo dynamiczna, więc i nasze reakcje są natychmiastowe... taaa jasne. A świstak siedzi i owija w sreberka. Jak się zepsuła zmywarka, to przez miesiąc kazałaś podawać na niewyparzonych, (niezdezynfekowanych) naczyniach narażając wszystkich na utratę zdrowia. Byle piniondz się zgadzał. Jakoś wtedy nie było dynamiki. Teraz działanie pod publiczkę, bo się pod ogonem pali.

    • 3 0

  • (2)

    Trzy razy durum mieszane mięso i wszystkie sosy proszę

    • 36 2

    • (1)

      A dla Karyny zamów chińszczyznę...

      • 7 0

      • Albo szpagetti

        • 1 0

  • (1)

    Ja mam opory. A co jeśli osoba przyrządzająca posiłek jest syfiarzem niemyjącym rąk z higieną na bakier?

    • 1 0

    • tyuhh

      i strach że to stare!

      • 0 0

  • Teraz jest tyle czasu że może sobie coś sam ugotuję.

    • 2 0

  • A jeśli dostawca jest (3)

    Chory to co ?

    • 18 2

    • Po prostu nie zjadasz opakowania

      A po dotykaniu opakowania myjesz ręce. Nie ma za co!

      • 1 0

    • to nic

      przechorujesz jak 60% społeczeństwa i po sprawie

      • 4 0

    • To masz korone

      • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane