stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

Restaurant Week (1 opinia)

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią Festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów była pierwsza, historyczna wizyta Massimo Bottury w Polsce. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym b.r. dzięki marce GRUNDIG w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul oraz wraz z marką GRUNDIG twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań właściciel Osteria Francescana*** (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin) promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

ZAREZERWUJ STOLIK

Restauracje w Trójmieście:

Gdańsk: AiOLI Inspired by Gdańsk, Alchemia Wina, Dancing Anchor, Gvara, Klatka B, Majolika, Papieroovka Cider Garden, Restauracja 5. piętro, Restauracja Filharmonia, Sugoi Sushi, Verres en Vers, Villa Eva

Sopot: Fidel, Nowy Świat, Pélican, Sztuczka Bistro

Gdynia: Chwila Moment, Cozzi Ristorante, Dodo Roti, Fedde Bistro, Moje Miasto, Oberża 86, Osteria Fino, Północ Południe, PUNKT Gdynia, Taverna Zante


Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie.

W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

Przeczytaj także

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    49 zł
Rezerwacje na stronie: https://restaurantweek.pl/

Opinie (1) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wkrótce otwarcie

Smaczna Szama

Gdańsk
Elżbietańska 1

Fast food

Planowane otwarcie

Styczeń 2020

Manekin

Gdynia
Zygmuntowska 4

Naleśnikarnie

Planowane otwarcie

Lato 2020

Restauracja Chmielna

Gdańsk
Chmielna 26

Restauracje

Planowane otwarcie

styczeń 2020

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Browar Port Gdynia 6.0

Browary
Smaczne jedzenie i przemiła obsługa!

Restauracja u Wuja 2.8

Restauracje
nie polecamy! Byliśmy z dzieciakami na pizzy, to była pierwsza i niestety ostatnia nasza wizyta w niniejszej restaura... więcej

Guga 1.8

Kawiarnie i herbaciarnie
Przyszłyśmy w dwie osoby tylko na herbatę. Najpierw nie było w ogóle nikogo z obsługi. Po jakiś 5 minutach z drugiej ... więcej

Restauracja u Wuja 6.0

Restauracje
Byliśmy z żona bo mamy po sąsiedzku, wygląd i czystość wielki Plus!! Żona jadła devolaya, pyszny masełko wypływało, s... więcej