- 1 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (92 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Sadkowski otwiera nową akademię kulinarną
K5 to nazwa nowej akademii kulinarnej, którą w Redłowie otwiera Kamil Sadkowski, przez ostatnie lata współwłaściciel szkoły Fumenti. To będzie miejsce zarówno dla kuchennych zawodowców, jak i laików.
Kamil Sadkowski z gastronomią związany jest od kilkunastu lat. Najpierw sam pracował w restauracjach, potem zajął się edukowaniem. W 2012 roku wraz ze wspólnikiem otworzył w Brzeźnie pierwszą w Trójmieście akademię kulinarną - Fumenti. W warsztatach brali udział zarówno zainteresowani kulinariami amatorzy, jak i profesjonaliści podnoszący swoje kwalifikacje. Wykładali zarówno zawodowcy, jak i kulinarni celebryci, a spotkania cieszyły się sporym zainteresowaniem.
Kilka miesięcy temu Sadkowski rozluźnił współpracę z Fumenti i postanowił otworzyć nową akademię kulinarną. K5 - bo tak nazywać się będzie jego szkoła - znajduje się na parterze budynku przy ul. Kaczewskiej 24 w Gdyni Redłowie, zajmuje większą przestrzeń niż Fumenti i będzie miało rozbudowaną ofertę.
- Może zabrzmi to banalnie, ale otwieram nowe miejsce, żeby mieć jeszcze większe możliwości dzielenia się z innymi radością z gotowania. Naprawdę lubię to robić i chcę tym zarażać innych - mówi Sadkowski. - W K5 chciałbym kulinariami zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów, czyli dzieci i seniorów. Chcę ich uczyć technik i świadomości kulinarnej, ale też pokazać, że w kuchni można dobrze się bawić.
W ofercie K5 nie zabraknie również zajęć dla zaawansowanych amatorów i zawodowców. Ci pierwsi będą mogli uczestniczyć w tematycznych warsztatach, podczas których będą odkrywali możliwości gotowania na wybranych produktach lub zdobędą wiedzę o kuchni danego regionu lub kraju. Zawodowcy będą mogli doskonalić swoje techniki pod okiem uznanych szefów kuchni, nie tylko z Polski.
- Będę organizował również warsztaty dla całkowitych laików. Chcę im pokazać, że gotowanie to nie żadna wiedza tajemna, a kuchnie to nie zaklęte rewiry, nie trzeba się trzymać bezmyślnie każdego przepisu, a dodanie łyżeczki cukru więcej nie jest żadnym grzechem - opowiada Sadkowski. - To idealne zajęcia, na które żona może wysłać męża w kuchni przypalającego nawet wodę.
Ceny warsztatów mają zaczynać się od kilkudziesięciu złotych za osobę. Gotować z kursantami będzie kilkunastu szefów kuchni i znane osoby ze świata gastronomii, m.in. Adam Woźniak, Philippe Abraham, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Claudia Filippi-Chodorowska, Robert Makłowicz czy Jola Słoma i Mirek Trymbulak. K5 będzie wyposażone w profesjonalne sprzęty kuchenne. Część z nich będzie można również obejrzeć i zamówić na miejscu. Będą się odbywać tutaj również degustacje win czy pokazy gotowania.
- Będziemy również pośredniczyć w wynajmowaniu szefów kuchni na prywatne gotowanie w domu oraz organizować tzw. pop-upy, czyli gotowanie w wybranych przez klienta miejscach, gdzie tylko mu się zamarzy i będzie to technicznie możliwe - dodaje Sadkowski.
Otwarcie K5 planowane jest w pierwszej połowie kwietnia. Fumenti nie przerywa swojej działalności, ale zmienia swój profil i skupi się przede wszystkim na zawodowym edukowaniu profesjonalistów, warsztaty otwarte dla gości indywidualnych zostają zawieszone.
Miejsca
Opinie (34) 2 zablokowane
-
2017-03-22 06:37
Żenujące (3)
Co niektórych komentarze są na żenującym poziomie ale negowanie i hejtowanie ludzi z pasją, inteligencją i pomysłem na życie, są w Polsce na porządku dziennym. Smutne to ale prawdziwe, nie potraficie Państwo napisać czegoś miłego, za to szereg gorzkich słów przychodzi bez namysłu. Zapewne Wasze życie, w którym realizujecie się w 100% jest pełno ludzi wokół przyklaskujących Waszym wyborom i z pewnością macie mnóstwo przyjaciół.....
Sama byłam na kilku zajęciach z Kamilem i to był bardzo dobry czas, spędzony w rzeczywistym świecie, z prawdziwymi ludźmi, pełnymi pasji, a nie z ludźmi, którą największą przyjemnością jest złowrogie komentowanie.
Pozdrawiam, mimo wszystko.- 15 6
-
2017-03-22 09:43
kurde, kobieto, gotowanie podnieść do takiej rangi i jeszcze wmówić ludziom, że to im w życiu najbardziej
potrzebne....no naprawdę społeczeństwo jest tak durne, puste i znudzone, że się daje naciągać jakimś pseudo mistrzom patelni, którzy z takich baranów żyją bo nic innego nie potrafią
- 3 4
-
2017-03-22 11:10
(1)
Jedzenie to podstawa istnienia, jakiejkolwiek formy życia na Ziemi.
To bezwzględny kanon z jakim mamy do czynienia.
Każda forma zmiany treści z naturalnej, na udziwnioną, ma skłonności do próżności, lewactwa (czyli robienia wszystkiego wbrew naturze) i wielu innych przypadłości.
Od czasu wprowadzenia "cuisine noveau" mamy już z naginaniem rzeczywistości, gdzie byle "chłystek" (to oczywista przenośnia) umiejący zrobić na talerzu wykwintną piramidkę, uchodzić ma (wedle ciebie i twej proweniencji) za artystę, guru itd.
Pomieszanie z poplątaniem.- 2 0
-
2017-03-22 21:25
lewacki
koło i ogień w sumie też jest lewackie...
dramat- 0 1
-
2017-03-22 07:35
yvon
widze fumenti w brzeźnie z okna, chcialam skorzystac z oferty ale ceny za dzien czy dwa gotowania,czy tez lekcji sa powalające.niestety.
- 4 1
-
2017-03-22 08:12
a jak mam 40 lat to już jestem seniorką, bo nie wiem czy to dla mnie też się nada?
- 4 1
-
2017-03-22 08:27
"zainteresować dwie grupy najczęściej pomijane przy organizacji warsztatów"?
95% warsztatów kulinarnych są albo dla początkujących albo dla DZIECI to gdzie on tu widzi niszę?!
- 3 1
-
2017-03-22 09:36
Zajęcia
Super! Czekam na zajęcia dla Seniorów, z wielką chęcią poślę tam Mamę.
Brawo Kamil!- 4 5
-
2017-03-22 10:31
coś Ty Kamil tak ten cyferblat wykrzywił ? , czyż byś wiedział co stwożyłeś ? ...
- 2 0
-
2017-03-24 21:13
super
Jesli założenia się zrealizują, będzie super. W 3miesie nie ma takich warsztatów, za wyjątkiem akademii sztuki cukierniczej. A Fumenti to jakiś niewypał - kilkakrotnie pisałam do nich w spr. warsztatów, odpowiedzi, nikt nie odbierał tel. Od Warszawy w dół - mnóstwo jest tego typu szkoleń, tu jest nisza nie tylko w stosunku do seniorów czy dzieci, ale w odniesieniu do każdego. Czekam z niecierpliwością i będę sobie życzyć fajnych warsztatów. I gratuluję pomysłu, bo większości hejterom nawet nie udaje sie wymyśleć czegokolwiek, nie mówiąc o realizacji.
- 0 1
-
2017-03-30 21:52
Realista
Mieszkam na przeciwko i to miejsce to wielka kicha. Nie ma parkingu i lokal raczej ciasny, A jeżeli ma tam produkować się Makłowicz, to będzie dno kulinarne !!! Akademia Porażka !!!
- 1 1
-
2017-03-30 22:03
Beznadzieja i Niewypał !!!
Adam Wozniak nie zna się na gotowaniu ! Makłowicz, ten mały cwaniaczek z telewizji, to jest totalna porażka ! I oni maja uczyć innych ? To będzie parodia, a nie Akademia !!! Wróżę wielka klapę !!!
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.