- 1 Dziś święto wszystkich kawoszy (68 opinii)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
- 6 Nowy trend z TikToka budzi wątpliwości (75 opinii)
Restaurant Week już 8 września. Ruszyły rezerwacje miejsc
Aż 25 trójmiejskich restauracji weźmie udział w jesiennej edycji Restaurant Week. Ten cieszący się dużą popularnością festiwal kulinarny odbędzie się w dniach 8-26 września. Hasłem przewodnim imprezy jest #FoodMustGoOn - podkreśla ono wsparcie i nadzieję na przetrwanie polskiej branży restauracyjnej w warunkach powracających ograniczeń pandemicznych. Już teraz można rezerwować miejsca na trzydaniowy posiłek w festiwalowej cenie 59 złotych.
Kulinarne wydarzenia w Trójmieście
Już za niecały tydzień rusza prawdziwa uczta smaków!
Sam festiwal jest znakomitą okazją do poznania nowych smaków za sprawą trzydaniowej, festiwalowej uczty, którą możemy zakupić w cenie 59 zł od osoby. Na posiłek składa się przystawka, danie główne i deser. Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne i wegetariańskie. Wyboru dokonujemy podczas rezerwacji na stronie organizatora. Dodatkowo pełnoletni goście otrzymują koktajl powitalny - Martini Fiero&Kinley tonic water. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Aby wziąć udział w festiwalu, należy skorzystać z wygodnego i szybkiego systemu rezerwacji. Miejsca można rezerwować za pośrednictwem aplikacji lub strony internetowej. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu dostępnych w danym lokalu. Rezerwacje na wizytę w restauracji można dokonać najpóźniej na 2 godziny przed wizytą. Jednak z uwagi na wysokie zainteresowanie poszczególnymi restauracjami, warto pośpieszyć się z wyborem lokalu. Niektóre z nich, jak Gvara czy Fellini, obecnie mają ostatnie miejsca na wizyty festiwalowe.
Co ciekawego w jesiennej edycji Restaurant Week?
Festiwalowe oferty w lokalach są bardzo różnorodne. Znajdą się tu zarówno wersje mięsne, wege, a także rybne. Sopocki Fisherman kusi glazurowanymi buraczkami w czarnym bzie z przypaloną bulwą słonecznika, a jako danie główne proponuje panierowaną kaszę pęczak z kurkami i szczypiorkowym purée z pora. Na deser zaś lody z rokitnika nadmorskiego. Warto podkreślić, że jest to jedne z trzech miejsc, które zostało nagrodzone tytułem "Laureata 2021" przyznawanym najlepszym restauracjom poprzedniej edycji Restaurant Week (wyróżnienia zdobyły także restauracje Fellini oraz Gvara.)
W Sopocie nasze zainteresowanie wzbudziło też menu restauracji Kulinarny Motyw. Szef kuchni proponuje m.in.: przystawkę brandade z majonezem paprykowym i chipsy z pomidora, a jako danie główne - ravioli z krewetkami, pieczonym czosnkiem i maślanką, natomiast na deser - sernik miodowo-cytrynowy z pieczoną dynią, kruchym ciastkiem i werbeną cytrynową.
W Gdańsku warto sprawdzić smaki zaprezentowane m.in. przez Jungla Cocktails & Food. Na przystawkę festiwalowi goście zjedzą tutaj krem z pieczonych białych warzyw z kimchi, pierożkiem gyoza i sosem ponzu. Danie główne to quesadilla z grillowanym bakłażanem i hallumi, awokado, a całość dopełnia sos chimichurri z prażonymi orzeszkami ziemnymi. Na deser sernik kokosowy z wanilią, churros i sosem czekoladowym. Danie mięsne też tutaj zapowiada się ciekawie - goście do wyboru mają wolno pieczony mostek wołowy z sosem śliwkowo-ogórkowym, makaronem soba z soją i kapustą pak choi z dodatkiem groszku cukrowego i kiełków fasoli mung.
Ciekawe dania oferuje również Mariacka 1. Jedno z ich menu zawiera: przystawkę z opalanego śledzia z remoladą z buraka z musztardą francuską, pianką chrzanową i chrupkim koprem; danie główne to wolno pieczony boczek z purée z czerwonej kapusty, marchewką z ogniska i marynowaną śliwką, a na deser francuskie tosty pain perdu z domowym serkiem homogenizowanym z wanilią i jabłkiem w słonym karmelu.
W Gdyni Osteria Fino ugości nas m.in. tatarem z arbuza z sianem ziemniaczanym, szczypiorkiem i "mayo" szczypiorkowym, spaghetti z selera z grzybami, orzechami i wegańskim sosem śmietanowym, a na deser wegańskim brownie. Tutaj powody do zadowolenia będą mieli także ci, którzy nie lubią wybierać między mięsem a rybami - na przystawkę szef kuchni proponuje carpaccio wołowe, a jako danie główne filet z sandacza z krokietem ziemniaczanym i smażoną sałatą rzymską.
Również ciekawie zapowiada się menu restauracji Punkt. Na przystawkę podadzą nam tutaj tataki wołowe z sosem sojowym, imbirem, chili, sezamem i kolendrą, a jako danie główne włoski przysmak - Paccheri con moscardini, czyli makaron z ośmiorniczkami wprost z włoskiej Ligurii. Dopełnieniem będzie deser: chałka z flambirowanymi śliwkami, orzechami i miodem. Na zwolenników dań niemięsnych w restauracji Punkt czekają wegetariańskie pierożki wonton z ostrym majonezem oraz gnocchi z emulsją z żółtych pomidorów, zielonym crème fraîche, polskimi pomidorami, orzechami laskowymi i parmigiano Reggiano. Deser w wersji wege też wygląda apetycznie - ptyś z borówkowym mascarpone i lukrem z pędów sosny.
Czytaj też: Punkt na Restaurant Week - testujemy festiwalowe menu
To oczywiście jedynie niektóre pozycje, a menu w większości restauracji biorących udział w festiwalu jest naprawdę godne uwagi i warto je sprawdzić. Wśród dań będziemy mieli okazję mocno przebierać, a wrześniowa edycja festiwalu zapowiada się bardzo obficie. W końcu to aż 25 lokali i 50 wyjątkowych propozycji kart menu.
Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:
- Atelier BonŻur
- Belona
- Bistro b13
- Fellini
- Dancing Anchor
- Filharmonia
- Fishgarte
- Restauracja Fisherman
- Iberica Tapas Bar
- Kulinarny Motyw
- Fidel
- Małe Molo
- Mariacka 1
- Gvara
- Harmonia
- Jungla
- Przepis na
- Spożywczy
- Pelican
- Villa Eva
- Trattoria al dente
- Osteria Fino
- Pop in Diner & Bar
- Przystanek Orłowo
- Punkt
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2021-09-02 12:52
ostrożnie z wyborem restauracji (7)
niestety nie wszystkie uczestniczące restauracje "ogarniają" temat
- 24 0
-
2021-09-02 12:55
czy będzie lepiej niż poprzednio?
nie wszystkie restauracje podchodzą poważnie do uczestnictwa w RW.
Np w Sopocie- 18 0
-
2021-09-02 16:16
Widać że na liście restauracji są tam sami nieudacznicy którym nie idzie. (5)
Dobre jedzenie i niskie ceny są gwarancją sukcesu, a nie takie festiwale.
- 17 5
-
2021-09-02 16:17
59 zł to jakiś żart?? (1)
- 14 3
-
2021-09-03 21:45
Tak, z Twoich zarobków
- 0 2
-
2021-09-02 16:18
A gdzie podana gramatura dań???
- 19 0
-
2021-09-02 18:20
Większość powiedzmy Panów kucharzy pomyliła zawód z zawodem florystek
- 16 0
-
2021-09-02 18:55
Dobre jedzenie, niskie ceny i jeszcze może duże porcje? Chyba musisz dalej u mamusi się stołować
- 6 10
-
2021-09-02 15:56
Jeżeli ktoś jest smakoszem kulinarnym to wie że aby dobrze pojęcia trzeba udać się w kierunku Włoch Portugali Chorwacji.....
W Polsce jeszcze Warszawa się broni ..... ale reszta to trochę wyżej niz sieciowki....- 16 7
-
2021-09-02 15:29
a więc uważam, że
Restauracja ma jak najbardziej rację gdy do minimalnej porcyjki przelepia cenę co najmniej nieakceptowalną przez większość. Idąc więc do takiego miejsca oczekuję że doznania będą co najmniej na poziomie wielokrotnego orgazmu. I to mogę zaakceptować.
Ale nie akceptuję tego co zazwyczaj jest w takie wydażenia - tandeta i kicz kulinarny za krocie.- 18 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.