• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rogale marcińskie z autorskich cukierni

Magda Mielke
6 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Poznaniak Tomasz Deker od lat kontynuuje świętomarcińską tradycję. Poznaniak Tomasz Deker od lat kontynuuje świętomarcińską tradycję.

Choć rogale świętomarcińskie to specjał wywodzący się z Wielkopolski, na 11 listopada wypieka się je w całym kraju. Także w Trójmieście z okazji św. Marcina rogale te można kupić niemal wszędzie: w osiedlowym sklepie, markecie spożywczym czy sieciowej cukierni. Dziś prezentujemy głównie autorskie cukiernie, w których rogale wypiekane są ze specjalną dbałością, z najlepszych składników, dlatego niestety też trzeba liczyć się z ich wysoką ceną.



W tym artykule przedstawiamy propozycje autorskich cukierni, w których rogale marcińskie kosztują zwykle od 10 do 16 zł. Już teraz jednak zapowiadamy, że we wtorek wieczorem opublikujemy wyniki naszej redakcyjnej degustacji i ocenimy jak smakują bardziej przystępne cenowo rogale marcińskie z popularnych piekarni.

Najlepiej oceniane cukiernie i piekarnie w Trójmieście



Czy lubisz rogale z białym makiem?

Tradycja wypiekania rogali z białym makiem liczy ponad 150 lat i choć wywodzi się z czasów pogańskich, została przejęta przez Kościół rzymskokatolicki. Legenda głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, zwierzę zgubiło podkowę. Miejscowy piekarz znalazł ją i zachwycony jej kształtem, zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.

Przysmak rodem z Wielkopolski coraz częściej podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.

Rogale z certyfikatem



Warto dodać, że aby cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.

Specyfikacja certyfikowanego produktu wskazuje, że:
  • ciasto półfrancuskie musi być przygotowywane na bazie margaryny,
  • nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami w syropie lub kandyzowanymi (czereśnie, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromatem migdałowym,
  • ściśle określony jest także sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta),
  • po wypieku rogal dekorowany jest pomadą i rozdrobnionymi orzechami,
  • waga certyfikowanego rogala powinna wynosić od 150 do 250 g.

Dlatego rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, mogą nieco różnić się składem od tradycyjnego, poznańskiego wypieku i najczęściej możemy spotkać je pod nazwą "rogale listopadowe" lub po prostu jako rogale z białym makiem.

  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.
  • Rogale listopadowe od Umam.

Dlaczego rogale marcińskie są takie drogie?



W autorskich cukierniach ceny rogali marcińskich często przekraczają 42 zł za kilogram. Dlaczego cena za ten rarytas jest tak wysoka? Po pierwsze, tajemnica tkwi w nadzieniu, którego składniki nie należą do tanich. Biały mak, dużo marcepanu, bakalii, masła (choć specyfikacja wskazuje, że ciasto musi być przygotowane na margarynie, wiele cukierni świadomie decyduje się na zmianę przepisu i wykorzystanie masła, aby poprawić jakość wypieku - ciasto na maśle jest bardziej aromatyczne i chrupiące) - to wpływa na bogaty smak tego wypieku, ale i ma swoje odbicie w kosztach. Po drugie, trzeba też pamiętać, że w rogalu świętomarcińskim ciasto stanowi wręcz dodatek do nadzienia, a nie na odwrót. Smaczny, wykonany z najwyższej jakości składników i według odpowiednich proporcji rogal jest produktem wręcz luksusowym. Decydując się na zakup rogali, powinniśmy wręcz kierować się nie samą ceną, lecz stosunkiem ceny do wagi i ilości nadzienia do grubości ciasta.

Marcińska tradycja w Trójmieście



Pochodzący z Poznania znany cukiernik Tomasz Deker od lat kontynuuje w Trójmieście tradycję wypiekania rogali. W tym roku po raz kolejny będzie można skosztować wypieków zawierających 220-240 g "czystej słodkiej makowej rozkoszy". Rogale dostępne będą 11 listopada w piekarni przy ul. Obrońców WybrzeżaMapka i w braserii Tu Można Marzyć. Cena rogala w wersji maksi to 16 zł.

W restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia rogale "marcinkowe" wypieka jeden z najlepszych trójmiejskich cukierników - Wojciech Rzepecki. Rogale te są obficie wypełnione makowo-bakaliowym nadzieniem (w proporcjach: 25 proc. ciasta i 75 proc. nadzienia) i oblane lukrem. Koszt to 12 zł. Rogale dostępne będą wyłącznie 11 listopada, więc warto się pospieszyć i złożyć zamówienie (telefonicznie). Zamówienia przyjmowane są do 8 listopada.

  • Takie rogale na 11 listopada dostać można w restauracji hotelu Courtyard by Marriott Gdynia.
  • Do 8 listopada można zamawiać rogale w restauracji hotelu Courtyard by Marriott.
  • Również Cappucino Cafe przygotowuje tradycyjne rogale z białym makiem.
Od początku miesiąca w cukierniach Umam (przy Groblina Garnizonie) można dostać rogale listopadowe w cenie 16 zł za sztukę. To receptura, którą tworzy wiele składników: ciasto drożdżowe wypełniane jest białym makiem, bakaliami, marcepanem, śmietanką kremową, miodem i waniliowym budyniem, a do tego solidna dawka lukru i orzechów. Warto się pospieszyć, bo wypieki znikają błyskawicznie, a rogalowy szał potrwa w Umam tylko do 14 listopada.


Sopockie Capuccino Cafe rogale z tradycyjnym nadzieniem z białego maku z dodatkiem bakalii i migdałów wypieka tylko w tym jednym jesiennym okresie w roku. Od końca października codziennie można je złapać w kawiarni, a także przyjmowane są zamówienia na 11 listopada. Rogale są sporych rozmiarów, kruche i mocno wypieczone, a w smaku bardzo maślane. Wypieki dostępne są w cenie 14 zł.

Mała, lokalna kawiarnio-cukiernia na Zaspie, Cafe Antidotum wypieka prawdopodobnie największe rogale marcińskie w Trójmieście. Ważą 300 g i kosztują 12 zł. A co mają w środku? Masę z samodzielnie mielonego białego maku, rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy - czyli prawdziwą jesień na talerzu. Całość zaś oblana jest delikatnym lukrem i oprószona płatkami migdałowymi. W odróżnieniu od Certyfikowanych Rogali Świętomarcińskich, wypieki z Antidotum są robione na maśle, przez co rogale są miękkie i puszyste.

  • Le Delice proponuje oryginalną wersję rogali marcińskich - croissanty z białym makiem.
  • Le Delice proponuje oryginalną wersję rogali marcińskich - croissanty z białym makiem.
  • Cafe Antidotum przygotowało w tym roku wypełnione pysznościami po brzegi rogale, którym wprost nie da się oprzeć.
  • Cafe Antidotum przygotowało w tym roku wypełnione pysznościami po brzegi rogale, którym wprost nie da się oprzeć.
Pracownia cukiernicza Must Bake, która zaopatruje w słodkości wiele trójmiejskich lokali, już w witrynie swojego stacjonarnego lokalu ma sporo tradycyjnych rogalików. Powstają one z mąki Ciechanowiec, masła, białego maku, marcepanu, migdałów, miodu i skórki pomarańczowej. Ciasto delikatnie polane jest lukrem i udekorowane płatkami migdałów. Rogale kosztują 14 zł. Można zamawiać je poprzez sklep internetowy.

Otwarta w tym roku Piekarnia Gdańska przy Madisonie,Mapka która poza słodkimi i słonymi wypiekami serwuje także wyśmienite śniadania, na 10 i 11 listopada przygotuje tradycyjne rogale z białym makiem. Starannie zawinięte wypieki z półfrancuskiego ciasta z nadzieniem z marcepanu i białego maku kosztować będą 5,50 zł za sztukę. Zamówienia przyjmowane są telefonicznie.

Czytaj także: Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Jeszcze do poniedziałku (do godz. 12) można składać zamówienia na rogale w cukierni Więcej. Cena jednego rogala to 14,50 zł (150-170 g), przy zakupie pięciu sztuk zapłacimy 70 zł, a przy 10 sztukach - 135 zł. Pierwsze w tym sezonie rogale z białym makiem pojawiły się już też w cukierni Mamy wypieki. Wypieki można kupić na miejscu lub zamówić na czwartek, 11 listopada - zamówienia przyjmowane są do 9 listopada.

Cukiernia i manufaktura lodów Le Delice znalazła swój sposób na ten wypiek. Autorskie croissanty marcińskie powstają z maślanego ciasta półfrancuskiego własnej produkcji. Wypełnione są wymyślonym i wyprodukowanym przez Le Delice nadzieniem z białego maku, orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczy, cynamonu, miodu, polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczy. Cena to 11,50 zł. Rogalików przez cały listopad można spróbować na miejscu lub zamówić przez stronę internetową. Zamówienia na Dzień św. Marcina przyjmowane są do 9 listopada, odbiór wyłącznie osobisty.

  • Gdyńska Rybka na 11 listopada przygotuje rogale i rybki z białym i niebieskim makiem oraz bakaliami.
  • Gdyńska Rybka na 11 listopada przygotuje rogale i rybki z białym i niebieskim makiem oraz bakaliami.
  • Marcińskie rogale przygotowuje też Must Bake.
  • Marcińskie rogale przygotowuje też Must Bake.
Również w innej, ciekawej formie smak marcińskich rogali proponuje Gdyńska Rybka z ikrą Marko. 11 listopada flagowy produkt tego miejsca - słodkie rybki, dostępne będą w wersji z białym oraz niebieskim makiem i bakaliami. Duże rybki kosztują 5 zł za sztukę, małe 50 zł za kilogram. Cukiernicy przygotują także klasyczne rogale - również w dwóch wariantach: z białym makiem i bakaliami oraz z niebieskim makiem i bakaliami (50 zł/kg).

Z kolei w Avocado Spot 11 listopada będzie można dostać wegańskie rogale marcińskie. Marlena Wronka - z zamiłowania cukierniczka - długo tworzyła tradycyjne słodycze, jednak to roślinne smakołyki okazały się wyzwaniem rozwijającym jej skrzydła. Przygotowane przez nią rogale wyglądem nie różnią się od tych tradycyjnych, a w smaku są pyszne i wilgotne.


Tradycyjne rogale z białym makiem, jak co roku, dostępne będą także w sieciowych cukierniach i piekarniach, m.in. Sowa, Szydłowski, Wenta, Rogalik, Pellowski czy Justynka. Tutaj ich cena jest niższa, wynosi od ok. 5 do 10 zł. I wyniki redakcyjnej degustacji właśnie tych rogali opublikujemy we wtorek o g.20:00

Miejsca

Opinie (147) 8 zablokowanych

  • Kiedyś był sklep Piotr i Paweł i tam były oryginalne rogale.

    • 5 1

  • Verner

    W cukierni Verner również są takowe rogale. Przepyszne, wypełnione makiem po brzegi, aż slinka cieknie na sam widok

    • 1 3

  • Tylko Arkadia

    Nie jadłam lepszych niż z tej Gdyńskiej cukierni rozpływają się w ustach. Przez kilka lat losowo kupowaliśmy z różnych miejsc, ale od 4 czy 5 lat tylko z Arkadii polecam.

    • 2 6

  • Dla mnie

    za słodkie.

    • 3 1

  • To chyba

    Jestem nie z tej ziemi bo ich po prostu nie lubię

    • 1 0

  • Ja zamówiłam w Spiżarni Portowa (3)

    A ja w Spiżarni Portowa już na wtorek zamówiłam Rogale Dekera.

    • 8 4

    • Ooooo, to blisko mojej pracy!!! (1)

      Chyba zaglądne tam na małe co nieco..

      • 3 3

      • Taaak to miejsce ma klimat!

        Ja tam często bywam jak jestem u barbera Fajne produkty tam mają..

        • 3 3

    • Ja też, ja też..

      Ja też juz wczoraj SMS z rezerwacja na 4 zrobiłam. Przy okazji odbiorę moje chlebki

      • 3 2

  • Oszaleli (2)

    Tylko glupie tyle zaplaci. Autor nie wie ile kosztuje kg masla? Mak tez bie zabija. Za to chciwosc piekarzy tak jak w sieciowce mxxxk paczki po 4,2

    • 3 4

    • Od Święta mnie stać (1)

      Poza tym kg masła to 50zl, mak kg 20zl, do tego full bakalii tez troszku kosztuje :p
      Porównując do godziny parkowania w Gdyni to cena nie zabija

      • 2 2

      • Moze mnie stac bardziej?

        I czy to uzasadnia przeplacanie? Kg tortu ktory ma zdecydowanie wiecej drogich skladnikow kosztuje w przeliczeniu do tego rogalika 75% mniej.

        • 1 0

  • Spiżarnia Portowa

    Tam też można kupić rogale od Pana Degera. Na zamówienie

    • 7 3

  • Tylko w Gdyńskiej " Justynce"

    Pyszniejszych nie jadłam.Polecam

    • 2 8

  • Pyyyyszotka

    Coraz bardziej dostępne ale może to i dobrze bo jedyne w swoim rodzaju. Można zamówić na ulicy Portowej i w Spiżarni Portowa - blisko, łatwo i przyjemnie.

    • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane