• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restaurant Week - testujemy festiwalowe menu w Spożywczy Food & Drink

Magda Mielke
10 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe dania. Właśnie rozpoczyna się Restaurant Week. Najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe dania. Właśnie rozpoczyna się Restaurant Week.

Dwa menu, trzy dania i 23 restauracje z Trójmiasta - właśnie ruszył Restaurant Week, największy i najpopularniejszy festiwal kulinarny w Polsce. Odwiedziliśmy jedną z restauracji biorących udział w wydarzeniu: Spożywczy Food & Drinks i spróbowaliśmy popisowego menu. Cały czas można wziąć udział w wydarzeniu. Warto jednak się pospieszyć z rezerwacją stolika - liczba miejsc jest ograniczona. Festiwal potrwa do 27 czerwca. W kolejnych tygodniach odwiedzimy także restauracje w Sopocie i w Gdyni.



23 restauracje z Trójmiasta zapraszają na Restaurant Week



Czy dokonałe(a)ś rezerwacji stolika na festiwal Restaurant Week?

Restauracje mogą wreszcie obsługiwać gości stacjonarnie, a my możemy cieszyć się nie tylko smacznymi posiłkami i profesjonalną obsługą, ale i przebywaniem w ładnie urządzonych lokalach. Do wspierania restauracji zachęca rozpoczynający się właśnie festiwal kulinarny Restaurant Week, któremu przyświeca hasło: "Idź! na bestsellery najlepszych restauracji".

Wiosenna edycja festiwalu rozpoczęła się 9 czerwca i potrwa aż trzy tygodnie - do 27 czerwca. Biorą w niej udział 23 restauracje z Trójmiasta. Przez cały czas można rezerwować stoliki do interesujących nas lokali.

Spożywczy Food & Drinks mieści się na Dolnym Mieście przy ul. Dolna 2. Zajmuje lokal, w którym od lat 70. mieścił się sklep spożywczy - stąd pomysł na nazwę. Spożywczy Food & Drinks mieści się na Dolnym Mieście przy ul. Dolna 2. Zajmuje lokal, w którym od lat 70. mieścił się sklep spożywczy - stąd pomysł na nazwę.

Spożywczy: polska kuchnia w nietypowym wydaniu



Restaurant Week to nie tylko okazja, aby smacznie zjeść, ale także poznać nowe miejsca w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Na festiwalowe doświadczenie restauracyjne składają się zarówno doznania kulinarne, jak i jakość obsługi oraz atmosfera lokalu.

W ramach wydarzenia odwiedziliśmy stosunkowo nową gdańską restaurację - Spożywczy Food & Drinks, który kilka dni temu obchodził swoje pierwsze urodziny. To przytulny lokal, ulokowany w miejscu dawnego sklepu spożywczego, w starym pawilonie z lat 70. na Dolnym MieścieMapka. W Spożywczym można poczuć charakter PRL-u, ale w bardzo nowoczesnym wydaniu. Wnętrze jest minimalistyczne i przestronne. Duże okna i jasne kolory nadają temu miejscu przyjemnego klimatu. Podłoga i bar wyłożone są ciemnoszarymi płytkami lastryko, ale nie brakuje tu też modernistycznych akcentów, takich jak np. geometryczne lampy.

Kulinarne wydarzenia w Trójmieście


To miejsce, które skradnie serca przede wszystkim miłośników kuchni mięsnej, ale również weganie wyjdą stąd zadowoleni. Restauracja stawia na dania kuchni polskiej w zaskakujących połączeniach smakowych i wykwintnych odsłonach. Zjemy tu m.in. dorsza atlantyckiego, golonkę wieprzową, pierś z kaczki czy pieczeń z czarnej soczewicy. W stałym menu znajdziemy też burgery - zarówno mięsne, jak i w wersji wege, kilka ciekawych przystawek, np. szparagi, tatar z bawety wołowej, pate z palonego kalafiora z migdałami, zupy, dania dla dzieci i desery.

  • Każdy pełnoletni uczestnik festiwalu, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.
  • Każdy pełnoletni uczestnik festiwalu, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

Dwa menu: szparagowa i mięsna uczta



Szefowie Kuchni na Restaurant Week przygotowują popisowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Do wyboru - w trakcie dokonywania rezerwacji - są dwa warianty menu, najczęściej jedno mięsne, a drugie roślinne. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzymuje na wstępie także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

Czytaj także: Okiem dietetyka: jak jeść zdrowo na mieście?

Przystawki

Wśród zestawów przygotowanych przez Spożywczy jeden jest roślinny, a drugi mięsny. Motywem przewodnim pierwszego z nich są szparagi, na które sezon powoli dobiega końca - warto więc pospieszyć się i spróbować ich w dobrym wydaniu. Takim na pewno są zielone szparagi, podane na chipsie z ziemniaka w towarzystwie orzechów laskowych i puszystego musu jabłkowego - jedna z dwóch przystawek festiwalowego menu. Jabłkowy dodatek idealnie przełamuje smak nieco słodkawych szparagów przygotowanych w klasyczny sposób - delikatnie blanszowanych, z wyczuwalną nutą czosnku. Prawie taką samą propozycję - tylko z dodatkiem mięsnym - można znaleźć także w stałej karcie Spożywczego.

  • Przystawka roślinna: zielone szparagi, sos jabłkowy, orzechy laskowe i chips z ziemniaka.
  • Przystawka roślinna: zielone szparagi, sos jabłkowy, orzechy laskowe i chips z ziemniaka.
W drugim menu przystawką jest tatar z bawety wołowej, który łamie stereotyp na temat tego dania. Z reguły tatar serwowany jest z polędwicy wołowej, tutaj chcąc pokazać, że także inne części wołowe nadają się na tatar, wykorzystano łatę wołową, tzw. bawetę. Mięso przyprawiono klasycznie - solą, pieprzem, musztardą francuską i szalotką. Tatarowi towarzyszyły znacznie bardziej oryginalne dodatki. Ogórek kiszony podano w formie żelu, a cebulę zastąpiono marynowanymi grzybami. Całość uzupełniła oliwa ziołowa, kiełki groszku i jadalne kwiaty. Tatara podano z palonym masłem i domowym pieczywem.

  • Przystawka mięsna: tatar z bawety wołowej, kiszony ogórek, marynowane grzyby i chrust ziemniaczany.
  • Przystawka mięsna: tatar z bawety wołowej, kiszony ogórek, marynowane grzyby i chrust ziemniaczany.
Dania główne

Oba dania główne już samym zapachem wzbudzają skojarzenia z letnim, domowym obiadem. Propozycja roślinna, znacznie skromniejsza w porównaniu z mięsnym daniem, to pierogi à la ruskie - z farszem z ziemniaków i twarogu, wzbogaconym o podsmażoną szalotkę i zielone szparagi. Pierogi podane zostały w emulsji maślanej, ze świeżym, zielonym jabłkiem, którego kwaskowość podbiła bardzo delikatny farsz. Również samo ciasto pierogowe okazało się bardzo delikatne i odpowiednio cienkie w stosunku do ilości farszu.

Żeberko wieprzowe, sałatka z piklowanych warzyw, ziemniak hasselback z kwaśną śmietaną - danie główne w menu mięsnym. Żeberko wieprzowe, sałatka z piklowanych warzyw, ziemniak hasselback z kwaśną śmietaną - danie główne w menu mięsnym.
Głównym daniem mięsnym jest żeberko wieprzowe, które dzięki 24-godzinnemu marynowaniu w sekretnym przepisie, a następnie pieczeniu przez ponad 8 godzin rozpływa się w ustach. Mięso podano w dobrze współgrającym demi glace, robionym na kościach wołowych, delikatnie zaciągany masłem. Dodatek stanowi ziemniak hasselback, przygotowany confit, czyli w długiej kąpieli z tłuszczu przy bardzo niskiej temperaturze. Ziemniak został wcześniej ponacinany w stylu grzebienia, dzięki czemu każda jego część była przesiąknięta smakiem tłustego sosu, w którym powstawał. Danie podano z sałatką z piklowanych warzyw: młodej marchwi, żółtych buraków i ogórka szklarniowego oraz z kwaśną śmietaną, koperkiem i szczypiorkiem.

  • Danie główne w menu roślinnym: pierogi z ziemniakami i szparagami, karmelizowane jabłko, rzepa arbuzowa.
  • Danie główne w menu roślinnym: pierogi z ziemniakami i szparagami, karmelizowane jabłko, rzepa arbuzowa.
Desery

Warzywne menu zwieńczyło ciastko z czerwonej fasoli i bananów, podane w efektownym wydaniu z "szyszką" z popcornu oblaną karmelem. Dodatek do ciasta stanowi mus z batata, truskawki i świeża mięta. Słodki batat w połączeniu z równie słodkim ciastem nie zrobił wrażenia - zdecydowanie ciekawiej wypada on w daniach wytrawnych.

W drugim menu na deser podano klasyczny crème brûlée, opalany brązowym cukrem i delikatnie posypany cukrem fiołkowym z dodatkiem lodów o smaku słonego karmelu. To bardzo prosty deser, który poza fioletowym pudrem cukrowym niczym się nie wyróżnia, jednak stanowi przyzwoite zakończenie posiłku.


Festiwalowe menu zaproponowane przez Spożywczy stawia na znane, lubiane smaki. Dania nie są przekombinowane, a połączenia smakowe wypadają ciekawie. Jest prosto, smacznie i domowo - idealnie na obiad w upalny dzień.

  • Deser: ciastko z czerwonej fasoli, mus z batata, popcorn karmelowy.
  • Deser: crème brûlée, cukier fiołkowy, lody, słony karmel.
  • Deser: ciastko z czerwonej fasoli, mus z batata, popcorn karmelowy.
  • Deser: ciastko z czerwonej fasoli, mus z batata, popcorn karmelowy.

Restaurant Week: specjalne menu, specjalna cena



Aby wziąć udział w festiwalu, wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 59 zł od osoby. Organizatorzy przewidzieli 1,5 godz. na jedną rezerwację stolika. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godz. 20 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.

Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
59 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (67) 1 zablokowana

  • dajcie im zbankrutować (4)

    Ludzie nie chodźcie do tych złodzieji na dostawali dopłat z tarczy większość z nich lepiej na tym lockdownie wyszła. Wiem bo mam znajomego co ma restauracje. Cały czas gada że tak źle bo koronawirus a nowy samochód z dopłat sobie kupił. Teraz co chwila na trójmiasto artykuły żeby do nich chodzić bo im tak źle jest a ceny jak z kosmosu. Dlatego powtarzam nie chodźcie tam zbankrutują tooże reszta zobaczy i się opamięta . Cwaniaki i nic więcej. Żeby za kawałek zdechłem ryby z frytkami 100 płacić albo za kibel 10 . Kpina

    • 25 19

    • Nie mógł kupić samochód z tarczy, bo: (2)

      - były to umorzenia zusu
      - kasa na wypłaty dla pracowników
      - pożyczki na stałe opłaty

      Kasa która mogł rozdysponować dla siebie to postojowe 2300 zł więc na starczyłoby na komplet opon, a nie nowy samochód.

      • 6 9

      • Ale bzdury... Sam dostalem ponad 100k a nie ma restauracji

        • 0 0

      • O naiwności

        Przecież część normalnie zarabiała a kasę i tak dostała. Spójrz ile lokali się wyremontowało albo tylko odświeżyło wnętrza. Takie życie

        • 3 3

    • Jak chodzisz do pseudobarów przy plaży

      które serwują jedno i to samo z kiepskich produktów to tak jest. Idź spróbuj zjeść coś w porządnej restauracji

      • 7 7

  • Ludzie krytykują a nie znają... (3)

    Spożywczy ma świetną kuchnię. Wpadnijcie tam na wołowinę i zrozumiecie, dlaczego trzeba zapłacić za burgera 29 zł. a nie 15 zł. Dobre mięso kosztuje i nie da się inaczej a trzeba jeszcze zapłacić ludziom pensje i wypadałoby pewnie coś zarobić.
    Dziwi mnie krytyka ceny całego zestawu za 59 zł. Przecież w pierwszej z brzegu budzie z mrożoną rybą, niewiadomego pochodzenia, zapłacicie podobną kwotę za jedno danie. Rozumiem, że kogoś może nie stać na jedzenie w restauracji, ale to jeszcze nie powód, żeby narzekać, że restauracje w ogóle istnieją i domagać się wszędzie stawek z baru mlecznego, który notabene jest dotowany z budżetu lokalnego.

    • 8 6

    • Przecież to bardzo dobrze (1)

      Niech się zajadają najtańszymi produktami z Lidla i nie robią tłoku

      • 4 0

      • a gdzie zaopatruja sie restauratorzy?

        najtansze mieso, kurczaki i jajka klatkowe, wolowina na burgera najtansza bo to przemielą i doprawią.

        Zrob sobie w domu burgera z wolowiny zrazowej to zobaczysz roznice. Tego w zyciu nie dostaniesz w knajpie.

        • 0 1

    • Ok wszedłem w ich menu.
      Hamburgery, dziwne zupy i dziwne przystawki.
      Ktoś umie zrobić jakieś tradycyjne polskie dania, choćby uczciwy schabowy? Tak, wiem, napiszesz, że schabowy to nie jest polskie danie i jest prymitywne, ale póki co knajpy co serwują takie coś l, do tego normalne zupy(gdzie np. Zjeść dobry Krupnik, flaki?) Jakoś funkcjonują

      • 1 6

  • Ten czips z ziemniaka (2)

    to za ile?

    • 12 2

    • Tylko

      49 złotych + stolik.

      • 0 1

    • Nie stać cię

      • 5 3

  • Właśnie spałaszowałem (2)

    własnej roboty jajecznicę na boczku i cebulce ,przegryzając chlebkiem i pomidorem . Z restauracji mam wspomnienia rozstroju żolądka . Ledwie zdążylem . Też szczycili się "wybornym" jedzeniem a do rachunku dopisywali numer telefonu kucharza. .

    • 9 9

    • I za 4 zl a nie

      16 bo jakiś pseudo boneiro czy inny Michele robił

      • 1 3

    • Chyba miało być do kompletu:
      Zna boczusiu i pomodorkiem

      • 3 2

  • Idziemy z całą rodziną (12)

    To jest uczta dla podniebienia za śmieszne pieniądze, warto skorzystać i poznać nowe smaki oraz podejście do kuchni.

    • 10 15

    • (2)

      Nie ma to jak za 59zł zjeść 5 szparagów, potem 5 pół-pierogów i jakiś deser.

      Za 18zł można kupić pełny talerz pierogów, które same w sobie są bardziej syte, niż te przedstawione na zdjęciach.

      • 4 7

      • Chyba w biedronce (1)

        • 4 5

        • W biedronce

          Są dobre, lidlu takie jak z Niemiec, do D...

          • 0 2

    • 59 zl za 200 gram (6)

      Gdzie potem idziecie na obiad?

      • 10 7

      • Ja tam po 2 daniach i deserze jestem napchany (4)

        ale jak ktoś non stop tylko góra śmieciowego żarcia i się potem w drzwiach klinuje, wolny kraj

        • 10 6

        • (1)

          jak mozna sie napchac daniem które jest "na gryza"? ile ty wazysz? 40 kg? ty jestes facet czy jakas popierdółka co dodaje tutoriale na jutuba jak malowac sie do szkoły i przy okazji nie dostac po gębie od kolegów?

          • 3 7

          • o, odezwał się bebzoniasty, który musi korzystać z windy

            bo po wejściu na 3 piętro jest zdyszany ;)

            • 5 2

        • Fajną filozofię dorobiłeś. (1)

          Przecież to co serwują w tych knajpach to produkty o jakości McDonalda z dorobionymi wymyślnymi nazwami...

          "Ziemniak przygotowany w kąpieli w tłuszczu"? Przypomina Ci to coś? :P

          • 11 7

          • Rzemieślniczej kąpieli

            w aksamitnym tłuszczu

            • 5 5

      • Do maca.

        • 6 2

    • Podejścia Janusza jeszcze nie poznaliście? (1)

      Jeszcze mniejsze porcje, jeszcze więcej marketingu. W końcu podniebienie najlepiej zadowolić snobistycznymi nazwami i gadaniem w stylu "stać mnie".

      Poziom sfrajerzenia klientów jest straszny...

      • 10 7

      • Nie stać ciebie i nie jesteś przez to frajerem?

        No nie ma to jak biedny cwaniak

        • 4 1

  • Janusze Hastronomi

    • 0 3

  • oho, temat restauracyjny, czas na sówerena (7)

    oburzonego, że w restauracji wyjdzie drozej a pozatym malo, w domku pyszne parówki z biedronki i fura kartofelków czeka

    • 12 11

    • oho, temat restauracyjny, czas na niewolnika (1)

      zachwyconego, że w restauracji wyjdzie drożnej i dietetycznie - nie to, co zdrowa zupa i wielka samoobrobna sałatka w domu

      • 3 8

      • siedź sobie w domu

        sprzątaj, oglądaj telewizję, rób sam żarcie i pierz - a później niewolniku nazywaj innych ludzi niewolnikami

        • 3 0

    • Jak ty suweren piszesz... (1)

      ... nieuku??

      • 2 6

      • Mamy Cię!

        • 4 2

    • Żryj sam, januszu gastronomii.

      • 1 6

    • 100/100 (1)

      • 7 6

      • 0/0

        • 3 7

  • Odwiedzajcie sobie a jakże... (1)

    ... ale nikt z mądrych ludzi nie zajrzy do tych zdzierców... w 3mieście jest o wiele drożej niż Nowym Jorku!!!

    • 17 9

    • No, to już mamy kandydata na autora głupoty roku

      • 7 3

  • Umówmy się (5)

    na tej liście nie ma żadnej dobrej restauracji bowiem te nie muszę uczestniczyć w taki spendzie i bronią się dobrą kuchnią i są pełne gości.

    • 26 13

    • Popieram.ze

      Ze na liście nie ma żadnej dobrej....Ale dla dobra to tylko w Kleszczewie ...

      • 2 4

    • Byłeś we wszystkich resto z tej listy? (1)

      Bo szczerze wątpię!

      • 8 4

      • Nie bylem w żadnej, bo do słabych nie chodzę

        • 6 6

    • Możesz się umawiać na co chcesz

      ale nie masz racji. Kilka z tych restauracji to absolutny top w Trójmieście. Restaurant Week to nie "spend" (chodziło zapewne o spęd), a rodzaj pokazów. Restauracje, które nie uczestniczą, niekoniecznie bronią się dobrą kuchnią i bardzo często nie są pełne gości.

      • 3 7

    • jak skorzystasz

      to słownik ort dostaniesz

      • 6 2

  • Ten festiwal ma tylko 1 wadę. (1)

    Można zarezerwować wizytę min. dla 2 osób, a ja jadam na mieście w samotności, więc skorzystać z opcji nie mogę.

    • 8 1

    • Może spróbować oba zestawy.

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane