• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Slow Fest w weekend na molo w Sopocie

Magda Mielke
22 czerwca 2022, godz. 11:15 
Opinie (26)

To już 10., jubileuszowa edycja jednego z najciekawszych polskich festiwali kulinarnych. W weekend, 25 i 26 czerwca, na molo w Sopocie odbędzie się Slow Fest Sopot. Szefowie kuchni, kucharze i pasjonaci gotowania z całej Polski zaprezentują swoje autorskie pomysły, a goście, smakosze, mieszkańcy i turyści będą mogli posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zainspirować się. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, ale trzeba kupić bilet na molo (9 zł normalny i 4,50 zł ulgowy). Porcje degustacyjne kosztować będą 5-10 zł.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Z imprez kulinarnych najbardziej lubię:

Tradycją już jest, że o tej porze roku Molo w Sopocie zapełnia się stołami pełnymi lokalnego jedzenia i miłośnikami kulinariów z całej Polski. Szefowie kuchni i miłośnicy dobrego jedzenia gotują, smażą, siekają, a jednocześnie opowiadają o swoich autorskich pomysłach zgromadzonym gościom. To gratka dla odkrywców nowych smaków, kuchennych eksperymentatorów poszukujących inspiracji i tych, którzy chcą przekonać się, co ciekawego mają do zaoferowania lokalne restauracje. Co roku w wydarzeniu biorą udział zarówno ci, którzy przyjechali do Sopotu specjalnie na tę okazję, jak i spacerowicze, którzy przypadkiem znaleźli się w okolicy sopockiej plaży.

Regionalne rarytasy, kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy, octy - w ostatni czerwcowy weekend na sopockim molo każdy znajdzie coś dla siebie. Przy jednym, długim stole gotować będzie jednocześnie kilkudziesięciu kucharzy i pasjonatów. Każdy z nich przygotuje popisowe dania degustacyjne. Ofertę kulinarną uzupełnią unikatowi, drobni wytwórcy z całej Polski.

  • Slow Fest to dobra okazja, by posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zdecydować, dokąd wybrać się na obiad.
  • Slow Fest to dobra okazja, by posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zdecydować, dokąd wybrać się na obiad.
  • Slow Fest to dobra okazja, by posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zdecydować, dokąd wybrać się na obiad.
  • Slow Fest to dobra okazja, by posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zdecydować, dokąd wybrać się na obiad.
  • Slow Fest to dobra okazja, by posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zdecydować, dokąd wybrać się na obiad.
Znajdzie się tu strefa restauracji, oferujących dania mięsne, wegetariańskie, będzie slow food, kawa i słodkości, regionalne piwa, warsztaty, degustacje wina oraz kiermasz produktów regionalnych. Wśród tegorocznych stoisk znajdą się nie tylko restauratorzy z Pomorza. Pojawią się m.in. Wojciech Komperda - wybitny serowar z oscypkami, Jacek Szklarek - prezes Slow Food Polska ze swoimi unikatowymi specjałami, a także Pan Koza Kaszubski - znany jako najlepszy serowar Pomorza.

Standardowa porcja degustacyjna na stoiskach będzie sprzedawana w cenie od 5 zł. Każdy z wystawców przygotuje co najmniej 600 takich porcji. Będzie można też spróbować większych, festiwalowych dań w cenach: 15-45 zł. By wziąć udział w festiwalu, trzeba uiścić opłatę za wstęp na molo. Bilet normalny kosztuje 9 zł, ulgowy 4,50 zł.

5
miejsce: Restauracje
u Wędzonych
Sopot, Grunwaldzka 8-10
9.1

Slow Food



Festiwal organizowany jest zgodnie z filozofią Slow Food, promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury. Ruch jest niejako opozycją do fast foodu, w którym nie ma miejsca na doświadczanie i odkrywanie. Zrzesza kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki.

Zobacz także: "Śmietniki są pełne jedzenia". Kim są trójmiejscy freeganie?

Slow Food jest nie tylko filozofią, lecz także największą i najstarszą organizacją non-profit tego typu na świecie. Została ona założona w 1986 r. we Włoszech i ma potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności.

Tak wyglądało na Slow Fest w ubiegłym roku:

Wydarzenia

Slow Fest Sopot

street food, degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane


wszystkie opinie (26)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie