- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Ruszył American Week w Brovarni
W gdańskiej Brovarni zagościł prawdziwie amerykański klimat. Podczas inauguracji w piątkowy wieczór lokal był pełen, a goście zachwalali piwo American IPA uwarzone specjalnie na tę okazję. W karcie menu znalazły się specjalności kuchni amerykańskiej. Przez cały tydzień, aż do 25 września, w lokalu przy ul. Szafarnia 9 trwa American Week, a już dzień później odbędzie się inauguracja Gdańskich Dożynek Piwnych - gdańskiej odsłony bawarskiego Oktoberfest.
Już niebiesko-czerwone oświetlenie murów spichlerza i harley zaparkowany przed wejściem do lokalu uchylają rąbka tajemnicy co do tego, co dzieje się w środku. Amerykańskie plakaty na ścianach oraz kowboje i pin-up girls serwujący posiłki i napoje rozwiewają wątpliwości: to tydzień amerykański, trwający do 25 września w Brovarni.
Kulinarno-piwna podróż przenosi gości za wielką wodę, rozpieszczając nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. W karcie menu znajduje się m.in. stek z polędwicy wołowej, przygotowywany z mięsa krowy odmiany Limousine. Jest tu także burger wołowy z mięsem z polędwicy, podawany ze świeżą bułką wypiekaną na miejscu, z cebulą marynowaną wedle specjalnego przepisu szefa kuchni - z dodatkiem unikalnego składnika w postaci... piwa Brovarnia.
Królestwo miłośników piwa
Miejsce jest znane nie tylko ze znakomitego jedzenia, lecz także z warzonego na miejscu piwa. Nie bez powodu Brovarnia od lat uważana jest za najlepszy polski browar. Tym razem piwowarzy przygotowali piwo IPA w stylu New England - rześkie, słodkawe, niezwykle owocowe w smaku. Wielu może być trudno uwierzyć, że do produkcji tego trunku użyto wyłącznie czterech tradycyjnych składników: chmielu, słodu, wody i drożdży. I niczego poza tym!
- Piwo nadaje rytm całemu lokalowi - mówi Bartek Nowak, piwowar Brovarni. - Obserwując trendy na rynku piwowarstwa rzemieślniczego, widzimy, że całe piwowarstwo idzie w stronę amerykańskiego stylu piwa, chcemy je więc wyeksponować. Na tegoroczny American Week uwarzyliśmy piwo IPA w stylu New England. Jest to napój mętny, nienaciskający na goryczkę, a cała chmielowość jest skierowana na aromat i smak. Ma przypominać sok z tropikalnych owoców - wyraźnie czuć zapach i smak mango czy marakuji, mimo że do produkcji napoju nie użyliśmy ani grama owoców.
- To specjalny szczep drożdży użyty do produkcji tego piwa wydobywa aromaty tak silnie przypominające owocowe - dodaje Emil Bugała, piwowar. - Możemy już zdradzić, że na kolejną edycję tygodnia amerykańskiego, który planujemy na początek przyszłego roku, przygotujemy piwo IPA w stylu East Coast. Będzie to napój nieco ciemniejszy niż typowa IPA, z trochę podwyższoną goryczką; słodowość tego piwa ma współgrać z jego chmielowością.
Pierwsza odbita beczka piwa została rozdysponowana na poczęstunek wszystkich gości.
Wracają wydarzenia w Brovarni
To intensywny czas dla gdańskiego lokalu. Pierwszy raz w tym miejscu American Week bezpośrednio poprzedza kolejne atrakcyjne wydarzenia. Zamknięcie tegorocznego tygodnia amerykańskiego w Brovarni zaledwie o jeden dzień poprzedzi inaugurację Gdańskich Dożynek Piwnych, czyli gdańskiej odsłony bawarskiego Oktoberfestu, który potrwa aż do końca października.
Już w sobotę, 26 września, rozpocznie się 12. edycja wydarzenia wywodzącego się z gdańskich tradycji z XVI wieku. Wówczas w mieście funkcjonowało aż 400 browarów, a na coroczne dożynki chmielne każdy browarnik warzył swoje specjalne piwo. Zwyczaj po raz kolejny powróci w Brovarni Hotelu Gdańsk, dając mieszkańcom Gdańska możliwość kultywowania tradycji w niezwykle przyjemny sposób.
- W tym roku wydarzenie odbędzie się w nieco innym wydaniu - informuje Jakub Kuszewski, manager. - Co roku świętowaliśmy hucznie, gromadząc gości w namiocie ustawionym przed lokalem. W tym sezonie, ze względu na pandemię koronawirusa, nie będziemy mieć możliwości, aby zorganizować to przedsięwzięcie w taki sposób, jednak będziemy kontynuowali naszą tradycję za pomocą takich środków, jakie są dozwolone i bezpieczne. Niecierpliwie czekaliśmy na to, aż znowu będzie można zorganizować coś ciekawego w Brovarni, dlatego cała załoga bardzo się cieszy, że mogliśmy wreszcie wrócić do intensywnej pracy.
Sympatycy złotego trunku również w tym roku będą mieli możliwość biesiadowania w specjalnie zaaranżowanej restauracji - przy muzyce, pysznym jedzeniu i wybornym piwie, specjalnie uwarzonym na tę okazję. Nie zabraknie też znakomitego menu dożynkowego, opartego o specjały kuchni starogdańskiej i bawarskiej. Serwowane będą m.in. golonka pieczona w piwie Brovarni, domowe białe kiełbaski czy też pyszne żeberka.
Intensywnie i bezpiecznie
Do końca roku w Brovarni będzie można wziąć udział w jeszcze czterech premierach nowych piw. Co miesiąc do karty menu dołączy nowe piwo spoza standardowej oferty, która sama w sobie jest już niezwykle bogata. Każdy, niezależnie od preferencji dotyczących złocistego trunku, znajdzie tu coś dla siebie.
Choć w piątkowy wieczór stoliki Brovarni wypełniły się gośćmi, obsługa restauracji bezkompromisowo zadbała o bezpieczeństwo sanitarne związane z pandemią koronawirusa. Przy wejściu do lokalu znajduje się płyn do dezynfekcji rąk, goście proszeni są o przychodzenie w maseczkach, a kelnerzy stale pracują w półprzyłbicach.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (21) 3 zablokowane
-
2020-09-21 10:02
Super (1)
Świetne piwo, świetny stek. Czego chcieć więcej?
- 6 2
-
2020-09-21 21:41
Bardziej subtelnego marketingu w komentarzach.
- 2 0
-
2020-09-21 14:59
Super, ekstra , rewelacja - wybierz właściwe określenie!
Po raz kolejny uczestniczyłam w zorganizowanej imprezce . I cóż mogę powiedzieć! Po raz kolejny był to naprawdę udany wieczór!!! Towarzystwo dopisało - super znajomi, jedzenie dopisało- pyszne, piwo dopisało, muzyka dopisała i to bardzo, ale przede wszystkim dopisał klimat, który jest zawsze najlepszy. Dziękuję, oby więcej takich spotkań w tak zacnym gronie i w tak świetnym miejscu.
- 2 3
-
2020-09-21 14:36
Ooo dobrze wiedzieć, to już wieczór zaplanowany :D
- 1 2
-
2020-09-21 07:36
Super (2)
Świetne piwo, smaczne jedzenie! Super muzyka! Zdecydowanie polecam ️
- 8 5
-
2020-09-21 09:28
pytanko (1)
a cennik tam to był dla zwykłych ludzi ... ?
- 3 1
-
2020-09-21 10:26
Gość
Tak, dla zwykłych Niemców i Norwegów
- 2 1
-
2020-09-21 10:13
Byłem i wypiłem
klasa, atmosfera na 5, jedzenie na 5 więcej takich eventów!
- 4 4
-
2020-09-21 09:50
Piwo majstersztyk
Moja partnerka piwa nie pije, ale jak przywiozłem IPĘ z Brovarni to pochłonęła ją jak oranżadę ;) pyszne!
- 8 3
-
2020-09-21 09:16
Kapelusze, skórzane kurtki, zdjęcia przy motorze. Chłopcy przebierają się za mężczyzn.
- 3 1
-
2020-09-21 09:06
Brawo za inicjatywę mimo COVIDu, dobrze że coś się dzieje. Mimo calego zamieszania nie jesteśmy sparaliżowani i można gdzieś fajnie spędzić czas
- 8 4
-
2020-09-21 08:54
Raczej ceny pod norwegów week;)
- 9 4
-
2020-09-21 08:22
Iczestnik
Super pomysł
Piwo wykwintne- 7 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.