Wiadomości

Rozsmakuj się w Sztuce Lodów

Do produkcji lodów są używane wyłącznie naturalne i nieprzetworzone składniki, pochodzące - z niewielkimi wyjątkami - od lokalnych dostawców.
Do produkcji lodów są używane wyłącznie naturalne i nieprzetworzone składniki, pochodzące - z niewielkimi wyjątkami - od lokalnych dostawców. mat. pras.

Czy wytwarzanie lodów może być sztuką? Tak, o ile podchodzi się do tego z pasją i nie idzie na żadne kompromisy. Tego rodzaju wyrobów można zasmakować w cukierniach Le Delice w Gdańsku. W ofercie znajduje się aż ponad 50 smaków, wytwarzanych według autorskiej receptury i przy użyciu wyłącznie naturalnych składników.



Pan Dymitr Dołżewski, Polak pochodzący z Białorusi, otworzył w Gdańsku w 2015 r. cukiernię Le Delice (franc. Rozkosz). Jej klienci mogą wybierać w różnego rodzaju słodkościach, inspirowanych przede wszystkim francuską sztuką kulinarną. Związki z krajem nad Loarą nie są przypadkowe. Pan Dymitr zgłębiał bowiem tajniki zawodu cukiernika w École Lenôtre w miejscowości Plaisir obok Paryża.

Państwo Dołżewscy
Państwo Dołżewscy mat. pras.

Jak narodził się pomysł na biznes?



Wiosną ubiegłego roku poszerzył z żoną ofertę firmy o rzemieślnicze lody, które sprzedaje w swoich trzech lokalach pod nazwą Sztuka Lodów. Pomysł na wytwarzanie lodów według własnej receptury narodził się podczas wizyty na targach gastronomicznych w Warszawie, a właściwie... w następstwie niezgody na opinię, którą zasłyszał od spotkanych tam wystawców.

- Od dawna rozważaliśmy z żoną rozpoczęcie produkcji lodów rzemieślniczych, czyli wytwarzanych wyłącznie przy użyciu naturalnych składników. Podczas rozmów na targach, jeden z wystawców powiedział nam, że może nas nauczyć wytwarzania takich lodów w ciągu zaledwie trzech dni. Oboje z żoną popukaliśmy się w czoło, bo doskonale wiemy, że to niemożliwe. Jestem z wykształcenia cukiernikiem, a żona inżynierem-chemikiem technologii żywności. Podczas dalszej rozmowy okazało się, że nasz rozmówca ma na myśli wytwarzanie lodów z gotowych półproduktów - opowiada pan Dymitr.
W cukierniach lub sklepie internetowym można zakupić lody w większej ilości, np. na komunię czy wesele.
W cukierniach lub sklepie internetowym można zakupić lody w większej ilości, np. na komunię czy wesele. mat. pras.

W poszukiwaniu własnego przepisu



Choć małżeństwo państwa Dołżewskich wykluczyło wejście we współpracę, w ich głowie zaczęła kiełkować myśl o spełnieniu swojego marzenia, którym było wytwarzanie lodów bez użycia sztucznych barwników, wszelkich ulepszaczy czy wspomnianych półproduktów. Nasi rozmówcy wiedzieli, że wyznaczyli sobie niełatwe zadanie, ale nie zamierzali iść na żadne kompromisy.

Aby zobaczyć na własne oczy, w jaki sposób wytwarza się prawdziwe, rzemieślnicze lody, wybrali się w podróż do swojego przyjaciela do Katalonii. Jest nim Marc Piqué Casa, który prowadzi swój lokal nieopodal Walencji. Potwierdzeniem jego profesjonalizmu w wytwarzaniu lodów najwyższej jakości jest zdobycie Coppa del Mondo della Gelateria, co można przetłumaczyć jako Lodziarskie Mistrzostwo Świata.

- Niektórym błędnie wydaje się, że wytwarzanie lodów to żadna filozofia. Mleko, śmietanka, jakieś dodatki i gotowe. Tymczasem to, jaki produkt otrzymamy, jaką będzie miał teksturę i smak, zależy od mnóstwa czynników. Przede wszystkim chodzi tu o jakość składników oraz ich proporcje, a także znajomość fizyki i chemii organicznej. To niemożliwe, aby nauczyć się tego w trzy dni. Recepturę naszych lodów opracowaliśmy w 100 proc. samodzielnie, korzystając z naszego wykształcenia i doświadczenia, a także rad naszego przyjaciela z Katalonii. Nie kupiliśmy żadnego gotowego przepisu - zapewnia pan Dymitr.
Oprócz rzemieślniczych lodów, w cukierniach Le Delice można skosztować także wypieków inspirowanych francuską sztuką kulinarną.
Oprócz rzemieślniczych lodów, w cukierniach Le Delice można skosztować także wypieków inspirowanych francuską sztuką kulinarną. mat. pras.

Wyłącznie naturalne składniki



Klienci Sztuki Lodów mają do wyboru aż ok. 50 przeróżnych smaków, od klasycznych po zaskakujące mieszanki, np. rabarbar z poziomką, granat z malinami czy rafaello, złożone z białej czekolady, migdałów, prażonych orzechów i wiórek kokosowych. Smaki są zmieniane sezonowo, a ich autorzy stale poszukują nowych wariacji, ale jedna kwestia pozostaje niezmienna. Do produkcji są używane wyłącznie naturalne i nieprzetworzone składniki, pochodzące - z niewielkimi wyjątkami - od lokalnych dostawców.

- Nie można ot tak zmieniać dostawców, gdyż wpłynie to na smak lodów. Składniki pochodzące z różnych regionów, choć nieznacznie, różnią się np. zawartością białek i tłuszczów. Ponadto, mieszkańcy każdego kraju mają nieco inne gusta. Mieszkańcy południa Europy wolą słodsze, ale mało tłuste lody, zaś północy - mniej słodkie i bardziej tłuste. Wytwarzamy lody w Polsce, na Pomorzu, więc zdecydowaną większość składników kupujemy u lokalnych rolników, np. owoce czy niepasteryzowane mleko. Dzięki temu są one zawsze świeże i najwyższej jakości. Jedyny gotowy produkt to importowana z Francji czekolada Valrhona, używana na mistrzostwach świata w cukiernictwie oraz purée z owoców egzotycznych. Nawet emulgatory w naszych lodach są naturalnego pochodzenia. To żółtka jaj lub sproszkowana, wewnętrzna skórka cytrusów - wylicza pan Dymitr.
Otwarty niedawno lokal przy ul. Królewskie Wzgórze 1 na Morenie, w którym można zakupić rzemieślnicze lody.
Otwarty niedawno lokal przy ul. Królewskie Wzgórze 1 na Morenie, w którym można zakupić rzemieślnicze lody. mat. pras.

Gdzie można zaopatrzyć się w lody?



Wyroby sprzedawane pod marką Sztuka Lodów można obecnie zakupić w trzech cukierniach Le Delice w Gdańsku, które znajdują się przy ul. Grunwaldzkiej 85Mapka i ul. Partyzantów 9Mapka we Wrzeszczu oraz ul. Królewskie Wzgórze 1Mapka na Morenie. Ponadto, zostały one wprowadzone do oferty kawiarni Sztuka wyboru przy ul. Słowackiego 19Mapka we Wrzeszczu oraz resturacji Tabun przy ul. Konnej 29 w Otominie. Rzemieślnicze lody można także zakupić w większych ilościach, np. na komunię czy wesele, za pośrednictwem sklepu internetowego, który można znaleźć pod tym linkiem.

Na koniec warto wspomnieć, że w cukierniach Le Delice wprowadzono od niedawna promocję. Każdy nowy klient może otrzymać kartę, na której znajdują się pola na sześć pieczątek. Pojedyncza pieczątka jest oczywiście przybijana po każdym zakupie lodów. Zebranie sześciu pieczątek umożliwia wymianę karty na darmową porcję lodów lub sorbetu.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (7) 1 zablokowana

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Nowe lokale: tapasy, pizza i kuchnia amerykańska
Nowe lokale: tapasy, pizza i makarony
Do Hollywood po marzenia. Historia muzyka z Gdyni
Przeprowadził się z Gdyni do Hollywood

Kultura

Rozstrzygnięto konkurs na rozbudowę Opery Leśnej
Będzie rozbudowa Opery Leśnej

Nowe lokale

Na Fali Beach Bar

Bar na plaży
Gdańsk
al. gen. Józefa Hallera 280

Santa Cafe

Kawiarnie i herbaciarnie
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38/5

Cafe Bar Mon Balzac

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10