• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni

Julia Rzepecka
21 maja 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Aby powiększyć ogródek przy swoim lokalu, należy złożyć wniosek do gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni. Aby powiększyć ogródek przy swoim lokalu, należy złożyć wniosek do gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni.

Więcej ogródków gastronomicznych w Gdyni - to kolejne udogodnienia dla gdyńskich restauratorów. Prezydent Wojciech Szczurek podjął decyzję, która umożliwi wystawienie stolików na ulicach, a ci, którzy już posiadają ogródek, będą mogli zwiększyć jego powierzchnię. Aby skorzystać z oferty, należy złożyć wniosek.



Restauracje w Gdyni



Czy w najbliższych dniach planujesz wyjście do restauracji?

Lokalni przedsiębiorcy, prowadzący działalność gastronomiczną w Gdyni, będą mogli wystawić stoliki na wyznaczonym pasie drogowym we wszystkich dzielnicach. To za sprawą ostatniej decyzji prezydenta Wojciecha Szczurka. Na terenie Gdyni udostępnionych zostanie ponad 20 lokalizacji przeznaczonych dla nowych, sezonowych punktów gastronomicznych. Restauratorzy, którzy ogródki już posiadają, otrzymają możliwość zwiększenia ich powierzchni. Obie opcje dostępne będą za symboliczną opłatą 1 grosza. Aby skorzystać z oferty, należy złożyć wniosek.

- Od początku tygodnia przekonujemy się, jak bardzo gdynianie oraz nasi goście tęsknili za klimatem kawiarni, barów i restauracji - mówi prezydent Gdyni Wojciech Szczurek. - Zaproponowaliśmy przedsiębiorcom z branży gastronomicznej ponad 20 lokalizacji rozsianych po gdyńskich dzielnicach, w których będą mogli serwować swoje specjały. Czas na kolejny krok: umożliwienie powiększania oraz wystawiania ogródków gastronomicznych na terenie całej Gdyni - dodaje.
Czytaj też: Niewielu gości pierwszego dnia w lokalach gastronomicznych

Aby skorzystać z oferty, należy złożyć wniosek do gdyńskiego Zarządu Dróg i Zieleni. Po pozytywnym rozpatrzeniu dokumentu przedsiębiorcom pozostanie uiszczenie symbolicznej opłaty w kwocie 1 grosza.

Zwiększenie przestrzeni ogródków gastronomicznych zapobiegnie również widokom takim jak ten - dużym skupiskom ludzi w jednym miejscu. Zwiększenie przestrzeni ogródków gastronomicznych zapobiegnie również widokom takim jak ten - dużym skupiskom ludzi w jednym miejscu.
- Zależy nam, by maksymalnie upraszczać procedury i ułatwić działanie gdyńskim restauratorom, którzy od wielu tygodni pracują w pocie czoła, by ich lokale przetrwały trudny czas pandemii - mówi Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju. - Nasza oferta to również ukłon w stronę mieszkańców, którzy okazali ogromną solidarność z gastronomikami i masowo zamawiali jedzenie na wynos. Wszyscy nie mogliśmy doczekać się chwili, gdy będzie można ponownie zasiąść przy stoliku naszej ulubionej restauracji czy kawiarni, dlatego teraz chcemy umożliwić tę przyjemność jak największej liczbie gdynian - dodaje.
Zobacz również: Restauracje hotelowe otwierają się na gości

Przypomnijmy, że od ponad miesiąca gdyńscy przedsiębiorcy mają możliwość korzystania z Falochronu, czyli miejskiego pakietu pomocowego, którego jednym z elementów jest np. zwolnienie najemców miejskich lokali z opłat.

Miejsca

Opinie (50) 3 zablokowane

  • Niebezpieczna Starowiejska (1)

    Może lepiej zacząć od naprawy chodnika I cyfrowego monitoringu, które mogą w dużym stopniu zapobiec utracie zębów.

    • 12 2

    • tym bardziej, że klient bez zębów

      raczej nie skorzysta z oferty gastronomicznej na mieście

      • 3 0

  • ogródek

    A cóż to za ogródek przy zasmrodzonej ulicy , gdzie przechodnie zaglądają ci do talerza lub szklanki, obrzydlistwo. Wolę suchy chleb w domu.

    • 14 2

  • Błąd

    My nie mamy ogródków w Gdyni z prawdziwego zdarzenia autor się pomylił my mamy od 3 do 4 stolików przy ulicy wśród spalin gdzie każdy zagląda do talerza. Ogródek a stoliki przy ulicy to dwie różne rzeczy.

    • 16 0

  • Kierowca i pieszy

    Wkurza mnie zabieranie nielicznych miejsc parkingowych lub zajmowanie fragmentu niezbyt szerokiego chodnika,żeby wydzielić pseudoogrodek gastronomiczny(dotyczy Wrzeszcza)

    • 5 0

  • Odechciewa się chodzic po sklepach, galeriach i lokalach gastronomicznych...a to wymóg maseczek, a to rękawiczek a to płyn dezynfekcyjny;/ A wszystko to bez sensu bo koronawirus to mit.

    • 8 3

  • tylko kto jeszcze zagląda do Gdyni i po co ?

    Gdańsk i Sopot zdominował Trójmiasto. tam się coś dzieje i widać postęp. Wystarczy pojechać na skwer Kościuszki a tam PRL

    • 7 7

  • Jedzenie na chodniku to kurz, pył, nie daj Boże podmuchy wiatru. (1)

    A jak zachować dystans 2m od przechodniów?

    • 6 2

    • No i

      Podmuchu covidu z kichniec przechodniów...

      • 0 0

  • W Gdańsku podobno w ZDIZ afera ogródkowa !!!!!!!

    • 2 0

  • Ja (1)

    a czy w ogrodkach nie czycha złowrogi wajrus?

    • 2 1

    • Czycha

      Lecz miasto wspólne, nie nawidzi aut, mimo że nie powodują znacząco wzrostu spalin i co2, i w sumie chodzi tylko o walke z autami....

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane