Wiadomości

Ruszył American Week w Brovarni

Specjalnie na tydzień amerykański, piwowarzy Bartosz Nowak i Emil Bugała uwarzyli piwo IPA.
Specjalnie na tydzień amerykański, piwowarzy Bartosz Nowak i Emil Bugała uwarzyli piwo IPA. fot. Mateusz Słodkowski/Trojmiasto.pl

W gdańskiej Brovarni zagościł prawdziwie amerykański klimat. Podczas inauguracji w piątkowy wieczór lokal był pełen, a goście zachwalali piwo American IPA uwarzone specjalnie na tę okazję. W karcie menu znalazły się specjalności kuchni amerykańskiej. Przez cały tydzień, aż do 25 września, w lokalu przy ul. Szafarnia 9Mapka trwa American Week, a już dzień później odbędzie się inauguracja Gdańskich Dożynek Piwnych - gdańskiej odsłony bawarskiego Oktoberfest.



Już niebiesko-czerwone oświetlenie murów spichlerza i harley zaparkowany przed wejściem do lokalu uchylają rąbka tajemnicy co do tego, co dzieje się w środku. Amerykańskie plakaty na ścianach oraz kowboje i pin-up girls serwujący posiłki i napoje rozwiewają wątpliwości: to tydzień amerykański, trwający do 25 września w Brovarni.

Kulinarno-piwna podróż przenosi gości za wielką wodę, rozpieszczając nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. W karcie menu znajduje się m.in. stek z polędwicy wołowej, przygotowywany z mięsa krowy odmiany Limousine. Jest tu także burger wołowy z mięsem z polędwicy, podawany ze świeżą bułką wypiekaną na miejscu, z cebulą marynowaną wedle specjalnego przepisu szefa kuchni - z dodatkiem unikalnego składnika w postaci... piwa Brovarnia.


Królestwo miłośników piwa



Miejsce jest znane nie tylko ze znakomitego jedzenia, lecz także z warzonego na miejscu piwa. Nie bez powodu Brovarnia od lat uważana jest za najlepszy polski browar. Tym razem piwowarzy przygotowali piwo IPA w stylu New England - rześkie, słodkawe, niezwykle owocowe w smaku. Wielu może być trudno uwierzyć, że do produkcji tego trunku użyto wyłącznie czterech tradycyjnych składników: chmielu, słodu, wody i drożdży. I niczego poza tym!

- Piwo nadaje rytm całemu lokalowi - mówi Bartek Nowak, piwowar Brovarni. - Obserwując trendy na rynku piwowarstwa rzemieślniczego, widzimy, że całe piwowarstwo idzie w stronę amerykańskiego stylu piwa, chcemy je więc wyeksponować. Na tegoroczny American Week uwarzyliśmy piwo IPA w stylu New England. Jest to napój mętny, nienaciskający na goryczkę, a cała chmielowość jest skierowana na aromat i smak. Ma przypominać sok z tropikalnych owoców - wyraźnie czuć zapach i smak mango czy marakuji, mimo że do produkcji napoju nie użyliśmy ani grama owoców.
- To specjalny szczep drożdży użyty do produkcji tego piwa wydobywa aromaty tak silnie przypominające owocowe - dodaje Emil Bugała, piwowar. - Możemy już zdradzić, że na kolejną edycję tygodnia amerykańskiego, który planujemy na początek przyszłego roku, przygotujemy piwo IPA w stylu East Coast. Będzie to napój nieco ciemniejszy niż typowa IPA, z trochę podwyższoną goryczką; słodowość tego piwa ma współgrać z jego chmielowością.
Pierwsza odbita beczka piwa została rozdysponowana na poczęstunek wszystkich gości.


Wracają wydarzenia w Brovarni



To intensywny czas dla gdańskiego lokalu. Pierwszy raz w tym miejscu American Week bezpośrednio poprzedza kolejne atrakcyjne wydarzenia. Zamknięcie tegorocznego tygodnia amerykańskiego w Brovarni zaledwie o jeden dzień poprzedzi inaugurację Gdańskich Dożynek Piwnych, czyli gdańskiej odsłony bawarskiego Oktoberfestu, który potrwa aż do końca października.

Już w sobotę, 26 września, rozpocznie się 12. edycja wydarzenia wywodzącego się z gdańskich tradycji z XVI wieku. Wówczas w mieście funkcjonowało aż 400 browarów, a na coroczne dożynki chmielne każdy browarnik warzył swoje specjalne piwo. Zwyczaj po raz kolejny powróci w Brovarni Hotelu Gdańsk, dając mieszkańcom Gdańska możliwość kultywowania tradycji w niezwykle przyjemny sposób.

- W tym roku wydarzenie odbędzie się w nieco innym wydaniu - informuje Jakub Kuszewski, manager. - Co roku świętowaliśmy hucznie, gromadząc gości w namiocie ustawionym przed lokalem. W tym sezonie, ze względu na pandemię koronawirusa, nie będziemy mieć możliwości, aby zorganizować to przedsięwzięcie w taki sposób, jednak będziemy kontynuowali naszą tradycję za pomocą takich środków, jakie są dozwolone i bezpieczne. Niecierpliwie czekaliśmy na to, aż znowu będzie można zorganizować coś ciekawego w Brovarni, dlatego cała załoga bardzo się cieszy, że mogliśmy wreszcie wrócić do intensywnej pracy.
Sympatycy złotego trunku również w tym roku będą mieli możliwość biesiadowania w specjalnie zaaranżowanej restauracji - przy muzyce, pysznym jedzeniu i wybornym piwie, specjalnie uwarzonym na tę okazję. Nie zabraknie też znakomitego menu dożynkowego, opartego o specjały kuchni starogdańskiej i bawarskiej. Serwowane będą m.in. golonka pieczona w piwie Brovarni, domowe białe kiełbaski czy też pyszne żeberka. 


Intensywnie i bezpiecznie



Do końca roku w Brovarni będzie można wziąć udział w jeszcze czterech premierach nowych piw. Co miesiąc do karty menu dołączy nowe piwo spoza standardowej oferty, która sama w sobie jest już niezwykle bogata. Każdy, niezależnie od preferencji dotyczących złocistego trunku, znajdzie tu coś dla siebie.

Choć w piątkowy wieczór stoliki Brovarni wypełniły się gośćmi, obsługa restauracji bezkompromisowo zadbała o bezpieczeństwo sanitarne związane z pandemią koronawirusa. Przy wejściu do lokalu znajduje się płyn do dezynfekcji rąk, goście proszeni są o przychodzenie w maseczkach, a kelnerzy stale pracują w półprzyłbicach.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (21) 3 zablokowane

  • rewelacja !

    Byłam ze znajomymi, super klimat, piwo top, hamburgery bardzo dobre, muzyka doskonała! Wystroj bardzo fajnyi i te światła fajny pomysł. Szkoda, że tylko tydzień ...

    • 10 7

  • W końcu !

    Fajna impreza i wszystko smaczne a najsmaczniejsze piwo American IPA

    • 7 8

  • Coś innego !

    Zapowiada się ciekawie - napewno tam będę !

    • 7 6

  • polecam!

    Bardzo dobre jedzonko i piwko. Amerykanskie rytmy i caly klimacik. Fajnie sie bawiliśmy. Wybierzemy się jeszcze.

    • 6 6

  • będzie blm ?

    • 0 1

  • Super (2)

    Świetne piwo, smaczne jedzenie! Super muzyka! Zdecydowanie polecam ️

    • 7 5

    • pytanko (1)

      a cennik tam to był dla zwykłych ludzi ... ?

      • 3 1

      • Gość

        Tak, dla zwykłych Niemców i Norwegów

        • 2 1

  • Będę!

    Zapowiada sie fajne wydarzenie w Trójmieście.
    Brawo za pomysł i zorganizowanie w trakcie tego 2020 roku. Do zobaczenia!

    • 5 5

  • Mega miejsce

    Pyszne jedzenie, mega atrakcje, piwo i premiera zorganizowana super polecam

    • 7 5

  • Uczestniczka

    Super pomysł atmosfera wspaniala

    • 6 6

  • Iczestnik

    Super pomysł
    Piwo wykwintne

    • 6 6

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2