• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rzemieślnicze palarnie kawy w Trójmieście

Łukasz Stafiej
21 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • - Jasny oraz średni stopień palenia kawy pozwala uzyskać więcej smakowych atrybutów, mówimy tutaj o kawie segmentu speciality, czyli wysokogatunkowej - mówi Mariusz "Maniek" Bulak, barista z Kawany.
  • W Kawanie spróbujemy każdego ziarna parzonego różnymi metodami.

Dla nich mocne espresso we włoskim stylu nie jest wzorem. Rzemieślnicze palarnie kawy w Trójmieście zamawiają ziarna na małych plantacjach w Hondurasie, Etiopii czy Gwatemali i szukają w nich smaku owoców, kwiatów czy cytrusów. We Wrzeszczu, w niewielkiej odległości od siebie znajdziemy dwa takie miejsca.



Gdzie kupujesz kawę?

- Piec do wypalania kawy to fuzja piekarnika z termoobiegiem z pralką - żartuje Patryk Szczypior z wrzeszczańskiej rzemieślniczej palarni Nieczapla. - Palnik ogrzewa kręcący się bęben, w którym krąży ciepłe powietrze. Sztuką jest dobranie odpowiedniej temperatury do czasu palenia.
Wypał trwa zazwyczaj mniej niż dziesięć minut, ale zanim kawa trafi do papierowych torebek i na półkę, mija sporo czasu. Palarnia segmentu speciality nie kupuje ziarna kawowca w ciemno. Roasterzy Nieczapli wpierw zamawiają próbki, palą je testowo i zaczyna się siorbanie kawy z łyżeczek - degustacja profesjonalnie zwana cuppingiem.

- Szczypior tłumaczy: Między innymi sprawdzamy jakość ziaren, wpływ sposobu wypalenia na ich smak i zapach. Opisujemy słodycz, kwasowość i inne aromaty napoju. Podczas cuppingu staramy się stworzyć profil sensoryczny ziarna, który będzie dla niego najbardziej odpowiedni i który chcemy powtarzać podczas kolejnych wypałów.

Dopiero teraz można zamówić paletę z jutowymi workami pełnymi zielonego ziarna. Rzemieślnicze kawiarnie kawę ściągają z plantacji z całego świata: Etiopii, Rwandy i Kenii, Kostaryki, Hondurasu, Kolumbii czy Gwatemali, też z Meksyku i Brazylii. Koniecznie zbieraną ręcznie arabicę, szlachetniejszą od wykorzystywanej głównie w dużym kawowym przemyśle robusty.

  • Wypalanie ziarna trwa około dziesięciu minut. Jasne palenie - około siedmiu, ciemniejsze - dwanaście. Piec z palarni Nieczapla.
  • Palarnie zamawiają ziarno z małych plantacji z całego świata.
- Profil smakowy ziarna zależy od wielu czynników: począwszy od odmiany botanicznej, regionu, rodzaju gleby, wysokości położenia plantacji, bioróżnorodności, temperatury czy nasłonecznienia, metody obróbki i wreszcie stopnia wypalenia ziarna, na co mamy wpływ jako palarnia - tłumaczy Mariusz Bulak, barista w innej wrzeszczańskiej palarni - Kawanie. - Kawy z Południowej Ameryki są zazwyczaj słodsze, orzechowo-czekoladowe z odrobiną nut owocowych takich jak brzoskwinie czy pomarańcze. Afryka to smaki bardziej wytrawne, herbaciane, z nutami kwiatowymi i cytrusowymi. Najlepsze kawy są z Etiopii czy Kenii.

Relacja z Festiwalu Kawy w Gdańsku


Kluczową sprawą jest jednak i tak stopień wypalenia ziarna. Rzemieślnicze palarnie nie praktykują ciemnego wypału, znanego choćby z włoskich palarni, gdzie wzorcem jest smoliste, mocne espresso. Dla roasterów segmentu speciality najlepsze jest jasne i średnie palenie.

- Jasny oraz średni stopień palenia kawy pozwala uzyskać więcej smakowych atrybutów, mówimy tutaj o kawie segmentu speciality, czyli wysokogatunkowej. To jednak wymaga wprawy i doświadczenia sensorycznego - trzeba wiedzieć, co chce się z ziarna wyciągnąć - tłumaczy Maniek. - Ciemne, długie palenie jest łatwiejsze i wygodniejsze: ujednolica smak kawy i często także przykrywa defekty słabej jakości ziarna. Taka z reguły jest kawa przemysłowa czy aromatyzowana.
Ciemne ziarno przeznaczone jest niemal wyłącznie do ekspresów i napojów mlecznych. Jasne z kolei nadaje się do parzenia na wiele różnych sposobów. To podstawa wszelkich alternatywnych metod, jak drippery, chemexy czy syfony, ale zaparzyć możemy ją również w kawiarce i podać jako espresso.


- Kawa z kawiarni speciality jest jak wino od dobrego sommeliera - znajdziemy w niej całą paletę smaków i aromatów, na które wpływa jej pochodzenie czy sposób podania: nie bez znaczenia jest grubość mielenia czy temperatura i czas parzenia. Używając różnych narzędzi do parzenia, możemy wydobyć z kawy różne smaki - mówi roaster z Nieczapli.
  • Nieczaplę prowadzą Filip Donarski i Patryk Szczypior.
  • Kawa palona na jasno wykorzystywana jest przede wszystkim w alternatywnych metodach parzenia.
Maniek z Kawany dodaje: - Wszelkie problemy żołądkowe, na które niektórzy z nas cierpią po wypiciu kawy, są spowodowane kiepskiej jakości przepalonym ziarnem.
W Nieczapli 250-gramową paczkę świeżo wypalonego ziarna kupimy już za 26 zł, w Kawanie - od 24 zł. Na miejscu każde ziarno możemy również przetestować, zamawiając zaparzone na kilka sposobów. Bariści podpowiedzą także, jak sobie z ziarnem poradzić w domowej kuchni.


- Zapraszam nie tylko kawowych geeków, którzy godzinami potrafią rozmawiać o dripperach i różnicach w grubości mielenia ziarna - śmieje się Maniek. - Mamy coraz więcej klientów, którzy wychodzą od nas zaskoczeni, że kawa speciality z palarni aż tak bardzo może się różnić od tej sklepowej. Rozmawiamy z klientami o ich potrzebach i zawsze próbujemy dobrać ziarna do sposobu parzenia. Początkującym pokazujemy natomiast, jak w prosty sposób można przygotować świetnej jakości kawę w domu.
Inne palarnie kawy w Trójmieście to m.in. gdańskie Flemming i Tasty Coffee Club czy gdyńska Cafe Ina.

Miejsca

Opinie (112) 8 zablokowanych

  • Dla każdego to co lubi najbardziej (1)

    1. Bardzo dobrze że ktoś chciał o tym napisać, bo to oznacza że ktoś to przeczyta.
    2. Co to znaczy że najlepsza kawa jest z Ethiopi i Keni? Każdy lubi co innego
    3. Pominąć przy okazji tego artykułu kilka palarni, które funkcjonują dłużej niż rok czy dwa... źle świadczy o autorze artykułu.
    4. Małe rzemeślnicze palarnie nie są w stanie zamawiać bezpośrednio na małych plantacjach, zamawiają duzi a małym pozostaje wierzyć że tak jest. Często są to duże fermy rodzinne a jedynie ich cześć jest wydzielona na speciality.
    5. Ani słowa o Gejszy...
    Pozdrawiam

    • 19 2

    • Fermy Panie Baristo to z kurczakami...jakby

      • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    Szanuję (2)

    Oby powstało więcej takich miejsc. Mocno kibicuję chłopakom, i sam nie raz kupuję u nich. Dla tych co wyśmiewają, polecam najpierw przeczytać co nieco o kawie specialty i alternatywnych metodach parzenia :D

    • 35 8

    • Alternatywy znam tylko 4

      • 6 1

    • Daj poczytać...

      • 1 0

  • rzemiosło to dopiero wstęp do sztuki i artyzmu

    niech się ludzie zachwycają czym chcą - byle na siłę nie narzucali swoich gustów innym

    • 10 1

  • Lata lecą (4)

    A Maniek widzę przebranżowił się z barmana na baristę ;)

    • 15 0

    • Kiedyś sprzedawał (2)

      buty w starym Mahatanie na Wrzeszczu.

      • 8 1

      • We Wrzeszczu słoiku drogi

        • 7 2

      • Kiedyś to były czasy :D

        • 7 1

    • Hehe, nigdy nie byłem barmanem :D

      • 2 4

  • Do wszystkiego można dorobić wielka historie i teorie ;)

    • 14 0

  • Najlepsza to jest gęsta, wytrawna czekolada

    a w środku espresso. Tylko gdzie taki przysmak wypić w Gdańsku?

    • 3 0

  • Rzemieślnicze wszystko (2)

    Gdzieś widziałem rzemieślniczy kebab - czas na rzemieślnicze śniadanie z rzemieślniczą jajeczniczką i rzemieślniczym pomidorkiem!

    • 23 1

    • Jeżdżę tylko rzemieślniczych toalet brakuje

      • 3 0

    • A wszystko to w nieformalnej przestrzeni publicznej

      • 0 0

  • "stworzyć profil sensoryczny ziarna" (1)

    Boję się

    • 14 0

    • Dobrze, po prostemu

      Wypalić kawę w odpowiedniej temperaturze i czasie by uzyskać pożądany smak.

      • 3 0

  • Za to w Małym Trójmieście - Olle Cafe na Placu Kaszubskim w Rumi.

    • 8 0

  • dziś dyskonty też są rzemieślnicze (3)

    Wszystko "rzemieślnicze", a staż czeladniczy odbyty i egzamin mistrzowski zdany?

    • 13 0

    • (1)

      Otóż to, sami rzemieślnicy, eksperci i znawcy, co się uczyli z jutuba...

      • 8 0

      • Wiesz, że to nie takie trudne?

        Sam się uczyłem z tutoriali na YouTubie i książek warzenia piwa, zaparzania herbaty czy modelarstwa. I jakoś mi się udało... Więc jeżeli ktoś rozwija swoją pasję i potrafi na tym zarobić to powód do wyśmiania?

        • 1 5

    • Wszystko zaliczylem, staz, odbyty i egzamin.

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane