• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rusza cykl filmów kulinarnych w Gdyni

Łukasz Stafiej
24 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Kadr z filmu "Głód mięsa", który będzie można zobaczyć w Gdyńskim Centrum Filmowym 4 listopada. Kadr z filmu "Głód mięsa", który będzie można zobaczyć w Gdyńskim Centrum Filmowym 4 listopada.

Films for food to cykl projekcji filmów kulinarnych połączonych z tematycznym poczęstunkiem, spotkaniem z ludźmi gastronomii oraz kolacją degustacyjną. Preludium wydarzenia odbędzie się w sobotę w Gdyńskim Centrum Filmowym.



Pokazy filmów kulinarnych ruszyły w Gdyńskim Centrum Filmowym zobacz na mapie Gdyni na początku tego roku, ale po dwóch projekcjach (m.in. dokumentu o słynnej kopenhaskiej restauracji Noma), imprezę zawieszono. Teraz wydarzenie wraca pod hasłem Films for food. W ramach cyklu organizatorzy zaplanowali cztery spotkania.


- Każdy wieczór rozpocznie się tematycznym poczęstunkiem przed salą kinową, następnie odbędzie się pokaz filmu, a po nim - rozmowa z zaproszonymi ekspertami. Na koniec goście będą mogli wziąć udział w inspirowanej filmem kolacji degustacyjnej przygotowanej w restauracji Biały Królik - zapowiada Justyna Zalewska z agencji Food Brand, która koordynuje Films for food.
Pierwszy pokaz w ramach cyklu zaplanowano na 4 listopada. Imprezę rozpocznie koktajl przygotowany przez szefa kuchni Przemka Woźnego z restauracji Gård Nordic Kitchen. Następnie będzie można zobaczyć kontrowersyjny dokument "Głód Mięsa", w którym reżyserka Marjin Frank konfrontuje spożywanie zwierząt z argumentami przeciwników mięsnego przemysłu. Po filmie zaproszeni goście, m.in. weganin Mirek Trymbulak, hodowca bydła i szef restauracji Delmonico Steakhouse Wiesław Stopa i inni rozmawiać będą o (bez)mięsnej diecie. Start o godz. 18. Bilety kosztują 23 zł.

Osobny bilet (cena jeszcze nie jest ustalona, rezerwacje mailowe: restauracja@bialy-krolik.pl) trzeba będzie nabyć na kolację degustacyjną, która odbędzie się tego samego dnia wieczorem w restauracji Biały Królik. Inspirując się tematyką filmu przygotują ją szef kuchni gdyńskiej restauracji i jeden z najbardziej utalentowanych polskich kucharzy Marcin Popielarz oraz laureat nagrody The Best Chef Rising Star 2017 Rafał Koziorzemski.

- Dedykowane kolacje degustacyjne w Białym Króliku odbywać się będą na zakończenie każdego z filmowych spotkań Films for food - mówi Zalewska. - Za każdym razem posiłek przygotują uznani szefowie kuchni z Trójmiasta i Polski.
Podczas kolejnych odsłon cyklu widzowie obejrzą filmy: "Kuchnia rodziny Bras" - o trzygwiazdkowej francuskiej restauracji Lou Mazuc (17 grudnia), "André: The Voice of Wine" - o rewolucjoniście w przemyśle winiarskim - André Tschelistcheffie - (20 stycznia) oraz poświęcone kobietom w światowej gastronomii "Boginie jedzenia" (17 lutego). Każdej projekcji towarzyszyć będzie poczęstunek i panel dyskusyjny w cenie biletu oraz dodatkowo płatna kolacja specjalna.

Oficjalny start przeglądu Films for food poprzedzi preludium w postaci pokazu "Filmu o kawie", który odbędzie się w sobotę, 28 października o godz. 18. Przed projekcją zaplanowano degustację kawy przygotowanej alternatywnymi metodami, a po - dyskusję z udziałem baristów oraz właścicieli niewielkich palarni kawy. Bilet kosztuje 23 zł.

Wydarzenia

Film o kawie

23 zł
impreza filmowa

"Głód mięsa" - projekcja, dyskusja

23 zł
projekcje filmowe

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (14) 6 zablokowanych

  • Zastanawia mnie ten film pt. "Głód mięsa". Pamiętam że dosyć dawno temu zaprezentowano
    sposób produkcji mięsa z komórek macierzystych co oznacza że można mieć mięso bez zabijania
    zwierząt. Dziwię się tylko że tego nie wprowadzono do produkcji przemysłowej. Pewnie ktoś za
    bardzo by na tym stracił.

    • 1 0

  • do autorki,,nie robi wrazenia,,

    Gratuluje b.przemyslanego wpisu!!! Jezeli chodzi o żywienie to tzw.DIETY zaczynaja byc czescia biznesu gdzie ludzie nabieraja sie na banialuki i głupoty im wciskane!!!! DIETA(0-zero) TO HARMONIA,RÓWNOWAGA,RADOSC,REGULARNOSC I CO NAJWAZNIEJSZE ROZNORODNOSC!!!! to jest b.prosty mechanizm ktory prowadzi do tego ze ORGANIZM W SPOSOB OPTYMALNY PRZYSWAJA ILOSCI SKŁADNIKOW POKARMOWYCH NIEZBEDNYCH DO FUNKCJONOWANIA...żaden dietetyk nigdy nie mowi o progach przyswajalnosci witamin,aminokwasow(białka) czy kwasów tłuszczowych w ludzki prosty sposób ztego powodu ze TE SPRAWY ORGANIZM REGULUJE SAM i kazda ingerencja jest szkodliwa....ja schudłem na specjalnej diecie (elementy makrobiotyki i ograniczenie weglowodanow) 32kg ,pierwsze efekty diety po16 miesiacach i dzisiaj czuje sie swietnie chorody sie nie rozwijaja i jestem szczesliwym członkim rodziny w otoczeniu 5 babskich szkodnikow!! zycze rozwagi i ostroznosci przy podejmowaniu decyzji....dieta pomaga ale w takim samym stopniu maze szkodzic w dłuzszej perspektywie czasowej.....ta uwaga dla Pań ktore serdecznie pozdrawiam

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane