- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Restauracje wprowadzają specjalne środki bezpieczeństwa
Restauracje w Trójmieście zaczynają wprowadzać kroki mające zahamować ewentualne rozprzestrzenianie się wirusa. Są to m.in. regularna dezynfekcja newralgicznych powierzchni w lokalach, wyparzanie naczyń oraz zachęcanie do płatności bezgotówkowych.
Jedzenie na telefon w Trójmieście
Lista lokali gastronomicznych, które zawieszają działalność rośnie - aby być na bieżąco, najlepiej śledzić ich profile społecznościowe. W piątek AleBrowar ogłosił, że również zamyka się na najbliższy czas.
- Podjęliśmy decyzję, że od jutra (sobota - przyp. red.) lokal AleBrowar Gdynia będzie zamknięty do odwołania. Nie chcemy narażać ani Was ani naszych pracowników na jakiekolwiek zagrożenie. Robimy to z wielki smutkiem ale i nadzieją, że za jakiś czas wszystko wróci do normy i spotkamy się razem przy dobrym piwie. Pozostańcie w domach, dbajcie o siebie i przede wszystkim zachowajcie spokój. Dziś działamy ostatni dzień ale w ograniczonym zakresie. Startujemy o 16.00, a ostatniego gościa pożegnamy o 22. Trzymajcie się ciepło!
Aktualizacja: piątek godz. 8:24
Niektóre restauracje całkowicie zamykają się od odwołania, zrobiła to m.in. sieć Sempre.
- W trosce o zdrowie naszych gości i pracowników, podjęliśmy decyzję o tymczasowym zamknięciu wszystkich lokali Sempre. Do zobaczenia wkrótce - czytamy w komunikacie.
"Kierując się troską i odpowiedzialnością za Państwa bezpieczeństwo, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie szeregu procedur i środków prewencyjnych" - piszą na swoim Facebooku właściciele restauracji Śródmieście w Gdyni.
Podobnym tropem idą inne miejsca w Trójmieście. Wiele lokali decyduje się również na wprowadzenie możliwości zamówienia dań na wynos.
Wśród wprowadzonych zasad wymieniają:
- dezynfekowanie klamek, uchwytów, toalet i innych powierzchni kilkanaście razy dziennie
- dezynfekowanie stołów, krzeseł oraz przyborników po każdym gościu
- każdorazowe mycie porcelany, sztućców i szkła w wyparzarkach
- nakrywanie stołu indywidualnie dla każdego gościa
- środek dezynfekujący ustawiony przy wejściu do restauracji dostępny dla każdego gościa
- zobligowanie pracowników do zwiększonej kontroli własnego stanu zdrowia
- zachęcanie klientów do płacenia bezgotówkowego.
- W naszym lokalu w miarę możliwości staramy się dezynfekować wszystkie często dotykane powierzchnie - mówi Paweł Klejbar z restauracji Słony Spichlerz w Gdańsku. - W toalecie znajdują się środki dezynfekujące, mamy również wywieszoną instrukcję dotyczącą dokładnego mycia rąk.
Odwołane imprezy w Trójmieście - aktualizacja
- U nas w restauracji mamy szereg zabezpieczeń - mówi Kamila Kilańska z restauracji Neon w Gdyni. - Przede wszystkim klienci mogą skorzystać z płynów do dezynfekcji nie tylko w toaletach, ale również na sali. Stale przecierane są wszystkie kluczowe powierzchnie środkami do dezynfekcji. Nasza obsługa stara się też zachować odpowiedni dystans, nie zbliżamy się do klientów, czasem prosimy, by sami podali nam naczynia. Większość łapiemy przez materiał lub kuchenne ręczniki. Wszystko, co jest znoszone z sali do kuchni, trafia do szafy nierdzewnej, a tam kelnerki spryskują wszystko płynem do dezynfekcji. Sprzątamy tak często, jak to możliwe. Dotyczy to również klamek, domofonu, windy. Nasza koleżanka ostatnio się przeziębiła, więc oczywiście została w domu. Nie można dać się oszaleć, ale staramy się być bardzo ostrożni.
- Również u nas pilnujemy podstawowych zasad higieny - mówią pracownicy restauracji 4 piętro we Wrzeszczu. - Mamy oczywiście żele do dezynfekcji, namawiamy wszystkich do wzmożonego mycia rąk, dbamy o częstą dezynfekcję stolików. Nie stosujemy sprzedaży dań na telefon, ponieważ w naszej opinii to jeszcze bardziej może przyczyniać się do rozprzestrzeniania zarazków, poprzez kurierów, którzy mają kontakt z klientami.
Popularna pierogarnia Mandu zmieniła zasady działania, o czym poinformowała na profilu FB.
- W Mandu codziennie przewijają się setki gości. Wszyscy doskonale znamy obrazek wypełnionej po brzegi restauracji oraz kolejki chętnych na nasze pierogi. Taka specyfika Mandu sprawia, że musimy być odpowiedzialni zarówno za zdrowie naszych wspaniałych gości, ale również za zdrowie naszej kochanej ekipy - czytamy w komunikacie.
Co zatem się zmieniło? Restauracja przyjmuje już tylko zamówienia na wynos; wprowadziła prawie wszystkie pierogi do oferty Uber Eats, który dowozi w promieniu około 3 km od restauracji; oferuje surowe pierogi do zamrożenia w domu; tymczasowo wprowadziła dowozy (opcja ta jest testowana, dlatego Mandu prosi klientów o wyrozumiałość); zamówienia można składać telefonicznie; prosi się o płatność tylko kartami płatniczymi.
Gdyńska restauracja Muszla także poinformowała o zmianie zasad w lokalu kierując się względami bezpieczeństwa. Zwiększono odległość między stołami; zwiększono częstotliwość czyszczenia wszystkich miejsc w restauracji (mowa o klamkach, poręczach schodów, toaletach, itd.); dostępne będzie jednorazowe menu, które po użyciu trafi do kosza; do dyspozycji gości pozostawiono dodatkowy (oprócz standardowego mydła antybakteryjnego) spray dezynfekujący; powstaje oferta ofertę dań, które klienci mogą zabrać na wynos.
Miejsca
Opinie (169) 7 zablokowanych
-
2020-03-13 09:13
Opinia wyróżniona
szacun (5)
bardzo dobra i rozsądna decyzja
ludzie w tej chwili powinni pozostac w domach i unikac takich miejsc ,na restauracje i inne miejsca rozrywek bedzie jeszcze czas
zrozumcie, ze szybciej się tego paskudztwa pozbędziemy jesli zaczniemy podchodzic do zalecen i choroby powaznie- 132 14
-
2020-03-13 14:03
Nie mam problemu bo ze względu na ceny nie chodzę w ogóle do restauracji.
- 0 2
-
2020-03-13 11:38
Nikt nie będzie mi mówił co mam robić (1)
- 9 5
-
2020-03-13 12:01
Właśnie takie (...) przenoszą wirusa !!!! Abyś miał biegunkę do końca miesiąca !!!
- 3 7
-
2020-03-13 10:54
Ja jem tylko w restauracjach (1)
Wolę złapać grypę niż umrzeć z głodu.
- 8 12
-
2020-03-13 11:33
No, ja tez, w trojmiescie pewnie sporo takich osob jest.
- 6 4
Wszystkie opinie
-
2020-03-22 03:07
Gastro
Stan epidemii wprowadzili a po pizzę sobie możesz iść albo Ci przywioza. Czy wy kurka widzicie jak to brzmi? Za komuny nie było pizzy a w czasach epidemii nie możecie sobie bez tego poradzić!
- 0 0
-
2020-03-22 03:04
Gastro
Ten wynos to sobie kiedy odpuscicie? Ile ludzi nie przestrzega kwarantanny? Laza po to zarcie dojdzie do katastrofy przez te pizzę i inne g**no! Zamknąć to w pi*du! Kupić chleb bulwy i siedzieć w domu !
- 0 0
-
2020-03-13 11:26
Rocznie 380 000 ludzi w Polsce umiera z powodu palenia papierosów (3)
Jakoś nikt nie chce zakazać sprzedaży tytoniu
- 11 8
-
2020-03-14 16:48
Nie wydziwiaj - rocznie tylu Polaków umiera
ale wszystkich. Podawano ostatnio, że ok. 1100 dziennie z czego paru/nastu w wypadkach i 1/10 osoby na wuhana.
- 0 0
-
2020-03-13 12:02
palaczy mi nie żal
- 1 3
-
2020-03-13 11:47
Odp
Ile osób z tych palących chciało umrzeć od palenia?...ja dlatego chronię się przed wirusem w domu ,acha i jeszcze jedno ,nie palę
- 1 2
-
2020-03-14 16:46
Kiedy p. Gessler pokazuje zaplecze kuchenne restauracyj
- brudne gary i kafelki, karaluchy i pajęczyny, to odchodzi ochota...
- 0 0
-
2020-03-13 14:50
Ja mam nadzieję że wyłączą wam prąd na dwa tygodnie (1)
- 5 1
-
2020-03-14 16:44
to dopiero byłaby tragedia!
!!!
- 0 0
-
2020-03-14 16:42
Gdyby w lipcu 1939 była ta pandemia
to co zrobiłby AH?
- 0 0
-
2020-03-13 08:09
Cluby będą otwarte? (8)
Chciałam dzisiaj potańczyć
- 12 64
-
2020-03-14 16:40
taaa, Yacht Club
jest otwarty...
- 0 0
-
2020-03-13 19:46
Tańcz głupia tańcz, swoim życiem się baw! :)
- 3 0
-
2020-03-13 19:20
To do Róży Wiatrów na Dancing zacinaj
- 2 1
-
2020-03-13 08:22
(2)
Znasz takie słowo "kluby"?
- 6 3
-
2020-03-13 16:02
może chodziło o ciuchy?
- 1 0
-
2020-03-13 12:18
Do remizy !!!
- 6 0
-
2020-03-13 12:18
Wracaj na wieś .Remiza działa .
- 4 1
-
2020-03-13 11:04
nope nope
kicaj w domu.
- 12 1
-
2020-03-13 08:23
myslenie nie boli (8)
a.nie przyszło wam do głowy, ze całkowite zamknięcie restauracji pozbawi ludzi środków do życia? to sa bardzo dobre rozwiazania, w dodatku do których nikt ich nie zmuszał ale wam jak zwykle nic nie pasuje. typowy beton z legedarnego juz forum.
- 43 41
-
2020-03-13 10:32
Chyba ukraińców, (2)
którzy są masowo "zatrudniani" w restauracjach.
Skończą się pieniądze, wrócą do kraju U.- 8 9
-
2020-03-13 12:23
Nie wrócą bo granice zamknięte (1)
- 2 3
-
2020-03-14 16:38
wrócą na tej samej zasadzie, jak nasi wracają
do Polski
- 1 0
-
2020-03-14 13:05
Yyy
Uważasz że ludzie zarabiający 13 brutto utrzymywali się z tej pracy jeśli najem to wartość pensji?
- 0 0
-
2020-03-14 00:18
A w warsztatach samochodowych kolejka na 2 tygodnie
- 0 0
-
2020-03-13 16:21
Dlatego trzeba pomocy państwa
Zgoda, koszty będą ogromne, dlatego powinno być wsparcie państwa.
- 1 1
-
2020-03-13 12:26
cytat :całkowite zamknięcie restauracji pozbawi ludzi środków do życia?
Nie tylko kelner straci ,są inne zawody i ludzie na działalności których państwo ma w d*pie !!!
- 9 2
-
2020-03-13 10:57
koszty otwartej knajpy bez klientów są wyższe niż zamkniętej !!!
- 20 1
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2020-03-14 16:33
Wszystkie filmy poglądowe mycia rąk pokazują -
pół minuty mycie i na koniec płukanie, ale cały czas "ekologicznie" leci woda! Gdzie oszczędność?!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.