• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście

Magda Mielke
10 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Ekobazary nie okazały się chwilową modą, jak przepowiadali niektórzy sceptycy tych inicjatyw - wręcz przeciwnie - cały czas powstają nowe projekty tego typu, jak np. uruchomiony 27 marca EkoRynek w Sopocie. Ekobazary nie okazały się chwilową modą, jak przepowiadali niektórzy sceptycy tych inicjatyw - wręcz przeciwnie - cały czas powstają nowe projekty tego typu, jak np. uruchomiony 27 marca EkoRynek w Sopocie.

Pomimo ostatnich zaskakujących opadów śniegu i gradu trudno nie dostrzec oznak budzącej się do życia przyrody. Wraz z nastaniem wiosny wzrasta ochota na wypełnienie kuchni, a następnie talerza pachnącymi ziołami, sezonowymi owocami, nowalijkami i innymi kolorowymi warzywami. Wszystko to, co regionalne, ekologiczne i zdrowe, znaleźć można na ekorynkach i targowiskach, których w Trójmieście nie brakuje.



Trójmiejskie targowiska


Czy robisz zakupy na ekorynkach?

Klienci targowisk to już nie tylko seniorzy, lecz także ludzie młodzi, którzy cenią sobie produkty "bio" i "eko". Ryneczki stanowią prawdziwy raj również dla chętnie odwiedzających je szefów kuchni, miłośników kulinariów i poszukiwaczy źródła zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.

W tych miejscach często możemy też spróbować wielu produktów przed zakupem, poznać ich pochodzenie, dowiedzieć się, jak są wyrabiane. Wystawcy chętnie dzielą się swoją wiedzą, zdradzają składy produktów, podają sprawdzone przepisy czy proste tricki na ich zastosowanie. Często też udzielają porad żywieniowych i zdrowotnych. Targi zdrowej żywności są czymś znacznie więcej niż tylko miejscem robienia zakupów - to okazja do sąsiedzkich spotkań, spajania lokalnej społeczności i nawiązywania kontaktów. To sprawia, że zakupy w takich miejscach nie tylko diametralnie różnią się od wizyt w marketach, ale mają swój niepowtarzalny, przyjemny klimat, do którego chce się wracać.

Na ekorynkach znajdziemy produkty pochodzące bezpośrednio z kaszubskich upraw i wyroby małych, lokalnych producentów - prawdziwych pasjonatów naturalnego i zdrowego jedzenia - powstające z najwyższej jakości składników. Sposób wytwarzania ekologicznej żywności sprzyja ochronie środowiska. Dzięki bioproduktom nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także troszczymy się o planetę. Robiąc zakupy w takich miejscach jak ekorynki, wspieramy polską gospodarkę w tym trudnym okresie.

Gdański Bazar Natury



  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
  • Gdański Bazar Natury to dobre miejsce dla poszukiwaczy naturalnej, zdrowej, regionalnej oraz ekologicznej żywności.
Gdański Bazar Natury, który dwa razy w tygodniu otwiera się na terenie osiedla Garnizon w Gdańsku-WrzeszczuMapka, to największe i najpopularniejsze tego typu miejsce w Trójmieście. Co tydzień można tu spotkać wielu lokalnych dostawców oferujących regionalną i ekologiczną żywność, m.in. warzywa pochodzące z wiejskich ogródków, sery zagrodowe czy wiele rodzajów pieczywa. Na miejscu można wypić świeżo wyciskane soki, a także kawę. Bazar Natury oferuje produkty od sprawdzonych dostawców z rodzinnych, często wielopokoleniowych gospodarstw, a także przysmaki z całego świata.

Zobacz także: Małe galerie sztuki, czyli sklepy z rękodziełem

Można tu zakupić m.in.: wegańskie wypieki bez cukru od Miód Malina Sadki, garmaż, zakwasy i kiszonki od Zakwasowni, sery i przetwory mleczne od Mleczarni Mały Gil oraz Serowarskiego Gospodarstwa Ekologicznego Malinowy Chruśniak, produkty na wagę (np. orzechy i suszone owoce) od Ziemiosfery oraz włoskie sery i wędliny z Farmy Parmy. Tradycyjnie wytwarzane wędliny przywożą J.M. Spychalscy, przetwory, wypieki, pasty, owoce i warzywa zapewnia Oficyna, warzywa, jajka, miody i kasze Ostoja Natury, a syropy, octy i kosmetyki - Wyroby z mniszka.

Są też przetwory w słoikach, świeże soki, ryby, pieczywo z Wypieków Gracjana, pierogi, krokiety i naleśniki z Kuchni Smaków oraz kremy czekoladowe, praliny, owoce w czekoladzie i czekolady wegańskie z Esencji Smaku. Pracownia zupy i chleba Babette przywozi swoje przetwory, chleby i pasty, piekarnia Eres - świeże pieczywo, a Polskie Eko Zagrody - ekologiczny drób. W strefie lokalnych inspiracji co tydzień można spotkać nowych rzemieślników.

W trakcie pandemii uruchomiono też Bazar Natury online. Dzięki temu zdrowe zakupy można zrobić bez wychodzenia z domu. Ulubione produkty od lokalnych dostawców w dogodnym terminie mogą zostać dostarczone pod same drzwi. Zakupy są rozwożone na terenie całego Trójmiasta.

Bazar Natury odbywa się w każdy czwartek w godz. 11-18 oraz w każdą sobotę w godz. 9-15 na terenie Garnizonu (osiedle we Wrzeszczu, ul. Słowackiego 19). Wjazd od ul. Chrzanowskiego przy Starym Maneżu.

EkoRynek w Sopocie



  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
  • EkoRynek w Sopocie to nowy, cosobotni cykl targów z ekologicznymi produktami i lokalną kuchnią.
Od 27 marca w każdą sobotę można zrobić zakupy na EkoRynku w Sopocie. Ten nowy cykl targów przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naturalnych wyrobów od regionalnych wystawców - rolników, gospodarzy, sprzedawców i gastronomów.

Na cotygodniowym targowisku można zaopatrzyć się m.in. w warzywa, owoce, pieczywo, mięso, wędliny, ryby, wysokiej jakości przetwory czy farmerskie sery z różnych zakątków Polski i Europy - z mleka krowiego, koziego, owczego i bawolego. Znaleźć można tutaj szeroki wybór bardzo popularnych w ostatnim czasie kiszonek i zakwasów. Spróbować można także soków z różnych rodzajów jabłek od producenta Stary Sad i miodów z Pasieki Miody Kaliny z Braniewa.

EkoRynek to nie tylko żywność. Nabyć można tutaj naturalne kosmetyki, świece, akcesoria do ćwiczeń i wyroby rękodzieła artystycznego CorlinnArt, takie jak: eleganckie torebki ze sznurka robione szydełkiem, bransoletki wykonane ze szklanych, japońskich koralików na sznureczku czy bawełniane filtry do ekspresów do kawy i dripów.

Poza częścią typowo targową znajduje się tu też przestrzeń gastronomiczna, w której sopoccy restauratorzy proponują specjalną ofertę gotowych dań na wynos. Dla tych, którzy lubią dobrze i zdrowo zjeść, ale niekoniecznie uwielbiają stać przy garach, albo szukają odpoczynku od codziennego gotowania, takie rozwiązanie polegające na połączeniu sobotnich zakupów z zaopatrzeniem się w obiad może być bardzo wygodne.

Czytaj także: Polska gastronomia cofnęła się o sto lat. I jest to powód do dumy!

Tych, którzy zawitają na EkoRynek po raz pierwszy, może zdziwić widok food trucków. W jednym z takich - Holaola Pizzatruck - w piecu opalanym drewnem wypiekana jest pizza na zakwasie. Miłośnicy włoskiego placka na pewno będą zachwyceni możliwością skonsumowania takiego sobotniego śniadania.

Wystawcy EkoRynku czekają na wszystkich miłośników naturalnych wyrobów w każdą sobotę w godz. 8-14 na Sopockim Rynku przy ul. Polnej 8/10Mapka. EkoRynek również oferuje możliwość dostaw. Zamówienia pod wskazany adres bezpiecznie przewożone są w specjalnych samochodowych chłodniach.

Jadłostajnia Kolibki



Ekologiczne produkty od regionalnych dostawców i gospodarstw, własnoręcznie robione przetwory oraz sery zagrodowe - m.in. te produkty - również co sobotę - można nabyć w Jadłostajni Kolibki. Kameralne przedsięwzięcie zlokalizowane w zabytkowej stajniMapka na terenie zespołu pałacowo-parkowego w Kolibkach od ośmiu lat w każdą sobotę przyciąga wielu smakoszy. Atrakcyjna jest już sama lokalizacja - przy okazji zakupów można wybrać się na przyjemny spacer.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki nabiału



Kilkunastu rzemieślników i rolników sprzedaje tu swoje sery, soki, kiszonki, wędliny, ryby, wypieki oraz samodzielnie uprawiane warzywa i owoce. Wszystko naturalne i wysokiej jakości. Na małym targu produktów regionalnych znaleźć można produkty nie tylko smaczne, ale także bogate w walory zdrowotne, które w czasie wzmożonego dbania o siebie i swoją odporność są niezwykle potrzebne. Prosto z ekologicznych upraw trafiają tu pierwsze nowalijki. Po wielkanocnym obżarstwie można uzupełnić witaminy w postaci świeżych owoców i warzyw, shotów, zakwasów i kimchi.

Coś dla siebie znajdą także ci, którym jeszcze mało świątecznych bab, serników i mazurków - jest tu równie duży wybór ciast i czekolad, co kalorycznych serów z mleka krowiego i koziego, gotowych pizz do pieczenia w domu, masła swojskiego wyrobu i produktów mięsnych. Wróciły też wina, nalewki i likiery z owoców i ziół Royal Nature oraz wyroby do spa, pielęgnacji twarzy i ciała Prostej Kostki z Gdyni.

Zakupy w Jadłostajni zrobimy w każdą sobotę w godz. 10-15.

Bazar Bo Ze Wsi



  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
  • Bazar Bo Ze Wsi czynny jest dwa razy w tygodniu - w czwartki i soboty.
W Gdyni popularnością cieszy się też bazarek Bo Ze Wsi. Dwa razy w tygodniu w zabytkowym budynku po kinie Goplana kilkunastu wystawców oferuje świeże, rzemieślnicze i w 100 proc. naturalne produkty z regionalnych gospodarstw.

W samym centrum miasta nabyć można takie produkty jak: wiejskie jaja, niepryskane warzywa i owoce, kaszubskie sery, wędzone ryby czy rzemieślnicze chleby - np. z pomidorami, orkiszowy, żytni z żurawiną oraz z czarnuszką. Na bazarku czeka pani Renia z domowymi wypiekami, są wyroby garmażeryjne przygotowywane przez Ekolotnię Od Kuchni: domowe pierogi i smaczne zupy, a także wegetariańskie pasty. Kiełbasa z gęsi, indyka i himalajska szara to flagowe produkty z masarni J.M. Spychalscy. Wędliny wytwarzane w tradycyjny sposób, wedle dawnych receptur nie zawierają żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaków czy innych chemicznych dodatków.

Czytaj także: Aplikacje, które ograniczają marnowanie jedzenia

Szeroki wybór olejów i kwasów pomagających na różne dolegliwości kusi już od wejścia. W najbliższych dniach także ostatnia okazja, aby zaopatrzyć się w sok z brzozy, na który powoli kończy się sezon. Ciężko przejść obojętnie również obok stoiska z suszonymi owocami i orzechami. Dostać tu można suszone figi przysypane mąką ryżową, różne odmiany daktyli, suszone plastry ananasa, lekko kwaskowate suszone maliny, stanowiące idealny dodatek do herbaty na nadal chłodne wiosenne wieczory, czy tzw. superfoods, np. miechunkę, morwę, chia.

Bazar Bo Ze Wsi czynny jest w czwartki w godz. 12-17 i soboty w godz. 10-14 w budynku przy skwerze Kościuszki 10/12 - wejście od ul. ŻeromskiegoMapka.

Wydarzenia

EkoRynek Sopot

degustacja, kiermasz

Miejsca

Opinie (116) 4 zablokowane

  • (1)

    Powiem przewrotnie. Z jednej strony coraz bardziej wyśrubowane normy jakości w produkcji żywności, coraz więcej informacji na etykietach, coraz większa konkurencja, coraz bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące przechowywania, magazynowania czy przewożenia żywności a sama żywność ta produkowana masowo jest coraz gorsza.
    Taki sam paradoks jak "wojna o pokój"

    • 56 1

    • Podpisuje się w całości pod tą opinia

      • 18 1

  • Polak (2)

    I te ceny na tym bazarze. Większość chyba tam kupuje żeby pokazać że ich stać w jakość niewiele lepszą jak w lokalnych ryneczkach

    • 46 7

    • Tak, Polak, świetnie to ująłeś. Chociaż mogłeś dodać "prawdziwy". (1)

      Bo tylko Polak może podejrzewać drugiego Polaka o tak nieczyste intencje jak zakup marchewki na bazarze.

      • 2 12

      • Bo to prawda ! Polak Polaka oskubie do ostatniej nitki !

