• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?

Julia Rzepecka
1 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku. MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.

Slédz w smiotanie, plôck pò kaszëbskù albo piekłô swiniô noga w piwie - to prawdziwe kaszubskie smakołyki. Chociaż Kaszubi gotowali dawniej skromnie i prosto, ich tradycyjna kuchnia była smaczna, zdrowa i pożywna. Wśród jej charakterystycznych potraw wiele jest takich, których nie zje się nigdzie indziej. Gdzie w Trójmieście znajdziemy restauracje serwujące takie przysmaki?



Restauracje z kuchnią tradycyjną



Czy dobrze znasz tradycyjną kuchnię swojego regionu?

Poza malowniczymi jeziorami i lasami czy unikalną gwarą Kaszuby słyną z oryginalnych potraw. Mieszkańcy tego regionu od lat stawiali na prostotę. Tradycyjne dania nie są skomplikowane, są proste, łatwe do przyrządzenia, są także często owiane legendami czy związane z historiami, które potrafią zadziwić.

Lato już właściwie za nami. Kto więc w te wakacje nie miał okazji odwiedzić kaszubskich terenów i spróbować regionalnych dań, być może znajdzie je w Trójmieście? Szukamy lokali i restauracji, które serwują kaszubską kuchnię.

Jemy na mieście: Sopocki Młyn - smacznie, prosto i za głośno Jemy na mieście: Sopocki Młyn - smacznie, prosto i za głośno

Restauracja Polskie Smaki



Restauracja Polskie Smaki zlokalizowana jest w samym sercu SopotuMapka. Lokalizacja z widokiem na molo i morze to duży atut restauracji. Już od wejścia uwagę zwraca także ciekawy wystrój, nawiązujący do tradycyjnych wzorów z Kaszub. Chociaż ceny nie są najniższe, dania są przygotowane niepospolicie, z wyszukanymi składnikami. To kaszubska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Co tam zjemy? Na przystawkę obowiązkowo śledzia w śmietankowo-chrzanowej galaretce (35 zł), kozi ser zapiekany na domowym żytnim chlebie (32 zł) lub plasterki podwędzanej polędwicy z jelenia (55 zł). Jeśli chodzi o zupy, spróbujemy np. szczawiowej, z ogórka małosolnego lub rybnej (29-32 zł). Są oczywiście ryby, czyli smażony dorsz czy łosoś (76 zł, 99 zł).

Z głównych dań mięsnych spróbujemy pieczonego udka z kaczki (84 zł), jest też kotlet schabowy (65 zł) czy sezonowana polędwica wołowa z grilla (120 zł). W karcie są także pierogi z dorszem lub policzkami wieprzowymi (40 zł, 39 zł). W tej restauracji znaleźć można nie tylko kaszubskie dania, ale również polskie wina, lokalnie wyrabiane nalewki i miody, polską wódkę i StaroGdańskie - złoty trunek pochodzący z lokalnego browaru.

  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.
  • Restauracja Polskie Smaki w Sopocie.

Karczma Polska Zagroda



W Sopocie zajrzeć też warto do Karczmy Polska Zagroda przy al. NiepodległościMapka, która od lat serwuje staropolską kuchnię. W menu znajdziemy m.in. ucztę gospodarza dla sześciu osób (320 zł). To rzeczywiście prawdziwa mięsna uczta z golonką duszoną w piwie, grillowaną karkówką, kurczakiem w ziołach, żeberkami w marynacie, zrazami wołowymi, białą kiełbasą i dodatkami, jak ziemniaki, pieczarki, kapusta. W karcie znajduje się też pieczeń z jelenia (57,50 zł) czy deska pasibrzucha - ogromna golonka w rozmiarze XXXL (800 g).

W karczmie zamówimy także: bigos hultajski (24,50 zł) śledzia z tradycją (25 zł), tatar bałtycki ze świeżego łososia (35,50 zł), zimne nóżki (21,50 zł). Są też zupy takie, jak: żur, kwaśnica czy borowikowa z łazankami (17,50-21,50 zł). Przebierać można także w pierogach z najróżniejszym nadzieniem. To nie wszystko, ponieważ spróbujemy tam też takich specjałów, jak: frykadelki z polędwiczki wieprzowej, bursztynowej gąski, zawijańca kasztelańskiego rumsztyka wołowego, deski piwosza czy kaczki przekupki (ceny od 36-60 zł). Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane, a także domowe wino oraz "Michałówka" - nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.

  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.
  • Karczma Polska Zagroda w Sopocie.

Tawerna Mestwin



Przy ul. Straganiarskiej natkniemy się na Tawernę Mestwin. Wymieniając restauracje z kaszubską kuchnią nie można zapomnieć o tym rodzinnie prowadzonym lokalu. Od lat serwujący prawdziwe, tradycyjnie przyrządzane dania według dawnych receptur ze składnikami z domowego sadu i ogrodu. Chociaż z zewnątrz restauracja nie przykuwa wzroku, zabytkowe wnętrze i wystrój są nie do podrobienia. Okna zdobią piękne kolorowe witraże, a drewniane stoły przykryte są ozdobnymi serwetami w kaszubskie wzory. Pod sufitem zawieszone są najróżniejsze suszone zioła, wszędzie można natknąć się na prawdziwe ludowe, drewniane elementy i dekoracje.

Karta jest krótka, ale iście kaszubska. Znajdziemy tam zakąski takie, jak: śledzie w oleju (18 zł), śledzie po kaszubsku z rodzynkami (23 zł) czy chleb ze smalcem i ogórkiem (12 zł). Zupy w Tawernie to rosół, kwaśna na maślance i musztardowa z jajkiem (18-20 zł). Wśród dań głównych są schab z kapustą, pieczeń wieprzowa i kaszubski zawijaniec (każde 45 zł). Zamówimy też placek po kaszubsku (47 zł) oraz ziemniaki zasmażane podawane z maślanką, kotlety z kaszy gryczanej i placki ziemniaczane (po 28 zł). Są też rozmaite ryby, a także coś na słodko - naleśniki,

  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.
  • Tawerna Mestwin w Gdańsku.

Mùlk Chëcz Kaszëbsko



Lokali z tradycyjną kuchnią warto oczywiście szukać za miastem. Takich jak m.in. restauracja Mùlk Chëcz Kaszëbsko znajdująca się w MiszewkuMapka. To restauracja, ale można tam także wynająć pokój hotelowy. Znajduje się tam również sklep z tradycyjnymi, regionalnymi specjałami wytwarzanymi na miejscu. Restauracja, otwarta w 2012 r., jest wystylizowana w nawiązaniu do tradycyjnego wystroju.

Menu jest obszerne, pełne tradycyjnych dań, napisane również w języku kaszubskim. I tak np. szczupak w occie z grzankami (19 zł) lub chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym (10 zł) to propozycje na początek. Wśród zup mamy np. żurek na zakwasie z kiełbasą podany w chlebie, czerninę na gęsinie czy szczawiową z jajkiem (17-22 zł). Dania główne przygotowywane są zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Zjemy tam kaszankę, wątróbkę, babkę kartoflaną czy gulasz z gęsich żołądków (21-28 zł). Na większy głód dobry będzie schabowy z kością w chlebie, żeberka z metra, pieczona golonka w piwie czy gołąbki z dzika (ceny od 34 do 46 zł). Są także zrazy z jelenia, duszona pierś z gęsi czy wielka Micha Kaszuba dla czterech osób.

  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.
  • MÙLK - Chëcz Kaszëbskô w Miszewku.

Miejsca

Opinie (98) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (6)

    "Kto więc w te wakacje nie miał okazji odwiedzić kaszubskich terenów"

    Gdynia, Sopot i najbardziej zachodnie dzielnice Gdańska, to przepraszam, gdzie leżą?
    W Wielkopolsce?

    • 28 13

    • (3)

      nie,na Ukrainie

      • 11 3

      • (2)

        Autentyk.
        U mnie na Kaszubach, pod urzędem miasta na trzech masztach od dawna powiewały flagi Kaszub, Polski, Unii Europejskiej.

        Ktoś "mądry" z urzędu w miejsce kaszubskiej flagi zawiesił flagę Ukrainy. Przez długi czas powiewały flagi Ukrainy, Polski, Unii Europejskiej.

        Jakiś mieszkaniec kaszubskiej ziemii się zdenerwował i już nie ma flagi Ukrainy.
        Tak się zdenerwował, że flaglinki na maszcie też już nie ma. :)

        • 19 4

        • Brawa dla niego. Też się chyba przejdę z sekatorem pod urząd gminy.

          • 15 3

        • Skargi do Urzędu.Od tego są.Przywrócić na miejsce kaszubską flagę.

          • 0 0

    • daj se spokoj czlowieku

      • 3 5

    • Bo Kaszubów w 3city wiele

      Stad taka nowomoda, że to już Kaszuby

      • 0 0

  • a Gospoda Szadego w Borkowie - kwintesencja polskiej i kaszubskiej kuchni w najlepszym wydaniu (4)

    Gessler może tam przyjechać ale tylko po nauki.

    • 39 9

    • Po nauki

      Chyba jak dolewać maggi do zupy.

      Dużo i tłusto nie oznacza od razu dobrze

      • 13 5

    • (1)

      Nie wszystko jest dobre. Czarnina np to tragedia.

      • 3 1

      • Czarna polewka

        • 0 0

    • U Szadego tak ale 10lat temu. Teraz to dramat.
      Ryby koszmar.
      Żurek który kiedyś był 1liga teraz tłusty i sztuczny.
      Szkoda ,ze obniżyli loty.

      • 0 0

  • Mulk, U Szadego, Gosciniec u przyjaciół. (2)

    Jedne z najlepszych restauracji na Kaszubach. Polecacie jeszcze jakieś ?

    • 14 6

    • Nordowi Mol po drodze na Puck. Daleko, ale warto

      • 10 1

    • Mulk?

      Jak ktoś lubi tłusto i dużo to tak - ale nie żeby to było szczególnie smaczne. Porcje zaś zacne.
      Poleciłbym Nordowi Mul jak już

      • 6 1

  • .. (2)

    Ciekawe, że w jednym tekście kaszubski z gwary szybko zmienia się w język. To w końcu jak?

    • 18 2

    • ....

      Kaszubski to język,

      • 2 0

    • Język kaszubski nie jest gwarą.

      W artykule jest błąd.Powinno być język Kaszubski,bo to nie jest gwara.Mamy swoje godło,hymn i język.Jest tyle informacji na ten temat,warto się dowiedzieć zanim się obrazi Kaszubów.Kuchnia smaczna i pożywna.Trzeba dobrze zjeść aby siły mieć.Polecam sztampane bulwe.Pokroić na drobno kiełbasę,boczek wędzony( parzony), cebulę i usmażyć na patelni.Osobno ugotować ziemniaki( kartofle,bulwe),zlać,odparować.Przełożyć zawartość z patelni do ziemniaków.Całość posypać szczypiorkiem( + koperkiem)Wszystko razem utluc na drobno jak puree.Wymieszać.Przełożyć do głębokiego talerza.Głęboką łyżka zrobić na środku dołek i zalać maślanka.Maślankę można podawać osobno w kubku.Ja całość mieszamy jak zupę.Pychota na gorąco.

      • 3 0

  • A kartofle "bryzgane" mata? To podstawowe danie kuchni kaszubskiej. (2)

    • 24 2

    • Ano bryzgamy, bryzgamy kochaniutki.

      • 3 0

    • NOM

      Jak już to pulki "bryzgane"

      • 6 0

  • (1)

    jak patrzę na to udko za 84 to aż żałość bierze.

    to ma być główne danie? chyba porcja dziecięca.

    • 36 1

    • Oczywiście.

      Porcje kilogramowe.
      A potem na ulicy nie spotkasz już normalnego. Same ciężarne z wąsami.

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Jedna z lepszych Polskich kuchni to ta Kaszubska! (1)

    Polecam wycieczki do Kaszubskich restauracji...nie barów!!!!

    • 37 12

    • Tak szczególnie smaczna jest potrawa o nazwie

      Kniańskie kurkolce polecam

      • 1 3

  • (2)

    Poniżej informacja odnośnie tradycyjnej kuchni kaszubskiej. A w artykule króluje schabowy i golonka. Schabowy jest wariacją nt sznycla wiedeńskiego. Już bardziej kszubskie dania można zjesc u Piotra Ślusarza.

    To co jest opisane w artykule to bardziej kuchnia Polska niż Kaszubska.

    Kaszuby jako region może pochwalić się wieloma przystawkami i zupami z kuchni regionalnej. Do popularnych przystawek kaszubskich należy m.in. zylc, będący galaretką z mięsa, śledź po kaszubsku z cebulą i pomidorami, czy ikra smażona w maśle z cebulką. Jeśli zaś chodzi o zupy, to możemy tu posmakować przykładowo czerniny po kaszubsku, gotowanej na kaczej lub gęsiej krwi, z dodatkiem warzyw, czy owoców.

    Warto spróbować również słodkawej zupy z żółtej brukwi, sporządzanej z dodatkiem gęsiny lub wieprzowiny. Kolejna propozycja to zupa brzadowa, której składnikiem są suszone owoce takie jak gruszki, wiśnie, czy śliwki. Dodaje się do niej mleko lub śmietanę oraz kluski.

    Podczas wizyty na Kaszubach warto posmakować również tutejszego żuru, który jest zakorzeniony w tradycji tego regionu. Niegdyś kwaszono go tam w specjalnych kamionkowych lub glinianych garnkach, które nosiły nazwę żurowniki. Inne popularne zupy z Kaszub to zupa dziadówka z maślanki, ziemniaków, boczku, czy zupa z węgorza.

    Dania główne i potrawy
    Region kaszubski może przede wszystkim pochwalić się znakomitymi daniami z gęsiny. Są to dla przykładu wędzone piersi gęsie nazwane Piersniczi, czy gęś pomorska pieczona w owocowo-mięsnym aromacie, podawana najczęściej z dodatkiem jabłek. Kolejna potrawa to okrasa, czyli mięsna pasta z gęsi.

    Poza potrawami z gęsiny popularne są np. kaczka po pomorsku, podawana najczęściej w sosie pieczarkowym, kasztanowym i pomarańczowym, szmurowany pomuchel, czyli dorsz zapiekany z plastrami boczku, czy ferkase, będące danie mięsnym z gotowanej kury, podawane z ryżem i białym sosem. Oprócz tego popularne są dania ze śledziem w różnym wersjach, czy dania z węgorzem, pstrągiem, sandaczem, szczupakiem, a także karpiem.

    • 50 1

    • super zatrudnij sie do redakcji

      tak, to ironia

      • 5 12

    • A gdzie tego mozna poprobowac bo az cinka cieknie

      • 9 0

  • Język kaszubski (6)

    Jaką gwarą redaktorze??? Kaszubi mają swój język.

    • 58 9

    • Kto minusuje naukowe fakty?

      • 18 4

    • wg prawa jest to język regionalny, czyli coś pomiędzy gwarą a językiem

      • 4 21

    • Kaszubi mają gwarę. (2)

      Nawet Kaszub leśny z Kaszubem piaskowym miewali problem, aby się porozumieć.

      • 5 9

      • i kaszub morski

        • 1 6

      • Język kaszubski

        Leśny? piaskowy? gwara? Co za bzdury.Za mało czytasz i stąd brak wiedzy.Coś obiło Ci się o Kaszubach Północnych i Kaszubach Południowych.Poczytaj na temat ,,Kaszubi,, to się dowiesz jak to było i jak to jest.Mamy godło,hymn i język Kaszubski.

        • 3 1

    • Język kaszubski,alfabet,godło,flagę.Tak dla przypomnienia jakby ktoś nie wiedział i był zza granicy.W Polsce każdy powinien wiedzieć o ludności etnicznej.

      • 1 0

  • Kuchnia Kaszubska (5)

    A w Rumi jest Modri Młyn - tylko kaszubskie dania: zupa musztardowa, frikase, śledzie z pulkmi, schab z kością... Pyszne.

    • 14 0

    • W Rumi?

      Tej sypialni Trojmiasta? Tam nawet centralnego punktu nie ma tak jak ma kazde miasto. No chyba ze uznamy taki punkt Castoramę.

      • 8 12

    • Rumia to dno (1)

      gorszy od Rumi jest tylko Gdańsk Południe

      • 7 9

      • Racja
        Nie to co twój falowiec i kwadrat po matce że wschodu

        • 1 2

    • (1)

      Rumia to najbrzydsze miasto na pomorzu. Tylko lokalizacja ich ratuje zresztą Redę też.

      • 10 4

      • Pomorzu jak już.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane