• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sadkowski otwiera nową akademię kulinarną

Łukasz Stafiej
21 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić. Kamil Sadkowski: - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.

K5 to nazwa nowej akademii kulinarnej, którą w Redłowie otwiera Kamil Sadkowski, przez ostatnie lata współwłaściciel szkoły Fumenti. To będzie miejsce zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików.



Kamil Sadkowski z gastronomią związany jest od kilkunastu lat. Najpierw sam pracował w restauracjach, potem zajął się edukowaniem. W 2012 roku wraz ze wspólnikiem otworzył w Brzeźnie pierwszą w Trójmieście akademię kulinarną - Fumenti. W warsztatach brali udział zarówno zainteresowani kulinariami amatorzy, jak i profesjonaliści podnoszący swoje kwalifikacje. Wykładali zarówno zawodowcy, jak i kulinarni celebryci, a spotkania cieszyły się sporym zainteresowaniem.

Kilka miesięcy temu Sadkowski rozluźnił współpracę z Fumenti i postanowił otworzyć nową akademię kulinarną. K5 - bo tak nazywać się będzie jego szkoła - znajduje się na parterze budynku przy ul. Kaczewskiej 24 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni Redłowie, zajmuje większą przestrzeń niż Fumenti i będzie miało rozbudowaną ofertę.

- Może zabrzmi to banalnie, ale otwieram nowe miejsce, żeby mieć jeszcze większe możliwości dzielenia się z innymi radością z gotowania. Naprawdę lubię to robić i chcę tym zarażać innych - mówi Sadkowski. - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
W ofercie K5 nie zabraknie również zajęć dla zaawansowanych amatorów i zawodowców. Ci pierwsi będą mogli uczestniczyć w tematycznych warsztatach, podczas których będą odkrywali możliwości gotowania na wybranych produktach lub zdobędą wiedzę o kuchni danego regionu lub kraju. Zawodowcy będą mogli doskonalić swoje techniki pod okiem uznanych szefów kuchni, nie tylko z Polski.

- Będę organizował również warsztaty dla całkowitych laików. Chcę im pokazać, że gotowanie to nie żadna wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry, nie trzeba się trzymać bezmyślnie każdego przepisu, a dodanie łyżeczki cukru więcej nie jest żadnym grzechem - opowiada Sadkowski. - To idealne zajęcia, na które żona może wysłać męża w kuchni przypalającego nawet wodę.
Ceny warsztatów mają zaczynać się od kilkudziesięciu złotych za osobę. Gotować z kursantami będzie kilkunastu szefów kuchni i znane osoby ze świata gastronomii, m.in. Adam Woźniak, Philippe Abraham, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Claudia Filippi-Chodorowska, Robert Makłowicz czy Jola Słoma i Mirek Trymbulak. K5 będzie wyposażone w profesjonalne sprzęty kuchenne. Część z nich będzie można również obejrzeć i zamówić na miejscu. Będą się odbywać tutaj również degustacje win czy pokazy gotowania.

- Będziemy również pośredniczyć w wynajmowaniu szefów kuchni na prywatne gotowanie w domu oraz organizować tzw. pop-upy, czyli gotowanie w wybranych przez klienta miejscach, gdzie tylko mu się zamarzy i będzie to technicznie możliwe - dodaje Sadkowski.
Otwarcie K5 planowane jest w pierwszej połowie kwietnia. Fumenti nie przerywa swojej działalności, ale zmienia swój profil i skupi się przede wszystkim na zawodowym edukowaniu profesjonalistów, warsztaty otwarte dla gości indywidualnych zostają zawieszone.

Miejsca

Opinie (34) 2 zablokowane

  • Beznadzieja i Niewypał !!!

    Adam Wozniak nie zna się na gotowaniu ! Makłowicz, ten mały cwaniaczek z telewizji, to jest totalna porażka ! I oni maja uczyć innych ? To będzie parodia, a nie Akademia !!! Wróżę wielka klapę !!!

    • 1 2

  • Realista

    Mieszkam na przeciwko i to miejsce to wielka kicha. Nie ma parkingu i lokal raczej ciasny, A jeżeli ma tam produkować się Makłowicz, to będzie dno kulinarne !!! Akademia Porażka !!!

    • 1 1

  • super

    Jesli założenia się zrealizują, będzie super. W 3miesie nie ma takich warsztatów, za wyjątkiem akademii sztuki cukierniczej. A Fumenti to jakiś niewypał - kilkakrotnie pisałam do nich w spr. warsztatów, odpowiedzi, nikt nie odbierał tel. Od Warszawy w dół - mnóstwo jest tego typu szkoleń, tu jest nisza nie tylko w stosunku do seniorów czy dzieci, ale w odniesieniu do każdego. Czekam z niecierpliwością i będę sobie życzyć fajnych warsztatów. I gratuluję pomysłu, bo większości hejterom nawet nie udaje sie wymyśleć czegokolwiek, nie mówiąc o realizacji.

    • 0 1

  • Żenujące (3)

    Co niektórych komentarze są na żenującym poziomie ale negowanie i hejtowanie ludzi z pasją, inteligencją i pomysłem na życie, są w Polsce na porządku dziennym. Smutne to ale prawdziwe, nie potraficie Państwo napisać czegoś miłego, za to szereg gorzkich słów przychodzi bez namysłu. Zapewne Wasze życie, w którym realizujecie się w 100% jest pełno ludzi wokół przyklaskujących Waszym wyborom i z pewnością macie mnóstwo przyjaciół.....
    Sama byłam na kilku zajęciach z Kamilem i to był bardzo dobry czas, spędzony w rzeczywistym świecie, z prawdziwymi ludźmi, pełnymi pasji, a nie z ludźmi, którą największą przyjemnością jest złowrogie komentowanie.
    Pozdrawiam, mimo wszystko.

    • 15 6

    • (1)

      Jedzenie to podstawa istnienia, jakiejkolwiek formy życia na Ziemi.
      To bezwzględny kanon z jakim mamy do czynienia.
      Każda forma zmiany treści z naturalnej, na udziwnioną, ma skłonności do próżności, lewactwa (czyli robienia wszystkiego wbrew naturze) i wielu innych przypadłości.
      Od czasu wprowadzenia "cuisine noveau" mamy już z naginaniem rzeczywistości, gdzie byle "chłystek" (to oczywista przenośnia) umiejący zrobić na talerzu wykwintną piramidkę, uchodzić ma (wedle ciebie i twej proweniencji) za artystę, guru itd.
      Pomieszanie z poplątaniem.

      • 2 0

      • lewacki

        koło i ogień w sumie też jest lewackie...
        dramat

        • 0 1

    • kurde, kobieto, gotowanie podnieść do takiej rangi i jeszcze wmówić ludziom, że to im w życiu najbardziej

      potrzebne....no naprawdę społeczeństwo jest tak durne, puste i znudzone, że się daje naciągać jakimś pseudo mistrzom patelni, którzy z takich baranów żyją bo nic innego nie potrafią

      • 3 4

  • Jeśli ta Akademia będzie na poziomie haseł na niej zamieszczonych.... (3)

    ("Jeśli nie wychodzą tobie jaja" i Jeśli nie wiesz co robić z wielkimi melonami itp),

    to trzymałbym się od tego przybytku z daleka.

    Ja wiem że kucharz to ma umieć gotować, a wyszukane poczucie humoru może być mu obce, ale jednak....
    Jakoś tak amerykańską komedią mi trąci - przaśny, wulgarny humor, aluzje na marnym poziomie (skojarzenia oczywiste) mające wywołać zainteresowanie "akademią"?

    • 14 4

    • brak humoru (2)

      "...Słuszną linie ma nasza władza..."
      Co to jest wyrafinowany humor?
      A skojarzenie z melonami i jajkami? Czy to nie są produkty kulinarne?

      • 2 1

      • Są, ale we mnie te slogany budzą pewne skojarzenia i mam wrażenie że taki był cel. (1)

        Niby zabawnie bo dwu znacznie, ale jakoś tak nie na poziomie.
        Może jestem zbyt wymagający?

        Gratisowo proponuję kolejne:
        "Nie umiesz przygotować swojej kiełbasy?"
        "Nie wiesz jak zabrać się za muszelkę? "
        "Nie umiesz dobrać się do brzoskwinki? "

        Itd, itp.....
        Poziom ten sam, a mogło być (trzymając się dwuznaczności):
        "Jak nie wpaść w kocioł?" itp

        • 5 0

        • :)

          Widać komu nie staje... laska wanilii

          • 0 0

  • czekamy na otwarcie bezglutwnowej restauracji dla psów (2)

    facepalm

    • 16 4

    • nie wiem czy wiesz (1)

      ale istnieje taka choroba jak celiakia, osoby cierpiące na tę chorobę zmuszone są do diety bezglutenowej, im więcej restauracji serwujących taką kuchnię tym zdrowiej dla wszystkich

      • 4 6

      • dla psów i kotów też?

        • 2 0

  • coś Ty Kamil tak ten cyferblat wykrzywił ? , czyż byś wiedział co stwożyłeś ? ...

    • 2 0

  • Zajęcia

    Super! Czekam na zajęcia dla Seniorów, z wielką chęcią poślę tam Mamę.
    Brawo Kamil!

    • 4 5

  • "zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów"?

    95% warsztatów kulinarnych są albo dla początkujących albo dla DZIECI to gdzie on tu widzi niszę?!

    • 3 1

  • a jak mam 40 lat to już jestem seniorką, bo nie wiem czy to dla mnie też się nada?

    • 4 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane