Wiadomości

Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni

Najnowszy artukuł na ten temat

Zrób to sam, czyli delikatesy na wynos

Aby powiększyć ogródek przy swoim lokalu, należy złożyć wniosek do gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni.
Aby powiększyć ogródek przy swoim lokalu, należy złożyć wniosek do gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni. Fot. Dawid Linkowski/mat. prasowe

Więcej ogródków gastronomicznych w Gdyni - to kolejne udogodnienia dla gdyńskich restauratorów. Prezydent Wojciech Szczurek podjął decyzję, która umożliwi wystawienie stolików na ulicach, a ci, którzy już posiadają ogródek, będą mogli zwiększyć jego powierzchnię. Aby skorzystać z oferty, należy złożyć wniosek.



Restauracje w Gdyni



Czy w najbliższych dniach planujesz wyjście do restauracji?

tak, zdecydowanie, czekam na to od dawna 31%
raczej tak, brakuje mi tego 16%
być może pójdę, jeszcze nie zdecydowałe(a)m 12%
raczej nie, jeszcze za wcześnie 19%
na pewno nie, to nie jest dobry pomysł 22%
zakończona Łącznie głosów: 453
Lokalni przedsiębiorcy, prowadzący działalność gastronomiczną w Gdyni, będą mogli wystawić stoliki na wyznaczonym pasie drogowym we wszystkich dzielnicach. To za sprawą ostatniej decyzji prezydenta Wojciecha Szczurka. Na terenie Gdyni udostępnionych zostanie ponad 20 lokalizacji przeznaczonych dla nowych, sezonowych punktów gastronomicznych. Restauratorzy, którzy ogródki już posiadają, otrzymają możliwość zwiększenia ich powierzchni. Obie opcje dostępne będą za symboliczną opłatą 1 grosza. Aby skorzystać z oferty, należy złożyć wniosek.

- Od początku tygodnia przekonujemy się, jak bardzo gdynianie oraz nasi goście tęsknili za klimatem kawiarni, barów i restauracji - mówi prezydent Gdyni Wojciech Szczurek. - Zaproponowaliśmy przedsiębiorcom z branży gastronomicznej ponad 20 lokalizacji rozsianych po gdyńskich dzielnicach, w których będą mogli serwować swoje specjały. Czas na kolejny krok: umożliwienie powiększania oraz wystawiania ogródków gastronomicznych na terenie całej Gdyni - dodaje.
Czytaj też: Niewielu gości pierwszego dnia w lokalach gastronomicznych

Aby skorzystać z oferty, należy złożyć wniosek do gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni. Po pozytywnym rozpatrzeniu dokumentu przedsiębiorcom pozostanie uiszczenie symbolicznej opłaty w kwocie 1 grosza.

Zwiększenie przestrzeni ogródków gastronomicznych zapobiegnie również widokom takim jak ten - dużym skupiskom ludzi w jednym miejscu.
Zwiększenie przestrzeni ogródków gastronomicznych zapobiegnie również widokom takim jak ten - dużym skupiskom ludzi w jednym miejscu. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl
- Zależy nam, by maksymalnie upraszczać procedury i ułatwić działanie gdyńskim restauratorom, którzy od wielu tygodni pracują w pocie czoła, by ich lokale przetrwały trudny czas pandemii - mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju. - Nasza oferta to również ukłon w stronę mieszkańców, którzy okazali ogromną solidarność z gastronomikami i masowo zamawiali jedzenie na wynos. Wszyscy nie mogliśmy doczekać się chwili, gdy będzie można ponownie zasiąść przy stoliku naszej ulubionej restauracji czy kawiarni, dlatego teraz chcemy umożliwić tę przyjemność jak największej liczbie gdynian - dodaje.
Zobacz również: Restauracje hotelowe otwierają się na gości

Przypomnijmy, że od ponad miesiąca gdyńscy przedsiębiorcy mają możliwość korzystania z Falochronu, czyli miejskiego pakietu pomocowego, którego jednym z elementów jest np. zwolnienie najemców miejskich lokali z opłat.

Opinie (50) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • W Gdańsku wiceprezydent woli doprowadzić do plajty restauratorów. (6)

    A nie, przecież pozwoli na wszystko znajomym na Długiej i Piwnej. Oni przetrwają, nawet im jarmark urządzi mimo pandemii. Reszta niech zdycha.

    • 19 13

    • h-h-h-hejter

      • 3 4

    • (4)

      Jak myślicie czy troll "Incendies" napisał post z Gdańska? Ja obstawiam Łomżę, lub Białystok;) Natomiast jestem wzruszony, że nie ma w jego poście błędów ortograficznych czy interpunkcyjnych. Na prawdę się wzruszyłem;)

      • 5 6

      • Wiemy jedno ty napisałeś post z UM. (1)

        • 4 4

        • Hahaha ta na pewno. Sprawdź moje IP. Natomiast z Ciebie jestem bardzo dumny bo wykazujesz się poprawnością językową, gdy większość anty-gdańskich trolli nie potrafi nawet skleić kilku poprawnych zdań po polsku;)

          • 2 3

      • Ja obstawiam, że ty jesteś przybysz z okolic Morąga, bo robisz błędy.

        • 1 0

      • Naprawde piszemy lacznie.

        • 1 0

  • (3)

    Już pędzę wydawać na tyskie 15zł;) Najbardziej mnie irytowało to, że przez obecne i**otyczne trendy- jako posiłek są podawane ładnie "opakowane" przystawki. Nie najesz się tym, chyba, że zamówisz 3 porcje;) Wydaje mi się, że jest to robione pod modę dla babanowych 20 latek które chodzą do lokali dla relacji na insRa-grama zamiast się najeść. I nie o to chodzi, że jestem "biedakiem" "Januszem" czy sknerą. Mam więcej oszczędności niż większość z was widziała na oczy. Po prostu nie marnotrawię pieniędzy u cwaniaków.

    • 37 21

    • Luz
      Na tym portalu sami milionerzy.
      Innych tu nie spotkałem.

      • 5 2

    • Czyli jesteś złotówą

      • 1 4

    • Na tym polega zabawa w wolny rynek, że są takie miejsca w których ktoś chce kupować. Bo inaczej upadną. Więc znaczy że są klienci.
      Nie podobają ci się - idź tam gdzie masz schabowego na cały talerz, co prawda zjesz więcej bułki tartej niż mięsa, ale będzie dużo i tanio.
      A tak na serio zostań w domu, skoro raczej z niego nie wychodzisz. Piwo kraftowe kosztuje bliżej 15 PLN, a znajdziesz i taniej, a nie tyskie.

      • 1 1

  • (3)

    To dopiero będzie epidemia krzeseł i stolików na Świętojańskiej.W życiu bym nie spożywał posiłków obok przechadzających się ludzi a tak będzie jeden plunie drugi kuchnie i zaraza gotowa.

    • 30 13

    • (2)

      Jako piesza nie znosze tego lawirowania miedzy stolikami, klientami i innymi gratami. Jako klient nie znosze jak musze sie przepychac by wejsc do lokalu.

      • 6 0

      • (1)

        To chyba nie byłas w Paryzu. Tam to dopiero trzeba niezle lawirowac:))))))

        • 3 0

        • Gdzie Rzym, a gdzie Krym kolego...

          .

          • 1 0

  • Przy tych cenach szału nie będzie ... (2)

    Proponuję ogródek przy Mlecznym Słonecznym ! Na pewno będą mieli tłok i masę klientów spragnionych ich domowych dań w dobrej cenie...

    • 45 2

    • Słoneczny rządzi... (1)

      • 5 2

      • Już nie.

        • 2 0

  • Ogródek gastronomiczny - super pomysł ! Podchodzisz zrywasz jesz. (4)

    I świerze !

    • 17 5

    • (1)

      Najpierw zerwij jakiś słownik.

      • 5 4

      • Kup podręcznik o rozwijaniu myśli.

        • 1 3

    • nie ''świerze"" a ''świeże"" (1)

      • 2 1

      • No co ty?

        Naprawdę?

        • 0 0

  • Jeszcze tydzien temu jak wnosiło o to Miasto Wspólne to było, że nie da się (2)

    • 11 7

    • dokładnie, było info że prezydent Gdyni nie zgodził się na większe ogródki

      • 4 0

    • ale teraz moga powiedziec, ze to ich inicjatywa :D

      marketing opanowany w 100% :D

      • 1 0

  • Przecież przy Czerwonym Piecu nikt nie przestrzega reżimu sanitarnego (2)

    Przynajmniej tak było wczoraj może dzisiaj ktoś to ogarnie, bo jak nie to będzie kolejna odsłona dramatu.

    • 13 9

    • A gdzie ty miałeś dramat?
      W swojej głowie?

      • 6 7

    • A sanepid daleko nie ma...

      .

      • 5 1

  • Gdynia i ogródki (1)

    Gdzie, przy ulicy z autami i autobusami?
    Smacznego

    • 16 7

    • a gdzie?

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2