Zapraszamy na tegoroczną edycję Smaków Gdańska, podczas której Miasto Gdańsk uchyli przed Wami rąbka swojej kulinarnej historii. Tematem przewodnim wydarzenia jest Poszukiwanie Smaków dawnego Gdańska.
Podobne wydarzenia
w każdą sobotę (od 20.04 do 27.04.2024), godz. 10:00 - 12:30
niedziela, godz. 10:30
Spektakl kulinarny będzie miał miejsce w restauracji Villa Eva. W lokalu tym wprowadzono do menu potrawy inspirowane twórczością Grassa. Ostatni akord naszych poszukiwań będzie miał miejsce w Browarze Rzemieślniczym PG 4, gdzie poznamy tajniki ważenia gdańskich piw z legendarnym piwem jopejskim na czele.
10:30-12:45 Gdańsk Wrzeszcz
Spacer w poszukiwaniu smaków dawnego Wrzeszcza - odwiedzimy miejsca związane z Günterem Grass'em poszukując tożsamości kulinarnej tej gdańskiej dzielnicy.
13:00-15:30 Restauracja Villa Eva Ul. Stefana Batorego 28 B
Spotkanie kulinarne w restauracji Villa Eva. W lokalu tym w wielokrotnie gościł Gdański noblista w dziedzinie literatury Günter Grass. Grass wychował się we Wrzeszczu i stąd czerpał inspiracje do swojej prozy. Podczas pobytów rozmawiał z Właścicielem lokalu Panem Tadeuszem Kulczyckim, który to poznawał smaki dawnego Wrzeszcza dzięki opowieściom noblisty. W 2018 roku Willa Eva wprowadziła do menu restauracji specjalną wkładkę do menu, której prezentuje kuchnię inspirowaną twórczością Grassa. Poszukiwanie potraw w Grassowskiej literaturze objęło studia powieści noblisty takich jak Turbot, Blaszany Bębenek w rezultacie wybrano 200 dań, które tworzą obraz dawnego Gdańska w literaturze wrzeszczanina. Podczas teatru smaków - właściciel lokalu Tadeusz Kulczycki wraz z córką Wiktorią będą odczytywać wybrane fragmenty twórczości Günter Grassa. Po wysłuchaniu lektury na stołach gości pojawi się opisywane danie. Właściciel wspólnie z szefem kuchni opowiedzą o daniu, procesie jego rekonstrukcji, produktach składających się na nie.
15:30 - 16:00 Przejazd
16:00 - 19:00 Browar PG 4 Podwale Grodzkie 4
Kuluarowe rozmowy o historii browarniczej Gdańska z piwowarem Johannesem Herbergiem. Zwiedzania zakamarków Browaru Rzemieślniczego PG4. Degustacja różnorodnych stylów piw rzemieślniczych. Omówienie gdańskich stylów piwnych. Przedstawienie procesu warzenia i dojrzewania piwa jopejskiego - historycznie związanego z Gdańskiem odtwarzanego po wiekach przerwy przez Browar PG4.
Piwom będą towarzyszyły zakąski serwowane przez Przemysława Formelę, szefa kuchni wyspecjalizowanego w kuchni regionalnej i gdańskiej.
19:00 - 19:15 Zakończenie wspólnej wycieczki kulinarnej.
Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi projektu Smaki Gdańska pod adresem www.gdansk.pl/smakigdanska. Chętnie odpowiemy na Państwa pytania!