• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restaurant Week, czyli tydzień (tańszego) ucztowania

Łukasz Stafiej
17 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Trzydaniowe festiwalowe menu przygotowali szefowie kuchni z 34 trójmiejskich restauracji. Rezerwacja dla jednej osoby kosztuje 49 zł. Trzydaniowe festiwalowe menu przygotowali szefowie kuchni z 34 trójmiejskich restauracji. Rezerwacja dla jednej osoby kosztuje 49 zł.

Więcej restauracji, drożej, ale za to z gratisami - tak zapowiada się kolejna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który potrwa od 20 do 31 października w wybranych restauracjach w Trójmieście. Rezerwacje już trwają.



Cena 49 zł za trzydaniowe menu jest:

Restaurant Week to festiwal kulinarny, który organizowany jest równocześnie w największych miastach Polski. Organizatorzy zapraszają do udziału wybrane restauracje, których szefowie kuchni przygotowują specjalną festiwalową kartę. W Trójmieście impreza odbędzie się po raz szósty. Za każdym razem pod innym hasłem przewodnim.

- Najbliższa edycja dedykowana jest kulturze świętowania każdej ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi czy współpracownikami - informuje Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka festiwalu. - Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie. W ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - według badań GUS, dzisiaj wynosi już tylko 36 proc., a jeszcze niedawno było to 50 proc.
Restaurant Week to świetna okazja, aby odkryć nowe restauracje i sprawdzić nowe karty w tych, w których dawno nie byliśmy. Sprzyja temu przede wszystkim cena. W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. Bywalcy zauważą, że impreza podrożała (o 10 zł za rezerwację).

- Koszt zestawu dla jednej osoby wynosi 49 zł. To znacznie mniej niż zapłacimy za trzydaniowy posiłek w cenie regularnej - przekonuje Natalia Taranta-Pelc. - Ewentualne napoje z karty nie są wliczone w cenę, ale na gości czekają niespodzianki w postaci darmowego aperitifu czy wody mineralnej w specjalnej cenie.
Wśród festiwalowych propozycji znalazły się przeróżne dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Znajdziemy autorskie przepisy szefów kuchni na mięsa, ryby, owoce morza czy dania kuchni roślinnej. Wśród festiwalowych propozycji znalazły się przeróżne dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Znajdziemy autorskie przepisy szefów kuchni na mięsa, ryby, owoce morza czy dania kuchni roślinnej.
W jesiennej edycji weźmie udział rekordowa liczba trzydziestu czterech restauracji z całego Trójmiasta. Pełną ich listę można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu.

Będzie można zjeść w restauracjach: By The Way, Bliżej, Cały Gaweł, Cozzi, Czarna Owca, Dancing Anchor, Delmonico Cut, Eliksir, Fedde Bistro, Fidel, Grono di Rucola, Haos, Ibis Kitchen, Kawior, Koncept, Krew i Woda, Novo Square Lounge Bar Marina, Novo Square Lounge Bar Gdańsk, Nowy Świat, Numero Uno, On/Off, Papieroovka, Pobrzegi, Sempre Gdynia, Seafood Station, Serio, Symfonia Smaków, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Verres en Vers, Vertigo, Winestone Posejdon, Winestone Stare Miasto i Winestone Gdynia. W ich festiwalowym menu znalazły się przeróżne dania kuchni polskiej i międzynarodowej. Znajdziemy autorskie przepisy szefów kuchni na mięsa, ryby, owoce morza czy dania kuchni roślinnej.

W ramach wydarzeń towarzyszących festiwalowi w Tapas Barcelona odbędzie się degustacja win hiszpańskich. W cenie 79 zł będzie można spróbować czterech win oraz hiszpańskich serów, oliwek i wędlin. Rezerwacje na stronie imprezy.

Wydarzenia

Restaurant Week

49 zł

Miejsca

Opinie (69) 6 zablokowanych

  • Żałosne

    Z tą nazwą ingliszową rozumiem akcja kierowana do elyty

    • 14 0

  • spróbować wina za 79

    to kpina....

    • 10 2

  • Naprawde?

    Restaurant week.Przeciez te nazwy sa tak zenujace ze sie wszystkiego odechciewa.Kto jest grupa docelowa.Anglicy?

    • 22 0

  • teraz w modzie jest żeby płacić dużo za mało, a żeby się najeść trzeba zapłacić jeszcze więcej.

    no ale przecież nie chodzi tu o pieniądze :)

    • 7 0

  • "Restaurant Week, czyli tydzień (tańszego) ucztowania" - albo po angielsku albo po polsku (1)

    co to za przeplataniec ? po jakiemu to jest ?

    • 11 0

    • Po takiemu co "dedykowane" u pani Pelc.

      • 0 0

  • koniecznie trzeba zgodnie z polskim zwyczjem i moda isc z szyja omotana kocem

    • 4 1

  • Za samą nejm piss off dla tego iwentu ;)

    "Weekend" może być, bo musi.

    • 5 0

  • Czyli aby ledwo sprobowac jakiegos dania 2 osoby musza miec min 200zl.

    100 zl na dwie mikro porcje. Plus 30zl na piwo, herbate i sok. Pozniej 30 zl na pizze aby w koncu poczuc, ze sie cos zjadlo i 40 zl na powrot taxi do domu.

    • 10 0

  • Za 49zł to się najem do syta i sam wybiorę co zjem.
    Fakt, niektórzy nie umieją gotować, a inni na nich zarabiają.
    I tak ma być, i o to chodzi :)

    • 8 0

  • Mało restauracji z kuchnią polską. (1)

    Dlaczego w Trójmieście jest tak mało lokali gastronomicznych serwujących dania z kuchni polskiej?

    • 10 0

    • podawal byś małe porceje kuchni polskiej, to odrazu wiadomo że ktoś przycina :)

      a tak to nigdy nie wiadomo :)

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane