Wiadomości

Rusza cykl filmów kulinarnych w Gdyni

Kadr z filmu "Głód mięsa", który będzie można zobaczyć w Gdyńskim Centrum Filmowym 4 listopada.
Kadr z filmu "Głód mięsa", który będzie można zobaczyć w Gdyńskim Centrum Filmowym 4 listopada. mat. prasowe

Films for food to cykl projekcji filmów kulinarnych połączonych z tematycznym poczęstunkiem, spotkaniem z ludźmi gastronomii oraz kolacją degustacyjną. Preludium wydarzenia odbędzie się w sobotę w Gdyńskim Centrum Filmowym.



Pokazy filmów kulinarnych ruszyły w Gdyńskim Centrum Filmowym zobacz na mapie Gdyni na początku tego roku, ale po dwóch projekcjach (m.in. dokumentu o słynnej kopenhaskiej restauracji Noma), imprezę zawieszono. Teraz wydarzenie wraca pod hasłem Films for food. W ramach cyklu organizatorzy zaplanowali cztery spotkania.


- Każdy wieczór rozpocznie się tematycznym poczęstunkiem przed salą kinową, następnie odbędzie się pokaz filmu, a po nim - rozmowa z zaproszonymi ekspertami. Na koniec goście będą mogli wziąć udział w inspirowanej filmem kolacji degustacyjnej przygotowanej w restauracji Biały Królik - zapowiada Justyna Zalewska z agencji Food Brand, która koordynuje Films for food.
Pierwszy pokaz w ramach cyklu zaplanowano na 4 listopada. Imprezę rozpocznie koktajl przygotowany przez szefa kuchni Przemka Woźnego z restauracji Gård Nordic Kitchen. Następnie będzie można zobaczyć kontrowersyjny dokument "Głód Mięsa", w którym reżyserka Marjin Frank konfrontuje spożywanie zwierząt z argumentami przeciwników mięsnego przemysłu. Po filmie zaproszeni goście, m.in. weganin Mirek Trymbulak, hodowca bydła i szef restauracji Delmonico Steakhouse Wiesław Stopa i inni rozmawiać będą o (bez)mięsnej diecie. Start o godz. 18. Bilety kosztują 23 zł.

Osobny bilet (cena jeszcze nie jest ustalona, rezerwacje mailowe: restauracja@bialy-krolik.pl) trzeba będzie nabyć na kolację degustacyjną, która odbędzie się tego samego dnia wieczorem w restauracji Biały Królik. Inspirując się tematyką filmu przygotują ją szef kuchni gdyńskiej restauracji i jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy Marcin Popielarz oraz laureat nagrody The Best Chef Rising Star 2017 Rafał Koziorzemski.

- Dedykowane kolacje degustacyjne w Białym Króliku odbywać się będą na zakończenie każdego z filmowych spotkań Films for food - mówi Zalewska. - Za każdym razem posiłek przygotują uznani szefowie kuchni z Trójmiasta i Polski.
Podczas kolejnych odsłon cyklu widzowie obejrzą filmy: "Kuchnia rodziny Bras" - o trzygwiazdkowej francuskiej restauracji Lou Mazuc (17 grudnia), "André: The Voice of Wine" - o rewolucjoniście w przemyśle winiarskim - André Tschelistcheffie - (20 stycznia) oraz poświęcone kobietom w światowej gastronomii "Boginie jedzenia" (17 lutego). Każdej projekcji towarzyszyć będzie poczęstunek i panel dyskusyjny w cenie biletu oraz dodatkowo płatna kolacja specjalna.

Oficjalny start przeglądu Films for food poprzedzi preludium w postaci pokazu "Filmu o kawie", który odbędzie się w sobotę, 28 października o godz. 18. Przed projekcją zaplanowano degustację kawy przygotowanej alternatywnymi metodami, a po - dyskusję z udziałem baristów oraz właścicieli niewielkich palarni kawy. Bilet kosztuje 23 zł.

Opinie (14) 6 zablokowanych

  • Fajnie sie

    Je tosta z serem. I czyta ten artykuł

    • 0 3

  • (1)

    To w tym słynnym studium filmowym:))?

    • 3 2

    • Łysy z tego studia pewnie sie nie może doczekać ^^

      • 0 1

  • Lata temu w Nowym wampie byla fotostory o akcji w miesnym, nagie lalki, wielkie gnaty z resztkami miesa. To dopiero materiał na film, istne wielkie żarcie 2, moze ktoś zrobiłby taki film? Dotacji pisf nie bedzie ale oglądalność będzie jak należy

    • 0 1

  • Jak obiad staremu ugotuje to może pójdę

    • 1 0

  • Czemu "culinary cinema"?

    Organizatorzy spodziewaja sie tlumow zagranicznych turystow na tym iwencie? Czy "filmy o jedzeniu" brzmia jakby zbyt polsko?

    • 6 0

  • (1)

    A bedzie odcinek o obleśnej śmierdzacej obsłudze, która od zaplecza przy śmietniku, a zdarza się często u drzwi do lokalu jak jarają szlugi i tymi smierdzacymi łapskami potem wasze sałatki i kotlety szykują. Taaaaak, ja wiem, na pewno ręce myją dziesięć minut do następnego szluga..

    • 8 2

    • ja też dziękuję wolę w domu

      • 2 1

  • Polska GDYNIA?

    Już niedługo angielski będzie językiem urzędowym?

    • 4 1

  • To mi brakuje jeszcze filmu Cały ten cukier (2014) That Sugar Film

    • 2 0

  • wolę kotleta na talerzu

    niż na ekranie

    • 3 0

  • nie robi wrażenia

    Absolutnie nie robi to na mnie wrażenia mimo, że przez 6 lat byłam wegetarianką. Nie uważam, że zmarnowałam tamte 6 lat, ale zdecydowanie lepiej się czuję jedząc to, na co mam ochotę :) Mam rodzinę na wsi, więc od dziecka miałam świadomość skąd się bierze mięso, jajka, mleko. Często też osobiście byłam angażowana w pracę na gospodarstwie. Powiem tak - życie. Lubisz, nie masz z tym problemu, jedz. Nie lubisz, masz z tym problem, nie jedz - ale też się nie czepiaj tych, co jedzą.

    • 4 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Kultura

Nowe lokale

Ideolo Pizza

Pizzerie
Gdynia
Tucholska 3

Koi Koi

Restauracje
Gdańsk
Antoniego Lendziona 14

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Najczęściej czytane