- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Slow Fest w weekend na molo w Sopocie
To już 10., jubileuszowa edycja jednego z najciekawszych polskich festiwali kulinarnych. W weekend, 25 i 26 czerwca, na molo w Sopocie odbędzie się Slow Fest Sopot. Szefowie kuchni, kucharze i pasjonaci gotowania z całej Polski zaprezentują swoje autorskie pomysły, a goście, smakosze, mieszkańcy i turyści będą mogli posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zainspirować się. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, ale trzeba kupić bilet na molo (9 zł normalny i 4,50 zł ulgowy). Porcje degustacyjne kosztować będą 5-10 zł.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Regionalne rarytasy, kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy, octy - w ostatni czerwcowy weekend na sopockim molo każdy znajdzie coś dla siebie. Przy jednym, długim stole gotować będzie jednocześnie kilkudziesięciu kucharzy i pasjonatów. Każdy z nich przygotuje popisowe dania degustacyjne. Ofertę kulinarną uzupełnią unikatowi, drobni wytwórcy z całej Polski.
Znajdzie się tu strefa restauracji, oferujących dania mięsne, wegetariańskie, będzie slow food, kawa i słodkości, regionalne piwa, warsztaty, degustacje wina oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród tegorocznych stoisk znajdą się nie tylko restauratorzy z Pomorza. Pojawią się m.in. Wojciech Komperda - wybitny serowar z oscypkami, Jacek Szklarek - prezes Slow Food Polska ze swoimi unikatowymi specjałami, a także Pan Koza Kaszubski - znany jako najlepszy serowar Pomorza.
Standardowa porcja degustacyjna na stoiskach będzie sprzedawana w cenie od 5 zł. Każdy z wystawców przygotuje co najmniej 600 takich porcji. Będzie można też spróbować większych, festiwalowych dań w cenach: 15-45 zł. By wziąć udział w festiwalu, trzeba uiścić opłatę za wstęp na molo. Bilet normalny kosztuje 9 zł, ulgowy 4,50 zł.
Slow Food
Festiwal organizowany jest zgodnie z filozofią Slow Food, promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury. Ruch jest niejako opozycją do fast foodu, w którym nie ma miejsca na doświadczanie i odkrywanie. Zrzesza kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki.
Zobacz także: "Śmietniki są pełne jedzenia". Kim są trójmiejscy freeganie?
Slow Food jest nie tylko filozofią, lecz także największą i najstarszą organizacją non-profit tego typu na świecie. Została ona założona w 1986 r. we Włoszech i ma potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności.
Tak wyglądało na Slow Fest w ubiegłym roku:
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2022-06-22 12:28
Ciekawe czy będzie ten pseudo pirat czy tam korsarz z Gdańska (2)
wiecznie awanturujący się i wyłudzający jedzenie?
- 19 2
-
2022-06-22 14:00
(1)
Chyba dostał od kogoś oklep, bo go nie widać.
- 9 0
-
2022-06-23 11:08
Telewizje założył na YT
- 3 0
-
2022-06-23 11:00
byłem tylko raz
bo mam blisko i nigdy więcej tam nie zawitam
- 7 1
-
2022-06-22 15:35
Będą pluć i kaszleć w jedzenie.. (1)
...a potem inni to zedzą
- 21 4
-
2022-06-23 15:46
kowit już się skoñczył
nie ma się czego obawiać
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.