- 1 Kiedy powiedzieć sobie dość? (78 opinii)
- 2 Nadchodzi festiwal śniadań na mieście (3 opinie)
- 3 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 4 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (97 opinii)
- 5 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 6 5 książek dla miłośników kulinariów (5 opinii)
Robaki, kasztany i inne rarytasy. Trzy festiwale, jedno miejsce
Trzy imprezy, jedno miejsce i mnóstwo miłośników dobrego jedzenia. W ten weekend na stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk odbywają się festiwale kuchni azjatyckiej, kawy i czekolady oraz piwa, wina i trunków rzemieślniczych. Najbardziej rozbudowana i najciekawsza jest część azjatycka, w której znajdziemy popularne dania z Japonii, Wietnamu, Indii czy Gruzji, a także rzadziej spotykane rarytasy jak np. jadalne robaki czy pieczone kasztany. W sobotę impreza potrwa do godz. 20, a w niedzielę w godz. 12-18. Wstęp jest wolny.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Wszystkie trzy festiwale dzielą jedną przestrzeń Polsat Plus Areny Gdańsk, przez co goście mogą swobodnie łączyć jedzenie posiłku z szukaniem idealnego do niego trunku czy czegoś na deser.
Smaki Azji
Najbardziej rozbudowana i różnorodna okazała się część azjatycka. Wystawcy oferują dania pochodzące z Chin, Japonii, Wietnamu, Indii, Iranu, Afganistanu, Gruzji czy Turcji. Znaleźć można tu zarówno uwielbiane przez wszystkich klasyki kuchni wschodu, jak i oryginalniejsze, niedostępne na co dzień w Trójmieście dania, a nawet kilka ciekawych zaskoczeń.

Są azjatyckie dania, które na dobre zadomowiły się w naszej kulturze, jak sushi, bułeczki bao, pad thai, curry, sajgonki, satay, ramen, koreańskie pierogi mandu, indyjskie samosy czy gruzińskie chaczapuri i chinkali, ale spróbować można też rzadziej spotykanych przysmaków, np. ananasa czy oscypka w tempurze, japońskich frytek z pikantną marynatą, tureckiej pizzy (lahmacun), krymskotatarskich wypieków (samsy, kibinai, lohumy z mięsem, ze szpinakiem, pieczarkami, kapustą czy dynią), perskich pierogów bolani czy pieczonych kasztanów. Spore zainteresowanie wzbudza stoisko z jadalnymi robakami. Można tu spróbować smażonych oraz suszonych chrząszczy, szarańczy, mączników, świerszczy i karaczanów, a także czekolady... z robakami. Jest też stoisko z popularnymi chińskimi słodyczami i napojami.
Restauracje z kuchnią azjatycką w Trójmieście
Coś na osłodę
Jeśli po tych wszystkich przysmakach najdzie was ochota na deser, to na pewno nie będzie powodów do narzekań. Sporo słodkości znaleźć można na stoiskach z kuchnią azjatycką. Posmakować można chałw w wielu smakach np. pistacjowej, różanej czy z papryczką chilli. Są też inne tureckie słodkości: suguk, rachatłukum, baklava, sarma (gołąbki z liści winogron). Na festiwalu znajdziemy także tatarskie przysmaki - lohumy z wiśniami, truskawkami, jabłkami, śliwkami, serkiem czy cynamonem, gruzińskie słodycze (np. deser czurczchela z orzechami i zagęszczonym sokiem winogronowym), perskie desery zolbia i szole zard.
Są za to stoiska, które nie pasują do żadnego z trzech odbywających się festiwali, np. z czapkami, sokowirówkami czy ręcznie robioną biżuterią.
Trunki
Jak jedzenie, to i napoje. Ofertę azjatyckich stoisk uzupełniają wyroby rodzimych piwowarów: z Browarki, Gryfusa i browaru Pod Zamkiem. Są też nalewki w przeróżnych smakach z Gniewskiego Dworu i wódki marki Legacy. Stoisk nie ma dużo, oferta też raczej jest skromna, ale jeśli potraktować to jako bar, w którym dobierzemy sobie ciekawy trunek do spożywanego dania, to powinniśmy wyjść zadowoleni.
Ile zapłacimy?
Ceny są bardzo zróżnicowane i uzależnione przede wszystkim od wielkości porcji. Jeśli interesuje nas wyłącznie degustacja, to, aby posmakować jednego tureckiego pierożka wydamy kilka zł. Za dania obiadowe zapłacimy ok. 30-35 zł.
Wstęp na festiwale jest wolny. Impreza w sobotę (4.02) potrwa do godz. 20, a w niedzielę (5.02) wystawcy zapraszają w godz. 12-18.
Wydarzenia zapowiadaliśmy w naszym Kalendarzu imprez, osobnym artykule oraz cyklu Planuj tydzień.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2023-02-06 09:08
świetny pomysł z tymi targami, bardzo dobre przekąski, mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie więcej przestrzeni
i miejsc, aby spokojnie zjeść posiłek.
- 8 23
-
2023-02-05 14:01
Nie ma potrzeby jeść robali, by zastąpić mięso. (12)
Białka wystarczy nawet gdy go nie jesz. Mięso to przysmak kiedyś , a stał się codziennością dla współczesnych ludzi. Nadmiar białka jest przyczyną nowotworów.
- 18 70
-
2023-02-05 15:25
A chityna? Co z chityną? (3)
- 13 0
-
2023-02-06 01:42
Bende go zjad
- 1 0
-
2023-02-06 11:00
Nie jest nam potrzebna.
- 3 0
-
2023-02-06 12:28
Wzmocni Ci kości i ukruszy górne jedynki
- 1 1
-
2023-02-05 17:45
Specjalista (1)
Mądre wypowiedzi dla których owady = robaki i już wiem kim jest autor
- 3 12
-
2023-02-05 19:21
Uczepiłeś się nazewnictwa jak pijany płotu
- 11 2
-
2023-02-05 20:02
Przyczyną nowotworów jest żywność faszerowana chemią i różne nad nią eksperymenty np modyfikacja. (2)
- 22 1
-
2023-02-06 01:07
chemia owszem (1)
ale dlaczego zaleca sie zywienie z przewaga warzyw nad miesem? nie chodzi o jego wykluczenie ale faktem jest ze w czasach kiedy jadano glownie mieso ludzie cierpieli na choroby ukladu pokarmowego, mieso jest produktem ktory w obecnej diecie przecietnego czlowieka trawi sie najdluzej, dlugotrwale jedzenie jedynie miesa moze doprowadzic do smierci.
ale dlaczego zaleca sie zywienie z przewaga warzyw nad miesem? nie chodzi o jego wykluczenie ale faktem jest ze w czasach kiedy jadano glownie mieso ludzie cierpieli na choroby ukladu pokarmowego, mieso jest produktem ktory w obecnej diecie przecietnego czlowieka trawi sie najdluzej, dlugotrwale jedzenie jedynie miesa moze doprowadzic do smierci. ostatecznie nikt nikomu nie broni ale jak ktos lubi sie napchac mieskiem i dziwi sie czemu dziwnie sie potem czuje a "teorie wegeswirow" odrzuca na starcie bo wpojono mu jedyny, sluszny meski wzorzec unikania zieleniny to droga wolna, wazne zeby nie dac sie zwariowac.
- 3 11
-
2023-02-06 02:17
Kawa biedaku jest raz zdrowa raz zabija zależnie kto za jakie badania zapłaci
- 13 1
-
2023-02-06 09:38
Wystarczy przejrzeć badania naukowe (1)
to dzięki jedzeniu czerwonego mięsa mózg naszych praprzodków ewoluował i pozwolił stać się homo sapiens - tylko dlatego jesteśmy teraz na szczycie drabiny tej planety...
- 13 3
-
2023-02-07 05:32
Mózg wydajniej pracuje odżywiając się ciałami ketonowi
niż gdy ma glukozę.
- 1 0
-
2023-02-09 11:36
Nie dla białka
je się mięso lecz dla smaku
- 0 0
-
2023-02-05 14:22
hania (1)
Bardzo dobre jedzenie tam było.tylko mało miejsca.piękna była też biżuteria miała prawdziwe kwiaty.kupiłam z córką aż trzy pierscionki.CUDO.do tego pyszne pierogi gruzinskie.pycha
- 5 42
-
2023-02-05 17:56
Wyróżnienie tej bełkotliwej opini jest kwintesencją tego portalu
Nie ważne czy umiesz pisać. Ważne, że płyniesz z prądem.
- 18 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.