• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Romans tradycji z nowoczesnością. Otwarcie restauracji Monastico

Aleksandra Wrona
5 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Monastico znajduje się w dawnym budynku klasztornym. Na górze znajdują się apartamenty, na parterze restauracja, a w podziemiach pizzeria i wine bar. Monastico znajduje się w dawnym budynku klasztornym. Na górze znajdują się apartamenty, na parterze restauracja, a w podziemiach pizzeria i wine bar.

Odrestaurowane wnętrza dawnego klasztoru, menu łączące polskie tradycje kulinarne z nowoczesnością i szeroki wybór win. W środę wieczorem w trakcie uroczystej kolacji oficjalnie otwarta została restauracja Monastico. Obiekt położony jest w samym centrum Targu Siennego i oprócz restauracji mieści w sobie pizzerię i apartamenty hotelowe.



Podczas kolacji goście mieli okazję nie tylko docenić kunszt kulinarny szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego, ale też zwiedzić obiekt, w którym znajduje się restauracja i poznać jego bogatą historię. Za część merytoryczną wieczoru odpowiadali Jerzy NacelWojciech Konkiel, przedstawiciele Gdańskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


- Historia to coś szczególnie cennego w czasach, kiedy często mówi się o kryzysie wartości - zaczął Wojciech Konkiel. - W tym miejscu mieszkały, pracowały, tworzyły i działały na rzecz nie tylko mieszkańców Gdańska siostry zakonne elżbietanki. Dla nas jest ważne, żeby ten kontekst historyczny zachować, pamiętać o historii i duchu tego miejsca, także ze względu na to, że w tym budynku więziony był Konstantyn Dominik, pierwszy biskup pochodzący z Kaszub.
Jerzy Nacel przybliżył gościom funkcje, jakie w przeszłości pełnił budynek.

- Siostry elżbietanki założyły tutaj nie tylko przedszkole, ale też coś na kształt hospicjum. Oprócz tego prowadziły tu mały pensjonat, kilkanaście pokoi, w których mogli mieszkać goście, dzięki czemu siostry miały fundusze na pomoc hospitalizowanym. Warto dodać, że na początku lat 20. w tym budynku zamieszkał pierwszy biskup gdański pochodzenia irlandzkiego Edward O'Rourke - mówił Jerzy Nacel.
  • Przystawka: kolorowe buraki, ser Kozia Rurka, orzech laskowy, mikrozioła
  • Danie główne rybne: troć, czerwona kapusta, seler, koper, tymianek cytrynowy
  • Danie główne mięsne: cielęcina, topinambur, sos cielęcy, chrzan
  • Deser: czekolada, sable, jeżyna
Opowieści o historii budynku urozmaiciło czterodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego. Za wybór win odpowiadał sommelier Przemysław Gwardzik.

- Stawiamy na polską kuchnię w trochę bardziej nowoczesnym wydaniu - mówił szef kuchni Marcin Leszczyński. - Mam nadzieję, że stworzymy nowy koncept na kulinarnej mapie Gdańska. Nie zamykamy się tylko na karcie, chcemy organizować degustacje, kolacje komentowane i inne ciekawe wydarzenia kulinarne.
Na przystawkę podane zostały kolorowe buraki z serem Kozia Rurka, orzechami laskowymi i ziołami. Towarzyszyło im wino Chardonnay Veneto IGT, które na co dzień dostępne będzie w kranie, na poziomie -1 restauracji.

Poznaj historię Trójmiasta


Jako pierwsze danie główne szef kuchni zaproponował troć w towarzystwie czerwonej kapusty, selera, kopru i tymianku cytrynowego. Do tego podane zostało wino Dr Loosen Blauschiefer Riesling Trocken Mosel. Drugim daniem głównym była cielęcina z sosem cielęcym, topinaburem i chrzanem. Smak dania podkreślało wino Allegrini Corte Giara Merlot Corvina Veneto IGT. Kolację zwieńczył deser - czekolada, sable i marynowana jeżyna.

Po kolacji goście zostali zaproszeni do zwiedzenia obiektu. Oprócz przestrzeni restauracyjnej, w której odbyła się główna część wydarzenia, mogli zobaczyć też znajdujące się na wyższych piętrach apartamenty oraz pizzerięwine bar w podziemiach dawnego klasztoru.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (64) ponad 10 zablokowanych

  • "apartament"to lokal 100m2 + wiec co to sa "apartamenty hotelowe"? Po jakiemu to? (1)

    • 6 2

    • Poprawność językowa?

      "wiec"
      "sa"

      • 2 0

  • Czy wreszcie jakiś lokal zostanie nazywane polską nazwą, w tym jak polskim mieście (1)

    • 12 3

    • Restauracyjka "Jeta co chceta" - Zaspa, Aleja Jana Pawła II ( w poniedziałki i piątki druga pizza tylko za 4 PLN )

      • 1 0

  • Dania główne jak dla krasnoludków, kawał schabowego z zasmażaną kapustą i ziemniaczkami mogliby serwować...

    • 2 1

  • A siostry tak (3)

    bardzo przeszkadzały? nie mogły go dalej prowadzić, komu to przeszkadzało? Byle sie tylko na chapać, sprzedać i zapomnieć

    • 24 43

    • Pan Jarek

      KK jest właścicielem połowy starego miasta. Mało?

      • 1 2

    • to siostry go srzedały (1)

      były bardzo zadowolone z transakcji. Prowadzenie negocjacji z bogatym inwestorem to czysta przyjemność

      • 18 3

      • Siostry mialy racje,ze zwlekaly ze sprzedaza.

        Wczesniej miasto chcialo im dac w zamian jakies dzialki w gdansku, ale nie zgodzily sie na to, bo to byly jakies koszmarne lokalizacje. Miasto podchodzilo do tej zamiany z pozycji pana i wladcy. Dlateog siostry wolaly to sprzedac za dobra cene.

        • 3 3

  • Ale ładnie

    muszę się wybrać.

    • 2 1

  • Co tam bylo

    A co tam było wcześniej??

    • 0 2

  • Fajnie ale co robia tam te paskudne szmaty reklamowe?

    Czy to zgodne z ustawą krajobrazową?

    • 3 0

  • Kim są ci ludzie na zdjęciach?

    • 3 0

  • (1)

    Dziwnym trafem znów nie dostałem zaproszenia

    • 38 2

    • Dyzma skręcił.

      • 2 0

  • Ale zabawaaaaaaaaaaaaaa ! Wystrój jak w świetlicy osiedlowej. Mebelki z dyskontu i burak buraka pogania.

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane