- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (93 opinie)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Różne wcielenia pizzy. Gdzie zjemy rzymską, gdzie nowojorską?
Choć większość z nas dzieli pizzę na dwie kategorię - na cienkim i grubym cieście - stylów przygotowywania tego popularnego włoskiego placka jest znacznie więcej. Sprawdzamy, jakie rodzaje pizzy (i gdzie) zjemy w Trójmieście.
Pizza neapolitańska
Dla wielu to złoty Graal pizzowych poszukiwań - sekret, który opanowują nieliczni. Z pewnością wypiek "napoletana" łatwy nie jest. Potrzeba odpowiednich składników, receptur i technik, a wszystko to jest regulowane przez ścisłe przepisy. Certyfikowanych przez stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana pizzerii w Trójmieście nie ma, ale kilka próbuje mierzyć się z takim stylem wypieku. Na przykład wrzeszczańskie Tutam, gdzie placek jest odpowiednio cienki i wilgotny w środku, a ranty wysokie i elastyczne. To pizza na pewno nie dla fanów chrupiących placków.
Pizza włoska
To dość pojemna kategoria, w której znajdziemy większość starających się o dobrą jakość swoich wypieków pizzerii. To placek przygotowywany z włoskich surowców, na odpowiednio długo fermentowanym cieście i krótko wypiekany w wysokiej temperaturze. Zazwyczaj na cienkim cieście, z niewielkimi rantami, chrupiąca i nieprzeładowana składnikami. Taką pizzę znajdziecie m.in. w takich lokalach, jak Ogniem i Piecem, Czerwony Piec, Na Okrągło, Mąka i Kawa i wielu innych.
Pizza rzymska
Zwana również pizza al taglio, czyli pizza na kawałki. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Ten rodzaj pizzy jest popularny jeszcze szczególnie na rzymskim ulicach i ponoć stamtąd pochodzi (stąd też jej nazwa). Kompozycje smakowe ogranicza w zasadzie tylko kreatywność pizzaioli, ale za pierwszym razem warto poszukać takiej z ziemniakami i rozmarynem. W Trójmieście pizzę rzymską znajdziemy w gdańskim 01 Pizzarium oraz gdyńskim Andiamo a Roma.
Pizza nowojorska
To mutacja pizzy włoskiej na cienkim cieście i amerykańskiego przepychu. Uważa się, że powstała dzięki staraniom neapolitańskich imigrantów, którzy chcieli dostosować swoje danie do podniebień Amerykanów. Nowojorska pizza jest wypiekana na cienkim cieście, jest chrupiąca, a zarazem posiada multum składników. Jest też zazwyczaj naprawdę spora. W Trójmieście spróbujemy jej przede wszystkim w pizzerii New York Pizza Department na Przymorzu, w której menu znajduje się blisko czterdzieści pozycji. Aby doznać pełni wrażeń, warto zamówić NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, szynką, cebulą, papryką, pieczarkami i oliwkami.
Pinsa romana
Nazwa pinsa choć brzmi podobnie do słowa pizza, nie jest wariacją na jego temat. To nawiązanie do łacińskiego czasownika pinsere, który oznacza rozciągać. Bo pinsa nie jest okrągłym plackiem, ale właśnie owalnym, rozciąganym pierwotnie na kamieniu. Powinna być pieczona nie tylko z mąki pszennej, ale z dodatkiem innych mąk, np. owsianej czy sojowej. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca i przypomina foccacię albo podpłomyk. W Trójmieście wariacje na temat pinsy przygotowuje specjalizująca się w kuchni toskańskiej sopocka restauracja Chianti Grill Bar.
Ranking: najlepsze pizzerie w Trójmieście
Pizza ekstremalna
Nieformalna kategoria, do której trafić powinien każdy z placków serwowanych w lokalu Pizza Boyz w Gdyni. To chrupiący, gruby placek w stylu pizzy amerykańskiej przeładowany do maksimum składnikami, które z tym daniem raczej się nie kojarzą. Jakimi? Np. zapiekanką mac'n'cheese, frytkami, chrupkami cheetos albo krewetkami w sosie mango z kolendrą. Dla pizzowych ekstremistów.
Pizza po gdyńsku
To oczywiście żart, bo takiego rodzaju pizzy oficjalnie nie ma. A szkoda, bo placek z Gdynianki jest jedyny w swoim rodzaju od ponad 30 lat i na wyróżnienie zasługuje. Choć tak naprawdę z włoskim protoplastą wiele wspólnego nie ma. To raczej płaska drożdżówka na wytrawnie. Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym. Najlepiej w wersji dwuskładnikowej: tylko z serem i świeżą cebulą. Pyszna, ale pizzowi radykałowie powinni trzymać się z daleka.
A jaką wy pizzę lubicie najbardziej? Czekamy na wasze komentarze.
Miejsca
Opinie (121) ponad 20 zablokowanych
-
2019-09-19 21:54
Jeśli ktoś twierdzi, że takiej pizzy jak Gdynianka nie ma to chyba nie był we Włoszech
Bardzo podobną jadłem w sieciówce w Mediolanie, nazywa się Spontini. Nie była tak dobra jak Gdynianka, ale zbliżona pod względem ciasta i wykonania. Zauważyłem, że całkiem dużo ludzi ją tam je.
- 7 2
-
2019-09-19 22:25
Pizzeria sempre w Sopocie
Byłem w Italii w wielu regionach. Najbardziej smakowała mi pizza zrobiona przez miejscowych dla miejscowych a nie dla turysty. W Polsce lubię pizzę diavole w pizzerii sempre. W Neapolu jadłem w pizerri de Michał super pizze.
- 0 11
-
2019-09-19 22:26
margheritta w officynie
pyszotta
- 0 0
-
2019-09-19 22:31
Tylko Oliwa do Ognia
I zawsze dobra muza. Uwielbiam truflową. Pozdrawiam
- 2 3
-
2019-09-19 22:44
Ostatnio jadłem pizzę rzymską na Starowiejskiej w Gdyni. Kawałki z grzybami były świetne, kiedyś na pewno wpadne spróbować innych.
- 1 1
-
2019-09-19 23:17
prawdziwa neapolitana tylko Da Raffaele
niedźwiednik
- 2 1
-
2019-09-20 01:06
Kiedyś w Bis na dworcu we Wrzeszczu trójkąty kładły każdą pizze
- 7 0
-
2019-09-20 02:16
Najlepsza pizzeria w trójmieście to Włoszczyzna w Gdańsku robiona z oryginalnych produktów jak ktoś chce poczuć ponownie smak pysznej włoskiej pizzy to powinien tam się udać
- 4 3
-
2019-09-20 05:49
Trzeba sobie jasno powiedzieć
Włoszczyzna jak była dobra, tak jest dalej. Ale co sie stało z kreską mąki? To, co oni teraz robią, to jest jakiś żart i kpina. Juz nigdy nie bede u nich zamawiał. Na początku robili super pizze a teraz to nie dość że jest paskudna, bardzo często przypalona, to jeszcze nawalone 3 kilo przecieru pomidorowego, to jeszcze jest taka cienka ze rozpada sie w ręku i wygląda to jak jakiś glut a nie pizza.
- 7 0
-
2019-09-20 06:21
Pizza włoska (1)
Prawdziwie pyszna była ta na Starowiejskiej w Gdyni. Lata 80-90 Jej przyprawy, smak to było cudo! Wazy pełne sosów. Gdzie można zjeść choć podobną???
- 0 2
-
2019-09-20 07:12
Prawdziwa pizza je się bez żadnego sosu !
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.