        • 14 1

  • Wrzeszcz (8)

    Ceny 3x. Pozdro dla hipsterow

    • 53 2

    • A najlepsze są ceny od Zakwasowni (7)

      30 zł za butelkę zakwasu z buraków :DDD Za mały słoiczek kimchi 25 zł. Na szczęście jest konkurencja i mają normalne ceny i widać, że Zakwasownia znika z osiedlowych sklepików a wchodzi 3x tańsza konkurencja. Nie pozdrawiam zachłanności

      • 38 2

      • Zakwasik (3)

        Mozna w pare dni zrobic samemu. Brodacze w rurkach jednak temu nie podolaja

        • 24 1

        • (1)

          A i kimchi także. W cenie 25 zł mam 4 słoiki litrowe tego przysmaku

          • 13 1

          • Wrzuc recepture

            Pokisimy w pracy

            • 0 0

        • Zakwas z buraków od kilku lat robię właściwie ciągle na 2 gary na zmianę

          To banalnie proste. Buraki obierasz, tniesz w kosteczkę albo na plasterki, wkładasz do przegotowanej ostudzonej wody z solą. 2 kilo na 2 litry. Dodajesz ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu jak jest, liść laurowy, można też dać imbir. Przyciskasz talerzem, przykrywasz. Dwa tygodnie i masz pyszny zakwas. Jak zakwasisz jakimś sokiem z ogórków kiszonych lub kapusty, to masz zakwas w tydzień. Smacznego :)

          • 21 0

      • Co się robi z zakwasem z buraków? (1)

        To jest do picia?

        • 5 0

        • Do picia na zimno, albo robisz na tym barszcz czerwony

          Barszcz czerwony klasycznie robi się na zakwasie z buraków, a nie na kwasku cytrynowym czy occie :D
          A do picia na zimno jest super źródłem witamin i mikroelementów. Preparatem krwiotwórczym i źródłem kwasu mlekowego, który działa rewelacyjnie na mikroflore jelitową. Jest przy tym bardziej łągodny od soku z ogórków czy kapusty kiszonej i ma zdecydowanie mniej soli.

          • 16 0

      • Nikt nie każe kupować. Zamiast wspierać polski rynek tylko krytykujecie

        • 0 0

  • Ekorynki :))) (5)

    Jak widzę w normalnym warzywniaku pomidory po 25zł/kg lub paprykę za 30 zł to już mi się włączył ekoportfel i nic nie kupuję. Oszaleliście z tymi cenami handlarze. Pośrednictwo. Są granice przyzwoitości.
    Znalazłem lokalnego działkowca od którego kupuję warzywa za 1/4 ceny sklepowej i mam w tulejce wszystkie warzywniaki z cenami z kosmosu. Pomidory w cenie polędwicy! Macie wy rozum?

    • 79 5

    • Brawo ty...

      • 2 5

    • S tulejce?

      • 1 4

    • (1)

      Jeśli wydaje ci się ze ten handlarz z warzywniaka sam wymyśla sobie ceny i bierze je z kosmosu to bardzo naiwny jesteś. Wysoka cena papryki w okresie świat była w całej unii Poza tym kto ci każe jeść paprykę w kwietniu. Poczekaj do września będzie tańsza

      • 4 3

      • Nie bądź taki do przodu handlarzu pośredniku

        Nigdy nie było takich cen jak teraz. Wszystko jest mega drogie. A gdyby jeden z drugim handlarz pomyślał, to by sobie zakontraktował takiego rolnika i miał nie dość, ze świeże, to jeszcze tańsze. A nie, że bierze wszystko z Renka

        • 1 2

    • Odkrycie Ameryki

      Zasada jest bardzo prosta - kto nie płaci podatków tak jak sklepy ten ma taniej. Jeśli stanę obok ulicy w drewnianej budce, albo nawet i bez i napiszę, że to eko wszystko zdrowe z ogródka itd.. to jestem w stanie sprzedać dużo więcej po niższej cenie bo - nie płace podatków, bo niez atrudniam pracowników (ew na lewo) bo nie sprawdza mnie sanepid, bo nie sprawdza mnie pip, pich i tym podobne instytucje, bo nie muszę legalizować wagi, a podmuch wiatru i zmiana wskazań - kto na to patrzy, bo jakoś ludzie wierzą mi że to wszystko co sprzedaję na powietrzu to jest super zdrowe i z pewnością inne i lepsze niż to co sprzedawane jest w sklepie, nawet jeśli towar i do sklepu i do punktu przy ulicy zakupię z tego samego źródła. Bo jakoś do głowy mi nie przyjdzie, że często to sieć powiązanych punktów rozlokowanych w wielu miejscach bo to się opłaca. Jest wiele miejsc, gospodarstw, w których zakupić można przy domu na wioskach żywność. Jestem jak najbardziej za, ale proszę nie skreślać i nie przezywać ludzi którzy ciężko pracują posiadając lokale handlowe (sklepy)

      • 3 1

  • Olać te biobazary (6)

    Lepiej na rynek np. we Wrzeszczu, Przymorzu, Sopocie czy Gdyni. Taniej, lepiej, bez hipsterskich pośredników.

    Bio nie musi równać się drogie

    • 82 9

    • Na rynku tanio? Od kiedy? (1)

      Byłeś tam w ogóle? Ceny warzyw takie same jak w warzywniakach

      • 10 15

      • Ale warzywniaki osiedlowe często gęsto są droższe niż Lidl czy biedronka, a jakosc ta sama bo kupowana od hurtownika.
        Na dobrym rynku ceny są niższe niż w sklepach i wysoka świeżość. Te warzywniaki osiedlowe to podpucha zwyczajna....

        • 24 3

    • Ale to jest trójmiasto.pl to sztuczne kreowanie rzeczywistości jak z serialu tvn.
      Pamiętam mieszknacu Trójmiasta, jak coś jest dobre to musi być drogie!

      • 25 3

    • (1)

      Dodam jeszcze ryneczek koło stadionu żużlowego, mój ulubiony :)

      • 13 2

      • Jestem stałym bywalcem tego ryneczku.

        Ceny warzyw i owoców takie jak w dyskontach. Mięso jest droższe, ale przynajmniej jest świeże.

        • 9 0

    • Przynorze

      Drozej niz w warzywniaku. Do tego 80+.

      • 6 7

  • (1)

    Biobazary czyli przepis jak kroić naiwnych ludzi z siana. Wszechobecna drożyzna tam to standard. Jak zobaczyłem mały słoik kimchi za 25 zł myślałem że padnę że śmiechu :)
    Wolę tradycyjne rynki jak na Przymorzu czy Elblaskiej, gdzie ceny są niższe niż w sklepach i towar dobry. Bez metki dla pelikana, który przepłaci co najmniej razy dwa :)

    • 105 13

    • tez wole kapuste kiszona

      • 4 4

  • Chcecie powiedzieć że jak idę do biedronki to robię nie zdrowe zakupy? (2)

    Dlaczego policja w takim razie nie zamyka tych sklepów?

    • 28 25

    • milicj to zbrojne ramię piss bolszewizmu

      • 6 4

    • spytaj milicjanta, on ci prawdę powie

      spytaj milicjanta, on ci wskaże drogę

      • 0 0

  • Definicja EKO (5)

    Niestety wiekszosc produktow EKO nie sa nimi.W Polsce nie ma jeszcze europejskich standartow ani instytucji kontroli produtow spozywczych pod katem ekologii.

    • 39 9

    • Głupoty piszesz! (1)

      Są i to od dawna! I normy i instytucje kontrolujące! Doucz się a potem zabieraj glos!

      • 9 9

      • W Polin kontrola = kopercie.

        • 2 0

    • Eko musi mieć certyfikat (1)

      Wtedy można się chwalić.
      Badana jest ziemia i woda gruntowa na której rosną warzywa.
      Oni myślą ,że jak nie pryskaja owoców i warzyw to już są eko. Nie, nie są!
      Ziema i woda nie może mieć śladów środków chemicznych
      Zapytajcie o taki certyfikat tych eko.
      Dostaniecie fakturę z Selgros

      • 16 3

      • A nawet czasem nie trzeba pytać, wystarczy przypatrzeć się stanowiska i znaleźć znaczek zielonego liścia

        • 0 0

    • a bio lub bio eco.

      • 1 1

  • (5)

    Mój sąsiad jeździ na te eko rynki. Normalnie też handluje, ale jak zbliża się eko impreza, to czyści jajka z numerków, obrzuca gołębim guano i mnoży cenę razy dwa. Jeszcze przykleja taką zieloną, przezroczystą folię na tablice rejestracyjne swojego volkswagena transportera, którego kupił z demobilu bundeshwery.

    • 34 17

    • A mój sąsiad bierze jajeczka od eko kurek

      I sprzedaje za pół ceny bo chce żeby ludzie jedli dobre jadło

      • 16 9

    • Z tymi jajkami tak to często jest :)

      • 7 4

    • Genowefa trolu, ta bajeczka o jajkach ma już ze 20 lat (1)

      • 13 4

      • I nadal jest aktualna

        • 13 4

    • A ta folia w.jakim celu?

      • 2 0

  • Kilka

    Kilka bzdur tu wyczytałem np. Sok z brzozy się kończy przy tej pogodzie to jeszcze 6 tyg. O innych głupstwach szkoda pisać zwykła reklama eco

    • 40 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane