• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Klimatyczne restauracje w zrewitalizowanych obiektach w Trójmieście

Magda Mielke
5 września 2022, godz. 07:00 
  • W zabytkowym kompleksie dawnego Browaru Hevelius mieści się  restauracja i piekarnia Hewelke. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się bez końca różnorodną kuchnią świata.
  • W zabytkowym kompleksie dawnego Browaru Hevelius mieści się  restauracja i piekarnia Hewelke. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się bez końca różnorodną kuchnią świata.
  • W zabytkowym kompleksie dawnego Browaru Hevelius mieści się  restauracja i piekarnia Hewelke. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się bez końca różnorodną kuchnią świata.
  • W zabytkowym kompleksie dawnego Browaru Hevelius mieści się  restauracja i piekarnia Hewelke. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się bez końca różnorodną kuchnią świata.
  • W zabytkowym kompleksie dawnego Browaru Hevelius mieści się  restauracja i piekarnia Hewelke. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się bez końca różnorodną kuchnią świata.
  • W zabytkowym kompleksie dawnego Browaru Hevelius mieści się  restauracja i piekarnia Hewelke. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się bez końca różnorodną kuchnią świata.
  • W zabytkowym kompleksie dawnego Browaru Hevelius mieści się  restauracja i piekarnia Hewelke. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się bez końca różnorodną kuchnią świata.

Hewelke w miejscu dawnego Browaru Gdańskiego, Mielżyński w budynku remizy, Progres w byłej kantynie oficerskiej, Grill Sempre w zabytkowym, ceglanym budynku tuż przy sopockim dworcu oraz gdyńska Muszla w nowej odsłonie. W zabytkowych, nieco zapomnianych przestrzeniach, które w ostatnich latach przeszły rewitalizację, znaleźć można klimatyczne restauracje. Polecamy klika takich miejsc, w które tchnięto nowe życie.



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy wybierając restaurację, zwracasz uwagę na wygląd budynku?

Hewelke Restaurant & Bakery



Dawny gdański browar we Wrzeszczu to od kilku lat obszar rewitalizacji. Powstają tu kolejne inwestycje - zarówno nieruchomościowe, jak i usługowe. Niedawno otwarto tu (przy ul. Jana Kilińskiego 7Mapka) trzecią - po fine diningowym Białym Króliku w Gdyni i regionalnym, kaszubskim Biôłim Trusie w Sulęczynie - restaurację Marcina Popielarza. To miejsce po sąsiedzku - gwarne, tętniące życiem, otwarte na świat i ludzi. Można tu zarówno zjeść szybki lunch, jak i delektować się różnorodną kuchnią świata, celebrując ważne uroczystości, planując biznesowe spotkanie czy kolację w grupie przyjaciół.

Nazwa Hewelke nawiązuje do barwnej i nietuzinkowej postaci Jana Heweliusza, który za dnia był przedsiębiorcą, rzemieślnikiem, artystą, a w nocy - astronomem, podróżnikiem i odkrywcą "sięgającym gwiazd". Jednak Heweliusz występuje nie tylko w nazwie lokalu, liczne nawiązania znajdziemy również w elementach dekoracji wnętrz. Jest tu przestronnie i elegancko. Cegły i antracyt - to motywy przewodnie wystroju restauracji.

Nowe lokale: pinsa, sushi, bufet śniadaniowy i koncept inspirowany Heweliuszem Nowe lokale: pinsa, sushi, bufet śniadaniowy i koncept inspirowany Heweliuszem
Kuchnię Hewelke możemy określić jako międzynarodową. Menu restauracji odwołuje się do sztuki i tradycji kulinarnej na świecie. Zjemy tu m.in. niedzielnego kurczaka z puree ziemniaczanym oraz marchewką i groszkiem, schab z prosiaka z polentą z czerwonej kapusty, ziemniaczany pancake z kaczką i kurkami, łupacz w cieście, grillowaną wołowinę, bao z wędzonym łososiem i awokado, danie wegetariańskie - kalafior z brązowym masłem i salsa verde, gęsią wątróbkę, tatara wołowego i bajgla.

To nie wszystko. W Hewelke znajduje się też piekarnia rodem z francuskiej boulangerie - pieczywem wyrabianym i wypiekanym na miejscu, autorskimi recepturami oraz oryginalnymi wyrobami cukierniczymi i własnymi przetworami.

  • To jedna z cech typowych dla marki Mielżyński - większość składów win i restauracji zlokalizowana jest w historycznych budynkach, urządzonych z poszanowaniem dla charakteru danego miejsca.
  • To jedna z cech typowych dla marki Mielżyński - większość składów win i restauracji zlokalizowana jest w historycznych budynkach, urządzonych z poszanowaniem dla charakteru danego miejsca.
  • To jedna z cech typowych dla marki Mielżyński - większość składów win i restauracji zlokalizowana jest w historycznych budynkach, urządzonych z poszanowaniem dla charakteru danego miejsca.
  • To jedna z cech typowych dla marki Mielżyński - większość składów win i restauracji zlokalizowana jest w historycznych budynkach, urządzonych z poszanowaniem dla charakteru danego miejsca.
  • To jedna z cech typowych dla marki Mielżyński - większość składów win i restauracji zlokalizowana jest w historycznych budynkach, urządzonych z poszanowaniem dla charakteru danego miejsca.
  • To jedna z cech typowych dla marki Mielżyński - większość składów win i restauracji zlokalizowana jest w historycznych budynkach, urządzonych z poszanowaniem dla charakteru danego miejsca.

Mielżyński



Na terenie Stoczni Cesarskiej znajduje się pochodzący z 1884 r. budynek dawnej remizy. Początkowo pełnił on funkcje administracyjno-społeczne, a w 1903 r. został przekształcony w siedzibę straży pożarnej. Mieściły się tu wozownia i stajnia dla koni drużyn pożarniczych. Teraz w zrewitalizowanym budynku znajduje się restauracja i skład win Mielżyński.

Marka ta znana jest na polskim rynku już od niemal dwóch dekad. Dwa pierwsze składy win połączone z wine barami powstały w Warszawie (m.in. w starej fabryce koronek), kolejny w poznańskich Starych Koszarach. Zajmowanie historycznych budynków i urządzanie ich z poszanowaniem dla pierwotnego charakteru jest jedną z typowych cech dla Mielżyńskiego. Również w dawnej remizie udało się nie tyle poprawić stan zastanego budynku, co wręcz uwydatnić jego unikalne detale, takie jak ślizgi przeciwpożarowe, stalowe bramy czy okna strzelnicze.

Darmowa degustacja włoskich win w stoczniowej hali Darmowa degustacja włoskich win w stoczniowej hali
Na parterze budynku znajduje się skład wina, w którym każdy może znaleźć coś dla siebie - zarówno zaczynający dopiero swoją przygodę z winem, jak i prawdziwi koneserzy (najtańsze butelki kosztują już trzydzieści kilka złotych). Etykiet jest około 600.

Tuż za regałami i paletami z winem urządzono wine bar, gdzie można spróbować większość dostępnych w ofercie win. Z kolei na piętrze znajduje się restauracja, którą urządzono w prosty, lecz stylowy sposób, współgrający z charakterem całości budynku. Jest tu jasno i przestronnie. W blatach drewnianych stołów umieszczone zostały logotypy winnic, z których pochodzą sprzedawane butelki. Znajdującą się na końcu pomieszczenia kuchnię postanowiono zostawić otwartą. Do całej długości sali restauracyjnej przylega zaś duży taras.

Jeśli chodzi o menu, to na próżno szukać tu typowej karty z dużą liczbą dań. Jest krótkie, stałe menu, w którym przeważają tzw. talerzyki, czyli zimne przekąski idealne do kieliszka wina, oraz kilka dań na ciepło. Poza tym na tablicy tuż nad kuchnią znajduje się zmienne menu, znacznie bogatsze w zupy, dania główne, makarony i desery.

  • We wnętrzu Progres jest dużo zielonych akcentów.
  • We wnętrzu Progres jest dużo zielonych akcentów.
  • We wnętrzu Progres jest dużo zielonych akcentów.
  • We wnętrzu Progres jest dużo zielonych akcentów.
  • We wnętrzu Progres jest dużo zielonych akcentów.

Restauracja Progres



Na osiedlu Garnizon, które wyrosło w miejscu zabytkowego kompleksu dawnych koszar wojskowych, znajdują się nie tylko mieszkania, biura i sklepy, ale też wiele klimatycznych restauracji i kawiarni. Jednym z wartych odwiedzenia miejsc jest restauracja Progres, która znajduje się w byłej kantynie oficerskiej. Budynek i jego wnętrza zostały odnowione i urządzone w nowoczesnym stylu.

W środku mieści się sala restauracyjna, do której przylega oddzielna sala bankietowa z zieloną ścianą z roślin. Podczas ciepłych dni warto też usiąść w małym ogródku lub na tarasie, aby móc przyjrzeć się tętniącemu życiem i rozwijającemu się osiedlu. To właśnie do ciągłego rozwoju nawiązuje nazwa restauracji.

W karcie znajduje się wiele różnorodnych dań inspirowanych kuchniami świata. Dużo jest też sezonowych akcentów i lokalnych produktów. Warto podkreślić, że wszystkie receptury przygotowywane są w lokalu samodzielnie, od podstaw. Aktualnie w menu znajdziemy m.in.: skrzydełka buffalo, żebra wieprzowe, szafranowe risotto, stek z polędwicy wołowej mignon, zupę homarową czy lody z prażonego siana łąkowego.

  • Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie.
  • Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie.
  • Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie.
  • Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie.
  • Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie.
  • Grill Italia znajduje się w klimatycznym budynku w kompleksie dworcowym w Sopocie.

Grill Italia Sempre



Tuż przy sopockim dworcu znajduje się jedna z restauracji Sempre - Grill Italia. Wszystko zaczęło się od budynku, który nadgryziony zębem czasu nie przykuwał niczyjej uwagi. Postanowiono go odrestaurować i tak w samym sercu Sopotu powstało miejsce, będące szybką podróżą do gorącej Italii. Również teren wokół zabytkowego budynku został pieczołowicie zagospodarowany i w ciepłe dni cieszy klimatycznym ogródkiem.

5
miejsce: Restauracje
Restauracja Orzeł
Gdańsk, Warszawska 88
8.9

A co w menu? Restauracja specjalizuje się przede wszystkim w daniach z wołowiny. W karcie znajdziemy m.in.: Bistecca alla Fiorentina, czyli Porterhouse Steak, Rib Eye Premium, Fileto di manzo, czyli polędwicę wołową i Wagyu, wyjątkową i najbardziej ekskluzywną odmianę mięsa przeznaczonego na steki.

Najważniejszym elementem inspirowanej włoską kuchnią restauracji są lodówki z sezonowanym 20, 45 lub nawet 90 dni mięsem, które od razu przykuwają wzrok gości. Z kolei sercem kuchni jest piec Josper, nazywany mercedesem wśród pieców. Kucharze przyrządzają w nim wołowinę, warzywa, pieczywo i desery, m.in. palony sernik. Dania te są innowacyjne i charakteryzują się rewelacyjnym smakiem.

  • Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim w Gdyni żyje nowym życiem. Nie tylko zyskała nowy blask, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść.
  • Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim w Gdyni żyje nowym życiem. Nie tylko zyskała nowy blask, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść.
  • Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim w Gdyni żyje nowym życiem. Nie tylko zyskała nowy blask, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść.
  • Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim w Gdyni żyje nowym życiem. Nie tylko zyskała nowy blask, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść.
  • Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim w Gdyni żyje nowym życiem. Nie tylko zyskała nowy blask, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść.

Muszla Gdynia



Gdyńska Muszla zdecydowanie wyróżnia się lokalizacją. Restauracja znajduje się bowiem - nomen omen - w budynku muszli koncertowej na placu Grunwaldzkim w Gdyni. Przez lata budynek stał zapomniany, aż trzy lata temu udało się go odrestaurować i odrobinę przebudować (wejście do restauracji znajduje się w prawej przybudówce obiektu). Przypomnijmy: ważnym warunkiem ogłoszonego w 2017 r. przetargu na wydzierżawienie na 20 lat muszli koncertowej było to, by inwestor przebudował obiekt, który stoi na placu Grunwaldzkim od lat 50. ubiegłego wieku, pod okiem konserwatora zabytków.

Restauracja znajduje się na dwóch piętrach. Na parterze panuje raczej kawiarniano-pubowy klimat, z kolei na piętrze znajduje się przeszklona, jasna sala restauracyjna. Oba pomieszczenia urządzono nowocześnie - z akcentami przywołującym na myśl gdyński modernizm. Dodatkowo w sezonie letnim funkcjonuje ogródek, którego część znajduje się pod kopułą muszli, oraz niewielkie tarasy znajdujące się na piętrze.

Menu to połączenie wpływów kuchni śródziemnomorskiej z polskimi tradycjami i sezonowymi produktami. Trzon karty stanowią ciepłe i zimne tapasy. Sporo jest dań rybnych i makaronów. Nie zabrakło też pizzy. Znaleźć można także autorską kartę drinków i szeroki wybór win.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (59)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Włoskie czwartki na 32. piętrze!

degustacja

Hiszpańska gitara w Treinta y Tres

muzyka na żywo

Warsztaty kulinarne dla dzieci

warsztaty

Najczęściej czytane