• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rokitnik coraz popularniejszy w restauracjach

Łukasz Stafiej
17 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Rokitnik rośnie w wielu miejscach w Trójmieście. Zbierać go na domowe przetwory można m.in. na Wyspie Sobieszewskiej. Rokitnik rośnie w wielu miejscach w Trójmieście. Zbierać go na domowe przetwory można m.in. na Wyspie Sobieszewskiej.

Do niedawna zapomniany i kojarzony głównie jako roślina ozdobna, rokitnik wraca do łask. Dania z jego dodatkiem znajdziemy w kilku trójmiejskich restauracjach, a krzewy z pomarańczowymi owocami, na które właśnie jest sezon, m.in. na Wyspie Sobieszewskiej.



Wraca moda na miejskie zbieractwo. Poszukiwacze nowych smaków coraz uważniej rozglądają się dokoła w poszukiwaniu dzikich, ale jadalnych roślin. I nie chodzi tylko o zbieranie grzybów czy jagód w lecie, ale też dzikich jabłek w parku, jadalnych kwiatów na łące czy rosnących na przydomowym trawniku ziół. Co bardziej ciekawscy miejscy zbieracze szukają roślin mniej popularnych, m.in. rokitnika, na który sezon jest właśnie w pełni.

Barbara Głowacka, hobbysta-przyrodnik z Gdańska mówi, że Trójmiasto i Pomorze to jeden z mateczników tej rośliny w Polsce:- Rokitnik nad morzem rośnie naturalnie, m.in. na Wyspie Sobieszewskiej. Na wydmach jest pod ochroną. Polecam rozejrzeć się na łąkach podmiejskich czy po starszych osiedlach w mieście - w latach 70. krzaki rokitnika były powszechnie nasadzane na skarpach w roli zabezpieczenie przed osuwaniem się ziemi.
Choć do niedawna kojarzony głównie z ozdobną, rokitnik staje się coraz częściej jednym z głównych bohaterów domowych przetworów. Przecierając przez sito pomarańczowe jagódki zrobimy sok, rokitnik można również przerabiać na dżemy czy wykorzystywać do wyrobu nalewek.

- Przed zbieraniem warto zaopatrzyć się w rękawice, bo krzaczki mają spore kolce. Pościnane sekatorem gałązki najpierw mrozimy, a dopiero potem obieramy z owoców - tłumaczy Głowacka. - To pełen zdrowotnych właściwości owoc: jest antyoksydantem, zawiera ogromne ilości witaminy C i jest źródłem karotenu lepszym niż marchewka.
  • Sernik z polewą rokitnikową w kawiarni Z innej parafii.
  • Lody z rokitnika w Żabusi.
  • Ciastko w rokitnikiem w Umam.
  • Tarta z rokitnikiem w Eliksirze.
Rokitnik posiada również niebanalny, słodko-cierpki, czasem kojarzony z ananasową słodyczą smak, który przed kreatywnym kucharzem otwiera duże możliwości.

- Używam rokitnika do robienia lodów, konfitur czy jogurtu. Świetnie wypada jako dodatek do mięs, ale też jako element deserów. Dobrze przełamuje smaki. Można go komponować z czekoladą, mlekiem czy kawą. Dobrze sprawdza się we wszelkich wypiekach, m.in. bułeczkach czy tartach. Odważnym, ale ciekawym pomysłem jest zrobienie chłodnika z dodatkiem rokitnika - opowiada Mariusz Wolski, szef kuchni w gdańskiej restauracji Żabusia.
Właśnie w karcie Żabusi znajdziemy lody z rokitnika. W trójmiejskich lokalach tego składnika spróbujemy również w ciastkach Krzysztofa Ilnickiego w jego pracowni Umam, pod postacią polewy do sernika w kawiarni Z innej parafii czy jako dodatek do tarty w Eliksirze. Bywa też w karcie Mercato.

- Rokitnik to niedoceniony skarb regionu. Będziemy dążyć do tego, żeby pojawił się w kartach kolejnych lokali, nie tylko jako deser, ale również jako element dań wytrawnych, m.in. mięs - mówi Hubert Gonera z firmy Landbrand, która we współpracy z miastem prowadzi promujący gdańskie restauracje projekt Smaki Gdańska.

Miejsca

Opinie (33) 4 zablokowane

  • (1)

    Robię sok z rokitnika od lat ,jakoś trzeba zimę przeżyć.Jeżeli chodzi o smak to gorszy dla mnie z tych co robię . jest tylko sok z kaliny.

    • 1 0

    • co kto lubi, może nieprawidłowo przyrządzasz?

      • 1 0

  • specjal z rokitnikiem :)

    • 3 0

  • Od żabusi po Hitona ;)

    Rokitnik wszędxie. Od Zabusi po Hiltona
    Masowka i szefowie kuchni bez wyobraxni podkradający sobie pomysly :) czy jest w trojmiescie restauracja gdzie nie ma w karcie czegos z tym fanastyczmym lokalnym dobrem ? J

    • 1 0

  • Na przetwory, jak wiele dzikich owoców jesiennych, rokitnik zbierany być powinien po przymrozkach (a tych mimo kiepskiego lata i jesieni jeszcze nie było).
    Skoro jest teraz dostępny w formie przygotowywanych dań to albo jest mrożony w zamrażarkach (a to nie jest to samo) albo w ogóle nie schładzany.
    Mamy zatem dokładnie te same "chore nawyki" , co używanie niedojrzałych mango, kiwi, awokado itd.
    Innymi słowy, kulinarni nuworysze sami sobie strzelają w stopy.

    • 0 0

  • uwaga, uwaga

    Warto napisać, bo p. Głowacka się nie popisała albo i p. Łukasz, że rokitnik jest rośliną dwupienną czyli że są odrębne drzewka rodzaju męskiego i żeńskiego.
    Tak więc nasadzanie krzewów tylko jednej płci nie da owoców, jeśli nie pojawi się pośród nich choć jeden okaz męski na pięć żeńskich.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane