- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (50 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (64 opinie)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (153 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Ser z dżemem i kabanosy z jogurtem. O kulinarnych dziwactwach
Żółty ser z dżemem truskawkowym, piwo zagryzane czekoladą czy kabanosy z jogurtem wiśniowym. Na niektóre z tych połączeń smakowych natrafiamy przypadkiem, inne wynosimy z domu. Łączy je jedno - zdumienie (a czasem i obrzydzenie) znajomych, gdy zaczynamy zajadać się naszym przysmakiem.
Z czym te kanapki?
Wydawać by się mogło, że zwykła, poczciwa kanapka nie powinna być powodem kontrowersji. Nic bardziej mylnego.
- Najwięcej nieporozumień powoduje w moim związku kwestia masła na kanapce - tłumaczy Kasia. - Dla mnie kolejność jest oczywista: najpierw chleb, później masło, a potem dodatki, nieważne, czy słodkie, czy słone. Jednak mój chłopak uważa zupełnie inaczej. Według niego posmarowanie masłem kanapki z miodem, dżemem lub kremem czekoladowym to coś niedopuszczalnego.
Równie dyskusyjnym co masło dodatkiem okazuje się być żółty ser. Miłośnicy nietypowych połączeń smarują go miodem lub kremem czekoladowym. Co ciekawe, opowieści o jedzeniu żółtego sera z dżemem okazały się być na tyle powszechne, że powinno już przestać nas to dziwić.
Powodem nieporozumień bywa też kolejność warstw na kanapce. Pewnego wieczoru jedna z koleżanek napisała do mnie i innych znajomych wiadomość: "Ważna sprawa: czy podczas robienia kanapki dajecie ketchup lub majonez bezpośrednio na chleb, czy dopiero na ser i pomidor? Właśnie mam na ten temat poważną rozmowę z narzeczonym".
Do kategorii "nietypowych kanapek" zaliczam też odpowiedzi: słodka chałka z pasztetem, kanapka z masłem i pokrojonym w plasterki jabłkiem i chleb z masłem orzechowym i ketchupem.
Król ketchup pierwszy
Istnieje na świecie całkiem spore grono zwolenników teorii, że ketchup poprawia smak absolutnie każdej potrawy. Nie mają oni oporów, żeby polewać ketchupem pomidory czy jajecznicę.
- Od zawsze uwielbiam naleśniki z ketchupem, czego moja żona nie potrafi zrozumieć - śmieje się Mateusz. - Nie, nie chodzi o polewanie wytrawnego naleśnika ketchupem, a o stosowanie ketchupu jako nadzienia. Naprawdę, musicie tego spróbować.
Jednym z najdziwniejszych połączeń, o jakim usłyszałam, zbierając materiał do tego artykułu, jest mieszanie ketchupu z... jogurtem naturalnym.
Słynne kulinarne spory
Inną kategorią kulinarnych dziwactw są te, które cyklicznie powracają jako temat sporów. Jak choćby wybory najlepszego majonezu czy dyskusja o zasadności wrzucania do sernika rodzynków czy kładzenia ananasa na pizzę.
- Jeśli chodzi o pizzę z ananasem, to podbijam stawkę - śmieje się Asia. - Uwielbiam połączenie pizzy z brzoskwiniami i sosu czosnkowego. Jedno z lepszych, jakie jadłam.
Często poruszanym kulinarnym sporem jest też kwestia dodatków do placków ziemniaczanych. Wbrew pozorom miłośników polewania ich śmietaną i posypywania cukrem jest całkiem sporo, choć często dobrze się kryją.
Słodko i słono jednocześnie?
Najczęściej wymieniane przez moich rozmówców nietypowe połączenia smakowe często bazują na połączeniu słodkiego i słonego smaku. Nie jest to tak szalone, jak mogłoby się wydawać. Wszak takie smaki jak "słony karmel" od dawna funkcjonują w cukiernictwie i przestały już nas dziwić. Nie jest też tajemnicą, że odrobina soli dodana do wypieków czekoladowych świetnie podbija ich smak.
Wśród mniej typowych słodko-słonych połączeń moi rozmówcy wymienili m.in. piwo zagryzane czekoladą, frytki maczane w lodach waniliowych lub truskawkowym shake'u czy kabanosy zjadane z jogurtem wiśniowym.
- Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, nie umiałam się zdecydować, czy chcę zjeść omlet na słodko, czy na słono. Dzieliłam go wtedy na pół i połowę smarowałam dżemem, a połowę ketchupem. Do dzisiaj mi tak zostało - śmieje się Ola.
Lubisz kulinarne nowości? Sprawdź nowe lokale w Trójmieście
Bez kategorii
Opisując nietypowe połączenia kulinarne, stałam się znaleźć ich wspólny mianownik. Są jednak takie, które wymykają się wszelkim schematom, więc może po prostu tak tu je zostawię:
- tosty z serem i bananem
- kwaśna śmietana z rozpuszczalnym kakao
- frytki polane przyprawą Maggi
- ostra zupka chińska z kilkoma łyżeczkami cukru
- kapusta kiszona z cukrem
- korniszony z deserem Monte
- seler naciowy z masłem orzechowym
Opinie wybrane
-
2023-05-04 14:05
W Szwecji kanapka (10)
Ser plus dżem to zupełnie normalna sprawa. Jedyny spór to to, czy najpierw dżem, czy najpierw ser
- 62 6
-
2023-05-04 16:24
W Niemczech pierwszy raz tak jadlam. Albo chleb z serem i na to truskawki.
- 2 0
-
2023-05-04 15:02
A w Wietnamie pies (4)
Podobno bardzo smaczny
- 10 6
-
2023-05-04 15:26
(3)
A w UE owady
- 18 7
-
2023-05-04 18:29
UE szykuje nam komunę o jakiej Stalin mógłby pomarzyć (2)
- 8 8
-
2023-05-04 18:58
Nie musisz mieszkać w UE. Stepy Azji, z których pochodzisz też maja jakieś tam swoje plusy. (1)
- 8 12
-
2023-05-05 07:42
Ty pochodzisz z tych mongokskich stepów skoro komunizm ci się podoba...
- 9 1
-
2023-05-04 14:27
(3)
no ale tam (jak i na głównym zdjęciu artykułu) jest ten karmelowy ser który jest zupełnie inny niż typowy żółty i świetnie pasuje do drzemu.
- 14 0
-
2023-05-04 15:55
Ten ser nie jest serem żółtym o smaku karmelowym, ale (2)
zrobionym z koziego mleka i rzeczywiście ma słodki i lekko karmelowy posmak. Wożę go do domu z Norwegii. Pozdro.
- 6 0
-
2023-05-04 19:21
(1)
karmelowy to taki mój skrót myślowy bo każdy z moich znajomych tak go nazywa:) Można go też kupić (oryginalny norweski) w sklepie z serami w forum lub delikatesach na grudziądzkiej (nie zawsze jest). Ja mam zawsze zapas od kolegi z Norwegii. Poza tym są dwie wersje, niebieskie to oryginalny kozi, i czerwona z dodatkiem mleka krowiego. Dla mnie smak podobny a cena dużo lepsza.
- 2 0
-
2023-05-05 10:55
Brunost! wspaniały
- 2 0
-
2023-05-04 14:11
Mając jakieś 10 lat lubiłem robić sobie bułki z ketchupem (4)
I makaron z majonezem (do którego w wersji premium trafić mogło kilka pokrojonych berlinek). Na szczęście w dorosłości udaje mi się spożywać bardziej zbilansowane posiłki .
- 28 2
-
2023-05-04 22:58
(1)
A co powiecie na takie danie: makaron zmieszany z dżemem plus twarożkiem i do tego gotowana kiełbasa. Tak, są i takie kulinarne szaleństwa.
- 1 0
-
2023-05-05 08:44
Kuchnia fusion
- 0 1
-
2023-05-04 16:52
Chleb z odrobina masla i ketchupem
Albo musztardą:)
- 9 1
-
2023-05-04 15:51
Ja za dzieciaka jadłem kapustę kiszoną z musztardą, nawet wchodziło :)
- 3 1
-
2023-05-04 14:12
(8)
A ja polecam ser z... miodem:)
- 42 4
-
2023-05-05 21:50
(1)
Kanapki, które babcia mi robiła to właśnie chleb z serem i miodem. Dobrze, że mi przypomniliście. Jutro sobie takie zrobię.
- 0 0
-
2023-05-05 21:53
Ser oczywiście żółty.
- 0 0
-
2023-05-05 18:28
twarogowy (1)
czy zolty?
- 0 0
-
2023-05-06 21:04
Twaróg na kanapce a na nim miód lub dżem, pyyycha!
- 2 0
-
2023-05-04 17:37
(2)
Mleczna czekolada zagryzana słonymi paluszkami.
- 5 2
-
2023-05-05 08:39
uwielbiam (1)
i do tego jabłko - mniam
- 0 1
-
2023-05-05 10:33
Nie jabłko , gruszka lepsza
- 0 0
-
2023-05-04 14:48
i jeszcze orzechy włoskie do tego
świetne połączenie!
- 14 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.