- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (21 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (9 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe
Słońce, ciepły wiatr, rodzina i przyjaciele. Czego więcej trzeba do szczęścia? Oczywiście - jedzenia, a w letnim sezonie najlepiej z grilla. Jak zatem grillować, żeby było smacznie, zdrowo i przede wszystkim - jaki sprzęt wybrać?
Meble i artykuły ogrodowe w Trójmieście
Grill, z którym pogadasz, gdy ci źle
Choć to jeszcze przez chwilę melodia przyszłości, to co powiecie na inteligentnego grilla sterowanego głosem i samoregulującego temperaturę? Jest "nauczony" prostych komend głosowych oraz tekstowych, można go sterować za pomocą telefonu lub tabletu i pamięta aż 200 przepisów. Smartgrill od marki Lynx, po raz pierwszy został zaprezentowany na targach CES w Las Vegas w 2015 roku, a jego cena, gdy wejdzie już do regularnej sprzedaży będzie sięgać nawet 9 tys. dolarów.
Co na grilla? Sprawdzone przepisy na grilla
Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?
Dietetycy nie są zgodni w kwestii grillowania. Niektórzy odradzają, ostrzegając przed szkodliwymi substancjami toksycznymi, inni dają zielone światło, ale z zastrzeżeniem, żeby przestrzegać kilku ważnych zasad. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości i różnorodności produktu, który wrzucamy na ruszt. I jak ze wszystkim w życiu - najważniejszy jest umiar.
Zamiast "gotowców" z marketów, przygotujmy potrawy i marynaty samodzielnie. Gdy grillujemy mięso, dorzućmy do niego warzywa. I nie zapominajmy, że poza tłustą kiełbasą i karkówką, do grilla świetnie pasują warzywne sałatki.
- Grill daje wiele możliwości kulinarnych. Wędzenie jajek, przygotowanie doskonałej pizzy, idealnie soczystego łososia, pieczonego kurczaka czy wszelakich warzyw i owoców, aż po pieczenie ciasta. Dzięki grillowi z pokrywą będziemy mistrzem kulinarnym! Wyróżniamy dwie metody grillowania: bezpośrednią, kiedy kawałki mięsa czy warzyw układamy na ruszcie oraz pośrednią, czyli produkty układamy na środku, a brykiet po bokach. Wtedy grill działa jak idealny piec. Poza elementarną wiedzą oraz dobrymi i świeżymi produktami, najważniejsza w kuchni i podczas grillowania jest wyobraźnia - podkreśla Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5.
Czytaj też: Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla
Węglowy, gazowy czy elektryczny?
Szeroką ofertę sprzętu grillowego do ogrodu znajdziemy w trójmiejskich sklepach sieci: RTV EURO AGD, OBI, Castorama oraz Leroy Merlin. Jeżeli natomiast interesują nas sprzęty elektryczne, które sprawdzą się również w domu - przeszukajmy stronę Media Markt.
Bogaty asortyment urządzeń oraz akcesoriów grillowych oferuje również firma Dajar. Znajdziemy tam również meble ogrodowe, dzięki którym nasze grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Drugą firmą z równie atrakcyjnym asortymentem jest Garden Space. Poza grillami dostaniemy tu również klimatyczne paleniska, gotowe zestawy ogrodowych mebli jadalnianych oraz duże parasole, które zapewnią nam przyjemny cień podczas spożywania grillowych potraw.
- Dobry sprzęt to podstawa. Powinien mieć pokrywę, termometr, czysty ruszt oraz niezbędne akcesoria (łopatka, szczotka do czyszczenia, szczypce). Ja preferuję grille gazowe, bo dają dużo więcej radości i nie trzeba zbyt mocno się pochylać nad celebracją rozpalania węgla drzewnego lub brykietu - dodaje Kamil Sadkowski.
Jak zbudować altanę? Budowa altanty - przepisy, cena, projekt
I chociaż grille gazowe są zdecydowanie łatwiejsze w uruchamianiu, wspomniana przez Kamila "celebracja rozpalania" grilla węglowego jest dla niektórych wartością samą w sobie. Dlatego, wybierając sprzęt, weźmy pod uwagę przede wszystkim zdrowie i wygodę, ale również zastanówmy się, czy te nowocześniejsze rozwiązania nie pozbawią nas całej magii grillowania.
Grille węglowe znajdziemy w różnych rozpiętościach cenowych. Decydując się na ten rodzaj sprzętu zwróćmy uwagę, żeby miał pokrywę (korzystnie wpłynie na czas pieczenia i zabezpieczy potrawy przed spaleniem oraz przesuszeniem). Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania - postawmy na stal wysokiej jakości, ruszt ze stali nierdzewnej oraz uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa.
Grille gazowe - czyli wybór Kamila Sadkowskiego, to propozycja dla bardziej wymagających. Nie trzeba im poświęcać aż takiej uwagi przy nagrzewaniu i z większą precyzją zapanujemy nad temperaturą, co pozwoli nam uzyskać idealny stopień upieczenia potraw. Grille gazowe łatwiej się czyści niż ich węglowe odpowiedniki, a na ich korzyść przemawia również brak uciążliwego dla sąsiadów dymu. Warto przy tym zaznaczyć, że grillowanie na gazie nie wpływa na smak potraw, z tą jednak różnicą, że jesteśmy w stanie przygotować je bardziej precyzyjnie, więc mogą być nawet smaczniejsze.
Ostatnią propozycją są grille elektryczne. Najczęściej są to urządzenia lekkie, poręczne i mobilne. Można ich z powodzeniem używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Nie wydzielają uciążliwego dymu i łatwo można utrzymać je w czystości. Nagrzewają się same i precyzyjniej można dopilnować ich temperatury. To urządzenie dla pragmatyków, którzy chcą cieszyć się sezonem grillowym, jednocześnie unikając wszelkich niedogodności.
Pozostaje jeszcze pytanie - mobilny czy stacjonarny? Jeżeli mamy duży ogród i nie wyobrażamy sobie sezonu bez grillowania - zbudujmy urządzenie stacjonarne. Można w nich zastosować cięższy, ale i zdrowszy dla naszych potraw ruszt żeliwny, a zamiast węglem - palić drewnem. Brak mobilności w pewnych sytuacjach może być jednak minusem. Przy niepewnej pogodzie, z grillem mobilnym zawsze można schować się np. na tarasie. Grilla stacjonarnego nie przeniesiemy, więc pozostanie nam liczyć na rozpogodzenie lub moknąć na deszczu. Zawsze najlepiej pod ręką mieć drugi - mniejszy i przenośny.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (69) 4 zablokowane
-
2020-05-24 18:57
Elektryk
A ja mam Charbroil Patio Bistro 240 i jestem mega zadowolony. Infrared robi robotę; zdrowo i pysznie
- 0 1
-
2020-05-24 19:27
Grill węglowy to syf
Bo ten "wyngiel" nie wiadomo skąd i co w nim jest. Substancje rakotwórcze się wytwarzają i syf niebywały się spożywa.
Mam grilla elektrycznego i tyle. Najzdrowiej i najpewniej. Dziwię się ludziom którzy nie potrafią sami zaprawić mięsa i kupują ten syf na grilla w dziwnych zalewach. Zastanówcie się co spożywacie.- 2 5
-
2020-05-24 19:52
Nieprawda, że grill gazowy nie dymi. Może i nie ma dymu z samego węgla ale przecież smażone w wysokiej temperaturze potrawy, w szczególności kiełbasy też "dymią" i sąsiadom taki grill uprzykrza "życie" w podobny sposób jak węglowy.
Z tym "celebrowaniem" rozpalania grilla węglowego to też bym nie przesadzał. Jak ktoś ma dostęp do gniazdka przy grill to są specjalne grzałki elektryczne. Podłączasz, wysypujesz na to brykiet, czekasz 10 minut i pięknie rozpalony grill. Bez tych syfiarskich podpałek.- 8 0
-
2020-05-24 21:06
Po co mi żona? (1)
Kupuję grilla, który zna 200 przepisów i jest sterowany głosem, do tego robot sprzątający i automatyczna kosiarka. Dodatkowo lodówka która sama zamawia jedzenie. Autonomiczne auto. Ty ale po co mi żona?
- 4 6
-
2020-05-24 21:22
Kanarinios
Eee de..bil
- 0 4
-
2020-05-25 08:45
(1)
"Najwiecej radosci" daja mi takie artykuly odkrywajace "goraca wode"! Bez urazy Pani Justyno Michalkiewicz-Waloszek, ale ten artykul nie wnosi niczego nowego, jest to cykliczne powielanie tresci poprzednich artykulow o tej tematyce. Te wszystkie cudaczne urzadzenia do grilowania(gazowe i elektryczne umiejscowione w jakby komodzie), to w mojej opinii "przerost formy nad trescia"! Im prostsze urzadzenia a jedzenie bardziej naturalne tym wieksza satysfakcja i zadowolenie wsrod biesiadujacych, naprawde nie jest nam potrzebna "wiatrowka do zdmuchiwania swiec"! Zycze milego dnia!
- 3 3
-
2020-05-25 15:53
Najprostsze jest ognisko na balkonie w twoim 25 m2 "apartamencie" na Chyloni.
- 0 0
-
2020-05-26 19:49
Grill plus odpowiednie sosy a są ostatnio
ciekawe , nawet reklama się pojawiła polskiego producenta oraz firmy żeby reklamy nie robić. Polecam ostry scorpion dla odwaznych ;)
- 0 0
-
2020-05-28 21:32
potrzebny balkonowy!!!
- 0 0
-
2020-05-29 08:00
Tylko elektryczny.
A dlaczego ? Bo to czystość bez dymu i smrodu a i później spalonego węgla nie trzeba zakopywać albo w inny sposób usuwać.Czysto i luksusowo.A nie spalone kiełbasy.
- 1 0
-
2020-05-31 14:28
Najlepszy jest..
Lotus Grill.Robię go nawet zima w domu.
- 0 0
-
2020-06-30 20:26
Może kiedyś sobie jakiś z tych kupię. Póki co jadę na starszym modelu, ale jest dobrze. Nie starzeje się i jedzonko wychodzi dobre. Tak samo jest z Perłą, od lat niezmienny smak. Pozdrawiam
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.