• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaczny, choć skromniejszy Wege Festiwal Trójmiasto

Alicja Olkowska
6 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Przez cały weekend w CSG trwa druga edycja Wege Festiwalu Trójmiasto.
  • Stoisko z kimchi.
  • Hot dogi bez mięsa.
  •  Wege Festiwal Trójmiasto(w Centrum Stocznia Gdańska)
  • W sobotę wiele osób skorzystało z pięknej pogody i usiadło na zewnątrz w wydzielonej strefie gastro.
  • Ciasta.

Moda na kuchnię bezmięsną nie mija. Dowód? Zainteresowanie drugą edycją Wege FestiwaluCSG. Do niedzieli włącznie skosztujemy tu dań od wystawców z całej Polski, kupimy ekologiczne przetwory i słodycze. Stoisk jest mniej mniej niż podczas wiosennej odsłony imprezy, ale głodny stąd nikt nie powinien wyjść.



Wege festiwal zapowiadaliśmy w naszym kalendarzu imprez oraz cyklu Planuj tydzień - czytaj zawsze w czwartek o godz. 10

Pod tekstami o kuchni bezmięsnej zawsze pojawiają się komentarze mięsożerców, którzy nie akceptują lub po prostu nie lubią takiego stylu odżywiania. Jak najbardziej mają do tego prawo, choć i roślinożercy mogliby wytoczyć przeciwko oponentom swoje uzasadnione argumenty. Jedno jest jednak pewne: dobrze, że co rusz w Trójmieście organizowane są różnorodne imprezy dla każdego - znajdą tu coś dla siebie fani food trucków, kuchni orientalnej, mięsnej czy eleganckiej z wyższej półki.

Tym razem zadbano o podniebienia wegan i wegetarian, chociaż w kolejkach do stoik z jedzeniem spotkać można było zadeklarowanych mięsożerców, którzy przyszli do CSG dla towarzystwa lub z... ciekawości.

- Nie mógłbym całkowicie zrezygnować z mięsa, po prostu kocham je! - powiedział Michał, napotkany przy stoisku z... wegańskimi burgerami. - Staram się jednak poznawać inne kuchnie, także te dla mnie z pozoru egzotyczne i niejadalne, czyli np. wegańskie (śmiech). Spróbowałem już dziś gołąbków z fermentowaną kapustą kimchi oraz tofu z warzywami na ostro. Ucztę pewnie zakończę dobrą kawą i wegańską baklavą, którą poleciła mi moja dziewczyna. Jest w czym wybierać i ceny ogólnie są w porządku, choć jak zsumuję wszystkie zamówienia, to wyjdzie całkiem pokaźna suma...
Zobacz także: Odbył się pierwszy Wege Festiwal w Gdańsku

  • Bezmięsny mięsny, czyli "wędliny" z roślin.
  • Uczestnicy.
  • Ci, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat kuchni wegetariańskiej, mogą wziąć udział w bezpłatnych wykładach z ekspertami.
  • Lody.
Rzeczywiście, cena za wybrane pojedyncze danie nie zwala z nóg, ale skoro już jesteśmy na kulinarnym festiwalu, warto spróbować dwóch czy trzech potraw. I wtedy rachunek rośnie. Z drugiej strony, ceny są niższe niż podczas popularnych w Trójmieście festiwali food trucków. Wegańskiego hot doga kupimy za 15 zł, roślinnego burgera za około 15-23 zł w zależności od liczby dodatków, wspomniane gołąbki z kimchi za 10 zł, orkiszowe calzone za 10 zł, tofu z warzywami na ostro za 20 lub 25 zł, placek kimchi za 12 zł, a wrapa z hummusem, smażonymi warzywami i falafelem za 22 zł. Ci, którzy ucztę lubią zakończyć czymś słodkim, mogą przebierać w ciastach, sernikach, babeczkach i lodach (także wegańskich).

Niestety, ja mimo wszystko czuję niedosyt, choć znalazłam dla siebie kilka smacznych dań w przyzwoitej cenie. Roślinna kuchnia jest tak bogata i różnorodna, że oczekuję po tego typu festiwalu jeszcze raz tylu wystawców oraz niecodziennych i niedostępnych na co dzień potraw. Ostatecznie wyszłam z CSG najedzona, jednak niewiele mnie zaskoczyło.

Poza tym dobrym pomysłem było sprowadzenie wystawców z przetworami. Oprócz klasyków, czyli ekologicznych kiszonek, konfitur i miodów, kupić można wegańskie "wędliny" i różne rodzaje majonezu bezjajecznego.

Organizatorzy przewidzieli również dodatkowe atrakcje. Ci, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat kuchni wegetariańskiej, mogli wziąć udział w bezpłatnych wykładach z ekspertami, m.in. Adamem Kuncickim, który opowiedział o diecie osób trenujących siłowo oraz odżywianiu kulturysty-weganina czy VegeLovers, dwiema przyjaciółkami, które od 20 lat szerzą wiedzę na temat zdrowej kuchni roślinnej. W niedzielę zaplanowano trzy wykłady:

  • 12:30 - 13:30 Dieta roślinna w żywieniu dzieci. Iwona Kibil - dietetyk
  • 14:00 - 15:00 Top 10 roślinnych asów dietetycznych. Michał Płachciński Spindoctor
  • 15:30 - 17:00 Spotkanie z Vegenerat Biegowy.

Kochasz jeść i gotować? Te kulinarne imprezy i warsztaty mogą cię zainteresować


W mniejszej sali zgromadzono wystawców, którzy specjalizują się w rękodziele i kosmetykach naturalnych. Niestety, w porównaniu z poprzednią edycją Wege Festiwalu, zjechało ich znacznie mniej. Szkoda.

Pamiętajmy, że Centrum Stocznia Gdańska to przepastna hala, która pomieści tłumy, jednak o tej porze roku nie rozpieszcza temperaturą wewnątrz. Jeśli planujemy dłużej zabawić na festiwalu - a jest gdzie odpocząć i zjeść, m.in. w strefie z ławami, powinniśmy zabrać ze sobą cieplejsze ubranie. W sobotę wielu uczestników skorzystało z pięknej pogody i usiadło na zewnątrz w wydzielonej strefie gastro. I chyba to był dobry wybór, bo choć CSG to miejsce z wyjątkowym klimatem, to nieszczególnie kojarzy się z jedzeniem i wielogodzinnym biesiadowaniem...

Oprócz tego przyda się zapas gotówki - większość wystawców oferuje już płatność kartą, ale nie wszyscy. Festiwal potrwa również w niedzielę od godz. 12 do 18. Dzieci do lat 2 wchodzą za darmo.


Tak wyglądała pierwsza edycja Wege Festiwalu w Gdańsku:

Wydarzenia

Wege Festiwal Trójmiasto (1 opinia)

(1 opinia)
5 - 20 zł
degustacja, targi

Miejsca

Opinie (140) 5 zablokowanych

  • I super też fajnie

    • 25 9

  • "pojawiają się komentarze mięsożerców"

    Dokładnie tak jak komentarze trawożerców.

    • 32 28

  • Dziwne (24)

    Majonez bez jajeczny jak najbardziej. Ale wegańskie "wędliny"? Tego nie potrafię zrozumieć. Po co przechodzić na wegetarianizm czy weganizm i szukać substytutu mięsa.

    • 99 26

    • (21)

      Bo są osoby, które lubiły smak mięsa, ale nie chciały przyczyniać się do cierpienia zwierząt. A skoro można zjeść coś, co podobnie smakuje, ale nie mieć żadnego stworzenia na sumieniu, to wiele osób wybiera tę opcję :)

      • 44 22

      • (6)

        Jem wędliny sojowe i całe szczęście że nie smakują mięsem.

