• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Robaki, kasztany i inne rarytasy. Trzy festiwale, jedno miejsce

Magda Mielke
4 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (180)
  • Odbywające się w weekend festiwale to okazja, aby spróbować popularnych, ale i mniej znanych azjatyckich dań. Spore zainteresowanie wzbudza m.in. stoisko z jadalnymi robakami.
  • Odbywające się w weekend festiwale to okazja, aby spróbować popularnych, ale i mniej znanych azjatyckich dań. Spore zainteresowanie wzbudza m.in. stoisko z jadalnymi robakami.
  • Odbywające się w weekend festiwale to okazja, aby spróbować popularnych, ale i mniej znanych azjatyckich dań. Spore zainteresowanie wzbudza m.in. stoisko z jadalnymi robakami.

Trzy imprezy, jedno miejsce i mnóstwo miłośników dobrego jedzenia. W ten weekend na stadionie Polsat Plus Arena Gdańsk odbywają się festiwale kuchni azjatyckiej, kawy i czekolady oraz piwa, wina i trunków rzemieślniczych. Najbardziej rozbudowana i najciekawsza jest część azjatycka, w której znajdziemy popularne dania z Japonii, Wietnamu, Indii czy Gruzji, a także rzadziej spotykane rarytasy jak np. jadalne robaki czy pieczone kasztany. W sobotę impreza potrwa do godz. 20, a w niedzielę w godz. 12-18. Wstęp jest wolny.



Imprezy kulinarne w Trójmieście


Czy lubisz próbować nowych smaków?

Choć połączenie festiwalu kuchni azjatyckiej ze sprzedażą słodkości i kraftowych trunków nie brzmiało jak do końca przemyślany koncept, okazało się strzałem w dziesiątkę i już od pierwszych minut przyciągnęło sporo gości. Mimo zimowej aury i wiążących się z nią utrudnień na drogach oraz kuszącej perspektywy szaleństw na śniegu, na stadionie pojawiło się wiele rodzin z dziećmi.

Wszystkie trzy festiwale dzielą jedną przestrzeń Polsat Plus Areny Gdańsk, przez co goście mogą swobodnie łączyć jedzenie posiłku z szukaniem idealnego do niego trunku czy czegoś na deser.

Smaki Azji



Najbardziej rozbudowana i różnorodna okazała się część azjatycka. Wystawcy oferują dania pochodzące z Chin, Japonii, Wietnamu, Indii, Iranu, Afganistanu, Gruzji czy Turcji. Znaleźć można tu zarówno uwielbiane przez wszystkich klasyki kuchni wschodu, jak i oryginalniejsze, niedostępne na co dzień w Trójmieście dania, a nawet kilka ciekawych zaskoczeń.

Jedzenie przyszłości: jadalne owady alternatywą dla mięsa? Jedzenie przyszłości: jadalne owady alternatywą dla mięsa?
Są azjatyckie dania, które na dobre zadomowiły się w naszej kulturze, jak sushi, bułeczki bao, pad thai, curry, sajgonki, satay, ramen, koreańskie pierogi mandu, indyjskie samosy czy gruzińskie chaczapuri i chinkali, ale spróbować można też rzadziej spotykanych przysmaków, np. ananasa czy oscypka w tempurze, japońskich frytek z pikantną marynatą, tureckiej pizzy (lahmacun), krymskotatarskich wypieków (samsy, kibinai, lohumy z mięsem, ze szpinakiem, pieczarkami, kapustą czy dynią), perskich pierogów bolani czy pieczonych kasztanów. Spore zainteresowanie wzbudza stoisko z jadalnymi robakami. Można tu spróbować smażonych oraz suszonych chrząszczy, szarańczy, mączników, świerszczy i karaczanów, a także czekolady... z robakami. Jest też stoisko z popularnymi chińskimi słodyczami i napojami.

Restauracje z kuchnią azjatycką w Trójmieście


Coś na osłodę



Jeśli po tych wszystkich przysmakach najdzie was ochota na deser, to na pewno nie będzie powodów do narzekań. Sporo słodkości znaleźć można na stoiskach z kuchnią azjatycką. Posmakować można chałw w wielu smakach np. pistacjowej, różanej czy z papryczką chilli. Są też inne tureckie słodkości: suguk, rachatłukum, baklava, sarma (gołąbki z liści winogron). Na festiwalu znajdziemy także tatarskie przysmaki - lohumy z wiśniami, truskawkami, jabłkami, śliwkami, serkiem czy cynamonem, gruzińskie słodycze (np. deser czurczchela z orzechami i zagęszczonym sokiem winogronowym), perskie desery zolbia i szole zard.

Łasuchy na pewno wypatrzą stoisko z sernikami, babeczkami, makaronikami oraz z wegańskimi wypiekami. Stoisk z kawą i czekoladą (w końcu jedno z wydarzeń nosi nazwę Festiwalu kawy i czekolady) jest jak na lekarstwo. W tym zakresie znajdziemy przede wszystkim czekolady kraftowe, owoce w czekoladzie i narzędzia z czekolady.

Są za to stoiska, które nie pasują do żadnego z trzech odbywających się festiwali, np. z czapkami, sokowirówkami czy ręcznie robioną biżuterią.


Trunki



Jak jedzenie, to i napoje. Ofertę azjatyckich stoisk uzupełniają wyroby rodzimych piwowarów: z Browarki, Gryfusa i browaru Pod Zamkiem. Są też nalewki w przeróżnych smakach z Gniewskiego Dworu i wódki marki Legacy. Stoisk nie ma dużo, oferta też raczej jest skromna, ale jeśli potraktować to jako bar, w którym dobierzemy sobie ciekawy trunek do spożywanego dania, to powinniśmy wyjść zadowoleni.


Ile zapłacimy?



Ceny są bardzo zróżnicowane i uzależnione przede wszystkim od wielkości porcji. Jeśli interesuje nas wyłącznie degustacja, to, aby posmakować jednego tureckiego pierożka wydamy kilka zł. Za dania obiadowe zapłacimy ok. 30-35 zł.

Wstęp na festiwale jest wolny. Impreza w sobotę (4.02) potrwa do godz. 20, a w niedzielę (5.02) wystawcy zapraszają w godz. 12-18.

Wydarzenia zapowiadaliśmy w naszym Kalendarzu imprez, osobnym artykule oraz cyklu Planuj tydzień.

Wydarzenia

Festiwal Azjatycki Gdańsk (2 opinie)

(2 opinie)
degustacja

Festiwal Kawy i Czekolady w Gdańsku (3 opinie)

(3 opinie)
street food, degustacja

Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych w Gdańsku (5 opinii)

(5 opinii)
street food, degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (180) ponad 100 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Przyjrzyjcie się im dobrze bo niedługo będziecie je wcinać. (6)

    UE w imię "dobra klimatu" zatwierdziło niedawno "mąkę" z robaków jako substytut mąki z której można produkować pieczywo, ciasta czy np spody do pizzy. Oni będą latać private jetami i jeść steki, my będziemy tłuc się zbiorkomem i jeść robaki?

    • 152 15

    • (5)

      Kim są ci tajemniczy "oni", paranoiku?

      • 7 70

      • Popatrz na liestę uczestników Davos. Tam znajdziesz odpowiedź.

        I otwórz oczy bo robią nas bez wazeliny. Jeden ich odrzutowiec (których przylatuje tam kilka tysięcy) w 50 min lotu emituje tyle CO2, ile samochód osobowy wyemituje w rok. Z oficjalnych danych wynika, że auta osobowe w UE odpowiadają za znikomy % swiatowej emisji CO2 ale od 2035 w UE nie zarejestrujesz auta spalinowego. To nie jest ekologia bo nie ma żadnego związku z logiką, to jest transfer majątku z obywateli UE do korporacji.

        • 76 4

      • Ludzie! (1)

        Czy Wy wiecie co się dzieje na świecie? Przecież ich te zloty nie są ukrywane jak np. Davos. Przecież nawet nasi tam byli i dość otwarcie mówią co i jak.

        • 13 2

        • Morawiecka k.. mówi otwartym tekstem nowy porządek świata rząd światowy nowa rzeczywistość nowa normalność walą wprost a dęb..le spiskowe teorie spiskowe teorie

          • 7 0

      • tacy z gdanskich organizacji

        od fartuszków zakrywających pychę.

        • 2 0

      • Zajrzyj sobie na oficjalną stronę WEF i poczytaj o założeniach Agendy 2030. I przestań chrzanić.

        • 0 0

  • Klaus i banda beda was uwielbiac (2)

    A maka z robakow?

    • 109 9

    • ..ciekawe kiedy na orlenie ......niech żre elektorat (1)

      • 3 10

      • Jan niedorobiony chyba?

        • 6 0

  • (3)

    O, oswajanie tematu co? Już niebawem miska robaków to jedyne, co będziecie jedli. Ukochana UE o to zadba.

    • 149 16

    • Już nawet nie miska ryżu, a miaska robaków.

      Wszystko w imię "dobra klimatu".

      • 52 4

    • To są owady (1)

      To są owady nie robaki

      • 0 12

      • Tak, tak, to nie sa robaki, ale efekt ten sam. Więc kwestie lingwistyczne niewiele tu zmieniają.

        • 0 0

  • Unia Europejska już nam zafundowała mąkę z koników polnych. (2)

    Więc przyzwyczajajcie się , bedzie tego z czasaem jeszcze więcej.

    • 139 16

    • Niech pisiaki to jedzą (1)

      • 5 27

      • Jesteś jakiś niedorozwinięty? Pisiaki to nie unia. Tak, ta twoja ukochana, w obecnym wykrzywionym kształcie, unia. Pisiaki tylko wiernie słuchają rozkazów z zagranicy.

        • 9 2

  • wer (6)

    mamy żreć pasze dla zwierząt a szlachta mięsko , to takie powolne pokazywania nam gdzie jest pan a gdzie niewolnik

    • 130 13

    • nikt nie każe ci żreć (4)

      nie chcesz, nie jedz. nikt nikogo do niczego nie zmusza. A wielu chętnie spróbuje z ciekawości.
      A swoją drogą, trzeba bardzo się nudzić, żeby wywalić kilka postów po kolei, widać że wszystkie spod jednego pióra.

      • 6 58

      • jeszcze nie

        a za kilka lat nie będziesz miał za bardzo wyboru.
        Ale ty już jesteś urobiony sojarz

        • 48 3

      • Człowieku

        Warto zainteresować się tematem. W sumie już można stosować zamiennik mąki z robaków. I nikt nie ma nic do gadania. Nawet nie muszą zaznaczac tego szczególnie na opakowaniu. Chyba że zobaczysz skład.
        Serio ludzie Wy nie wiecie co się dzieje na świecie? Przecież Davos to nie jest jakaś tajemnica.

        • 15 1

      • Jak nie zmusza? (1)

        Przecież jest już klepnięty zamiennik mąki:) Ludzie czy Wy tylko znacie kod do swoich sr*jfonów i nie wiecie co się dzieje wokół Was? Przecież to już oficjalna informacja.
        Dwa w Davos przed chwilą o tym gadali i jakoś nagle media głównego ścieku umieszczają artykuły, dzisiaj w śniadaniówce żarli batony z owadów. Jaki uroczy zbieg okoliczności:)

        • 11 0

        • Opłacane medialne Dz. Wki wcześniej stręczyli szczepionki teraz jadalne robactwo bez honoru bez kręgosłupa bez twarzy presstytutki

          • 8 0

    • I niewolnicy nic z tym nie robią

      Słuchają słów pana

      • 4 0

  • Odklejeni żyjący w bańce rządzący chcą wam wmówić, że macie się ograniczać, (1)

    jeździć wszędzie rowerem, na wakacje wcale albo tylko w kraju. Żadnego latania, prywatnych samochodów, nie jedz mięsa, bo robaczki są spoko. Wszystko z korpo albo rządu.
    Gdy oni w tym samym czasie prywatnymi samolotami będą latać do Davos, żeby wymyślać coraz to nowe "zagrody dla bydła", zajadając się w tym czasie wołowiną z Kobe, kawiorem i homarami z zatroskana miną o losy świata.
    A pożyteczni idioci będą klaskać do tego uszami, bo won z blachosmrodami, mięsożercami, domami z ogrodem za miastem.
    Nie będziesz nic miał i będziesz szczęśliwy.
    W swojej kapsule

    • 157 14

    • Warto również wspomnieć o śladzie węglowym. Na niektórych produktach są już oznaczenia. Dodam,że obliczali ile szarak może na rok zużyć śladu i tak delikatnie napiszę - może paszporcik jak przy covid? Tak, tego właśnie chcą. Plus wycofanie gotówki - jedno kilknięcie i mogą Ciebie na jakiś czas odklikać z życia.

      • 17 2

  • Kolejna propaganda dla promowania jedzenia świerszczy? (5)

    O co w tym chodzi? Takie tanie, brak wymogów, czy tak łatwo można w te świerszcze pakować różne substancje?

    • 189 26

    • (2)

      Widać że nie pomyślisz o tym by ograniczyć cierpienie czujących i inteligentnych zwierząt jakimi są choćby świnie, a ludzie zgotowali im piekło na ziemi trzymając je w jednym wielkim syfie ścisku I anabolikach dzień u dnia.
      Ale co mieszczuch może wiedzieć o produkcji miesa, codziennie weterynarz że strzykawka, pewnie tylko sól fizjologiczna im wstrzykuje.
      Może z was by zrobili taka hodowlę? Zniewolili upodlili i życie w oczekiwaniu na ubój?
      Ale nie, bo religia zrobiliście sobie wyjątkowość.

      • 2 26

      • Tak. Zwierzęta są naszymi braćmi

        Świerszcz nie jest naszym bratem, więc go zjemy. Prawda?

        • 11 1

      • A jak świerszczy zabraknie lub uciekną, będziesz

        wcinał prusaki w chlebie razowym z ziarnami.

        P.S.Smacznego

        • 5 0

    • Białko dla frajerów

      Chodzi o wyrugowanie mięsa, którego produkcja skubie kapitalistów po kieszeni.

      • 7 0

    • Obrzydliwe

      Nie świerszczy a robali nie wiesz co naprawdę jest w tej mące

      • 0 0

  • Będziesz żarł robaki i będziesz szczęśliwy (3)

    A spróbuj tylko nie być...

    • 122 11

    • (1)

      Nie będę żarł, fajnie sobie sami kreujecie rzeczywistość :)

      • 11 12

      • Jak nie będziesz?

        Nawet nie będziesz wiedział - poczytaj o zamienniku mąki;)

        • 19 2

    • To są owady

      To są owady a nie jakies robaki polecam książkę od biologi z podstaowki

      • 1 11

  • 90% komentarzy nt. najmniej obleganego stoiska.

    Tylko dlatego że najlepiej na portalu sprzeda się zdjęcie robaków. Pozdrawiam sprzedawczynie która sobie wcinała chipsy i miała wywalone na głupie komentarze.

    • 20 41

  • Żenada! (8)

    Szerokim łukiem trzeba omijać takie miejsca gdzie będą serwować robale. Ja osobiście ani złotówki w takim miejscu nie wydam.
    Mięso złe, ale robaczki dobre smaczne i zdrowe. Wstyd!

    • 188 37

    • Robaczki to także mięso. (6)

      Tak tylko zauważam.

      • 12 34

      • robaki mają w sobie resztki kału

        ohyda

        • 22 3

      • (1)

        Mięso? Zdecydowana większość robaków jest bardzo szkodliwa dla organizmu człowieka. Ludzie to nie ptaki żeby robale mieli wcinać!

        • 21 4

        • No właśnie. Jak również ludzie to nie króliki

          Żeby rosliny mieli wcinać. Ludzie są stworzeni do jedzenia miesa, głównie schab żeberka i antrykot.
          Tak było zawsze od pradziejów. Tylko teraz wymyślają lewaki

          • 15 8

      • Zainteresuj się... (2)

        Raczej do czego nawiązuje wpis. Osoba jest świadomo tego co m.in. elity ustalają w Davos. Jedzenie świerszczy dla "plebsu". Do tego chęć wycofania gotówki i ślad węglowy. Dodam, że z chęcią na ślad węglowy chcą zaserować nam paszporciki. W sklepach już masz na niektórych produktach jaki ślad. Warto teraz powiązać: wycofanie gotówki-ślad węglowy i paszporciki jak przy covid. Będą mogli Ciebie kontrolować jednym klikiem pod g*wnianym pretekstem. Dwa masz żreć mąkę ze świerszczy kiedy oni na swoje sabaty latają własnymi samolotami.

        • 23 2

        • twierdzą też ze w Gdańsku jest mekka tych elit

          ludzi którym się wydaje że są lepsi od innych.

          • 11 0

        • zaraz cię obrzucą wyzwiskami od ruskich onuc i innymi, aktualnie modnymi w tv wyzwiskami. A fakty są właśnie takie jak przedstawiłeś, parę lat temu to był szurskie teorie spiskowe, a obecnie już fizycznie wprowadzana rzeczywistość

          • 12 0

    • Nie będziesz wiedział, co jesz. Świerszcze mają być

      dodawane do mąki. Może już są. I z tejże usmażą pączki, które ze smakiem zjesz w Tłusty Czwartek. Niestety.

      Został nam tylko owies.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane