• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Restaurant Week: testujemy festiwalowe menu w Jungli

Magda Mielke
26 marca 2022, godz. 11:00 
Opinie (28)
Mieszcząca się w Forum Gdańsk Jungla Cocktails & Food okazała się najpopularniejszym miejscem w poprzedniej edycji festiwalu Restaurant Week. Mieszcząca się w Forum Gdańsk Jungla Cocktails & Food okazała się najpopularniejszym miejscem w poprzedniej edycji festiwalu Restaurant Week.

Rozpoczął się największy i najpopularniejszy festiwal kulinarny w Polsce - Restaurant Week. Od 23 marca do 10 kwietnia w wybranych restauracjach czeka na gości specjalne, trzydaniowe menu w cenie 59 zł. Tym razem w wydarzeniu bierze udział aż 39 restauracji z Trójmiasta. Odwiedziliśmy jedną z nich - Junglę Cocktails & Food i spróbowaliśmy popisowego menu. Zainteresowani wzięciem udziału w imprezie mogą dokonywać rezerwacji na stronie festiwalu.



Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week



Czy zrobiłe(a)ś już rezerwację na festiwal Restaurant Week?

Restaurant Week to jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. Wiosenna edycja festiwalu rozpoczęła się 23 marca i potrwa niemal trzy tygodnie - do 10 kwietnia. Tym razem w wydarzeniu udział bierze 39 restauracji z Trójmiasta. Odwiedziliśmy i posmakowaliśmy, co z tej okazji przygotowała Jungla Cocktails & Food - zeszłoroczny laureat Plebiscytu Gości Restaurant Week.

Tym razem imprezie przyświeca hasło "Food Feels Good", dlatego wśród kulinarnych propozycji przeważa tzw. comfort food, czyli jedzenie, które z każdym kęsem poprawia nastrój i sprawia, że czujemy się odprężeni. Dla jednych jest to fast food np. pizza z podwójnym serem i lody na deser, dla innych tradycyjne, domowe posiłki, kojarzone z dzieciństwem jak babcine pierogi czy rosół.

  • W ramach festiwalowej rezerwacji otrzymujemy koktajl powitalny w prezencie.
  • W ramach festiwalowej rezerwacji otrzymujemy koktajl powitalny w prezencie.

Jungla - egzotyczny klimat i kuchnia z orientalnym twistem



Restauracja Jungla mieści się na poziomie +2 w Forum Gdańsk. Aby się tu dostać, trzeba wejść na taras, a dopiero z niego do lokalu. Zarówno zewnętrzne loże z zasłonami, rattanowe fotele czy sofy z miękkimi poduchami, jak i część wewnętrzna, z ciepłym światłem, widokiem na Główne Miasto i Kunszt Wodny oraz egzotycznymi dekoracjami sprawiają, że miejsce to pozwala przenieść się na chwilę w tropiki i świetnie wypada na zdjęciach.

Czytaj także: Jak zjeść taniej na mieście?

Wśród tworzących wyjątkowy klimat kwiatów, palm, kaktusów, a także neonów spróbowaliśmy specjalnych propozycji Jungli spoza karty. Na początek zaserwowano koktajle: alkoholowy Martini Fiero & Kinley Tonic Water i bezalkoholowy, orzeźwiający Mocktail na bazie Kinley Yuzu Tonic Water o słodko-gorzkim smaku toniku wykończonym cytrusowym twistem owocu yuzu.

  • Tatar Azuki - czerwona fasola | suszone pomidory | grzybki enoki | marynowana cebula | ryżowa prażynka
  • Tatar Azuki - czerwona fasola | suszone pomidory | grzybki enoki | marynowana cebula | ryżowa prażynka
  • Tatar Azuki - czerwona fasola | suszone pomidory | grzybki enoki | marynowana cebula | ryżowa prażynka
  • Tatar Azuki - czerwona fasola | suszone pomidory | grzybki enoki | marynowana cebula | ryżowa prażynka
  • Carpaccio Si Racha - ośmiornica | tajski sos chili | goma wakame | tapiokowy chips z sepią | espuma limonka-seler

Przystawki: wegański tatar i carpaccio z ośmiornicy



Wśród festiwalowych propozycji, jedno menu jest zwykle mięsne, a drugie w całości wegetariańskie lub wegańskie. Jungla w wegańskim menu zaproponowała na przystawkę tatar Azuki, czyli tatar z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów, podawany z grzybkami enoki, marynowaną cebulą i ryżową prażynką. Choć ta przystawka na talerzu prezentowała się ciekawie, w smaku okazała się dość jednorodna, do tego mocno słona. Ponadto, ryżowa prażynka była niewystarczająca do przełamania smaku i zagryzienia intensywnego tatara, który zdecydowanie lepiej sprawdziłby się jako smarowidło na pieczywie. Znacznie ciekawiej smakowo wypadła przystawka z drugiego zestawu - carpaccio Si Racha, czyli carpaccio z ośmiornicy podane z tajskim sosem chili, espumą limonkowo-selerową, glonami wakame i tapiokowym chipsem z sepią. Danie nie tylko prezentowało się intrygująco, ale i satysfakcjonowało złożonością i wyrazistością smaków. Problematyczne okazało się jedynie skonsumowanie chipsa.

4
miejsce: Restauracje
Synteza Restauro & Cocktail
Gdańsk, Edwarda Stachury 6/U1
9.2

Dania główne: stek z arbuza i rozbratel



W wegańskim menu jako danie główne zaserwowano Kawon Steak, czyli stek z arbuza, podany z purée z topinamburu i salsą z wodorostów nori. Danie bardzo ciekawe, zwłaszcza w swej prezencji - po przekrojeniu stek swym wyglądem przypomina słabo wysmażony kawałek mięsa. To lekkie i wodniste danie, w sam raz na upalny dzień. Znacznie bardziej sycąca jest propozycja mięsna - Sunday Roast. To wolno pieczony rozbratel, serwowany z azjatyckim twistem - dyniowym purée z miso i kimchi z białej rzodkwi.

  • Kawon Steak - stek z arbuza | purée z topinamburu | salsa z wodorostów nori
  • Sunday Roast z azjatyckim twistem - wolno pieczony rozbratel | dyniowe purée z miso | kimchi z białej rzodkwi
  • Sunday Roast z azjatyckim twistem - wolno pieczony rozbratel | dyniowe purée z miso | kimchi z białej rzodkwi
  • Sunday Roast z azjatyckim twistem - wolno pieczony rozbratel | dyniowe purée z miso | kimchi z białej rzodkwi

Deser: ptasie mleczko i pralina



Zwieńczeniem całości są desery. Wybierając pierwsze, wegańskie menu otrzymamy "Ptasie mleczko". Niestety, w tym przypadku użycie tego określenia można nazwać wręcz profanacją. Deser nie ma nic wspólnego z rozpływającą się w ustach, delikatną pianką w czekoladzie. To kokosowy pudding chia (mocno zbity i podany w zbyt niskiej temperaturze) podany z przyjemnie orzeźwiającą żelką malinową i musem ananasowym z miętą. Drugi deser, "Pralina" to z kolei lodowy, czekoladowy, bardzo gęsty mus podany z wiśniami w winie i crustem (kruche, maślane ciasto). Trzeba przyznać, że oba desery są całkiem spore, nieprzesłodzone i dość łatwe do podziału, więc najfajniej jest się nimi podzielić i spróbować obu.

Restauracje w Trójmieście. Sprawdź, gdzie warto zjeść


Restaurant Week to nie tylko okazja, aby smacznie zjeść, ale także poznać różne miejsca w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Na festiwalowe doświadczenie restauracyjne składają się zarówno doznania kulinarne, jak i atmosfera panująca w lokalu oraz jakość obsługi. Osoby korzystające z festiwalowej oferty bardzo często wybierają restauracje, w których jeszcze nie miały okazji być, a nie dobrze im znane miejsca, których są stałymi bywalcami. To stwarza restauratorom możliwość zaprezentowania stałej oferty, przemycenia filozofii tego lokalu, a przede wszystkim zostawienia gości z poczuciem, że jest to miejsce, do którego w późniejszym czasie warto będzie wrócić. Tak się nie stanie, gdy kelner nie będzie potrafił wymienić składników czy choćby nazw podawanych dań.

  • Pralina - lodowa pralinka | czekolada | winna wiśnia | crust
  • Pralina - lodowa pralinka | czekolada | winna wiśnia | crust
  • Ptasie Mleczko - kokos | chia | żelka malinowa | mus ananasowy | mięta
  • Ptasie Mleczko - kokos | chia | żelka malinowa | mus ananasowy | mięta

Restaurant Week - jak to działa?



Każda z restauracji biorących udział w Restaurant Weeku przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu, na które składają się: przystawka, danie główne i deser. Wyboru dokonuje się w momencie tworzenia rezerwacji. Tradycyjnie już w festiwalowej ofercie dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. W cenie 59 zł, na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie festiwalu lub wygodnie w aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Zobacz także: Nowe lokale - meksykański street food, kuchnia tajska, coś dla wegan i procenty

Wydarzenia

Restaurant Week

degustacja

Restaurant Week w Jungli!

degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (28)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale