• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Slow Fest na molo w Sopocie. Posmakuj kulinarnych popisów

Joanna Skutkiewicz
26 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 

To już dziewiąta edycja jednego z najciekawszych polskich festiwali kulinarnych. W weekend 26 i 27 czerwca na molo w Sopocie w ramach Slow Fest Sopot wystawiają się wirtuozi kuchni z całego kraju. To dobra okazja, by posmakować różnych kuchni, poznać nowe smaki i zdecydować, dokąd wybrać się na obiad.



Gotują, smażą, siekają, jednocześnie opowiadając o swoich autorskich pomysłach zgromadzonym gościom. Choć Slow Fest zmienia się na przestrzeni lat, odbywa się zawsze w tym samym miejscu: na molo w Sopocie. Wydarzeniu towarzyszy duże zainteresowanie zarówno wśród spacerowiczów, którzy przypadkiem znaleźli się w okolicy sopockiej plaży, jak i tych, którzy przyjechali specjalnie na tę okazję.

Trwa zlot food trucków. Co zjemy na stadionie?



To gratka dla odkrywców nowych smaków, kuchennych eksperymentatorów poszukujących inspiracji i tych, którzy chcą przekonać się, co ciekawego mają do zaoferowania lokalne restauracje. Wśród stoisk znajdują się jednak nie tylko restauratorzy z Pomorza. Pojawił się m.in. Wojciech Komperda, nazywany najsłynniejszym bacą w Polsce.


Uczta dla podniebienia



- To są zawsze unikatowe wrażenia. Pasjonaci prezentują tutaj rzeczy, których nie ma na co dzień w restauracjach; popisują się - zaznacza Wojciech Radtke, organizator. - Można zjeść, spróbować, podegustować za 5-15 złotych najróżniejszych potraw. Jest tu wielu unikatowych slow-foodowych producentów, pasjonatów i pozytywnych wariatów.
Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, tu wszyscy wystawiają się na równych prawach.

- Nie klasyfikujemy żadnych stoisk na lepsze czy gorsze; wszyscy są tu równi, od samego początku festiwalu - podkreśla Kamil Sadkowski, organizator. - Są tu zarówno osoby, które są z nami podczas każdej edycji, jak Jola Słoma i Mirek Trybulak z Atelier Smaku, jak i nowe, fantastyczne miejsca, na przykład Sicario Food z Bydgoszczy z kuchnią meksykańską.
W ostatni czerwcowy weekend na sopockim molo każdy znajdzie coś dla siebie. Jest strefa słodkości i kawy, są dania wegetariańskie i takie, które przypadną do gustu mięsożercom. Ryby prosto z Jastarni, kaszanka serwowana na ciepło, sushi, dania meksykańskie, a także oscypki i sery kozie to niektóre ze specjałów przygotowanych na okazję tegorocznego festiwalu.

Standardowa porcja degustacyjna na stoiskach kosztuje 5 zł. Każdy z wystawców przygotował na festiwal co najmniej 600 porcji degustacyjnych. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w produkty przygotowane przez wystawców, weźmy ze sobą coś więcej niż monety 5-złotowe. By wziąć udział w festiwalu, trzeba również uiścić opłatę za wstęp na molo. Bilet normalny kosztuje 9 zł, ulgowy 4.50 zł.

Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny



Slow Food to nie tylko myśl



Wydarzenie odbywa się w duchu Slow Food. Celem wydarzenia jest spotkanie się przy stole, propagowanie tradycji regionu i cieszenie się doznaniami kulinarnymi. Ruch jest niejako opozycją do fast foodu, w którym nie ma miejsca na doświadczanie i odkrywanie.

Slow Food jest nie tylko filozofią, lecz także organizacją non-profit powstałą we Włoszech, zrzeszającą już ponad 150 tys. członków. Polska siedziba podmiotu znajduje się w Krakowie. Zgodnie z manifestem organizacji, jej celem jest "ochrona prawa do smaku".

W niedzielę 27 czerwca festiwal będzie trwał w godzinach 11-17.

Wydarzenia

Slow Fest Sopot (5 opinii)

(5 opinii)
5 zł
w plenerze, street food, degustacja

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (42)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane