• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rusza Restaurant Week - "festiwal najlepszych restauracji"

Łukasz Stafiej
11 maja 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
W trójmiejskiej edycji imprezy udział bierze 10 restauracji. Każda z nich przygotowała specjalne menu. Na zdjęciu: Bliżej w Gdyni. W trójmiejskiej edycji imprezy udział bierze 10 restauracji. Każda z nich przygotowała specjalne menu. Na zdjęciu: Bliżej w Gdyni.

W ten sposób organizatorzy Restaurant Week nazywają swoją imprezę. Od 11 do 17 w dziesięciu trójmiejskich restauracjach będzie można spróbować specjalnego menu w cenie 39 zł. Zjemy m.in. udziec barani z oberżyną, kalmary baby nadziewane sandaczem czy czekoladowe pierożki z chałwą i rabarbarowym sosem.



Restaurant Week to ogólnopolskie święto kulinarne. W kilku miastach, w tym Gdańsku, Gdyni i Sopocie, organizatorzy zaprosili szefów kuchni z wybranych restauracji do przygotowania specjalnego menu. W Trójmieście w akcji bierze udział 10 lokali.

- Nasza impreza to święto najlepszych miejskich restauracji typu fine dining - tłumaczy organizatorka Karolina Kramarczyk. - Do współpracy szukaliśmy szefów kuchni, którzy mają autorskie pomysły kulinarne, a tworzenie dań jest ich pasją.

W trójmiejskiej edycji wezmą udział: Bliżej, Chwila Moment, Serio, Tłusta Kaczka w Gdyni; Bohemia, INK, Lu-La w Gdańsku oraz Grono di Rucola, Panaya Thai RestaurantRestauracja Morska w Sopocie.

W każdym lokalu przygotowano specjalne trzydaniowe menu, które ma oddawać charakter miejsca. Zjemy m.in. udziec barani z oberżyną, kalmary nadziewane sandaczem, czekoladowe pierożki z chałwą, filet z dorady z musem z mango i rabarbaru czy krem ze szczawiu i pokrzywy. Niektóre lokale przygotowały menu wegetariańskie.

- Za każde menu zapłacimy tę samą cenę 39 zł. To jest kulinarne święto dla wszystkich. Także tych, którzy na co dzień nie mogą sobie pozwolić na trzydaniowy obiad w restauracji - dodaje organizatorka.

Aby zarezerwować stolik, należy wejść na stronę restaurantweek.pl, wybrać Trójmiasto, a następnie kliknąć w wybraną restaurację i postępować zgodnie z poleceniami. Po opłaceniu otrzymamy na maila kupon rezerwacyjny, z którym należy udać się na wybraną godzinę do lokalu.

Imprezy potrwa do 17 maja.

Wydarzenia

Restaurant Week

39 zł

Miejsca

Opinie (17) 8 zablokowanych

  • Tylko bary mleczne.

    • 20 8

  • Czyli stówkę trzeba liczyć.

    Buu..

    • 6 7

  • Smakosz (1)

    Lipa! Znów sponsorowane działanie!

    • 14 5

    • Racja

      Ciekawe kto wybrał te restauracje znam lepsze w trojmiescie i co nie biorą udziału ...coekaweeee. Ściema

      • 4 0

  • Polsko wróć. (1)

    Restaurant Week... proszę piszmy i używajmy ojczystego języka!

    • 38 4

    • ?

      tylko po co?

      • 1 1

  • Promocja za 39 zł.. haha..

    I wszyscy się rzucili jak w artykule napisano, których nie stać na co dzień na taki wydatek. Zapisy, numerki i kolejki.. Już to widzę oczyma wyobraźni.

    • 15 3

  • Rusza niedziela restauracyjna!!!

    Jesteśmy w jakim kraju i taki język tu obowiązuje? A skoro typek ma kiepskie przystosowane do zmywaka, to niech tam pomyka, bo widać że tylko to powinien robić, a nie wypociny, wstawki z innego języka wciskać i niby wykształcony, a naprawdę to g...

    • 9 4

  • Jakie najlepsze restauracje, marzenia.

    • 2 2

  • Reklama ma tylko jeden cel - przynieść zyski firmie a nie coś taniej sprzedawać.

    • 8 1

  • Klient gorszej kategorii

    Odwiedziliśmy Tłustą Kaczkę. Menu zaproponowane w ramach Restaurant Week smaczne. Mimo dobrego jedzenia oczekiwaliśmy czegoś więcej. Z jednej strony byliśmy przygotowani na to, że forma całej imprezy będzie polegała na usiąść zjeść wyjść i następny proszę, ale mimo to oczekiwaliśmy profesjonalizmu.
    Niestety odnieśliśmy wrażenie, że obsługa potraktowała nas jak klientów gorszej kategorii. Stoły dla gości zarezerwowane na początku sali, przy kuchni i barze, z dala od czekadełka, którego i tak obsługa nie zaproponowała, o kartę win trzeba było prosić obsługa chyba myślała, że jak płacisz 39 zł od osoby to będziesz jadł o suchym pysku bo na wino już Cię nie stać.
    Do tego wszystkiego głośna rozmowa przez telefon Pani Manager z klientem, z którym to uzgadniała szczegóły kolejnej imprezy.
    Traktowanie klienta z góry przez obsługę (zwłaszcza p. kelnerkę), która niewiele zarabia i raczej nie stołuje się w restauracjach z *Michelin'a to raczej nieprofesjonalne podejście. Jeśli takie zachowanie obsługi zdarza się podczas takich akcji promocyjnych lepiej nie brać udziału w tego typu eventach i pozostać przy tradycyjnej formie funkcjonowania restauracji.

    • 7 0

  • Tłustej Kaczki nie polecam

    My też odwiedziliśmy Tłustą Kaczkę. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Pięknie urządzone wnętrze. Niestety ze stolika niedaleko drzwi mieliśmy widok na piersi pani zmywającej naczynia z jednej strony i parasole Tyskiego z drugiej. Poza tym cały czas dochodził do nas szczęk zmywanych naczyń i odgłosy z kuchni. Nawet nie mieliśmy pojęcia o istnieniu czekadełka. Ani karty win ani karty napojów nam nie zaproponowano. Menu trochę rozczarowało. Pierwsze danie bardzo smaczne, ale już w daniu głównym dominował smak kapusty z łazankami rodem z dworcowego baru. Ukoronowaniem posiłku była spalona tarta cytrynowa. Ja na miejscu szefa kuchni takiego dania bym nie wydała. Zastanawiam się, czy klientom odwiedzającym restaurację poza Restaurant Week również serwuje się tam takie desery... Jedno jest pewne, nigdy więcej tam nie zagościmy i nikomu tego miejsca nie polecimy. W przeciwieństwie do innych restauracji, które odwiedziliśmy w ramach Restaurant Week. Ale to już zupełnie inna bajka.

    • 3 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane