- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (39 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Różne wcielenia pizzy. Gdzie zjemy rzymską, gdzie nowojorską?
Choć większość z nas dzieli pizzę na dwie kategorię - na cienkim i grubym cieście - stylów przygotowywania tego popularnego włoskiego placka jest znacznie więcej. Sprawdzamy, jakie rodzaje pizzy (i gdzie) zjemy w Trójmieście.
Pizza neapolitańska
Dla wielu to złoty Graal pizzowych poszukiwań - sekret, który opanowują nieliczni. Z pewnością wypiek "napoletana" łatwy nie jest. Potrzeba odpowiednich składników, receptur i technik, a wszystko to jest regulowane przez ścisłe przepisy. Certyfikowanych przez stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana pizzerii w Trójmieście nie ma, ale kilka próbuje mierzyć się z takim stylem wypieku. Na przykład wrzeszczańskie Tutam, gdzie placek jest odpowiednio cienki i wilgotny w środku, a ranty wysokie i elastyczne. To pizza na pewno nie dla fanów chrupiących placków.
Pizza włoska
To dość pojemna kategoria, w której znajdziemy większość starających się o dobrą jakość swoich wypieków pizzerii. To placek przygotowywany z włoskich surowców, na odpowiednio długo fermentowanym cieście i krótko wypiekany w wysokiej temperaturze. Zazwyczaj na cienkim cieście, z niewielkimi rantami, chrupiąca i nieprzeładowana składnikami. Taką pizzę znajdziecie m.in. w takich lokalach, jak Ogniem i Piecem, Czerwony Piec, Na Okrągło, Mąka i Kawa i wielu innych.
Pizza rzymska
Zwana również pizza al taglio, czyli pizza na kawałki. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Ten rodzaj pizzy jest popularny jeszcze szczególnie na rzymskim ulicach i ponoć stamtąd pochodzi (stąd też jej nazwa). Kompozycje smakowe ogranicza w zasadzie tylko kreatywność pizzaioli, ale za pierwszym razem warto poszukać takiej z ziemniakami i rozmarynem. W Trójmieście pizzę rzymską znajdziemy w gdańskim 01 Pizzarium oraz gdyńskim Andiamo a Roma.
Pizza nowojorska
To mutacja pizzy włoskiej na cienkim cieście i amerykańskiego przepychu. Uważa się, że powstała dzięki staraniom neapolitańskich imigrantów, którzy chcieli dostosować swoje danie do podniebień Amerykanów. Nowojorska pizza jest wypiekana na cienkim cieście, jest chrupiąca, a zarazem posiada multum składników. Jest też zazwyczaj naprawdę spora. W Trójmieście spróbujemy jej przede wszystkim w pizzerii New York Pizza Department na Przymorzu, w której menu znajduje się blisko czterdzieści pozycji. Aby doznać pełni wrażeń, warto zamówić NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, szynką, cebulą, papryką, pieczarkami i oliwkami.
Pinsa romana
Nazwa pinsa choć brzmi podobnie do słowa pizza, nie jest wariacją na jego temat. To nawiązanie do łacińskiego czasownika pinsere, który oznacza rozciągać. Bo pinsa nie jest okrągłym plackiem, ale właśnie owalnym, rozciąganym pierwotnie na kamieniu. Powinna być pieczona nie tylko z mąki pszennej, ale z dodatkiem innych mąk, np. owsianej czy sojowej. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca i przypomina foccacię albo podpłomyk. W Trójmieście wariacje na temat pinsy przygotowuje specjalizująca się w kuchni toskańskiej sopocka restauracja Chianti Grill Bar.
Ranking: najlepsze pizzerie w Trójmieście
Pizza ekstremalna
Nieformalna kategoria, do której trafić powinien każdy z placków serwowanych w lokalu Pizza Boyz w Gdyni. To chrupiący, gruby placek w stylu pizzy amerykańskiej przeładowany do maksimum składnikami, które z tym daniem raczej się nie kojarzą. Jakimi? Np. zapiekanką mac'n'cheese, frytkami, chrupkami cheetos albo krewetkami w sosie mango z kolendrą. Dla pizzowych ekstremistów.
Pizza po gdyńsku
To oczywiście żart, bo takiego rodzaju pizzy oficjalnie nie ma. A szkoda, bo placek z Gdynianki jest jedyny w swoim rodzaju od ponad 30 lat i na wyróżnienie zasługuje. Choć tak naprawdę z włoskim protoplastą wiele wspólnego nie ma. To raczej płaska drożdżówka na wytrawnie. Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym. Najlepiej w wersji dwuskładnikowej: tylko z serem i świeżą cebulą. Pyszna, ale pizzowi radykałowie powinni trzymać się z daleka.
A jaką wy pizzę lubicie najbardziej? Czekamy na wasze komentarze.
Miejsca
Opinie (121) ponad 20 zablokowanych
-
2019-09-19 19:44
W latach 70/80 XX wieku na ul. Piwnej była prawdziwa pizza. (1)
Smaczna była. W tym lokalu była też zupa cebulowa i makaron spa...
- 3 3
-
2019-09-20 01:44
i piwo Grodziskie
ech...
- 1 0
-
2019-09-20 01:06
Kiedyś w Bis na dworcu we Wrzeszczu trójkąty kładły każdą pizze
- 7 0
-
2019-09-19 19:20
(1)
Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym
pizza gdynianka- 13 5
-
2019-09-20 00:44
jak prawdziwa gdynianka
- 5 1
-
2019-09-19 17:13
sieciowki (1)
ktore warto? Zauwazylem ze ciezko znalezc taka ktora trzyma poziom
- 6 0
-
2019-09-19 23:48
Dobre to
1. Wagner Big Pizza- Tuna, Supreme, Texas, Western, Boston
2. Bezglutenowa Pizza Alfredo-Margherita i Salami.
A najlepsza to swojska, samemu zrobiona, na grubym ciescie z cebula, pieczarkami, serem i wedlina albo na cienkim bezglutenowym ciescie . Smacznego.- 0 4
-
2019-09-19 15:28
Pizza po gdyńsku to zupełnie jak lotnisko po gdyńsku (5)
z oryginałem nie ma nic wspólnego, ale marketingową otoczkę ma identyczną
- 52 41
-
2019-09-19 17:24
(3)
Gdynianka ma swoich wiernych fanów od 1987 roku. Zawsze jest w niej kolejka do kasy. Smaki sosu sa genialne. Oby inne te tzw ;;prawdziwe;; pizzernie miały takie obłożenie przez tyle lat. Życzę im tego z całego serca.
- 35 8
-
2019-09-19 19:46
Szkoda tylko, ze w ostatnim czasie Gdynianka się zepsuła (1)
Chodzę tam od lat, ale w ostatnim kwartale byłem dwa razy i dwa razy ciasto było wyraźnie gorsze od tego, które było wcześniej.
- 8 7
-
2019-09-19 23:37
Zgadza się. Ciasto kiedyś było inne i lepsze. Obsługa też była sympatyczniejsza
- 5 4
-
2019-09-19 21:20
Ale to nie pizza.
Tylko placek dla studenciakow i mieszkańców Gdyni.- 7 10
-
2019-09-19 15:44
ktoś tu chyba nie zrozumiał żartu autora.
- 26 7
-
2019-09-19 17:21
Na prawdę jedyna (1)
Jedyna prawdziwą tylko w Michelle Naples...i tylko dwa rodzaje 4 i 4,50 euro a kolejka...tak kolejka na 2 godziny. Ale tam powstała pizza.
- 3 7
-
2019-09-19 23:32
Jak się już silisz na takiego znawcę, to chociaż naucz się poprawnej pisowni. I to wcale nie jest "jedyna prawdziwa" pizza - tym bardziej w Neapolu. Porozmawiaj kiedyś z Włochami, to Ci się oczy otworzą nieco bardziej niż na Tripadvisor...
- 7 0
-
2019-09-19 23:17
prawdziwa neapolitana tylko Da Raffaele
niedźwiednik
- 2 1
-
2019-09-19 15:33
(3)
Chętnie bym zjadł znowu pizzę w stylu chicagowskim. Ale pewnie najwcześniej mi to wyjdzie jak tam pojadę.
- 16 3
-
2019-09-19 23:06
Chyba tylko Big adriano w Warszawie.
- 1 0
-
2019-09-19 16:03
(1)
Nie warto! To nie jest prawdziwa pizza tylko profanacja pizzy!
- 4 3
-
2019-09-19 17:33
Deep dish pizza
Mniaaaam
- 2 2
-
2019-09-19 22:44
Ostatnio jadłem pizzę rzymską na Starowiejskiej w Gdyni. Kawałki z grzybami były świetne, kiedyś na pewno wpadne spróbować innych.
- 1 1
-
2019-09-19 22:31
Tylko Oliwa do Ognia
I zawsze dobra muza. Uwielbiam truflową. Pozdrawiam
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.