Impreza już się odbyła
PATRONAT

Restaurant Week (1 opinia)

  • 16 - 31 października
  • Trójmiasto
  • 49

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie".

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy Gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Weeka. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba. Rezerwacje stolików w festiwalowej cenie 49zł za trzydaniowe doświadczenie i festiwalowy koktajl (prezent od sponsorów) dostępne są już na www.RestaurantWeek.pl. Ze względu na ogromną popularność z rezerwacją stolika nie warto czekać na ostatnią chwilę.

Miłość przez szacunek do jedzenia
Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie. - Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

Restauracje w Trójmieście:
Gdańsk:
Restauracja Hotelu Hampton by Hilton Gdańsk, Restauracja Filharmonia, Ducha 66, Restauracja 5. piętro, Zafishowani, Villa Eva, Verres en Vers, Papieroovka Cider Garden, Dancing Anchor, Majolika, Niepokorni, Restauracja Gvarae
Sopot: Modern Food & Wine, Fidel, Symfonia Smaków, Pelican, Restauracja Manca, Panaya Thai Restaurant, Słona Woda, Nowy Świat, Sztuczka Bistro, Moshi Moshi Sushi
Gdynia: Neon Streetfood Bar, Oberża 86, Fedde, Cozzi Ristorante, Taverna Zante, Bergamo, Osteria Fino, Dwa w Jednym, Punkt


W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!
1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania
Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** (wielokrotnie nagradzanej jako najlepsza restauracja świata). W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.



Pięć lat na fali
Na ukoronowanie pięcioletniego wkładu w popularyzację jadania w restauracjach Festiwal otrzymał tytuł "Wydarzenia Roku" i "Konceptu Odpowiedzialnego Społecznie (CSR)" podczas Food Business Forum, najważniejszego wydarzenia gastronomicznego w kraju. Jesienna edycja Restaurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków nie jedzących w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20%.

Do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Otwarcie rezerwacji: 19.09
Festiwal:16-31.10
Zapytania i rezerwacje medialne: tomasz@restaurantweek.pl

Przeczytaj także

Opinie (1)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wkrótce otwarcie

Carmnik Kantyna

Gdańsk
Świętego Ducha

Burgery

Planowane otwarcie

jesień 2019

Top Gun Grill Bar

Gdańsk
Stanisława Lema 2

Bistro

Planowane otwarcie

grudzień 2020

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Kult Kebab 1.3

Fast food
Nie polecam. Zimne mięso i nie smaczne

Silver Dragon 6.0

Bary
Bardzo dobre jedzenie w przystępnej cenie. Choć Klif jest mi wybitnie nie po drodze to nadrabiam parę dodatkowych kil...

Malinowy Ogród 5.7

Restauracje
W niedzielę wyprawialiśmy pierwsze urodziny córeczek i wszystko było super. Sprawna i miła obsługa, która dbała o nas... więcej

Bagażownia 6.0

Restauracje
Uwielbiamy z mężem to miejsce. Za każdym razem jak jesteśmy w Sopocie staramy się znaleźć czas na kolację w Bagażowni... więcej