        • 7 19

        • Za to smakują GMO (4)

          • 22 15

          • (3)

            75% soi to soja na paszę dla zwierząt hodowlanych. Z 25% soi dla ludzi, około 20% to wypełniacze do mięsa, pasztetów mięsnych i kiełbas dla mięsożerców. Wlasnie ta soja jest lub może być gmo. pozostałe 5 % jest przeznaczane na półprodukty do przetwórstwa, np: lecytynę, też dla mięsożerców. Dla wegan i wegetarian zostaje 1% z czego 0,8% zjadają głównie wegetarianie. Tak więc weganom zostaje zaledwie 0,2% soi. Soja do spożycia bezpośredniego jest wolna od gmo. dodatkowo nie ma wiarygodnych i rzetelnych badań potwierdzających szkodliwość produktów GMO dla zdrowia. Więcej kontrowersji budzi ono w kwestii ochrony środowiska, ale i tutaj sprawa nie jest jednoznaczna. Także proszę nie powtarzać bezrefleksyjnie że GMO to zło.

            • 26 13

            • (2)

              Jasne.Tak samo "nie było badań" na szkodliwość aspartamu.I wyszło po latach,że jest rakotwórczy.Póki co,kto miał zarobić to zarobił i niestety dalej zarabia.

              • 6 4

              • Oczywiście, że były. Tylko trzeba było dobrze poszukać.

                • 1 4

              • Wyszło że jest rakotwórczy po badaniach Włochów, którzy faszerowali szczury gigantycznymi ilościami tego specyfiku.

                I to takimi ilościami, które są niemożliwe do konsumpcji.

                • 2 1

        • To nie wiesz nieszczęśniku co w życiu tracisz

          • 2 2

      • (1)

        Może masz rację, ale rezygnując ze spożywania mięsa ze względów etycznych czy filozoficznych rezygnuję również z "przyjemności podniebienia" z tym związanych ;)

        • 12 8

        • Piękne jest to, że wcale nie trzeba rezygnować z przyjemności.

          • 10 5

      • Mięso to zło i trzeba kategorycznie od niego się odciąć. Żadnych substytutów wędlin, kotletów itd.

        • 6 15

      • Idioto swiat tak został zorganizowany ze niektóre gatunki istnieja tylko dlatego ze są pożywieniem dla innych (4)

        • 10 10

        • np nas zeżrą robale
          chyba, że poddadzą nas kremacji

          • 11 2

        • i zaczęło się chamstwo i wyzwiska (2)

          typowe gdy brak argumentów i inteligencji

          • 5 2

          • Gdybys miała przynajmniej inteligencje meduzy to bys wiedziała ze okreslenie idiota i głupek nie jest wyzwiskiem (1)

            tylko określeniem zachowania .Bo niby jak można nazwać idiotę inaczej :)

            • 3 6

            • wyzwiska a potem idiotyczne tłumaczenie się

              jeśli nie umiesz się zachować wśród ludzi i u ciebie w domu normalne jest nazywanie ludzi idiotami, to jesteś dokładnie definicją chama, prostaka i człowieka ani bez inteligencji ani bez słownictwa,
              żegnam ozięble

              • 5 2

      • Co za brednie (5)

        Te zwierzęta są hodowane na mięso. Macie nawalone w głowach jak Cyganka w tobołku.

        • 7 8

        • znaczy w takich obozach zagłady

          m.in. Adolf i Stalin też takie mieli

          a zanim człowiek przestał być koczownikiem z dzidą w ręku, te zwierzęta były wolne

          • 3 3

        • (1)

          Pomyśl, że ktoś hoduje twoje dzieci lub ciebie przeznaczą do konsumpcji. Hodujesz czujące, myślące istoty tylko po to, by je zjeść. Dlaczego nie zjesz swojego psa? Czym twoje dziecko lub ty czy pies różnicie się od innych istot? To że zwierzę nie potrafi się obronić i nie umie pykać w klawiaturę nie oznacza, że można je bezkarnie mordować.

          • 9 4

          • watykan hoduje dzieci dla ich konsumpcji

            • 4 1

        • (1)

          A co to za różnica - hodowane czy dziko żyjące? Cierpią i umierają tak samo. Mniej ludzi będzie jeść mięso, to hodowle będą mniej liczebne i będzie mniej cierpienia. Niektórzy ludzie uważają to za ważne i nie widzę tu związku z "nawaleniem w głowach", cokolwiek miało to znaczyć.

          • 3 0

          • Komentarz

            Jak już masz ochotę bronić biednych zwierzątek to kieruj swoje sugestie i uwagi razem z całą resztą eko-wege-męczenników do producentów żywności, ubojni, ferm itp.itd.

            • 0 0

    • Bezjajeczy (1)

      • 4 0

      • Bezjajeczny

        Jak już ;)

        • 2 0

  • (5)

    A był dział dla mięsożerców? Skoro weganie chcą wszędzie dania dla siebie to powinni postępować tak samo i piec tam prosiaka.

    • 40 33

    • (1)

      To może jeszcze poproś żeby na spotkaniu alergików było stoisko z alergenami, tak dla równowagi. No zastanów się człowieku.

      • 22 16

      • No i co? Weganie wchodzą do knajpy i chcą jeść sałatę to niech się zachowują tak samo.

        • 16 14

    • (2)

      Nie trzeba. Jedzenie mięsa jest normalne. Normalność nie musi się promować ani afiszować.

      • 22 9

      • dłubanie w nosie również

        • 5 5

      • nie jest normalne

        po co zmyślasz?

        • 2 1

  • Moja koleżanka zjadła kiedyś całego kalafiora gotowanego. Nie dało się potem wytrzymać w nocy w jednym pokoju.

    • 56 20

  • Dzieci do lat 12 wchodzą za darmo

    Nie do lat dwóch!

    • 6 7

  • Ale nowosc. (2)

    Za komuny tez byly bezmiesne poniedzialki czy srody.

    • 46 7

    • watykański pomysł (1)

      • 4 3

      • To akurat nie był watykański pomysł.

        • 4 1

  • Ja napewno (2)

    Zrezygnuje z mięsa,żeby rozwinąć się duchowo,narazie dojrzewam do tej decyzji...

    • 22 15

    • Duchowo strzel sobie setkę

      • 17 2

    • A dojrzałeś do kupna słownika

      I poprawy swojego języka?

      • 13 2

  • Schabowy jeść, vege srege (6)

    Hipsterzy i inne cuda natury

    • 50 26

    • wow leonardo da vinci był hipsterem (4)

      • 6 14

      • (3)

        Lenin też.

        • 7 7

        • Lenin był filozofem i dzięki niemu masz prawo do wynagrodzenia (2)

          oraz prawo do urlopu

          • 4 7

          • nie zapomnijmy o elektryfikacji

            przed Leninem tylko władza i kościół mieli prąd

            • 2 2

          • Mozna byc ignorantem ale zeby az tak..

            • 3 2

    • czyli rozumiem ty gardzisz chlebem bo to wynalazek chorych umysłowo ludzi

      nie ruszysz zwyrodniałych i nienormalnych placków ziemniaczanych
      i plujesz na postną kapustę

      bo ty jesteś ktoś, ty jesteś internetowy ujadacz z pryszczami masturbujący się od rana do wieczora przed ekranem

      • 5 3

  • Bilet wstępu? (2)

    Chory pomysł! Za rok nikogo już nie będzie.Wsytd.

    • 49 7

    • I dobrze

      • 2 3

    • wścieklizny dostałeś ruski trollu?

      głupi ruski dzikus dostał krwotoku mózgu

      • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane