- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (54 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (78 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Romans tradycji z nowoczesnością. Otwarcie restauracji Monastico
Odrestaurowane wnętrza dawnego klasztoru, menu łączące polskie tradycje kulinarne z nowoczesnością i szeroki wybór win. W środę wieczorem w trakcie uroczystej kolacji oficjalnie otwarta została restauracja Monastico. Obiekt położony jest w samym centrum Targu Siennego i oprócz restauracji mieści w sobie pizzerię i apartamenty hotelowe.
Podczas kolacji goście mieli okazję nie tylko docenić kunszt kulinarny szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego, ale też zwiedzić obiekt, w którym znajduje się restauracja i poznać jego bogatą historię. Za część merytoryczną wieczoru odpowiadali Jerzy Nacel i Wojciech Konkiel, przedstawiciele Gdańskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
- Historia to coś szczególnie cennego w czasach, kiedy często mówi się o kryzysie wartości - zaczął Wojciech Konkiel. - W tym miejscu mieszkały, pracowały, tworzyły i działały na rzecz nie tylko mieszkańców Gdańska siostry zakonne elżbietanki. Dla nas jest ważne, żeby ten kontekst historyczny zachować, pamiętać o historii i duchu tego miejsca, także ze względu na to, że w tym budynku więziony był Konstantyn Dominik, pierwszy biskup pochodzący z Kaszub.
Jerzy Nacel przybliżył gościom funkcje, jakie w przeszłości pełnił budynek.
- Siostry elżbietanki założyły tutaj nie tylko przedszkole, ale też coś na kształt hospicjum. Oprócz tego prowadziły tu mały pensjonat, kilkanaście pokoi, w których mogli mieszkać goście, dzięki czemu siostry miały fundusze na pomoc hospitalizowanym. Warto dodać, że na początku lat 20. w tym budynku zamieszkał pierwszy biskup gdański pochodzenia irlandzkiego Edward O'Rourke - mówił Jerzy Nacel.
Opowieści o historii budynku urozmaiciło czterodaniowe menu przygotowane przez szefa kuchni Marcina Leszczyńskiego. Za wybór win odpowiadał sommelier Przemysław Gwardzik.
- Stawiamy na polską kuchnię w trochę bardziej nowoczesnym wydaniu - mówił szef kuchni Marcin Leszczyński. - Mam nadzieję, że stworzymy nowy koncept na kulinarnej mapie Gdańska. Nie zamykamy się tylko na karcie, chcemy organizować degustacje, kolacje komentowane i inne ciekawe wydarzenia kulinarne.
Na przystawkę podane zostały kolorowe buraki z serem Kozia Rurka, orzechami laskowymi i ziołami. Towarzyszyło im wino Chardonnay Veneto IGT, które na co dzień dostępne będzie w kranie, na poziomie -1 restauracji.
Poznaj historię Trójmiasta
Jako pierwsze danie główne szef kuchni zaproponował troć w towarzystwie czerwonej kapusty, selera, kopru i tymianku cytrynowego. Do tego podane zostało wino Dr Loosen Blauschiefer Riesling Trocken Mosel. Drugim daniem głównym była cielęcina z sosem cielęcym, topinaburem i chrzanem. Smak dania podkreślało wino Allegrini Corte Giara Merlot Corvina Veneto IGT. Kolację zwieńczył deser - czekolada, sable i marynowana jeżyna.
Po kolacji goście zostali zaproszeni do zwiedzenia obiektu. Oprócz przestrzeni restauracyjnej, w której odbyła się główna część wydarzenia, mogli zobaczyć też znajdujące się na wyższych piętrach apartamenty oraz pizzerię i wine bar w podziemiach dawnego klasztoru.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (64) ponad 10 zablokowanych
-
2019-12-05 15:07
Wysrój tego exclusiv-u przypomina bar szybkiej obsługi z lat 70- tych ub. wieku. (2)
Nawet w przeciętnej restauracji kelner jest odpowiednio ubrany, na stołach są obrusy a kuchnia jest schowana na zapleczu!
- 16 8
-
2019-12-05 16:08
lol, gdzieś ty się uchował czupurku? (1)
w jakimś ciemnym kącie cię trzymali?
- 3 10
-
2019-12-05 20:59
To gdzieś ty się chował czupurku, że cię do restauracji nigdy nie wpuszczono i nie wiesz jak powinna wyglądać?
No, ale rzeczywiście. Do normalnych restauracji byle czego nie wpuszczano. Dziś się je niestety zamyka bo motłoch woli hamburgery z kota podane w fast-foodach gdzie zajada się brudnymi łapami, bez noża i widelca, na stojąco albo przy przy zapaskudzonym stoliku.
- 6 3
-
2019-12-05 15:08
Przedszkole (1)
Było tam najlepsze przedszkole na świecie, dzieci zawsze zadbabe, dopilnowane, nakarmione, a na spacery odpowiednio ubrane, łezka w oku się kręci jak sobie przypomnę siostry tarzające się po trawie z dziećmi czy w śniegu
- 17 6
-
2019-12-05 15:50
przedszkole
Dwoje moich dzieci chodziło tam do przedszkola. Siostry cudowne, do dziś ciepło wspominamy, choć minęło ponad 20 lat. Piękne czasy...
- 7 1
-
2019-12-05 15:29
Na zdjeciach wyglada bardzo fajnie. Musze podjechac w weekend. (2)
Czy ktos wie jakie ceny potraw ?
- 3 9
-
2019-12-05 16:09
dla ciebie łup z ziemniaków nagotują
za darmo
- 5 0
-
2019-12-05 18:18
jeśli musisz pytać o ceny, to Cię nie stać
- 6 0
-
2019-12-05 16:04
troć w towarzystwie czerwonej kapusty (5)
Widzę, że ten pretensjonalny styl pisania trwa w najlepsze na t.pl...
Tego konceptu nie da się czytać :)- 26 3
-
2019-12-05 16:13
jakbyś znał język polski to by się dało czytać (1)
a tak jak widać
- 1 8
-
2019-12-06 08:05
Przygadał kocioł garnkowi...
- 3 1
-
2019-12-05 19:08
(2)
Muśnięta, otulona i w akompaniamencie.
- 13 1
-
2019-12-05 20:47
(1)
Pod pierzynką...
- 6 1
-
2019-12-05 23:19
cząstki
oraz "poprawnie"
- 3 0
-
2019-12-05 17:00
Jeśli
Zewnętrznie nie ma zmian to super.
- 5 2
-
2019-12-05 18:26
W Hiszpanii czy w Italii (1)
z taką wielkością porcji dania głównego lokal stałby pusty.
- 21 2
-
2019-12-05 19:46
Ta moda przeminie
- 8 2
-
2019-12-05 18:49
Przerost formy nad treścią. Deser z jednej jeżyny.
- 17 2
-
2019-12-05 20:12
A jaka kase dostalo z tego Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie (1)
- 8 3
-
2019-12-05 22:03
Jako obywatel, masz prawo skierować formalne zapytanie do Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego o/ Gdańsk. Nie musisz pozostawiać pytania celowo nie dopowiedzianego.
- 4 1
-
2019-12-05 23:18
widać mocną napinkę
baby poniżej średniej :D
- 11 5
-
2019-12-06 06:20
Czy wreszcie jakiś lokal zostanie nazywane polską nazwą, w tym jak polskim mieście (1)
- 12 3
-
2019-12-15 12:25
Restauracyjka "Jeta co chceta" - Zaspa, Aleja Jana Pawła II ( w poniedziałki i piątki druga pizza tylko za 4 PLN )
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.