Rozpoczął się największy i najpopularniejszy festiwal kulinarny w Polsce - Restaurant Week. Od 23 marca do 10 kwietnia w wybranych restauracjach czeka na gości specjalne, trzydaniowe menu w cenie 59 zł. Tym razem w wydarzeniu bierze udział aż 39 restauracji z Trójmiasta. Odwiedziliśmy jedną z nich - Junglę Cocktails & Food i spróbowaliśmy popisowego menu. Zainteresowani wzięciem udziału w imprezie mogą dokonywać rezerwacji na stronie festiwalu.
Popraw nastrój jedzeniem. Nadchodzi Restaurant Week
tak, biorę udział w każdej edycji wydarzenia
12%
tak, po raz pierwszy spróbuję festiwalowego menu
5%
jeszcze nie, ale chcę się wybrać
27%
nie, tym razem nie spodobała mi się żadna propozycja
7%
nie, nigdy nie byłe(a)m i nie zamierzam tego zmieniać
49%
Restaurant Week to jeden z najpopularniejszych festiwali kulinarnych w Polsce. Wiosenna edycja festiwalu rozpoczęła się 23 marca i potrwa niemal trzy tygodnie - do 10 kwietnia. Tym razem w wydarzeniu udział bierze 39 restauracji z Trójmiasta. Odwiedziliśmy i posmakowaliśmy, co z tej okazji przygotowała
Jungla Cocktails & Food - zeszłoroczny laureat Plebiscytu Gości Restaurant Week.
Tym razem imprezie przyświeca hasło
"Food Feels Good", dlatego wśród kulinarnych propozycji przeważa tzw.
comfort food, czyli jedzenie, które z każdym kęsem poprawia nastrój i sprawia, że czujemy się odprężeni. Dla jednych jest to fast food np. pizza z podwójnym serem i lody na deser, dla innych tradycyjne, domowe posiłki, kojarzone z dzieciństwem jak babcine pierogi czy rosół.
Jungla - egzotyczny klimat i kuchnia z orientalnym twistem
Restauracja Jungla mieści się na poziomie +2 w
Forum Gdańsk. Aby się tu dostać, trzeba wejść na taras, a dopiero z niego do lokalu. Zarówno zewnętrzne loże z zasłonami, rattanowe fotele czy sofy z miękkimi poduchami, jak i część wewnętrzna, z ciepłym światłem,
widokiem na Główne Miasto i Kunszt Wodny oraz egzotycznymi dekoracjami sprawiają, że miejsce to pozwala przenieść się na chwilę w tropiki i świetnie wypada na zdjęciach.
Czytaj także: Jak zjeść taniej na mieście?Wśród tworzących wyjątkowy klimat kwiatów, palm, kaktusów, a także neonów spróbowaliśmy specjalnych propozycji Jungli spoza karty. Na początek zaserwowano
koktajle: alkoholowy Martini Fiero & Kinley Tonic Water i bezalkoholowy, orzeźwiający Mocktail na bazie Kinley Yuzu Tonic Water o słodko-gorzkim smaku toniku wykończonym cytrusowym twistem owocu yuzu.
Przystawki: wegański tatar i carpaccio z ośmiornicy
Wśród festiwalowych propozycji, jedno menu jest zwykle mięsne, a drugie w całości wegetariańskie lub wegańskie. Jungla w wegańskim menu zaproponowała na przystawkę
tatar Azuki, czyli tatar z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów, podawany z grzybkami enoki, marynowaną cebulą i ryżową prażynką. Choć ta przystawka na talerzu prezentowała się ciekawie, w smaku okazała się dość jednorodna, do tego mocno słona. Ponadto, ryżowa prażynka była niewystarczająca do przełamania smaku i zagryzienia intensywnego tatara, który zdecydowanie lepiej sprawdziłby się jako smarowidło na pieczywie. Znacznie ciekawiej smakowo wypadła przystawka z drugiego zestawu -
carpaccio Si Racha, czyli carpaccio z ośmiornicy podane z tajskim sosem chili, espumą limonkowo-selerową, glonami wakame i tapiokowym chipsem z sepią. Danie nie tylko prezentowało się intrygująco, ale i satysfakcjonowało złożonością i wyrazistością smaków. Problematyczne okazało się jedynie skonsumowanie chipsa.
Dania główne: stek z arbuza i rozbratel
W wegańskim menu jako danie główne zaserwowano
Kawon Steak, czyli stek z arbuza, podany z purée z topinamburu i salsą z wodorostów nori. Danie bardzo ciekawe, zwłaszcza w swej prezencji - po przekrojeniu stek swym wyglądem przypomina słabo wysmażony kawałek mięsa. To lekkie i wodniste danie, w sam raz na upalny dzień. Znacznie bardziej sycąca jest propozycja mięsna -
Sunday Roast. To wolno pieczony rozbratel, serwowany z azjatyckim twistem - dyniowym purée z miso i kimchi z białej rzodkwi.
Deser: ptasie mleczko i pralina
Zwieńczeniem całości są desery. Wybierając pierwsze, wegańskie menu otrzymamy
"Ptasie mleczko". Niestety, w tym przypadku użycie tego określenia można nazwać wręcz profanacją. Deser nie ma nic wspólnego z rozpływającą się w ustach, delikatną pianką w czekoladzie. To kokosowy pudding chia (mocno zbity i podany w zbyt niskiej temperaturze) podany z przyjemnie orzeźwiającą żelką malinową i musem ananasowym z miętą. Drugi deser,
"Pralina" to z kolei lodowy, czekoladowy, bardzo gęsty mus podany z wiśniami w winie i crustem (kruche, maślane ciasto). Trzeba przyznać, że oba desery są całkiem spore, nieprzesłodzone i dość łatwe do podziału, więc najfajniej jest się nimi podzielić i spróbować obu.
Restauracje w Trójmieście. Sprawdź, gdzie warto zjeść
Restaurant Week to nie tylko okazja, aby smacznie zjeść, ale także poznać różne miejsca w ich festiwalowym, popisowym wydaniu.
Na festiwalowe doświadczenie restauracyjne składają się zarówno doznania kulinarne, jak i atmosfera panująca w lokalu oraz jakość obsługi. Osoby korzystające z festiwalowej oferty bardzo często wybierają restauracje, w których jeszcze nie miały okazji być, a nie dobrze im znane miejsca, których są stałymi bywalcami. To stwarza restauratorom możliwość zaprezentowania stałej oferty, przemycenia filozofii tego lokalu, a przede wszystkim zostawienia gości z poczuciem, że jest to miejsce, do którego w późniejszym czasie warto będzie wrócić. Tak się nie stanie, gdy kelner nie będzie potrafił wymienić składników czy choćby nazw podawanych dań.
Restaurant Week - jak to działa?
Każda z restauracji biorących udział w Restaurant Weeku przygotowuje dwa warianty trzydaniowego menu, na które składają się: przystawka, danie główne i deser. Wyboru dokonuje się w momencie tworzenia rezerwacji. Tradycyjnie już w festiwalowej ofercie dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.
W cenie 59 zł, na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na
stronie festiwalu lub wygodnie w
aplikacji. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu. Festiwal pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Zobacz także: Nowe lokale - meksykański street food, kuchnia tajska, coś dla wegan i procentyFisherman,
Mykonos,
Vinegre,
Fellini,
Atelier BonŻur,
Belona,
Brat Łata,
Chilli Bar & Kitchen,
Dancing Anchor,
Endi WineHouse,
Fidel,
Filharmonia,
Fischgarten,
Gvara,
Hokkaido Sushi & Japan Cusine,
Jungla Cocktails & Food,
Luis Mexicantina,
Małe Molo,
Mariacka 1 Food & Wine,
Mnie To Rybka,
Mono Kitchen,
Olimpijska 5 Sport Bar & Restaurant,
Papieroovka Cider Garden,
Pelican,
Piwnica Rajców,
Pop in Diner & Bar,
Przepis na,
Przystanek Orłowo,
Punkt,
Restauracja Chmielna,
Restauracja Latający Holender,
Ombrello,
Ristorante Con Giardino,
Słona Woda,
Spożywczy Food & Drinks,
Tawerna Rybaki,
Vidokova,
Villa Eva,
Wyrolowani,
Zielony Rower.