stat
PATRONAT

Restaurant Week

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym b.r. dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

ZAREZERWUJ STOLIK

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie.

W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

Restauracje w Trójmieście:

Gdańsk: AiOLI Inspired by Gdańsk, Alchemia Wina, Dancing Anchor, Gvara, Klatka B, Majolika, Papieroovka Cider Garden, Rada Miasta Food & Wine, Restauracja 5. piętro, Restauracja Filharmonia, Sugoi Sushi, Verres en Vers, Villa Eva

Sopot: Fidel, Nowy Świat, Pélican, Sztuczka Bistro

Gdynia: Chwila Moment, Cozzi Ristorante, Dodo Roti, Fedde Bistro, Moje Miasto, Oberża 86, Osteria Fino, Północ Południe, Taverna Zante


Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    49 zł
Rezerwacje na stronie: https://restaurantweek.pl/

Winna środa

mar 27-28

środa - czwartek, godz. 19:00

Gdańsk,
bilety 79 zł

Degustacja win Portugalskich z rejonu Tejo

mar 27

środa, godz. 18:00 - 21:00

Gdańsk,
bilety 65 zł

Opinie

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Wkrótce otwarcie

Palce lizać

Gdynia
10 Lutego 11

Bary, bistro

Planowane otwarcie

wiosna 2019

Plotkin Bistro

Gdańsk
Długi Targ 28/29

Bary, bistro

Planowane otwarcie

połowa kwietnia 2019

Sparkling - food & drink

Gdańsk
Świętego Ducha 12/14

Bary, bistro

Planowane otwarcie

wiosna 2019

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

KolejNa Kolejka pokaż na mapie 6.0

Puby
Imprezki są całkiem zacne :D Na plus na pewno obsługa, bo barmani są na maksa profesjonalni i muzyka.

Winne Grono pokaż na mapie 5.8

Restauracje
Winne Grono wkroczyło w nowy sezon z nową kartą. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego. Ale tutaj w Winnym Gronie ... więcej

Pueblo pokaż na mapie 4.7

Restauracje
Smaczny oryginalny posiłek miła kompetentna obsługa przytulny meksykański wystrój sali

Mercure Gdańsk Posejdon pokaż na mapie 1.6

Hotele
Jak za tą cenę hotel słaby. Właściwie tylko lokalizacja w miarę ok.